redo444 Napisano 29 stycznia Napisano 29 stycznia (edytowany) Witam. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie uzupełnienie toru audio ( części cyfrowej ) o moduł, który poprawiłby cokolwiek ( lub więcej ) w sygnale. Spotkałem się z informacją, że streamer wpięty wprost do DAC po usb to nie wszystko. Znaczącą poprawę uzyskuje się w przypadku zastosowania dobrej jakości ( konwertera o ile nazwa jest właściwa ) DDC, który "ogładza" sygnał cyfrowy i czyni go precyzyjniejszym zanim trafi do DAC ( używam w systemie ). Urządzenia tego typu ( DDC ) marki np. Denafrips lub Audio-GD można kupić już w cenie ok 3 tyś. Czy fatyga taka miałby sens ? Ps. Apetyt rośnie, ale jak mawiają diabetycy : człowiek kopie grób dla siebie swoimi zębami. Czy w tej idei zakupu DDC nie ma porażki ? Dodam, że mój streamer to EverSolo DMP A6 a z nim Gustard X26Pro. Edytowano 29 stycznia przez redo444 Odpisz, cytując
Luke_7_7_7 Napisano wczoraj o 14:40 Napisano wczoraj o 14:40 Podłączam się do pytania. Również posiadam DMP-A6 ME wpięty po USB do DAC Holo Audio Cyan 2. Kusi mnie Ladder DDC Boya. Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Im lepszy DAC tym mniejsza sensowność użycia DDC jako urządzenia do poprawiania jakości sygnału audio. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Jak rzadko ale się zgadzam. Dodatkowo są też tacy, nie będe wskazywał palcem, którzy mówią , że izolacja galwaniczna pomiędzy i to wszystko. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Jak rzadko ale się zgadzam. Dodatkowo są też tacy, nie będe wskazywał palcem, którzy mówią , że izolacja galwaniczna pomiędzy i to wszystko. W DDC już jest izolacja galwaniczna. Cytat " Przetworniki Digital-to-Digital (DDC) W systemie audio, Digital-to-Digital Converter (DDC) pełni rolę pośrednika między źródłem cyfrowym a przetwornikiem cyfrowo-analogowym (DAC). Podstawową rolą DDC jest konwersja formatów cyfrowych (np. USB na S/PDIF lub I2S), zapwenia także znaczącą redukcją jittera poprzez precyzyjne taktowanie sygnału, poprawę izolacji galwanicznej eliminującej szumy, co w efekcie ma na celu dostarczenie bardziej stabilnego strumienia danych cyfrowych do DAC-a, przekładając się na lepszą jakość dźwięku. W sytuacji, gdy przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) nie posiada wejścia USB, a głównym źródłem dźwięku jest komputer, kluczową rolą DDC staje się umożliwienie fizycznego połączenia i transmisji sygnału cyfrowego między tymi urządzeniami. DDC w takim przypadku działa jako interfejs, konwertując sygnał cyfrowy z wyjścia USB komputera na format akceptowany przez DAC, taki jak S/PDIF, AES/EBU czy I2S. " Odpisz, cytując
Recommended Posts