Skocz do zawartości

Jak wybrać zestaw kina domowego

Heathcliff

Recommended Posts

Dnia 28.01.2025 o 19:36, Heathcliff napisał:

Także o mój budżet się nie bój. 

Expand  

Gwarantuję Ci, że prosty koncepcyjnie zestaw pt. głośniki + amplituner + subwoofer albo dwa mogą kosztować więcej niż auto którym jeździsz. Nie boję się o Twój budżet bo to nie moja sprawa ale nie widzę sensu kombinowania skoro takie same lub lepsze efekty można osiągnąć taniej i prościej. 

Problemy które opisałeś w pierwszym poście jasno wskazują na braki podstawowej wiedzy o tym jak ustawić KD a zgłebianie tajników XLR albo typów połączeń cyfrowych nie doprowadzi Cię do ich eliminacji. 

1. Zrób porządek z umiejscowieniem głośników. Popatrz na zalecenia Dolby dla układu jaki docelowo planujesz. Zaczynasz od źle skonfigurowanego 5.1 a potem coś piszesz o filmach z dźwiękiem 7.2. Zmartwię Cie - nie zrobisz tego dobrze w pomieszczeniu którego plan wrzuciłeś w pierwszym poście. I nie ma tutaj znaczenia czy mialeś na myśli 7.x.2 czy 7.2. 

2. Kup najlepszy amplituner tak aby sprostał wymaganiom Twojego docelowego systemu oraz posiadał nowoczesny system korekcji akustyki. Tutaj będzie od średnio drogo do bardzo drogo. Jak chcesz jeszcze lepiej i drożej to możesz zainwestować w system dzielony ale pewnie będzie problem, żeby znaleźć na niego miejsce w salonie. 

3. Kup przynajmniej 2 porządne suby. 

4. Mikrofon pomiarowy to będzie pikuś przy pierwszych 3 punktach. 

5. Ustaw to porządnie, skalibruj i się ciesz. 

Nie traktuj tego jako ataku po prostu litania pytań którą zadałeś z komentarzami jasno pokazuje, że zabierasz się do tematu od dupy strony. 🤷‍♂️

Napisano (edytowany)
  Dnia 28.01.2025 o 21:14, PanKlor napisał:

1. Zrób porządek z umiejscowieniem głośników. Popatrz na zalecenia Dolby dla układu jaki docelowo planujesz. Zaczynasz od źle skonfigurowanego 5.1 a potem coś piszesz o filmach z dźwiękiem 7.2. Zmartwię Cie - nie zrobisz tego dobrze w pomieszczeniu którego plan wrzuciłeś w pierwszym poście. I nie ma tutaj znaczenia czy mialeś na myśli 7.x.2 czy 7.2. 

Expand  

Dlatego pisałem, że muszę dokupić podstawki i dłuższe kable żeby kąty polepszyć. Teraz frontowe głośniki mam ok 14.5* względem słuchacza. Po rozstawieniu głośników będzie 22* czyli minimum zalecane przez Dolby. Tylne głośniki niestety będą w okolicy 100* a nie 110*, nie da się inaczej chyba że bym kanapę od ściany odsunął ale to ostateczność. 

Do KD będę celował w 5.1.2, czyli 5 głośników, 1 sub, 2 efektowe na przednich kolumnach do odbijania od sufitu… pytanie czy sufit podwieszany będzie odbijał. 

Ale chcę głównie rozbudować możliwości stereo. Stąd zainteresowanie streamerami, przedwzmacniaczami, wzmacniaczami i możliwymi ich konfiguracjami. 

Ścian nie mam gołych praktycznie nigdzie. Jedynie podłoga bez dywanu ale przy ogrzewaniu podłogowym dywanu nie dam. 

Jak widzisz sam idę podobnym tokiem rozumowania jaki opisałeś.

Zanim kupie jakikolwiek nowy sprzęt chce dobrze poznać pełen wachlarz możliwości elementów i ich połączeń, wpływu na efekt końcowy etc. Potem pochodzę po salonach HiFi  i posłucham sobie różnych głośników z różnymi wzmacniaczami etc. 

