Skocz do zawartości

Beyerdynamic DT 770 PRO

Recommended Posts

Witam,

Rozważam zakup słuchawek do komputera. Do tej pory posiadałem ISK HF2010 których używałem przez ostatnie 8-9 lat. To najlepsze słuchawki jakie miałem. Teraz trochę trzeszczą i się rozsypują. Kupiłem je za około 140 zł (2016 - 2017 rok). Chcę iść do przodu a nie się cofać więc budżet na nowy sprzęt dałem na okolice 500 zł. Po długich poszukiwaniach wybór padł na Beyerdynamic DT 770 PRO. Jednak tutaj jest problem, ponieważ jest wersja 80 Ω oraz 250 Ω.  Audiofilem nie jestem więc po poszperaniu w necie wiem tyle że 80 mi starczy do codziennego używania a 250 to jak bym chciał dokładne i czyste brzmienie. Cena taka sama więc pewnie biorę 250? No ale potem czytam że to trzeba będzie do tego wzmacniacz... który kosztuje więcej od samych słuchawek. Tutaj właśnie moje pytanie. Czy różnica jest tak spora że warto brać te 250 Ω i kupować wzmacniacz czy nie bawić się w to i te 80 i tak będą dobre? Aha słuchawki głównie pod muzykę (dosłownie wszystkie gatunki) oraz gry. Właściwie do wszystkiego po trochu.

Pozdrawiam Maciej

@AudioMaciej

Różnica  będzie taka, że 250 omowe mogą Ci grać troszkę ciszej z dziurki w komputerze, obie wersje mają SPL na tym samym poziomie 96dB.

Do komputera często wykorzystywana jest zewnętrzna karta dźwiękowa Audiotrak Prodigy Cube 2 niedroga, sprawdza się dobrze.

Wtedy możesz pomyśleć o 250 omowej wersji DT 770 Pro.

Edytowano przez DiBatonio

To mam jeszcze pytanko, czy różnica w jakości dźwięku jest na tyle duża że warto brać wersję 250 Ω + zewnętrzną kartę dźwiękową czy jednak różnica ta będzie zauważalna dla audiofilów lub będzie minimalna i nie warto pchać się w dodatkową kartę dźwiękową? Czy może bez znaczenia jaka wersja, to i tak dokupić kartę dźwiękową? Sorry za może głupie pytania ale w tym temacie jestem zielony a chcę żeby te słuchawki były na lata.

Różnica będzie, kiedy użyłbyś karty zewnętrznej Audiotrak Prodigy Cube 2,  ale to dodatkowy koszt.

Kartę masz tutaj https://mp3store.pl/wzmacniacze-dac/dac-przetworniki/audiotrak/2022250188393153157/8809502880194/audiotrak-cube2

A jak chcesz o niej poczytać, to masz tutaj test:

https://audiofanatyk.pl/recenzja-audiotrak-prodigy-cube-2/

Polecam ją tylko dlatego, że kolega z pracy takiej używa właśnie z takimi słuchawkami też nie jest żadnym audiofilem, ale różnice dostrzega i jest zadowolony.

Pzdr.