janusz.l Napisano Sobota o 14:29 Udostępnij Napisano Sobota o 14:29 Witam i proszę o pomoc. Myślę nad Dali oberon 5 (akurat te bo wymiarowo małe) dotychczas quadral quantun 5000 + sub koda - zestaw 5.1 dawniej ampli denon 1612 a obecnie 4800 i właśnie myślę o wymianie kolumn na Dali oberon 5.1.4 z tym że atmosy bardziej nie na sufit a 2 z przodu na ścianie pod sufitem i 2 satelity na ścianie za kanapą (fazon) skierowane na słuchacza - czy takie rozwiązanie ma sens (wydaje mi się że lepszy taki Atmos niepełny, niż żaden i skoro głośniki będą fizycznie to coś musi zagrać), odrazu uprzedzam, nie mam możliwości na suficie. A drugie zapytanie, czy usłyszę dużą różnice między quadral a dali? Byłem na odsłuchu Dali oberon 7 i opticon 6 i aż takiej różnicy wielkiej nie było a patrząc na cenę to prawie 3 tys więcej. Obecnie jestem zadowolony ze swojego zestawu ale chciałbym coś zmienić po 15 latach na coś lepszego i stąd pytanie, czy jakość się poprawi z quadrali na dali? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Sobota o 15:57 Udostępnij Napisano Sobota o 15:57 (edytowany) Dlaczego niepełny Atmos? 4 glosnikinwarstwy górnej to już całkiem nieźle jak na warunki domowe. To gdzie mają być glosniki zależy od wymiarów pomieszczenia I tego gdzie znajduje się miejsce odsłuchu. Trzeba pamiętać o zachowaniu katow oraz odpowiedniej separacji między warstwami. Była wczoraj długa dyskusja na ten temat... Edytowano Sobota o 15:59 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 07:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:46 Czyli nie Atmos a kolumny przednie górne? I tyle gorne? takie coś tak? Ale nie Atmos. Dnia 1.02.2025 o 15:29, janusz.l napisał: Byłem na odsłuchu Dali oberon 7 i opticon 6 i aż takiej różnicy wielkiej nie było a patrząc na cenę to prawie 3 tys więcej. Dziwne bo to inaczej grające kolumny. Moim zdaniem oberon 5 nie do Denona mimo że ten 4800 i tak gra już nie tak łagodnie jak niższe modele Skoro miedzy tymi nie słyszałeś to nie zmieniaj swoich frontów. Po co? Dnia 1.02.2025 o 15:29, janusz.l napisał: dotychczas quadral quantun 5000 Quantum to Magnaty a Quadral to Quintas. Dnia 1.02.2025 o 15:29, janusz.l napisał: sub koda lepiej zmień suba i daj prawidłowo Atmos. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz.l Napisano Poniedziałek o 09:07 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:07 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Czyli nie Atmos a kolumny przednie górne? I tyle gorne? takie coś tak? Ale nie Atmos. Przednie górne pod sufitem na ścianie nad frontami a z tyłu na ścianie nakierunkowane w stronę słuchacza /kanapy bo możliwości z sufitu nie ma. 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Dziwne bo to inaczej grające kolumny. Moim zdaniem oberon 5 nie do Denona mimo że ten 4800 i tak gra już nie tak łagodnie jak niższe modele Skoro miedzy tymi nie słyszałeś to nie zmieniaj swoich frontów. Po co? Quantum to Magnaty a Quadral to Quintas. lepiej zmień suba i daj prawidłowo Atmos. 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Czyli nie Atmos a kolumny przednie górne? I tyle gorne? takie coś tak? Ale nie Atmos. Dziwne bo to inaczej grające kolumny. Moim zdaniem oberon 5 nie do Denona mimo że ten 4800 i tak gra już nie tak łagodnie jak niższe modele Skoro twierdzisz, że nie ma po co zmieniać, być może jestem głuchy 🙂 to ja pytam skąd takie ceny że można kupić zestaw 5.0 za 1500-2000 a czasem tylko same fronty za 5 jak właśnie Dali czy inne firmy co by nie mówić, że drożej - no chyba to nie jest tylko dla ludzi, którzy nie są glusi 😁 Jeszcze jedno apropo odsłuchu, często się skyszy, że nie można brać kolumn w ciemno ale salka odsluchowa specjalnie za adoptowana do tego a pokój w bloku gdzie są meble, ściany i okna to sorry ale będzie różnica więc tak naprawdę co z tego odsłuchu jak w mieszkaniu inne warunki i nagle się okazuje, że nie gra tak jak tam a raczej to pewne, że będzie grało inaczej. 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Skoro miedzy tymi nie słyszałeś to nie zmieniaj swoich frontów. Po co? Quantum to Magnaty a Quadral to Quintas. lepiej zmień suba i daj prawidłowo Atmos. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 10:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:58 Też pytanie, na co zwracałeś uwagę przy odsłuchu Między Oberonami, a Opticonami różnica jest spora. Jeśli spodziewałeś się innej różnicy, czy słuchałeś na innych utworach, to i tak da się ją ominąć Jeśli były te same utwory i słuchałeś długo, to nic tylko się cieszyć, że nie będziesz gonił króliczka Wracając do głównych pytań, pójście w 5.1.4 to bardzo dobry kierunek. Oberony i Quadrale to też różne brzmienia. Większą różnicę może dać zmiana suba z Kody na np. Klipscha RP-1200SW W razie czego zapraszam na odsłuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz.l Napisano Poniedziałek o 11:21 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:21 (edytowany) 23 minuty temu, Q21 napisał: Też pytanie, na co zwracałeś uwagę przy odsłuchu Między Oberonami, a Opticonami różnica jest spora. Jeśli spodziewałeś się innej różnicy, czy słuchałeś na innych utworach, to i tak da się ją ominąć Jeśli były te same utwory i słuchałeś długo, to nic tylko się cieszyć, że nie będziesz gonił króliczka Wracając do głównych pytań, pójście w 5.1.4 to bardzo dobry kierunek. Oberony i Quadrale to też różne brzmienia. Większą różnicę może dać zmiana suba z Kody na np. Klipscha RP-1200SW W razie czego zapraszam na odsłuchy Do osdluchy miałem jeden utwór 2 minutowy plus demo gry Star Wars w celach pokazania Atmosa i urywek filmu mad max, więc tak, powiem ze opticony zagrały ciut bardziej szczegółowo ale to taka subtelna różnica i ciężko coś wyłapać po próbce 2 minutowego fragmentu filmu. Natomiast miałem wrażenie, że oberony zagrały bardziej basowo (oberon 7),zaluje że nie spróbowałem 5 bo jednak 7 to wielka kolumna do pokoju do bloku, głęboka a ty jest problem z ucieczka od ściany. Napewno suba też zmienię, myślałem nad Dali 9, dlatego Dali, iż chciałem mieć wszystko jednego producenta ale jestem otwarty na inne propozycje 🙂 Jako że na forum liczę na pomoc doświadczonych kolegów w branży, myślałem, iż uzyskam właśnie odpowiedź na to, czy warto wogole pchać się w zmianę z quadrali na dali lub coś podobnego, czy usłyszę to różnice, bo nie problem wydać kasę, tylko problem żeby być z tej zmiany zadowolonym 😁 Oczywiście co do suba to jak pisałem, też będzie wymiana ale najwpier myślałem o tych Atmosach. Czyli przykładowo na ścianę na front pod sufitem 2x Dali Alteco a tył na ścianę 2x fazon satelity nakierunkowane na słuchacza (niestety łóżko przy samej ścianie i nie ma jak uciekać, chyba lepsze te satelity nakierunkowane na słuchacza niż ta sama koncepcja jak przy frontach bo podejrzewam, że wtedy stworze taką "kopułe" dźwiękową tylko na górze, dawniej to chyba nazywane Dolby IIz czy bardziej będzie temu do auro 3D ale jestem otwarty na