Skocz do zawartości

Apollon Purifi EIGENTAKT 1ET6525SA (2 generacja 1ET400A)

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Mnie interesuje porównanie Purifi 1ET6525SA vs konkurencja w klasie D np. Eversolo f2, Fosi v3 mono, Nad...

Macie jakieś doświadczenia?

Edytowano przez MarSZ
Napisano

Do mnie jedzie właśnie na testy Purifi 1ET6525SA od Audiophonics. Będę porównywać z Heco 700 Aurora i Indiana Line Diva 6. Obecnie korzystam z Fosi v3 mono. Jedzie także stara Yamaha A-S701 - ponoć z Yamahą (niekoniecznie ten model a nowsze) świetnie brzmią Indiany. Chcę to usłyszeć na własne uszy.

Miałem Opticony 6 mk2 w dobrej cenie, ale grały dla mnie jednak zbyt sterylnie z tranzystorem. Nawet przy dopięciu suba. Jednak nie moje brzmienie - za surowe.

Obecnie Heco 700 z fosi v3 mono grają mi zajebiście. Łatwo mi je zgrać z RElem HT1205 mk2 - trochę podobna struktura basu. Dźwięk ładnie rozlewa się po pokoju. Może czytelność średnicy nie powala, ale wszystko jak dla mnie ma swoje miejsce. 

Wpakowałem się w ten Indiany Diva 6 bo mi się spodobały w salonie, ale w domu już mi ciężko je zgrać z subem. Są też trochę bardziej wymagające co do ich ustawienia - przez co cierpi scena. Chcę zobaczyć ile wniesie właśnie Purifi 1ET6525SA / integra jaką jest Yamaha (polecana do Indiany wszędzie). W sumie to ciekawi mnie także na ile coś się poprawi względem samych Heco 700 z tym Purifi.

Napisano (edytowany)

Dzisiaj sobie pograł Purifi 1ET6525SA zarówno z Diva 6 jak i z Aurora 700

IMG_20260304_144340.jpg.d40414178fd16aa50624f3d54891207e.jpg

Względem Fosi V3 mono rzeczywiście gra to trochę lepiej. Słychać że jest to jakieś inne granie - bardziej ułożone. 

Co najbardziej zauważyłem, to że kawałki które czasami dawały mi po uszach: jakieś na granicy krzykliwych wokali, zbyt ostrej góry, ogólnie nienajlepsze nagrania - teraz słucha się ich zauważalnie przyjemniej.

Przy dobrych nagraniach różnica zapewne dalej występuje, ale już nie tak znaczna w moim mniemaniu. 

Inne spostrzeżenie jest takie, że przy Divach, które nie są aż tak liniowe w środku / górze pasma jak Aurory, ta końcówka lepiej porządkuje dźwięk. W takim sensie, że tak jakby wokale które czasami były zbyt widoczne w Divach, dalej tam są, ale jakby nie przeszkadza to w ogóle. Czyli im mniej liniowa charakterystyka kolumn, tym ważniejsze aby końcówka mocy była lepszej jakości, bo ta tańsza uwidacznia górki i dołki pasma. Tak to subiektywnie odczułem. Przy Autorach już takiej różnicy znaczącej nie zauważyłem - bo te są równiejsze i łagodniejsze w odbiorze.

No i na koniec. Czy warto zapłacić 4x więcej za to aby zatrzymać tego Purifi? To już zależy od tego kto ile kasy chce wydać :) Ja osobiście nie zatrzymuje i zwracam. Jak się zepsują moje Fosi V3 mono to sobie kupię tego Purifi na stałe. Akurat pewnie trochę potanieją z czasem.  

Edytowano przez renoxd
Napisano

@renoxd Obudowy podobne ;)

U mnie jeżeli nic się nie zmieni to właśnie ta końcówka Hypex zostanie aż się nie zepsuje. Podobnie jak opisywane tutaj wzmacniacze na Purifi wszystkiego jest z zapasem. Mocy, kontroli, poziomu zniekształceń itd. 

PXL_20260305_085039819.jpg

• 2 weeks later...
Napisano
23 godziny temu, Ronald napisał:

Czytam to i się przyglądam wnętrzu tego wzmacniacza i się zastanawiam... Trudno takie coś samemu złożyć? 

Może nie aż tak trudno pod warunkiem posiadania choćby minimum wiedzy aby poprawnie to zrobić...Skoro się pytasz to obstawiam że te minimum nie jest osiągnięte ;) Druga sprawa to po co skoro cena i tak jest niska w porównaniu do markowych sprzętów na podobnych modułach. Do tego tutaj dochodzi gwarancja, ładna obudowa i zaoszczędzone godziny na projektowaniu bufora i montażu tego wszystkiego...Też o tym myślałem a wiedzę jakąś tam mam w tym temacie i w sumie padło na gotowy produkt.