Skocz do zawartości

Central - wymiana klipsch RP-450C / RP-504C na RC 64 III - szukanie doskonałości w KD

Recommended Posts

Napisano

koledzy możecie polecić jakieś estetyczne podstawki pod głośnik centralny które wyniosę go te 5 czy 10 stopni a jednocześnie nie będą szpecić jak zwykłe piankowe podstawki pod monitory studyjne? 

Najchętniej coś co nie podniesie znacznie całego głośnika a jedynie front .  Jakie macie patenty na to ?

Napisano (edytowany)

Podstawka pod laptopa z IKEA :)

O , nie ma już czarnych :(

Ale takie 

https://www.ceneo.pl/174254328?fto=558387548&se=gd0K4qmrcBY_ulYsrz83CXfmh46Jrlju&gad_source=1&gad_campaignid=21301561911&gclid=CjwKCAiAl-_JBhBjEiwAn3rN7dvRlUjnnMeyl_aXsS5dxxZ4kBIcE71IuDo6oNT5Kg39J_FSYzPTYxoCMzUQAvD_BwE

Edytowano przez maciek72
Napisano
1 godzinę temu, Arek_Gd napisał:

koledzy możecie polecić jakieś estetyczne podstawki pod głośnik centralny które wyniosę go te 5 czy 10 stopni a jednocześnie nie będą szpecić jak zwykłe piankowe podstawki pod monitory studyjne? 

Najchętniej coś co nie podniesie znacznie całego głośnika a jedynie front .  Jakie macie patenty na to ?

Najprościej można to zrobić w taki sposób:

Ustaw głośnik na mniej więcej takiej wysokości i pod takim kątem, aby był skierowany dokładnie w stronę uszu – użyj książek lub innych przedmiotów, żeby na chwilę podeprzeć jego front.

Zmierz potrzebną wysokość uniesienia przodu (np. 5 cm).
Na tej podstawie przygotuj dwa identyczne kliny z drewna lub płyty meblowej – z jednej strony 5 cm, z drugiej 0 cm.

Cięcie najlepiej zrobić wyrzynarką, a oba elementy ciąć jednocześnie, żeby były idealnie identyczne. Po cięciu wygładź krawędzie papierem ściernym.

Wykończenie – pomaluj kliny sprayem w kolorze szafki, na której stoi głośnik, albo w kolorze samego głośnika. Dzięki temu całość będzie wyglądać estetycznie i spójnie.

Efekt: idealny kąt nachylenia, stabilna konstrukcja i wygląd dopasowany do sprzętu oraz mebli. Jeden klin po lewej stronie głośnika , a drugi klin po prawej stronie. I heyyyaa ! :)

Napisano (edytowany)

@modelarz01 dzięki za radę jak na nick przystało ;)

Kurna, takie kliny to nawet mam . Co rusz to pomysł który nie wymaga dodatkowych wydatków, dobre ! Kliny można by z góry obłożyć podklejonym filcem , zaletą tego rozwiązania jest to że będzie płytszy od podstawki na laptopa więc jest szansa że nie będzie go widać siedząc na kanapie.

Przypomniało mi się jak kiedyś kupiłem 8 szarych pumeksów, prysnąłem je na czarno sprayem i zamontowałem do dwóch subów. Efekt przerósł moje oczekiwania, na korzyść oczywiście. Ale nie potrafię ocenić ile z tego to placebo. Radocha  z DIY bezcenna  🤪

Edytowano przez Arek_Gd
  • 3 months later...
Napisano
Dnia 11.01.2025 o 17:22, bora902 napisał:

ten koles z SA wychwycil roznice i cos tam nagral na ten temat 

poszukaj innego filmu u niego na kanale bo kiedys ogladalem  jak robil unboxing

kolejny filmik przejscia z 504C II na RC64 ktos z IT  nakrecil  i  jest w shorts na youtube 

nawet sluchajac bz sluchawek mozna wyczuc  glebie dzwieku cos jak przy RF7 III by nie powiedziec ze to kopia RF7 na odsluchu 

Fajne porównanie. Miałem Polk R400, zmieniłem na RP-504CII i niestety jakość basu w Polkach znacznie lepsza ( nie używam subwoofera ).

Na filmie też słychać większą potęgę basu RC64 względem RP-504 a w paśmie przenoszenia podanym przez producenta to 504 schodzi niżej. Tu prawdopodobnie chodzi o strojenie. 504 ma wyraźnie podbity przełom basu średniego z wyższym a 64 bas średni.

Napisano (edytowany)

Nie wydaje mi się by zejście poniżej 80Hz było miłe dla odbioru z kanału centralnego. Pamiętam że przy pierwszych konfiguracjach sprzętu takie ustawienie było jednym z gorszych. Druga sprawa że kino bez suba jest moim zdaniem mocno upośledzone a walka z niedoskonałościami basu przez zastosowanie kolumn z rozszerzonym pasmem przenoszenia w większości przypadków nie będzie miała nawet startu do porządnego LFE.

Edytowano przez Butler
Napisano

Miałem kilka centralek i dopiero z R400 nie ciętym od dołu była znaczna różnica na plus. Nie ważne czy były subwoofery wpięte czy bez a jak były to przy różnych ich ustawieniach i tak znacznie lepiej było z R400 nie ciętym od dołu.

Fakt jest taki że większość centralnych jest robiona pod ich cięcie od dołu i wspomaganie subem. 

Napisano

Centralny jest często pomijany a tam się przeważnie dzieje najwięcej.  Dlatego teraz zastanawiam się czy modyfikować 504C II próbując go jednocześnie dociążyć, zmienić na 64 III czy wrócić do R400 i też ogólnie poprawić.