krytykę, jeśli robię coś źle. Edytowano Poniedziałek o 11:22 przez janusz.l Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 11:34 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:34 12 minut temu, janusz.l napisał: Oczywiście co do suba to jak pisałem, też będzie wymiana ale najwpier myślałem o tych Atmosach. Czyli przykładowo na ścianę na front pod sufitem 2x Dali Alteco a tył na ścianę 2x fazon satelity nakierunkowane na słuchacza (niestety łóżko przy samej ścianie i nie ma jak uciekać, chyba lepsze te satelity nakierunkowane na słuchacza niż ta sama koncepcja jak przy frontach bo podejrzewam, że wtedy stworze taką "kopułe" dźwiękową tylko na górze, dawniej to chyba nazywane Dolby IIz czy bardziej będzie temu do auro 3D ale jestem otwarty na krytykę, jeśli robię coś źle. Jeżeli masz kanapę pod ścianą to nie budujesz x.x.4 tylko x.x.2. W tym układzie 2 kolumny powinny być lekko przed kanapą na suficie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz.l Napisano Poniedziałek o 11:49 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:49 12 minut temu, PanKlor napisał: Jeżeli masz kanapę pod ścianą to nie budujesz x.x.4 tylko x.x.2. W tym układzie 2 kolumny powinny być lekko przed kanapą na suficie. Ja wiem jakie są założenie atmos ale zakładając ten wątek zacząłem od tego, iż jest napisane, że nie ma możliwości na suficie, w grę wchodzi ściana więc dlatego pytam, czy takie pseudo atmos coś wogole da czy szkoda kasy? Bo fizycznie skoro te głośniki będą to coś tam będzie grało, pytanie na ile dobrze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 11:54 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:54 Na 4.38 w skali do nie wiem ilu... bo to zależy od tego co już słyszałeś i tolerancji na odstępstwa oraz ich konsekwencje. Z pewnościa będzie to dalekie od efektu zamierzonego przez artystę. Jak chcesz, żeby było bardziej kinowo to 2 dobre, dobrze zestrojone suby zapewnią Ci dużo radości i wrażeń w kinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 11:59 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:59 Pytanie jaka elektronika była podłączona w trakcie porównania Opticonów z Oberonami bo brak różnicy to ciekawostka. Jest ona jednak dosyć wyraźna. 35 minut temu, janusz.l napisał: Napewno suba też zmienię, myślałem nad Dali 9, dlatego Dali, iż chciałem mieć wszystko jednego producenta ale jestem otwarty na inne propozycje Dali ma całkiem dobre suby, ale chyba jednak lepiej pójść w coś od producentów, że się tak wyrażę referencyjnych typu REL czy SVS. Jak duże jest pomieszczenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz.l Napisano Poniedziałek o 12:26 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:26 25 minut temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Pytanie jaka elektronika była podłączona w trakcie porównania Opticonów z Oberonami bo brak różnicy to ciekawostka. Jest ona jednak dosyć wyraźna. Dali ma całkiem dobre suby, ale chyba jednak lepiej pójść w coś od producentów, że się tak wyrażę referencyjnych typu REL czy SVS. Jak duże jest pomieszczenie ? Pokój z aneksem kuchennym 8x3 lecz sprzęt właśnie na tej dłuższej ścianie i te 3 metry to właśnie mało na to żeby manewrować kolumnami z przodu bardzo od ściany, do tego ściana zaraz za kanapą i nie ma innej opcji, blok z wielkiej płyty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 12:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:46 15 minut temu, janusz.l napisał: Pokój z