Powiedz mi gdzie tutaj błąd robię? A ze mylę pojęcia to chyba dobrze że dopytuje a się nie mądrze doradzając innym. 

Nie poleciłeś w sumie nic nowego w swoich komentarzach poza krytyką chęci lepszego zrozumienia tematu…

Edytowano przez Heathcliff

Dnia 28.01.2025 o 23:16, Heathcliff napisał:

Do KD będę celował w 5.1.2, czyli 5 głośników, 1 sub, 2 efektowe na przednich kolumnach do odbijania od sufitu… pytanie czy sufit podwieszany będzie odbijał.

Expand  

coś tam będzie odbijał, jest to jednak mniej zalecana albo inaczej opcja w ostateczności jeżeli nie możesz umieścić głośników górnej warstwy nad słuchaczem. Najlepszy efekt uzyskasz z głośnikami montowanymi nad słuchaczem - dźwięk bezpośredni bez odbić.

Ale chcę głównie rozbudować możliwości stereo. Stąd zainteresowanie streamerami, przedwzmacniaczami, wzmacniaczami i możliwymi ich konfiguracjami.

Expand  

Co do tej kwestii to całą "otoczkę" źródła, DAC-i itp. do stereo lepiej rozkminiać w części stereo forum. Dla Ciebie jeżeli chcesz korzystać z tych samych frontów w kinie i stereo najistotniejsze jest wyprowadzenie sygnału z amplitunera dla kanałów L i R. Drogi są dwie: wzmacniacz stereo zintegrowany z wejściem na końcówkę mocy (tutaj wepniesz sygnał L i R z pre amplitunera) a do wejść wzmacniacza zintegrowanego (czyli w zasadzie do jego pre) wpinasz co dusza zapragnie z stereo - DAC-i, CD, streamery itd. Ja u siebie mam właśnie tak to zbudowane RZ50 + Audiolab 8300A. Jak słuchasz stereo nie włączasz amplitunera tzn. nie musisz, jak chcesz kino włączasz ampli a wzmacniacz przełączasz na tryb końcówki mocy.

Druga droga to "zwykły" zintegrowany wzmacniacz stereo (bez wejścia na końcówkę) i zastosowanie przełącznika głośników (np. takiego) do którego wepniesz sygnał z wyjść głośnikowych L i R amplitunera oraz L i R wzmacniacza oraz podłączysz zestawy głośnikowe, a w zależności od tego czego chcesz słuchać będziesz sobie przełączał. Wada jest taka że trzeba ręcznie przełączać "hebelkami". Zaleta - większy wybór wzmacniaczy stereo bo tu już nie potrzebujesz wejścia na końcówkę.

Edytowano przez tomek72

Dnia 29.01.2025 o 07:28, tomek72 napisał:

coś tam będzie odbijał, jest to jednak mniej zalecana albo inaczej opcja w ostateczności jeżeli nie możesz umieścić głośników górnej warstwy nad słuchaczem. Najlepszy efekt uzyskasz z głośnikami montowanymi nad słuchaczem - dźwięk bezpośredni bez odbić.

Co do tej kwestii to całą "otoczkę" źródła, DAC-i itp. do stereo lepiej rozkminiać w części stereo forum. Dla Ciebie jeżeli chcesz korzystać z tych samych frontów w kinie i stereo najistotniejsze jest wyprowadzenie sygnału z amplitunera dla kanałów L i R do systemu stereo. Drogi są dwie: wzmacniacz stereo zintegrowany z wejściem na końcówkę mocy (tutaj wepniesz sygnał L i R z pre amplitunera) a do wejść wzmacniacza zintegrowanego (czyli w zasadzie do jego pre) wpinasz co dusza zapragnie z stereo - DAC-i, CD, streamery itd. Ja u siebie mam właśnie tak to zbudowane RZ50 + Audiolab 8300A. Jak słuchasz stereo nie włączasz amplitunera tzn. nie musisz, jak chcesz kino włączasz ampli a wzmacniacz przełączasz na tryb końcówki mocy.

