Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam.

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie uzupełnienie toru audio ( części cyfrowej ) o moduł, który poprawiłby cokolwiek ( lub więcej ) w sygnale. Spotkałem się z informacją, że streamer wpięty wprost do DAC po usb to nie wszystko. Znaczącą poprawę uzyskuje się w przypadku zastosowania dobrej jakości ( konwertera o ile nazwa jest właściwa ) DDC, który "ogładza" sygnał cyfrowy i czyni go precyzyjniejszym zanim trafi do DAC ( używam w systemie ). Urządzenia tego typu ( DDC ) marki np. Denafrips lub Audio-GD można kupić  już w cenie ok 3 tyś. Czy fatyga taka miałby sens ?

Ps. Apetyt rośnie, ale jak mawiają diabetycy : człowiek kopie grób dla siebie swoimi zębami. Czy w tej idei zakupu DDC nie ma porażki ? Dodam, że mój streamer to EverSolo DMP A6 a z nim Gustard X26Pro.

Edytowano przez redo444
  • 5 months later...
Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jak rzadko ale się zgadzam.

Dodatkowo są też tacy, nie będe wskazywał palcem, którzy mówią , że izolacja galwaniczna pomiędzy i to wszystko.

W DDC już jest izolacja galwaniczna. 

Cytat

"

Przetworniki Digital-to-Digital (DDC)

W systemie audio, Digital-to-Digital Converter (DDC) pełni rolę pośrednika między źródłem cyfrowym a przetwornikiem cyfrowo-analogowym (DAC). Podstawową rolą DDC jest konwersja formatów cyfrowych (np. USB na S/PDIF lub I2S), zapwenia także znaczącą redukcją jittera poprzez precyzyjne taktowanie sygnału, poprawę izolacji galwanicznej eliminującej szumy, co w efekcie ma na celu dostarczenie bardziej stabilnego strumienia danych cyfrowych do DAC-a, przekładając się na lepszą jakość dźwięku.

W sytuacji, gdy przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) nie posiada wejścia USB, a głównym źródłem dźwięku jest komputer, kluczową rolą DDC staje się umożliwienie fizycznego połączenia i transmisji sygnału cyfrowego między tymi urządzeniami. DDC w takim przypadku działa jako interfejs, konwertując sygnał cyfrowy z wyjścia USB komputera na format akceptowany przez DAC, taki jak S/PDIF, AES/EBU czy I2S. "