PanKlor Napisano Wtorek o 21:14 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:14 1 godzinę temu, Heathcliff napisał: Także o mój budżet się nie bój. Gwarantuję Ci, że prosty koncepcyjnie zestaw pt. głośniki + amplituner + subwoofer albo dwa mogą kosztować więcej niż auto którym jeździsz. Nie boję się o Twój budżet bo to nie moja sprawa ale nie widzę sensu kombinowania skoro takie same lub lepsze efekty można osiągnąć taniej i prościej. Problemy które opisałeś w pierwszym poście jasno wskazują na braki podstawowej wiedzy o tym jak ustawić KD a zgłebianie tajników XLR albo typów połączeń cyfrowych nie doprowadzi Cię do ich eliminacji. 1. Zrób porządek z umiejscowieniem głośników. Popatrz na zalecenia Dolby dla układu jaki docelowo planujesz. Zaczynasz od źle skonfigurowanego 5.1 a potem coś piszesz o filmach z dźwiękiem 7.2. Zmartwię Cie - nie zrobisz tego dobrze w pomieszczeniu którego plan wrzuciłeś w pierwszym poście. I nie ma tutaj znaczenia czy mialeś na myśli 7.x.2 czy 7.2. 2. Kup najlepszy amplituner tak aby sprostał wymaganiom Twojego docelowego systemu oraz posiadał nowoczesny system korekcji akustyki. Tutaj będzie od średnio drogo do bardzo drogo. Jak chcesz jeszcze lepiej i drożej to możesz zainwestować w system dzielony ale pewnie będzie problem, żeby znaleźć na niego miejsce w salonie. 3. Kup przynajmniej 2 porządne suby. 4. Mikrofon pomiarowy to będzie pikuś przy pierwszych 3 punktach. 5. Ustaw to porządnie, skalibruj i się ciesz. Nie traktuj tego jako ataku po prostu litania pytań którą zadałeś z komentarzami jasno pokazuje, że zabierasz się do tematu od dupy strony. 🤷♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano Wtorek o 23:16 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 23:16 (edytowany) 2 godziny temu, PanKlor napisał: 1. Zrób porządek z umiejscowieniem głośników. Popatrz na zalecenia Dolby dla układu jaki docelowo planujesz. Zaczynasz od źle skonfigurowanego 5.1 a potem coś piszesz o filmach z dźwiękiem 7.2. Zmartwię Cie - nie zrobisz tego dobrze w pomieszczeniu którego plan wrzuciłeś w pierwszym poście. I nie ma tutaj znaczenia czy mialeś na myśli 7.x.2 czy 7.2. Dlatego pisałem, że muszę dokupić podstawki i dłuższe kable żeby kąty polepszyć. Teraz frontowe głośniki mam ok 14.5* względem słuchacza. Po rozstawieniu głośników będzie 22* czyli minimum zalecane przez Dolby. Tylne głośniki niestety będą w okolicy 100* a nie 110*, nie da się inaczej chyba że bym kanapę od ściany odsunął ale to ostateczność. Do KD będę celował w 5.1.2, czyli 5 głośników, 1 sub, 2 efektowe na przednich kolumnach do odbijania od sufitu… pytanie czy sufit podwieszany będzie odbijał. Ale chcę głównie rozbudować możliwości stereo. Stąd zainteresowanie streamerami, przedwzmacniaczami, wzmacniaczami i możliwymi ich konfiguracjami. Ścian nie mam gołych praktycznie nigdzie. Jedynie podłoga bez dywanu ale przy ogrzewaniu podłogowym dywanu nie dam. Jak widzisz sam idę podobnym tokiem rozumowania jaki opisałeś. Zanim kupie jakikolwiek nowy sprzęt chce dobrze poznać pełen wachlarz możliwości elementów i ich połączeń, wpływu na efekt końcowy etc. Potem pochodzę po salonach HiFi i posłucham sobie różnych głośników z różnymi wzmacniaczami etc. Powiedz mi gdzie tutaj błąd robię? A ze mylę pojęcia to chyba dobrze że dopytuje a się nie mądrze doradzając innym. Nie poleciłeś w sumie nic nowego w swoich komentarzach poza krytyką chęci lepszego zrozumienia tematu… Edytowano Wtorek o 23:19 przez Heathcliff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano wczoraj o 07:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:28 (edytowany) 8 godzin temu, Heathcliff napisał: Do KD będę celował w 5.1.2, czyli 5 głośników, 1 sub, 2 efektowe na przednich kolumnach do odbijania od sufitu… pytanie czy sufit podwieszany będzie odbijał. coś tam będzie odbijał, jest to jednak mniej zalecana albo inaczej opcja w ostateczności jeżeli nie możesz umieścić głośników górnej warstwy nad słuchaczem. Najlepszy efekt uzyskasz z głośnikami montowanymi nad słuchaczem - dźwięk bezpośredni bez odbić. 