Druga droga to "zwykły" zintegrowany wzmacniacz stereo (bez wejścia na końcówkę) i zastosowanie przełącznika głośników (np. takiego) do którego wepniesz sygnał z wyjść głośnikowych L i R amplitunera oraz L i R wzmacniacza, a w zależności od tego czego chcesz słuchać będziesz sobie przełączał. Wada jest taka że trzeba ręcznie przełączać "hebelkami". Zaleta - większy wybór wzmacniaczy stereo bo tu już nie potrzebujesz wejścia na końcówkę.

Expand  

Właśnie też o czymś takim myślałem żeby podpiąć KD do końcówki mocy. Problem wtedy ze subwoofer będzie podpięty albo do amplitunera albo do końcówki mocy/przedwzmacniacza. Są takie switche do LFE?

Expand  

Jeszcze przed chwila było 7.2 ... widzisz jak ciężko za Tobą nadążyć? Nie będzie dobrze odbijał. 

Expand  

Czyli straszna rzeźba z której niewielenpewnie wyniknie. Wystarczy kupic amplituner który niezle zagra w stereo. Będzie pewnie taniej, łatwiej w obsłudze i starczy Ci miejsca na szafce. 

Powiedz mi gdzie tutaj błąd robię? A ze mylę pojęcia to chyba dobrze że dopytuje a się nie mądrze doradzając innym. 

Expand  

Zmieniasz założenia w locie a ponad to komplikujesz rzeczy proste.

Nie poleciłeś w sumie nic nowego w swoich komentarzach poza krytyką chęci lepszego zrozumienia tematu…

Expand  

Gdybyś bardzo chciałbym ten temat zgłębić to sam przeczytałbyś pare wątków na forum, obejrzal kilka filmów yt od s4 albo q21 i dowiedziałbyś się wszystkiego o co pytałeś. Nie krytykuje chęci zdobywania wiedzy tylko brak rozsądnego podejścia do tematu. 

@tomek72a trzecia droga to po prostu lepszy klocek ze stajni Arcam, NAD, Anthem itp. 

Edytowano przez PanKlor

Dnia 29.01.2025 o 07:45, Heathcliff napisał:

Właśnie też o czymś takim myślałem żeby podpiąć KD do końcówki mocy. Problem wtedy ze subwoofer będzie podpięty albo do amplitunera albo do końcówki mocy/przedwzmacniacza. Są takie switche do LFE?

Expand  

Nie. Sub zostaje wpięty do amplitunera.

Dnia 29.01.2025 o 16:54, Heathcliff napisał:

Racja… tak czy siak sub podpięty tylko KD nie będzie działał w stereo i na odwrót 

Expand  

Nie zrozumiałeś nic a nic. Końcówka mocy jest dla zestawu przezroczysta. Sub dostaje sygnal z przedwzmacniacza. Nieważne czy jest on w AVR czy wzmacniaczu zintegrowanym. W przypadku amplitunera KD + końcówki mocy sub zagra i w kinie i w stereo. 

Dnia 29.01.2025 o 16:56, PanKlor napisał:

Nie zrozumiałeś nic a nic. Końcówka mocy jest dla zestawu przezroczysta. Sub dostaje sygnal z przedwzmacniacza. Nieważne czy jest on w AVR czy wzmacniaczu zintegrowanym. W przypadku amplitunera KD + końcówki mocy sub zagra i w kinie i w stereo. 

Expand  

Ja to co opisałeś doskonale rozumiem. Mówiąc że będzie dzialal w stereo miałem na myśli że połączony z zintegrowanym wzmacniaczem lub przedwzmacniaczem jak jest osobno. Ale wtedy nie jest  podpięty do KD i nie będzie grał kanału suba z filmu. I na odwrót jak będzie podpięty do KD to jak KD jest wyłączone i działamy na zestawie stereo to sub nie będzie grał. To już było wałkowane w tym wątku. 

Dnia 29.01.2025 o 16:54, Heathcliff napisał:

Racja… tak czy siak sub podpięty tylko KD nie będzie działał w stereo i na odwrót 

Expand  

Sub podpięty do KD działa i w kinie domowym i w stereo. To kwestia ustawień w amplitunerze. Podpinając końcówkę mocy ten sub nadal będzie działał. Tu nie ma żadnych problemów ani konfliktów sprzętowych.