aneksem kuchennym 8x3 lecz sprzęt właśnie na tej dłuższej ścianie i te 3 metry to właśnie mało na to żeby manewrować kolumnami z przodu bardzo od ściany, do tego ściana zaraz za kanapą i nie ma innej opcji, blok z wielkiej płyty. Powiem Ci, że nałogowo polecam do takich sytuacji serię Focal Theva, dawniej Focal Chora (w bardzo dużym uproszczeniu). Charakterystyka tych kolumn w połączeniem z krótkim dystansem do ściany powoduje, że basu nie jest za dużo ani za mało. Chodzi o to, że Theva na tle innych konstrukcji generuje krótki bas, zwarty, nie dominujący, ale wszystko co postawić przy ścianie spowoduje, że ten zakres po prostu się wzbudzi. Poza tym Focal bardzo fajnie prezentuje plany pozorne i świetnie nadaje się do kina. Na pewno usłyszysz ogromną przepaść pomiędzy obecnym zestawem. A jeśli chodzi o suba to REL H1250 MK2 zapewni więcej kontroli i takiego twardszego dołu natomiast SVS SB-2000 Pro, jego powiedzmy cenowy konkurent, zagra nieco gęściej i dorzuci fajny soft do kalibracji i zabawy korekcją. Nie ma szans żeby taki set z Denonem AVC-X4800 nie zrobił roboty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz.l Napisano Poniedziałek o 12:54 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:54 4 minuty temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Powiem Ci, że nałogowo polecam do takich sytuacji serię Focal Theva, dawniej Focal Chora (w bardzo dużym uproszczeniu). Charakterystyka tych kolumn w połączeniem z krótkim dystansem do ściany powoduje, że basu nie jest za dużo ani za mało. Chodzi o to, że Theva na tle innych konstrukcji generuje krótki bas, zwarty, nie dominujący, ale wszystko co postawić przy ścianie spowoduje, że ten zakres po prostu się wzbudzi. Poza tym Focal bardzo fajnie prezentuje plany pozorne i świetnie nadaje się do kina. Na pewno usłyszysz ogromną przepaść pomiędzy obecnym zestawem. A jeśli chodzi o suba to REL H1250 MK2 zapewni więcej kontroli i takiego twardszego dołu natomiast SVS SB-2000 Pro, jego powiedzmy cenowy konkurent, zagra nieco gęściej i dorzuci fajny soft do kalibracji i zabawy korekcją. Nie ma szans żeby taki set z Denonem AVC-X4800 nie zrobił roboty Wszytsko byłoby super tylko jak pisałem, ściana krótsza 3 metry a żeby być precyzyjnym to nawet 2.80 więc tu jest problem, dlatego pisałem o Dali 5 ewentualnie coś małego pokroju tej kolumny bo reszta jest głęboka i coś większego będzie głębsze niż regał stojący obok który ma 30 cm a kolumna która polecasz, kub które polecają inni to jednak około 40 cm głębokości plus jeszcze w razie w miejsce z tyłu kolumny więc tu też problem, iż nie mogę tam bardzo wysunąć kolumn do przodu, dlatego to takie nie jest proste w doborze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 18:28 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:28 7 godzin temu, janusz.l napisał: Do osdluchy miałem jeden utwór 2 minutowy plus demo gry Star Wars w celach pokazania Atmosa i urywek filmu mad max, więc tak, powiem ze opticony zagrały ciut bardziej szczegółowo ale to taka subtelna różnica i ciężko coś wyłapać po próbce 2 minutowego fragmentu filmu. Natomiast miałem wrażenie, że oberony zagrały bardziej basowo (oberon 7),zaluje że nie spróbowałem 5 bo jednak 7 to wielka kolumna do pokoju do bloku, głęboka a ty jest problem z ucieczka od ściany. Czyli była różnica, ale za krótki test na muzyce, by ją bardziej odczuć Opticony tak, są bardziej detaliczne, oszczędniejsze, szybsze w basie, ale i bardzo uniwersalne. U nas obecnie możemy zaoferować na nie świetną cenę 6 godzin temu, janusz.l napisał: Ja wiem jakie są założenie atmos ale zakładając ten wątek zacząłem od tego, iż jest napisane, że nie ma możliwości na suficie, w grę wchodzi ściana więc dlatego pytam, czy takie pseudo atmos coś wogole da czy szkoda kasy? Bo fizycznie skoro te głośniki będą to coś tam będzie grało, pytanie na ile dobrze? Zawsze można nieco pokombinować i spróbować z np. Minxami na jakimś wysięgniku Ale i tak tylko x.x.2, x.x.4 nie ma sensu moim zdaniem próbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz.l Napisano Poniedziałek o 21:15 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:15 2 godziny temu, Q21 napisał: Czyli była różnica, ale za krótki test na muzyce, by ją bardziej odczuć Opticony tak, są bardziej detaliczne, oszczędniejsze, szybsze w basie, ale i bardzo uniwersalne. U nas obecnie możemy zaoferować na nie świetną cenę Zawsze można nieco pokombinować i spróbować z np. Minxami na jakimś wysięgniku Ale i tak tylko x.x.2, x.x.4 nie ma sensu moim zdaniem próbować. Być może za krótki test ale też pytanie czy warto dołożenia z ceny Dali 5 do opticona bo to już duża różnica cenowa. A Dali 5 a 7 to chyba nie wielka przepaść? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Na papierze nie ma dużej różnicy między Oberonami 5 i 7. Czuć ją jednak moim zdaniem, bo ten dźwięk jest dużo mniej obszerny w piątkach, mimo że różnica w zejściu wg specyfikacji nie jest gigantyczna. Co do kwestii Opticon vs Oberon - ja bym dorzucał, ale czy w Twoim przypadku warto już zależy tylko od Ciebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Dnia 3.02.2025 o 13:54, janusz.l napisał: Wszytsko byłoby super tylko jak pisałem, ściana krótsza 3 metry a żeby być precyzyjnym to nawet 2.80 więc tu jest problem, dlatego pisałem o Dali 5 ewentualnie coś małego pokroju tej kolumny bo reszta jest głęboka i coś większego będzie głębsze niż regał stojący obok który ma 30 cm a kolumna która polecasz, kub które polecają inni to jednak około 40 cm głębokości plus jeszcze w razie w miejsce z tyłu kolumny więc tu też problem, iż nie mogę tam bardzo wysunąć kolumn do przodu, dlatego to takie nie jest proste w doborze. Ok, przyjmuję do wiadomości. Według mnie jak wstawisz tam Opticony to mogą zamordować Cię basem. O monitorach nie myślałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz.l Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Ok, przyjmuję do wiadomości. Według mnie jak wstawisz tam Opticony to mogą zamordować Cię basem. O monitorach nie myślałeś? W sumie to jestem otwarty na inne propozycje, ale chciałbym kolumny podobne wymiarowo właśnie do oberon 5, dotychczasowe quadrale 5000 też właśnie są podobnych rozmiarów, co prawda nie takie głębokie jak oberon ale jednak te z mniejszych. Oczywiście najlepiej kupić wszystko jednego producenta? Najpierw myślałem żeby dołożyć te Atmos i wymienić suba i sprawdzić czy będzie to lepiej niż dotychczas a potem ewentualnie wymiana quadrali na coś nowego. A czy obrony mają mało basu? Bo jeśli tak to myślę że sub pomoże bo oczywiście też będzie, w końcu główne zastosowanie to filmy, seriale, potem gry i muzyka. Myślę, czy by jeszcze jak już złożę nowy zestaw to nie wykorzystać starego subwofera (koda) ale czy coś to da czy może bardziej zaszkodzić? Mam nadzieję, że taka konfiguracja atmos jaka chce zastosować cos da w kwestii efektów podczas filmów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts