Piotr Sonido Napisano 16 sierpnia Napisano 16 sierpnia ot to! Czy zmieniałeś ścieżkę? Próbowałeś tych ustawień? Odpisz, cytując
Fonn Napisano 2 listopada Autor Napisano 2 listopada W avr 11 średnio jest u mnie ze stereofonią,panorama stereo jest dość wąska,czy też jest u was podobnie,kolumny mam grające przestrzennie na morelu elit i scan speak iluminator. Trochę mi tego grania z szeroką panorama brakuje ,może końcówka pa 240 Arcama by tu coś poprawiła...no chyba, że preamp avr11 na więcej już nie pozwoli Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 listopada Napisano 2 listopada (edytowany) A słuchałeś tych kolumn u siebie w innej konfiguracji, tzn. pomijając AVR11 i wykorzystując osobny wzmacniacz stereo? Bo jeśli z innym wzmacniaczem w tym samym pomieszczeniu i układzie było lepiej to ograniczeniem raczej będzie PRE. Chociaż można wypożyczyć i sprawdzić jak będzie z dodatkową końcówką. Edytowano 2 listopada przez tomek72 Odpisz, cytując
Fonn Napisano 2 listopada Autor Napisano 2 listopada 4 godziny temu, tomek72 napisał: A słuchałeś tych kolumn u siebie w innej konfiguracji, tzn. pomijając AVR11 i wykorzystując osobny wzmacniacz stereo? Bo jeśli z innym wzmacniaczem w tym samym pomieszczeniu i układzie było lepiej to ograniczeniem raczej będzie PRE. Chociaż można wypożyczyć i sprawdzić jak będzie z dodatkową końcówką. Tak przez wiele lat było stereo i inne klocki Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 listopada Napisano 2 listopada (edytowany) 1 godzinę temu, Fonn napisał: Tak przez wiele lat było stereo i inne klocki No to zmienia postać rzeczy, rozumiem że w trybie Direct też jest powiedzmy pewien niedostatek. Bo jeżeli to występuje tylko z korekcją DL to ja bym spróbował trybu Direct (we wcześniejszych konfiguracjach raczej DL nie używałeś 😉). Natomiast pewnie już tego próbowałeś. Tak trochę OT, ale kiedy jakieś 1,5 roku temu podjąłem decyzję że przystępujemy do remontu pokoju/salonu to trzeba się było rozejrzeć za amplitunerem (od dłuższego już czasu przy okazji remontu planowałem zmianę 5.1.2 na 7.1.4). Wstępne typy miałem Onkyo TX-RZ50 albo Arcam 5/10 lub 11. Do AVR 5 musiałbym dokupić DL, ale to można zrobić później. Denon-a nie brałem pod uwagę ze względu na to że DL trzeba dokupić, a dwa miałem Marantz-a (SR5013) którego charakter dźwięku zupełnie mi nie odpowiadał - a porównywałem go do wcześniejszego Onkyo TX-NR686 (więc ta sama półka). Stereo już od jakiegoś czasu oparte było na Audiolab-ie 8300A który w kinie pracował (i do dziś pracuje) jako końcówka dla frontów. Ale do brzegu, pojechałem do salonu audio przedstawiłem jak sytuacja wygląda i panowie jednomyślnie bez zastanawiania powiedzieli że trafniejszym wyborem (również ze względu na cenę) będzie RZ50 (tym bardziej że w mojej koncepcji uwolniłem końcówki z frontów), różnice w kinie będą niewielkie, a w stereo i tak musiałbym raczej zostawić obecny wzmacniacz bo mimo, że to Arcam to może to tak dobrze nie wypaść więc opcja ewentualnego pozbycia się Audiolab-a i zastąpienia go końcówkami dla kanałów sufitowych stanęła pod znakiem zapytania. Do Onkyo potrzebowałem 1 końcówki 2 kanałowej (SB), do Arcama (mimo wyższej ceny, w przypadku 10/11 zdecydowanie) potrzebowałbym 4 kanałowej albo dwóch 2 kanałowych. Cenę wówczas na Onkyo ustaliliśmy na poziomie nieco niższym niż dzisiejsza katalogowa (wtedy katalogowo RZ50 krążyło wokół 8K PLN). Wypożyczyłem i zostało Onkyo. Czytając teraz Twoje odczucia - przepraszam