@Salon Planeta Dźwięku racja. Całe zamieszanie wynika z tego, że autor wątku na początku pyta o kino. Potem w locie kilka razy zmienia koncepcję. Następnie coś wspomina o stereo, połączeniach, dostępnych komponentach itp. I dalej prowadzi dyskusję w której nie da się połapać. Żeby dojść do porozumienia czy subwoofer zagra czy nie zagra w stereo/kd najpierw trzeba by zdefiniować o jakim zestawie mowa i co będzie gdzie podłączone. 

Dnia 30.01.2025 o 16:14, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Sub podpięty do KD działa i w kinie domowym i w stereo. To kwestia ustawień w amplitunerze. Podpinając końcówkę mocy ten sub nadal będzie działał. Tu nie ma żadnych problemów ani konfliktów sprzętowych.

Expand  

Tutaj bardziej min chodziło o sytuację kiedy mamy zarówno KD jak i stereo (czyli z przedwzmacniaczem lub wzmacniaczem zintegrowanym). Wtedy sub można podłączyć albo do KD albo do stereo (przedwzmacniacz lub wzmacniacz zintegrowany). Jak podłączymy sub do zestawu stereo to nawet jak amplituner będzie połączony do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego to wtedy ścieżka sub z kina domowego będzie stracona. I na odwrót jak podłączę sub do KD to nie mam suba jeśli uruchomię tylko zestaw stereo. Ale to chyba jasne. 

Dnia 30.01.2025 o 16:37, PanKlor napisał:

@Salon Planeta Dźwięku racja. Całe zamieszanie wynika z tego, że autor wątku na początku pyta o kino. Potem w locie kilka razy zmienia koncepcję. Następnie coś wspomina o stereo, połączeniach, dostępnych komponentach itp. I dalej prowadzi dyskusję w której nie da się połapać. Żeby dojść do porozumienia czy subwoofer zagra czy nie zagra w stereo/kd najpierw trzeba by zdefiniować o jakim zestawie mowa i co będzie gdzie podłączone. 

Expand  

Więc sprecyzuję co tu się dzieje.

Najpierw prosiłem o pomoc z kinem domowym. - sprawa załatwiona kupiłem: Yamaha rx-v6a, Elac Debut Reference B6 i C5, Yamaha MusicCast 20. 

Potem poprosiłem o pomoc w zrozumieniu możliwości rozbudowy o zestaw stereo i ewentualne wykorzystanie elementów z tego stereo do wzbogacenia KD. Tutaj np rozumiem że preout z KD może być podpięty do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego. Ale sub nie za bardzo może być współdzielony przez KD i przedwzmacniacz/wzmacniacz zintegrowany. Wtedy sub z dwoma wejściami lub np switch RCA 

Dnia 30.01.2025 o 17:08, Heathcliff napisał:

Wtedy sub można podłączyć albo do KD albo do stereo (przedwzmacniacz lub wzmacniacz zintegrowany). Jak podłączymy sub do zestawu stereo to nawet jak amplituner będzie połączony do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego to wtedy ścieżka sub z kina domowego będzie stracona.

Expand  

No nie do końca... innymi słowy to zależy. 

Potem poprosiłem o pomoc w zrozumieniu możliwości rozbudowy o zestaw stereo i ewentualne wykorzystanie elementów z tego stereo do wzbogacenia KD. Tutaj np rozumiem że preout z KD może być podpięty do końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego. Ale sub nie za bardzo może być współdzielony przez KD i przedwzmacniacz/wzmacniacz zintegrowany. Wtedy sub z dwoma wejściami lub np switch RCA 

Expand  

No i znowu... patrz j.w. Rozwiązanie - subwoofer z wejściem wysokopoziomowym podpięty do wzmocnienia LR a w amplitunerze ustawione przekierowanie LFE do Main (głośniki muszą byc ustawione jako Large). Nie jest to najlepsze/najprostsze rozwiązanie ale możliwe do zrealizowania. Jeszcze raz - zamiast kombinować i dokładać klocki jak brakuje Ci czegoś w stereo to kup lepszy amplituner i głośniki. 

Edytowano przez PanKlor

Dnia 30.01.2025 o 17:23, PanKlor napisał:

Jeszcze raz - zamiast kombinować i dokładać klocki jak brakuje Ci czegoś w stereo to kup lepszy amplituner i głośniki. 

Expand  

Trochę bez sensu rada jak dopiero co kupiłem KD. 
A sprawa rozbudowy stereo jest długoterminowa i pisałem że chce najpierw dobrze wszystko zrozumieć żeby wiedzieć w co iść dalej teraz lub za jakiś czas dopiero.

Dnia 30.01.2025 o 17:23, PanKlor napisał:

patrz j.w. Rozwiązanie - subwoofer z wejściem wysokopoziomowym podpięty do wzmocnienia LR a w amplitunerze ustawione przekierowanie LFE do Main (głośniki muszą byc ustawione jako Large). Nie jest to dobre rozwiązanie ale możliwe do zrealizowania. 

Expand  

Ciekawe…

Dnia 28.01.2025 o 14:42, Heathcliff napisał:

Chodzi mi o szczeóły bo słyszałem np o połączeniach zbalansowanych i niezbalansowanych, optycznych, coaxial, analogowych gdzie ich tez pewnie bedzie kilka rodzajow w zaleznosci od zastosowania.

Expand  

Masz to wszystko w google. Wszystko :)

Chodzi o to czy jak kupie zinegrowany wzmacniacz i kupie przedwzmacniacz osobno to czy mogę je tak połączyć żeby zintegrowany przedwzmacniacz we wzmacniaczu można było ominąć żeby nie psuł jakości. Czasami moze być dostępny zintegrowany lepszy niż sama końcówka wiec można by taki wziąć używać tylko jako końcówki.

Expand  

To zalezy od konkretnej integry. Ale kompletnie nie widze takiej potrzeby, Kompletnie :)

A jakieś komentarze odnośnie wybierania przedwzmacniaczy? Jest jakieś porównanie dostepmych chipów?

Expand  

chip nie świaczy o brzmieniu przedwzmacniacza.

Więc sprecyzuję co tu się dzieje.

Najpierw prosiłem o pomoc z kinem domowym. - sprawa załatwiona kupiłem: Yamaha rx-v6a, Elac Debut Reference B6 i C5, Yamaha MusicCast 20. 

Expand  

A czego Ci brakuje w stereo w tej konfiguracji?

Dnia 31.01.2025 o 06:37, Piotr Sonido napisał:

Masz to wszystko w google. Wszystko :)

To zalezy od konkretnej integry. Ale kompletnie nie widze takiej potrzeby, Kompletnie :)

chip nie świaczy o brzmieniu przedwzmacniacza.

A czego Ci brakuje w stereo w tej konfiguracji?

Expand  

Osobiście czasami mam wrażenie że za bardzo rozmywa dźwięki i podbarwia. Chciałbym żeby z jednej strony były wyraźniejsze ale nie tak płaskie jak przy pure direct. 
Czasami jak słucham jestem wstanie określić gdzie niektóre instrumenty są ulokowane ale czasami się to rozmywa albo jest nagle wszędzie. Słyszałem że lepszy sprzęt pomaga lepiej ulokować te konkretne źródła dźwięku w przestrzeni… 

Czekam aż KEF R3 Meta będą dostępne lokalnie żeby posłuchać ich z jakimś dobrym wzmacniaczem i porównać z tą Yamaha albo może nawet pozwolą mi przynieść moje głośniki dla porównania. Te konkretne głośniki bo z jednej strony mają dobre odwzorowanie podobno a z drugiej są zaprojektowane do stania przy ścianie, mają odpowiednio opadające niskie częstotliwości które mają być podbite przy takim ułożeniu. U mnie nie ma miejsca żeby odstawić kolumny 50+cm od ściany.

Dnia 31.01.2025 o 07:49, Piotr Sonido napisał:

Wypożyczył bym najpierw końcówkę pod obecny amplituner i sprawdził. Będzie Cie to ewentualnie kosztowac 30 zł za kuriera i chwile czasu. Ale mnóstwo doświadczenia.

Expand  

Myślałem o tym ale wszyscy piszą że skoro przedwzmacniacz i streamer są w KD to tam już się tyle złego podziało że końcówka mocy przeważnie mało daje…

Dnia 31.01.2025 o 07:26, Heathcliff napisał:

Czasami jak słucham jestem wstanie określić gdzie niektóre instrumenty są ulokowane ale czasami się to rozmywa albo jest nagle wszędzie. Słyszałem że lepszy sprzęt pomaga lepiej ulokować te konkretne źródła dźwięku w przestrzeni…

Expand  

Przy założeniu że źródło (nagranie) jest dobrze zrealizowane, z czego słuchasz tej muzyki tzn. z jakiego źródła. Masz jakieś konkretne utwory/nagrania w których wiesz że brakuje lokalizacji/separacji?

Sama końcówka coś wniesie, ale musiałbyś sprawdzić, dlaczego upierasz się przy subwooferze do stereo?

Expand  

czy te Elac w stereo (direct, pure direct) bez subwoofera mają za mało niskich tonów?

Dnia 31.01.2025 o 07:26, Heathcliff napisał:

Osobiście czasami mam wrażenie że za bardzo rozmywa dźwięki i podbarwia. Chciałbym żeby z jednej strony były wyraźniejsze ale nie tak płaskie jak przy pure direct.

Expand  

tryb pure direct najbardziej nadaje się do stereo - właśnie dzięki ominięciu korekcji, ale w niektórych pomieszczeniach / zestawieniach sprzętu może powodować wrażenie braków - płaskości. Elac B6 są średnimi monitorami i może po prostu masz zbyt duże pomieszczenie dla nich żeby dobrze zagrały w stereo. No jest tutaj kilka czynników które mogą mieć wpływ na niedostatki jakie odczuwasz i może być tak że nawet dając dobrą integrę (która nie ma regulacji barwy) efekt będzie niewiele lepszy.

Napisano (edytowany)
  Dnia 31.01.2025 o 08:13, tomek72 napisał:

Przy założeniu że źródło (nagranie) jest dobrze zrealizowane, z czego słuchasz tej muzyki tzn. z jakiego źródła. Masz jakieś konkretne utwory/nagrania w których wiesz że brakuje lokalizacji/separacji?

Sama końcówka coś wniesie, ale musiałbyś sprawdzić, dlaczego upierasz się przy subwooferze do stereo?

Expand  

Słuchałem dużo przypadkowych utworów od Męskiego grania przez Hancocka po koncert noworoczny filharmonii wiedeńskiej, Tidal 16 lub 24 flac.

Jak znasz jakiś utwór w którym bardzo wyraźnie można to sprawdzić to będę bardzo wdzięczny za podanie. 

czy te Elac w stereo (direct, pure direct) bez subwoofera mają za mało niskich tonów?

Expand  

Tak mi się wydaje bo po dołożeniu sub efekt jest dużo lepszy, odcięcie przy 80hz. Ale może być tak że moje ucho przyzwyczajone jest do mniej wyrafinowanego mocniejszego brzmienia i teraz jestem na rozstaju dróg jeśli chodzi o gust muzyczny. Im więcej człowiek poświęca uwagi na kwestie artystyczno/subiektywne to gust się klaruje z czasem.

Elac B6 są średnimi monitorami i może po prostu masz zbyt duże pomieszczenie dla nich żeby dobrze zagrały w stereo. No jest tutaj kilka czynników które mogą mieć wpływ na niedostatki jakie odczuwasz i może być tak że nawet dając dobrą integrę (która nie ma regulacji barwy) efekt będzie niewiele lepszy.

Expand  

Gdzieś wcześniej w tym wątku opisywałem pomieszczenie. Część wydzielona na słuchanie i KD ma ok 12m2, ta część jest z prawej strony otwarta na resztę salonu i kuchnię a całość ma ok 45m2.
Układ nie jest więc idealny, za głośnikami jest ściana z cegły a stoją one na meblościance. Głośniki stoją w odległości ok 15 cm od ściany. Ściana z prawej  ma zasłony na całej długości, z tyłu też jest częściowo zasłoną. Mało pustych ścian, prawie żadnych. Nie mam niestety dywanu a pomiędzy słuchaczem a głośnikami jest podłoga bez dywanu i drewniany płaski stolik które mogą przeszkadzać. 
Jak dam głośniej to oczywiście kolumny dają radę. Pytanie czy lepsze kolumny lepiej by grały przy mniejszej głośności. 

Będę się starał poprawiać sytuację dokupując stojaki na kolumny które będę wyciągał i rozstawiał kiedy chcę skupić się na muzyce. Oddali to trochę głośniki od ściany i polepszy kąty względem słuchacza. Pogadam też z żoną na temat dywanu na lato kiedy nie grzejemy podłogi ;) 

Więcej się nie da zrobić. Myślę że jak stwierdzę przy odsłuchu w salonie że znalazłem lepsze brzmienie to trzeba będzie odsłuchać w domu i sprawdzisz przed zatrzymaniem sprzętu czy w moim pomieszczeniu będzie ta różnice słychać…

Edytowano przez Heathcliff

Dnia 31.01.2025 o 09:33, Heathcliff napisał:

Gdzieś wcześniej w tym wątku opisywałem pomieszczenie. Część wydzielona na słuchanie i KD ma ok 12m2, ta część jest z prawej strony otwarta na resztę salonu i kuchnię a całość ma ok 45m2.

Expand  

Faktycznie umknęło mi to, w tym pomieszczeniu o ile kino się w miarę skalibruje i skoryguje to stereo już będzie trochę "skręcone", masz po prawej ogromną przestrzeń a po lewej ścianę jest to spora asymetria która będzie rzutowała na wrażenia odbioru pozornych źródeł dźwięku. Moim zdaniem musisz pogodzić się z panującymi warunkami. Co prawda ewentualny wzmacniacz i podłączenie do niego dobrego streamera może nieco poprawić sytuację w zakresie dynamiki, ale scena stereo i tak będzie zaburzona.

Dnia 31.01.2025 o 09:33, Heathcliff napisał:

Słuchałem dużo przypadkowych utworów od Męskiego grania przez Hancocka po koncert noworoczny filharmonii wiedeńskiej, Tidal 16 lub 24 flac.

Jak znasz jakiś utwór w którym bardzo wyraźnie można to sprawdzić to będę bardzo wdzięczny za podanie. 

Expand  

Chodziło mi bardziej o kwestię że masz jakieś znane osłuchane sobie utwory i na nich słyszysz konkretne braki, różnice względem tego co powinno być. Mogę Ci coś polecić, ale jeżeli nie znasz tych utworów, płyt, wykonawców to w zasadzie nie stwierdzisz czego brakuje, albo co jest nie tak. Weź sobie np. album Yello "The eye" - tam można momentami w stereo odnieść wrażenie że grają surroundy, również inne ich utwory są ciekawe np. Bleneder. Możesz też poszukać Yosi Horikawa "Bubbless" oraz inne jego utwory, Junior Wells "Use Me", Max Cooper "Coils of Living Synthesis", małe składy Jazz-owe. Możesz też poszukać tzw. płyt testowych np. Chesky Records 10 Best albo Audiophile Essentials z 1981 roku. No jest sporo takich ciekawych wydań i utworów, ja też mam swoje gusta i ulubione, osłuchane w których wiem w którym momencie i miejscu w przestrzeni ma "puknąć", "pyknąć", "cyknąć", ale musiałbym Ci robić do tego opis 😁 co byłoby bardzo czasochłonne. Odtwórz sobie Oxygene 6 JM Jarre u mnie w tym utworze bardzo fajnie słychać z prawej strony na sporej przestrzeni od głośnika w stronę słuchacza "bryzę" a z lewej powiedzmy 60-70° od osi (nie przy głośniku, niemal z boku) popiskujące jakby "mewy". Ale każdy system czyli głośniki, wzmacniacz, źródło i pomieszczenie zagrają to nieco inaczej.

słuchałem też teraz trochę muzyki w Pure Direct i czuję że bardzo brakuje basów i jakby wszystko takie płaskie, jakieś dzwoneczki ledwo słychać. Wszystko jest mniej głośne. Oczywiście podniosłem poziom głośności ale czegoś brakuje. Pytanie czy tak mniej więcej brzmią wszystkie wzmacniacze stereo które wiernie odwzorowują muzykę czy to kwestia Yamahy KD…