Skocz do zawartości

Jak wybrać zestaw kina domowego

Heathcliff

Recommended Posts

No nie można jednoznacznie powiedzieć że "wszystkie" wzmacniacze zabrzmią "tak płasko". Problem jest moim zdaniem o wiele bardziej złożony, tzn. ma na to wpływ sposób reprodukcji stereo przez amplituner kina, ale należy również uwzględnić z jakimi głośnikami jest zestawiony, jak są one ustawione względem słuchacza no i chyba rzecz pomijana a bardzo istotna - pomieszczenie i jego akustyka. Kiedyś dałem tu na forum porównanie amplitunera kina i stereo, a w zasadzie pomieszczeń zaadoptowanego i niezaadaptowanego, co prawda są na różnych głośnikach, ale nie to robi różnicę bo sprzęt powiedzmy jest na podobnym poziomie (a w zasadzie zestaw stereo zdecydowanie lepszy)możesz sobie zerknąć w tym wątku. Generalnie chodzi o różnicę między pomieszczeniami. Wrzuciłem też z grubsza (w oparciu o szkic który wstawiłeś) odpowiedź Twojego pomieszczenia do kalkulatora akustycznego jest to oczywiście wierzchołek góry lodowej, ale możesz sobie z niego skorzystać i zobaczyć co Ci wychodzi jak "pojeździsz" głośnikami czy punktem odsłuchowym (tutaj inny kalkulator - bardziej dla głośników, ale można poeksperymentować - kalkulator jest poniżej treści na stronie).

image.png.8034b3072e0860b6cb0e98aea74d443c.png

Kolejną perspektywą jest to czego słuchacz oczekuje - jeżeli ktoś lubi takie powiedzmy "loudnesowe" brzmienie czy też mówiąc inaczej granie mocną "V"-ką (podbicie skrajnych pasm) to "równo" grający system niekoniecznie będzie mu odpowiadał - zawsze będzie brakowało "łupnięcia" czy "cyknięcia" na odpowiednim poziomie. No problem nie jest do rozwiązania wprost, musiałbyś wypożyczyć wzmacniacz stereo i sprawdzić co się zmieni. Nikt z nas w ciemno nie da gotowej w 100% dobrej odpowiedzi - sporo zmiennych.

Edytowano przez tomek72

Trudno się spodziewać basu z podstawkowych kolumn w pomieszczeniu 30+ metrów. Dodatkowo z tego co widać na planie jest ono otwarte na dalszą część więc kalkulator raczej nie ogarnie tego typu kombinacji. Jak ma zagrać to jednak nie bawić się w pure direct ale w tryby gdzie subwoofer jest uzywany.

Plus to co napisał tomek72 z jeżdżeniem kolumnami i krzesłem słuchającego. Najlepiej z jakimś mikrofonem.

Edytowano przez PanKlor

5 minut temu, PanKlor napisał:

Trudno się spodziewać basu z podstawkowych kolumn w pomieszczeniu 30+ metrów. Dodatkowo z tego co widać na planie jest ono otwarte na dalszą część więc kalkulator raczej nie ogarnie tego typu kombinacji. Jak ma zagrać to jednak nie bawić się w pure direct ale w tryby gdzie subwoofer jest uzywany.

Plus to co napisał tomek72 z jeżdżeniem kolumnami i krzesłem słuchającego. Najlepiej z jakimś mikrofonem.

W trybie bez pure direct bawiłem się wyłączając kolejne dodatki w ustawieniach i największą różnicę zrobiło wyłączenie YPAO… czyli strojenie mikrofonem Yamaha YPAO ma sens i dobrze koryguje względem sytuacji pomieszczenia. 

Wyleczę ucho, dokupię dłuższe kable i podstawki żeby lepiej rozstawić głośniki. Dywan też będzie.

Powyższy drugi link z kalkulatorem jest ciekawy bo przy ustawieniu odsłuchu wskazuje gdzie są dobre miejsca na ustawienie głośników. Co ciekawe frontowe i centralne mogą stać tam gdzie są ale subwoofer ma ciężką sytuację… no trudno. 

1 minutę temu, Heathcliff napisał:

Wyleczę ucho, dokupię dłuższe kable i podstawki żeby lepiej rozstawić głośniki. Dywan też będzie.

Zmiana ich miejsca może ale nie musi poprawić sytuację z niskimi tonami. Dywan raczej nic w tej materii nie pomoże. Raczej wpłynie na wyższe rejestry. Dodatkowo to nie ma być chodniczek tylko coś co będzie przykrywało całość podłogi między kolumnami a miejscem odsłuchu. 

5 minut temu, PanKlor napisał:

Zmiana ich miejsca może ale nie musi poprawić sytuację z niskimi tonami. Dywan raczej nic w tej materii nie pomoże. Raczej wpłynie na wyższe rejestry. Dodatkowo to nie ma być chodniczek tylko coś co będzie przykrywało całość podłogi między kolumnami a miejscem odsłuchu. 

Rozmieszczenie kolumn poprawi kąty względem słuchacza i jeśli dobrze rozumiem to poprawi scenę. 
Dywan będzie na całej szerokości i obejmował 70% odległości od głośników licząc od słuchacza. Więc bezpośrednie dobicia które są w około połowie drogi powinny się zmniejszyć. 

Zobaczymy…  

Tak jak widzisz w kalkulatorach, które wrzuciłem po to żebyś zobaczył co dzieje się z dźwiękiem, brak symetrii ścian bocznych ma ogromny wpływ na to co słyszysz, chociaż wytyczyłeś strefę odsłuchu ~16m² nie powoduje to eliminacji wpływu reszty pomieszczenia ~33m² i monitory na frontach zdecydowanie są ograniczeniem w zakresie reprodukcji niskich tonów - fizyki nie oszukamy. Nawet zastosowanie podłogówek z niskim zejściem nie uratuje sytuacji - z pewnością zwiększy ilość basu, ale scena w stereo nadal będzie mocno "skrzywiona", a i równowaga tonalna zaburzona. Jak sam piszesz wyłączałeś różne opcje ustawień i najbardziej krytyczne było wyłączenia YPAO - słusznie bo właśnie YPAO oblicza korektę tonalną czyli tam gdzie zmierzy "dołki" podbije pasmo a gdzie "górki" obniży, do tego wsparcie subwoofera oraz reguluje poziomy i opóźnienia - chociaż te dwie ostatnie pozostają również aktywne w trybie Pure Direct.

Reasumując, w obecnym układzie pomieszczenia dodanie do systemu wzmacniacza stereo wniesie niewiele żeby nie powiedzieć nic. W każdym razie niska jakość, albo niespodziewanie słaba w trybie Pure Direct nie jest spowodowana samym amplitunerem - więcej tu wnosi pomieszczenie (w zasadzie rozmieszczenie), a dalej za małe głośniki do pełnej jego powierzchni/kubatury.

Myślę że udało się na chwilę obecną w pewnym sensie rozwiać wątpliwości i podejrzenia co jest nie tak, a tym samym uniknąć wydatków, które bardziej by mogły Cię rozczarować niż zadowolić. Faktem jest wzmacniacz stereo zagrałby lepiej od amplitunera, ale nie w ekstremalnych warunkach, a u Ciebie niestety mamy pomieszczenie / rozmieszczenie "nietypowe" do celów audio.

Oczywiście można i do wzmacniacza zastosować korekcję, ale jak @PanKlor pisał o kalkulatorach, że w tym pomieszczeniu niewiele pomogą, tak samo korekcja zniweluje część problemów, ale nie wszystkie i tak pewnie jest obecnie z YPAO, gdybyś ten sam system ustawił do symetrycznego pomieszczenia byłoby z pewnością jeszcze lepiej - w końcu systemy korekcji to też kalkulatory, tyle że opierają się na pomiarze, ale też mają swoje ograniczenia i fizyki nie oszukają w 100%.

1 minutę temu, tomek72 napisał:

Oczywiście można i do wzmacniacza zastosować korekcję, ale jak @PanKlor pisał o kalkulatorach, że w tym pomieszczeniu niewiele pomogą, tak samo korekcja zniweluje część problemów, ale nie wszystkie i tak pewnie jest obecnie z YPAO, gdybyś ten sam system ustawił do symetrycznego pomieszczenia byłoby z pewnością jeszcze lepiej - w końcu systemy korekcji to też kalkulatory, tyle że opierają się na pomiarze, ale też mają swoje ograniczenia i fizyki nie oszukają w 100%.

I właśnie dlatego poradziłem jak najlepszy amplituner KD typu Arcam/NAD itp. bo mają dobre systemy korekcji akustyki i dobrze grają w stereo. Wyszukane przedwzmacniacze, końcówki mocy, xlry, daci, pozłacane kable.itp niewiele tu pomogą.

Zgadza się amplitunery z dobrym stereo mogą tutaj więcej ale warunkim będzie odsłuch stereo z korekcją. Tryby direct czy Pure direct nawet w tych lepszych amplitunerach się nie sprawdzą w tych warunkach. Ja akurat jestem zwolennikiem stereo z jak najmniejszą ingerencją w tor, dlatego bardziej położyłem nacisk na adaptację akustyczną co również przekłada się na jakość w kinie. No ale nie każdy ma warunki w których można sobie na to pozwolić, wtedy najlepsza opcja to dobry amplituner z dobrą korekcją. Jak to mówią jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Zgadza się amplitunery z dobrym stereo mogą tutaj więcej ale warunkim będzie odsłuch stereo z korekcją. Tryby direct czy Pure direct nawet w tych lepszych amplitunerach się nie sprawdzą w tych warunkach. Ja akurat jestem zwolennikiem stereo z jak najmniejszą ingerencją w tor, dlatego bardziej położyłem nacisk na adaptację akustyczną co również przekłada się na jakość w kinie. No ale nie każdy ma warunki w których można sobie na to pozwolić, wtedy najlepsza opcja to dobry amplituner z dobrą korekcją. Jak to mówią jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Dobrze to do mnie przemawia co prawicie. Zwłaszcza oparte na danych. Więc w tym pokoju pewnie zostawię jak jest, oczywiście z poprawkami dywanu i rozstawiania kolumn na podstawkach. 

W przyszłości mam też zaplanowany telewizor i przeniesienie konsoli do drugiego pokoju. Tutaj może będzie lepiej wyglądało ale jest też nie do końca symetrycznie bo jest szafa. Można dokupić lub w ogóle przenieść kino domowe.

image.jpeg.41189b27bb8fc103fa93182b0c738c36.jpeg

Pomarańczowe to dwa biurka na których mogłyby stać kolumny. Szare to sofa można ją przybliżyć do głośników. Na ścianie za sofa można podwiesić jakiś wełniany tłumik dźwięku. Czerwony prostokąt to szafa. 
Czarne w północno wschodnim rogi to obudowana rura o wymiarach 20x20. 

Co myślicie? Z tego da się więcej wyciągnąć?

Z pewnością będzie lepiej. Szafa praktycznie z tyłu nie zrobi tragedii, z drugiej strony na ścianie jakiś absorber ewentualnie i może się wyrównać. Za sofę nie „wełniany tłumik” tylko fajny estetyczny absorber albo dwa z wełny mineralnej lub pianki akustycznej. Zrobienie tego to banał zobacz tutaj jak ja zrobiłem. No światełko w tunelu jest 😀

Z pewnością będzie lepiej. Szafa praktycznie z tyłu nie zrobi tragedii, z drugiej strony na ścianie jakiś absorber ewentualnie i może się wyrównać. Za sofę nie „wełniany tłumik” tylko fajny estetyczny absorber albo dwa z wełny mineralnej lub pianki akustycznej. Zrobienie tego to banał zobacz tutaj jak ja zrobiłem. No światełko w tunelu jest 😀

Szafa jest a boku, obramowanie na czerwono. Szare to sofa

2 minuty temu, tomek72 napisał:

Tak ale w tylnej części, to jest do ogarnięcia. A może teraz przenieś ampli i fronty na próbę i zobaczysz, przepraszam usłyszysz różnicę, pomieszczenie mniejsze to może basu wystarczy.

Na pewno wypróbuję przy okazji wymiany kabli na dłuższe do podstawek. Pewnie za tydzień-dwa. 

Dnia 31.01.2025 o 08:57, Heathcliff napisał:

Myślałem o tym ale wszyscy piszą że skoro przedwzmacniacz i streamer są w KD to tam już się tyle złego podziało że końcówka mocy przeważnie mało daje…

Złego? W Pre amplitunera jest cała kalibracja :)

Ja wiem że audiofile w stereo tak będa gadać. ale DSP, kalibrację nie sa takie złe.

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Złego? W Pre amplitunera jest cała kalibracja :)

Ja wiem że audiofile w stereo tak będa gadać. ale DSP, kalibrację nie sa takie złe.

No tak, musiałbym pre amp z dobrym systemem korekcji z mikrofonu. 

A co myślicie o droższych modelach Yamahy? Te które już piszą jakie chipy mają czyli A4A, A6A, A8A? Dobrze grają? Jak w porównaniu z NAD 758 czy 778? Widzę, że NAD chyba nie ma systemu typu MusicCast więc wszystkie musiałbym ciągnąć kable, a niestety nie mam takiej możliwości. 

Miałem 1070/1080 i A4A na testy. Kino super. W stereo? Bardzo rozdzielczy dzwiek. Trzeba taki lubić.

To nie poziom NADa czy Arcama.

Tylko Yamaha daje bezprzewodowe surroundy na dzień dzisiejszy.

Dobre PRE i kalibrajca zadba także o stereo. Masz dwa presety do zapisania.

Kino / stereo na przykład.

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem 1070/1080 i A4A na testy. Kino super. W stereo? Bardzo rozdzielczy dzwiek. Trzeba taki lubić.

To nie poziom NADa czy Arcama.

Tylko Yamaha daje bezprzewodowe surroundy na dzień dzisiejszy.

Dobre PRE i kalibrajca zadba także o stereo. Masz dwa presety do zapisania.

Kino / stereo na przykład.

Ludzie też narzekają na NAD że analityczny a nie taki miły do słuchania jak typu AB… I bądź tu mądry…

Arcam nie ma kalibracji w standardzie nawet jak wydajesz 9k za tuner, trzeba dokupić… przynajmniej tak jest napisane…

22 minuty temu, Heathcliff napisał:

Ludzie też narzekają na NAD że analityczny a nie taki miły do słuchania jak typu AB… I bądź tu mądry…

Arcam nie ma kalibracji w standardzie nawet jak wydajesz 9k za tuner, trzeba dokupić… przynajmniej tak jest napisane…

Ale mimo to NAD gra i tak ciekawiej od Japończyków. Ale tak to klasa D.

AVR11 ma. A AVR 5 jest tańszy i dokupując Dirac wyjdzie mniej niż 9K z tego co kojarze. Ktoś tu pisał po ile sobie wynegocjował 5tke. Nie pamiętam.

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale mimo to NAD gra i tak ciekawiej od Japończyków. Ale tak to klasa D.

AVR11 ma. A AVR 5 jest tańszy i dokupując Dirac wyjdzie mniej niż 9K z tego co kojarze. Ktoś tu pisał po ile sobie wynegocjował 5tke. Nie pamiętam.

Moze dawniej... w grudniu sprzet kosztowal 6800 a teraz 8900. 

Widze ze Bundle Offer - 2400PLN po cenie w dolarach ale nie wiem czy w EU nie bedzie drozej, Dirac Live
Room Correction Full Bandwidth - 1500PLN. 

Czyli teraz taki AV5 + Dirac Live zakladam full wychodzi 10500.