ale odetchnąłem z ulgą że zachowałem stereo jakie lubię. Wracając do tematu - ja bym szukał wzmacniacza z wejściem na końcówkę i zrobić hybrydę, "graty" stereo podpiąć pod wzmacniacz, a Arcam zostanie do kina z końcówką na fronty. Dobrze by było żeby wzmacniacz miał triger. Ewentualnie spróbować jak wyżej pisałem z samą końcówką - ale w stereo Arcam-a nie przeciążasz i raczej to sposób przetwarzania przez PRE, jednak w Twoim wypadku warto sprawdzić obydwie opcje. Z powyższego co napisałeś też płynie wniosek, że jeżeli ma się dobrze osłuchane stereo i słuchanie muzyki jest istotnym elementem (nie muzyka w tle tudzież impreza) nie łatwo zastąpić stereo nawet dobrym amplitunerem kina. Edytowano 2 listopada przez tomek72 1 Odpisz, cytując
Fonn Napisano 2 listopada Autor Napisano 2 listopada 1 godzinę temu, tomek72 napisał: No to zmienia postać rzeczy, rozumiem że w trybie Direct też jest powiedzmy pewien niedostatek. Bo jeżeli to występuje tylko z korekcją DL to ja bym spróbował trybu Direct (we wcześniejszych konfiguracjach raczej DL nie używałeś 😉). Natomiast pewnie już tego próbowałeś. Tak trochę OT, ale kiedy jakieś 1,5 roku temu podjąłem decyzję że przystępujemy do remontu pokoju/salonu to trzeba się było rozejrzeć za amplitunerem (od dłuższego już czasu przy okazji remontu planowałem zmianę 5.1.2 na 7.1.4). Wstępne typy miałem Onkyo TX-RZ50 albo Arcam 5/10 lub 11. Do AVR 5 musiałbym dokupić DL, ale to można zrobić później. Denon-a nie brałem pod uwagę ze względu na to że DL trzeba dokupić, a dwa miałem Marantz-a (SR5013) którego charakter dźwięku zupełnie mi nie odpowiadał - a porównywałem go do wcześniejszego Onkyo TX-NR686 (więc ta sama półka). Stereo już od jakiegoś czasu oparte było na Audiolab-ie 8300A który w kinie pracował (i do dziś pracuje) jako końcówka dla frontów. Ale do brzegu, pojechałem do salonu audio przedstawiłem jak sytuacja wygląda i panowie jednomyślnie bez zastanawiania powiedzieli że trafniejszym wyborem (również ze względu na cenę) będzie RZ50 (tym bardziej że w mojej koncepcji uwolniłem końcówki z frontów), różnice w kinie będą niewielkie, a w stereo i tak musiałbym raczej zostawić obecny wzmacniacz bo mimo, że to Arcam to może to tak dobrze nie wypaść więc opcja ewentualnego pozbycia się Audiolab-a i zastąpienia go końcówkami dla kanałów sufitowych stanęła pod znakiem zapytania. Do Onkyo potrzebowałem 1 końcówki 2 kanałowej (SB), do Arcama (mimo wyższej ceny, w przypadku 10/11 zdecydowanie) potrzebowałbym 4 kanałowej albo dwóch 2 kanałowych. Cenę wówczas na Onkyo ustaliliśmy na poziomie nieco niższym niż dzisiejsza katalogowa (wtedy katalogowo RZ50 krążyło wokół 8K PLN). Wypożyczyłem i zostało Onkyo. Czytając teraz Twoje odczucia - przepraszam ale odetchnąłem z ulgą że zachowałem stereo jakie lubię. Wracając do tematu - ja bym szukał wzmacniacza z wejściem na końcówkę i zrobić hybrydę, "graty" stereo podpiąć pod wzmacniacz, a Arcam zostanie do kina z końcówką na fronty. Dobrze by było żeby wzmacniacz miał triger. Ewentualnie spróbować jak wyżej pisałem z samą końcówką - ale w stereo Arcam-a nie przeciążasz i raczej to sposób przetwarzania przez PRE, jednak w Twoim wypadku warto sprawdzić obydwie opcje. Z powyższego co napisałeś też płynie wniosek, że jeżeli ma się dobrze osłuchane stereo i słuchanie muzyki jest istotnym elementem (nie muzyka w tle tudzież impreza) nie łatwo zastąpić stereo nawet dobrym amplitunerem kina. Nie zrozum ,że avr jest kiepski czy coś w tym rodzaju bo nie jest jest bardzo przyzwoity i wcale nie żałuję jego zakupu,na direccie jest wiadomo inaczej ale dirac mnie do siebie przekonał.No wiadomo nie jest to wzmak typowy do stereo i jest jak jest. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 listopada Napisano 2 listopada Tak, zgadzam się. Arcam na pewno nie jest zły i nie to miałem na myśli. Chodziło mi raczej o to, że jednak dla osłuchanych i też w pewnym sensie przyzwyczajonych do jakiegoś tam w miarę wysokiego poziomu stereo może nie spełnić oczekiwań. Co do DL, ja znowu w międzyczasie co nieco poprawiłem w akustyce pomieszczenia i ostatnio obejrzałem kilka filmów bez DL (oczywiście po zmianach ponowna kalibracja była zrobiona) i już mnie tak nie zachwyca jak wcześniej. Mam wrażenie jakby słabszej dynamiki i przestrzenności z DL. Nawet dość mocno przyciąłem zakres działania filtrów. Ale to może też dlatego że muzyki słucham bez korekcji i jestem przyzwyczajony do pewnego charakteru brzmienia. Nieważne każdy z nas ma inne upodobania i preferencje. W każdym razie im gorsza akustyka pomieszczenia tym bardziej przydatna korekcja, aczkolwiek DL i tak w porównaniu do innych jest bardzo elastyczny. Prawdę mówiąc mało kto używa go bez ręcznej korekcji filtrów i adaptowaniu różnych krzywych względem tego co zrobi sam od siebie, więc o bliskości oryginalnemu brzmieniu raczej trudno mówić. Odpisz, cytując
lalka Napisano 2 listopada Napisano 2 listopada Dnia 26.01.2025 o 18:58, DaftPunk napisał: Różnica była by warta doplaty nawet jakbyś o rz50 zapytał:) Zdecydowanie warto dopłacić do avr11 . Arcam AVR11 z poborem mocy szczytowej na poziomie 1.5 kW ma znacznie większy zapas mocy niż Onkyo TX-RZ50 (okoto 750 W). Ten większy zapas mocy w Arcamie przektada się na zdolność do dostarczania potężniejszego, bardziej dynamicznego i kontrolowanego dźwięku, szczególnie w wymagających scenach filmowych. Pozwala to na lepsze oddanie kinowej skali i uderzenia, co jest kluczowe dla wrażeń w kinie domowym. Onkyo, choć solidny, nie jest w stanie dorównać Arcamowi pod tym względem.Arcam dodatkowo oferuje znacznie wyższej klasy przetwornik DAC, co przełtada się na czystszy, bardziej szczegótowy i dynamiczny dźwięk w stosunku do RZ50 . Słuchałem kiedyś avr11 i rz50 w jednym z salonów, na tych samych źródłach, kolumnach .Arcam brzmiał Zdecydowanie lepiej. Ostatecznie wybrałem wyższy model , bo wyniósł mnie taniej niż avr11 + koncówka mocy . Proba porównania rz30 z avr11 , czy nawet z Rz50 pod kątem generowanego brzmienia zarówno w kinie jak i stereo , to jakieś nieporozumienie . Kiedyś Piotr Sonido fajnie skwitował rożnice miedzy rz50 a Avr11 , a chłop wie co mówi. " Onkyo RZ50 - gra tak sobie w stereo +/- dzwie kw kinie jest jasny, dynamiczny, mocny. Silny. Na tle Arcama wyglada to jakby probował na sile przekazac emocje mocą. Odpisz, cytując
Fonn Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Podoba mi się ostatnio końcówka mocy Onkyo Icon M 80 z pięknymi wskaźnikami ,ciekawe czy by dała radę współpracować bez przydźwięków i problemów z poziomem sygnału wejściowego z moim avr11na frontach. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu A z czego miałyby wynikać przydźwięki i problem z poziomem sygnału wejściowego - końcówka to końcówka zamiast tej z amplitunera korzystasz z zewnętrznej i nie ma znaczenia czy to Onkyo czy inny producent. Jest przygotowana na sygnał z przedwzmacniacza i ma spełniać swoją rolę. Odpisz, cytując
Recommended Posts