8 godzin temu, Heathcliff napisał: Ale chcę głównie rozbudować możliwości stereo. Stąd zainteresowanie streamerami, przedwzmacniaczami, wzmacniaczami i możliwymi ich konfiguracjami. Co do tej kwestii to całą "otoczkę" źródła, DAC-i itp. do stereo lepiej rozkminiać w części stereo forum. Dla Ciebie jeżeli chcesz korzystać z tych samych frontów w kinie i stereo najistotniejsze jest wyprowadzenie sygnału z amplitunera dla kanałów L i R. Drogi są dwie: wzmacniacz stereo zintegrowany z wejściem na końcówkę mocy (tutaj wepniesz sygnał L i R z pre amplitunera) a do wejść wzmacniacza zintegrowanego (czyli w zasadzie do jego pre) wpinasz co dusza zapragnie z stereo - DAC-i, CD, streamery itd. Ja u siebie mam właśnie tak to zbudowane RZ50 + Audiolab 8300A. Jak słuchasz stereo nie włączasz amplitunera tzn. nie musisz, jak chcesz kino włączasz ampli a wzmacniacz przełączasz na tryb końcówki mocy. Druga droga to "zwykły" zintegrowany wzmacniacz stereo (bez wejścia na końcówkę) i zastosowanie przełącznika głośników (np. takiego) do którego wepniesz sygnał z wyjść głośnikowych L i R amplitunera oraz L i R wzmacniacza oraz podłączysz zestawy głośnikowe, a w zależności od tego czego chcesz słuchać będziesz sobie przełączał. Wada jest taka że trzeba ręcznie przełączać "hebelkami". Zaleta - większy wybór wzmacniaczy stereo bo tu już nie potrzebujesz wejścia na końcówkę. Edytowano wczoraj o 07:31 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano wczoraj o 07:45 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 07:45 14 minut temu, tomek72 napisał: coś tam będzie odbijał, jest to jednak mniej zalecana albo inaczej opcja w ostateczności jeżeli nie możesz umieścić głośników górnej warstwy nad słuchaczem. Najlepszy efekt uzyskasz z głośnikami montowanymi nad słuchaczem - dźwięk bezpośredni bez odbić. Co do tej kwestii to całą "otoczkę" źródła, DAC-i itp. do stereo lepiej rozkminiać w części stereo forum. Dla Ciebie jeżeli chcesz korzystać z tych samych frontów w kinie i stereo najistotniejsze jest wyprowadzenie sygnału z amplitunera dla kanałów L i R do systemu stereo. Drogi są dwie: wzmacniacz stereo zintegrowany z wejściem na końcówkę mocy (tutaj wepniesz sygnał L i R z pre amplitunera) a do wejść wzmacniacza zintegrowanego (czyli w zasadzie do jego pre) wpinasz co dusza zapragnie z stereo - DAC-i, CD, streamery itd. Ja u siebie mam właśnie tak to zbudowane RZ50 + Audiolab 8300A. Jak słuchasz stereo nie włączasz amplitunera tzn. nie musisz, jak chcesz kino włączasz ampli a wzmacniacz przełączasz na tryb końcówki mocy. Druga droga to "zwykły" zintegrowany wzmacniacz stereo (bez wejścia na końcówkę) i zastosowanie przełącznika głośników (np. takiego) do którego wepniesz sygnał z wyjść głośnikowych L i R amplitunera oraz L i R wzmacniacza, a w zależności od tego czego chcesz słuchać będziesz sobie przełączał. Wada jest taka że trzeba ręcznie przełączać "hebelkami". Zaleta - większy wybór wzmacniaczy stereo bo tu już nie potrzebujesz wejścia na końcówkę. Właśnie też o czymś takim myślałem żeby podpiąć KD do końcówki mocy. Problem wtedy ze subwoofer będzie podpięty albo do amplitunera albo do końcówki mocy/przedwzmacniacza. Są takie switche do LFE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 08:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:02 (edytowany) 8 godzin temu, Heathcliff napisał: Do KD będę celował w 5.1.2, czyli 5 głośników, 1 sub, 2 efektowe na przednich kolumnach do odbijania od sufitu… pytanie czy sufit podwieszany będzie odbijał. Jeszcze przed chwila było 7.2 ... widzisz jak ciężko za Tobą nadążyć? Nie będzie dobrze odbijał. 8 godzin temu, Heathcliff napisał: Ale chcę głównie rozbudować możliwości stereo. Stąd zainteresowanie streamerami, przedwzmacniaczami, wzmacniaczami i możliwymi ich konfiguracjami. Czyli straszna rzeźba z której niewielenpewnie wyniknie. Wystarczy kupic amplituner który niezle zagra w stereo. Będzie pewnie taniej, łatwiej w obsłudze i starczy Ci miejsca na szafce. 8 godzin temu, Heathcliff napisał: Powiedz mi gdzie tutaj błąd robię? A ze mylę pojęcia to chyba dobrze że dopytuje a się nie mądrze doradzając innym. Zmieniasz założenia w locie a ponad to komplikujesz rzeczy proste. 8 godzin temu, Heathcliff napisał: Nie poleciłeś w sumie nic nowego w swoich komentarzach poza krytyką chęci lepszego zrozumienia tematu… Gdybyś bardzo chciałbym ten temat zgłębić to sam przeczytałbyś pare wątków na forum, obejrzal kilka filmów yt od s4 albo q21 i dowiedziałbyś się wszystkiego o co pytałeś. Nie krytykuje chęci zdobywania wiedzy tylko brak rozsądnego podejścia do tematu. @tomek72a trzecia droga to po prostu lepszy klocek ze stajni Arcam, NAD, Anthem itp. Edytowano wczoraj o 08:06 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano wczoraj o 16:45 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:45 8 godzin temu, Heathcliff napisał: Właśnie też o czymś takim myślałem żeby podpiąć KD do końcówki mocy. Problem wtedy ze subwoofer będzie podpięty albo do amplitunera albo do końcówki mocy/przedwzmacniacza. Są takie switche do LFE? Nie. Sub zostaje wpięty do amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano wczoraj o 16:48 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:48 2 minuty temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Nie. Sub zostaje wpięty do amplitunera. Ale wtedy w stereo nie ma suba… trzebaby suba z dwoma wejściami albo jakiś switch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano wczoraj o 16:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:51 2 minuty temu, Heathcliff napisał: Ale wtedy w stereo nie ma suba… trzebaby suba z dwoma wejściami albo jakiś switch Jeśli mówimy o końcówce mocy to ona nie ma nic wspólnego z działaniem suba w ogóle. Będziesz miał suba w stereo i w kd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano wczoraj o 16:54 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:54 1 minutę temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Jeśli mówimy o końcówce mocy to ona nie ma nic wspólnego z działaniem suba w ogóle. Będziesz miał suba w stereo i w kd. Racja… tak czy siak sub podpięty tylko KD nie będzie działał w stereo i na odwrót Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 16:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:56 1 minutę temu, Heathcliff napisał: Racja… tak czy siak sub podpięty tylko KD nie będzie działał w stereo i na odwrót Nie zrozumiałeś nic a nic. Końcówka mocy jest dla zestawu przezroczysta. Sub dostaje sygnal z przedwzmacniacza. Nieważne czy jest on w AVR czy wzmacniaczu zintegrowanym. W przypadku amplitunera KD + końcówki mocy sub zagra i w kinie i w stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano wczoraj o 18:28 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:28 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Nie zrozumiałeś nic a nic. Końcówka mocy jest dla zestawu przezroczysta. Sub dostaje sygnal z przedwzmacniacza. Nieważne czy jest on w AVR czy wzmacniaczu zintegrowanym. W przypadku amplitunera KD + końcówki mocy sub zagra i w kinie i w stereo. Ja to co opisałeś doskonale rozumiem. Mówiąc że będzie dzialal w stereo miałem na myśli że połączony z zintegrowanym wzmacniaczem lub przedwzmacniaczem jak jest osobno. Ale wtedy nie jest podpięty do KD i nie będzie grał kanału suba z filmu. I na odwrót jak będzie podpięty do KD to jak KD jest wyłączone i działamy na zestawie stereo to sub nie będzie grał. To już było wałkowane w tym wątku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 18:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:59 Napisałeś wcześniej o podłączaniu subwoofera do końcówki mocy... i owszem są takie subwoofery ale pewnie nie to miałeś na myśli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 23 godziny temu, Heathcliff napisał: Racja… tak czy siak sub podpięty tylko KD nie będzie działał w stereo i na odwrót Sub podpięty do KD działa i w kinie domowym i w stereo. To kwestia ustawień w amplitunerze. Podpinając końcówkę mocy ten sub nadal będzie działał. Tu nie ma żadnych problemów ani konfliktów sprzętowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu @Salon Planeta Dźwięku racja. Całe zamieszanie wynika z tego, że autor wątku na początku pyta o kino. Potem w locie kilka razy zmienia koncepcję. Następnie coś wspomina o stereo, połączeniach, dostępnych komponentach itp. I dalej prowadzi dyskusję w której nie da się połapać. Żeby dojść do porozumienia czy subwoofer zagra czy nie zagra w stereo/kd najpierw trzeba by zdefiniować o jakim zestawie mowa i co będzie gdzie podłączone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 42 minuty temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Sub podpięty do KD działa i w kinie domowym i w stereo. To kwestia ustawień w amplitunerze. Podpinając końcówkę mocy ten sub nadal będzie działał. Tu nie ma żadnych problemów ani konfliktów sprzętowych. Tutaj bardziej min chodziło o sytuację kiedy mamy zarówno KD jak i stereo (czyli z przedwzmacniaczem lub wzmacniaczem zintegrowanym). Wtedy sub można podłączyć albo do KD albo do stereo (przedwzmacniacz lub wzmacniacz zintegrowany). Jak podłączymy sub do zestawu stereo to nawet jak amplituner będzie połączony do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego to wtedy ścieżka sub z kina domowego będzie stracona. I na odwrót jak podłączę sub do KD to nie mam suba jeśli uruchomię tylko zestaw stereo. Ale to chyba jasne. 31 minut temu, PanKlor napisał: @Salon Planeta Dźwięku racja. Całe zamieszanie wynika z tego, że autor wątku na początku pyta o kino. Potem w locie kilka razy zmienia koncepcję. Następnie coś wspomina o stereo, połączeniach, dostępnych komponentach itp. I dalej prowadzi dyskusję w której nie da się połapać. Żeby dojść do porozumienia czy subwoofer zagra czy nie zagra w stereo/kd najpierw trzeba by zdefiniować o jakim zestawie mowa i co będzie gdzie podłączone. Więc sprecyzuję co tu się dzieje. Najpierw prosiłem o pomoc z kinem domowym. - sprawa załatwiona kupiłem: Yamaha rx-v6a, Elac Debut Reference B6 i C5, Yamaha MusicCast 20. Potem poprosiłem o pomoc w zrozumieniu możliwości rozbudowy o zestaw stereo i ewentualne wykorzystanie elementów z tego stereo do wzbogacenia KD. Tutaj np rozumiem że preout z KD może być podpięty do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego. Ale sub nie za bardzo może być współdzielony przez KD i przedwzmacniacz/wzmacniacz zintegrowany. Wtedy sub z dwoma wejściami lub np switch RCA Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 16 minut temu, Heathcliff napisał: Wtedy sub można podłączyć albo do KD albo do stereo (przedwzmacniacz lub wzmacniacz zintegrowany). Jak podłączymy sub do zestawu stereo to nawet jak amplituner będzie połączony do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego to wtedy ścieżka sub z kina domowego będzie stracona. No nie do końca... innymi słowy to zależy. 16 minut temu, Heathcliff napisał: Potem poprosiłem o pomoc w zrozumieniu możliwości rozbudowy o zestaw stereo i ewentualne wykorzystanie elementów z tego stereo do wzbogacenia KD. Tutaj np rozumiem że preout z KD może być podpięty do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego. Ale sub nie za bardzo może być współdzielony przez KD i przedwzmacniacz/wzmacniacz zintegrowany. Wtedy sub z dwoma wejściami lub np switch RCA No i znowu... patrz j.w. Rozwiązanie - subwoofer z wejściem wysokopoziomowym podpięty do wzmocnienia LR a w amplitunerze ustawione przekierowanie LFE do Main (głośniki muszą byc ustawione jako Large). Nie jest to najlepsze/najprostsze rozwiązanie ale możliwe do zrealizowania. Jeszcze raz - zamiast kombinować i dokładać klocki jak brakuje Ci czegoś w stereo to kup lepszy amplituner i głośniki. Edytowano 6 godzin temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, PanKlor napisał: Jeszcze raz - zamiast kombinować i dokładać klocki jak brakuje Ci czegoś w stereo to kup lepszy amplituner i głośniki. Trochę bez sensu rada jak dopiero co kupiłem KD. A sprawa rozbudowy stereo jest długoterminowa i pisałem że chce najpierw dobrze wszystko zrozumieć żeby wiedzieć w co iść dalej teraz lub za jakiś czas dopiero. 5 minut temu, PanKlor napisał: patrz j.w. Rozwiązanie - subwoofer z wejściem wysokopoziomowym podpięty do wzmocnienia LR a w amplitunerze ustawione przekierowanie LFE do Main (głośniki muszą byc ustawione jako Large). Nie jest to dobre rozwiązanie ale możliwe do zrealizowania. Ciekawe… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts