Butler Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Masz na czym 8K oglądać? Uważasz że to progres vs 4K na TV mniejszych jak 100"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 1 minutę temu, Butler napisał: Masz na czym 8K oglądać? Uważasz że to progres vs 4K na TV mniejszych jak 100"? Telewizory juz od 55" maja 8k teraz. A czy to widac jest kwestia odleglosci z jakiej ogladasz... jak ogladasz z 4+m to fakt potrzeba wiekszego ekranu. Ale jak masz mniejsza odległość to juz zobaczysz różnice na 55". Ba na monitorze komputerowym zobaczysz Mozesz też np ogladac film na ekranie projektora i 100" jest jak najbardziej realne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Zdajesz sobie sprawę z jakiej odległości trzeba oglądać 55" by odróżnić 4K od 8K w amatorskich warunkach? Mam nadzieję że nie siedzisz przy nim jak przy monitorze LOL. Przy 98" trzeba by siedzieć realnie około 1,5m od ekranu, dla mnie to bezsensowne. Co innego profesjonanle wykorzystywanie, tu są trochę inne wymagania. Mowa o TV w domu. Kontent 8K niemal zerowy i bez widocznych perspektyw rozwoju, treści udostępniane to w większośći upscalingi. Marketing robi papkę ludziom. Łatwo przy tym oszukać "udowadniając" wyższość 8K podkręcając są inne parametry obrazu które obiektywnie dają lepszy odbiór i Kowalski to kupi. Zacytuję fragment Cytat Zdrowe oko jest w stanie rozróżnić detale oddalone od siebie o minutę kątową. Oznacza to, że zwiększanie rozdzielczości w nieskończoność nie ma sensu i w związku z tym często lepiej wybrać telewizor 4K zamiast przepłacać za 8K. By wykorzystać wszystkie detale jakie oferuje dane rozdzielczość musimy zająć następującą pozycję: dla Full HD – 4 cm / cal ekranu (np. 65″ z 2,6 metra) dla Ultra HD 4K – 2 cm / cal ekranu (np. 65″ z 1,3 metra) dla Ultra HD 8K – 1 cm / cal ekranu (np. 65″ z 0,65 metra) dla 10K – 0,8 cm / cal ekranu (np. 65″ z 0,5 metra) Źródło: https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/ Edytowano 10 lutego przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 52 minuty temu, Butler napisał: Zdajesz sobie sprawę z jakiej odległości trzeba oglądać 55" by odróżnić 4K od 8K w amatorskich warunkach? Mam nadzieję że nie siedzisz przy nim jak przy monitorze LOL. Przy 98" trzeba by siedzieć realnie około 1,5m od ekranu, dla mnie to bezsensowne. Co innego profesjonanle wykorzystywanie, tu są trochę inne wymagania. Mowa o TV w domu. Kontent 8K niemal zerowy i bez widocznych perspektyw rozwoju, treści udostępniane to w większośći upscalingi. Marketing robi papkę ludziom. Łatwo przy tym oszukać "udowadniając" wyższość 8K podkręcając są inne parametry obrazu które obiektywnie dają lepszy odbiór i Kowalski to kupi. Zacytuję fragment Może uda się kiedyś sprawdzić w jakimś salonie. Tv 8k nie mam jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego A ja właśnie mam 8K i uważam że to nonsens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts