Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry. Jestem nowym forumowiczem i proszę Was o wybaczenie jeśli pytam o podstawowe sprawy. Jestem szczęśliwym (to się okaże) posiadaczem Wiim Ultra i nie wiem czy go lepiej spiąć z wzmacniaczem po LINE OUT RCA (analogowym) czy połączyć Wiima przewodem optycznym. Wiim Ultra spinam z  zestawem kolumn aktywnych Triangle Borea BR03 Connect . Nie wiem czy  w Wiim Ultra jest lepszy przetwornik C/A i co da lepszy dźwięk z Tidala  (z najwyższej dostępnej rozdzielczości).

Napisano

Dziękuję za porady, i tak zrobiłem  i różnica jest słyszalna. Po line out pliki cyfrowe przetwarza  Wiim Ultra - scalak ESS Techonlogy ES9038 w wersji Q2M  - jest większa przestrzeń i tak jakoś jaśniej to gra. Zasilenie kolumn aktywnych Triangle Borea BR03 Connect kablem optycznym daje mniej spektakularny efekt - dźwięk jest poprawny ale odrobinę mniej wyrazisty, trochę przyciemniony. Dynamika na podobnym poziomie.

Jak na razie jestem zadowolony z zakupu Wiim Ultra. Wcześniej zasilałem dźwiękiem ten zestaw odtwarzaczem multiroom Audio Pro Link 1.  Różnica jest powalająca:

1. Pro Link 1 po wifi nie dawał rady z plikami lepszej jakości ( flac  24/192 z dnla  i nie było szans by się nie zacinał) - dobrze grał tylko ze Spotyfy (odbiera tylko w 2,4 GHz)

2. Po połączeniu  Tidala też się zacinał ( pewnie po kablu eternet  by to szło),

3. W porównaniu do Pro Link 1 scena , dynamika to ogromna różnica - nawet nie wiedziałem , że Triangle potrafią tak zagrać. 

4. Wiim Ultra połączył  sie z tym samym WIFI ale już w paśmie 5 GHz  i żadnych problemów - wszystko śmiga idealnie -  gdzieś czytałem o tym, że Wiim Ultra współpracuje z Synology Audio Station. Czy  może ktoś korzysta z  tego oprogramowania Synology do odtwarzania muzyki na Wiim.

pozdrawiam

• 7 months later...
Napisano
Dnia 28.01.2025 o 12:52, Wetkros napisał:

Dzień dobry. Jestem nowym forumowiczem i proszę Was o wybaczenie jeśli pytam o podstawowe sprawy. Jestem szczęśliwym (to się okaże) posiadaczem Wiim Ultra i nie wiem czy go lepiej spiąć z wzmacniaczem po LINE OUT RCA (analogowym) czy połączyć Wiima przewodem optycznym. Wiim Ultra spinam z  zestawem kolumn aktywnych Triangle Borea BR03 Connect . Nie wiem czy  w Wiim Ultra jest lepszy przetwornik C/A i co da lepszy dźwięk z Tidala  (z najwyższej dostępnej rozdzielczości).

Mozesz mi zrobic zdjecie jak to podłączyłeś bo ja na necie  ie moge znalezc wejścia line out rc w wiim ultra a chciałem go kupić i też nie wiem jak podlaczyc do maranza 60

1 minutę temu, ddenis8222 napisał:

Mozesz mi zrobic zdjecie jak to podłączyłeś bo ja na necie  ie moge znalezc wejścia line out rc w wiim ultra a chciałem go kupić i też nie wiem jak podlaczyc do maranza 60

2 minuty temu, ddenis8222 napisał:

Czy moze ja źle zrozumiałem i ty podłączyłeś wzmacniacz po line out rc do wiima i z wimma na kolumny dopiero 😊🤣