Panczoo Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego (edytowany) Cześć, Czytam forum od miesiąca, różne wątki a Reddit i YouTube. Niestety im dalej, tym większy mętlik. Podobnych przypadków do moich tutaj było conajmniej pięć. Jednak sprzed paru lat i w zasadzie w każdym przypadku było proponowane coś innego. Dlatego postanowiłam poprosić bardziej doświadczonych użytkowników od mojej osoby. 1. Użytkowanie i pomieszczenie. Salon ok. 16m2 4.35x3.75 plus skos. Sprzęt grający pod TV LG oled55c16la (4k). Większości słucham dużo muzyki z Spotify, YouTube, również lubię sobie pograć na różnych generacjach konsol ale pod wyznacznik weźmy Xbox series x czy PS5. Film jeżeli oglądam jest to raz/dwa razy w miesiącu lub jakiś serial. 2. Chciałem 5.1 ale po zgłębieniu tematu, wiem że to bez sensu. Stąd celuje w stereo 2.1 lub 3.1 albo rozbudowę z 2.1 na 3.1. myślę że 3.1 wzmocni dialogi w grach. W dodatku chciałbym wycisnąć Maks możliwości z Tv czy sprzętu w mojej cenie. 3. Myślałem o 5000zl. Na Wzmacniacz/amplituner + głośniki oraz subwoofer. Czytałem że część osób stawią na HDMI np. w 800/900h, ale również czytałem że puszczenie dźwięku przez optyczny Kabel zapewnia lepszą jakość. Wstępnie zbudowałem kilka zestawów które przewijały się na polskich i zagranicznych forach. Jednak liczę na Waszą radę i ewentualnie zaproponowanie czegoś innego. Poniżej dodaję zdjęcie pomieszczenia, które nie jest jeszcze w pełni umeblowane. Brakuje między innymi sofy. - Cambridge Audio CXA61 + Dali Oberon 5 + SVS SB-1000 Pro - Yamaha R-N803D + Heco Aurora + Heco Aurora Center 30 + SVS PB-1000 - Denon PMA-900HNE + Klipsch R-620F + Klipsch R-52C + Klipsch R-10 Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowano 2 lutego przez Panczoo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego 1 godzinę temu, Panczoo napisał: Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź. Możesz zaznaczyć miejsca, w których chcesz ustawić zestawy głośnikowe? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panczoo Napisano 2 lutego Autor Udostępnij Napisano 2 lutego (edytowany) 24 minuty temu, KrólKiczu napisał: Możesz zaznaczyć miejsca, w których chcesz ustawić zestawy głośnikowe? Cześć, Z tego co zdążyłem wyczytać najlepiej będzie ustawić 50cm od tylnej ściany oraz 40 od bocznych. Z racji na skos muszę ograniczyć się maksymalnie do 100cm wysokości kolumny. Jeszcze zależy od rodzaju głośników. Więc albo na podłodze w rogach szafki, a 3 na górnej półce lub pod tv. Jednak wciąż zastanawiam się nad 2.1 czy 3.1. Subwoofer myślę, że najlepiej spisze się przy sofie po lewej stronie (od wejścia, mniej więcej skąd robione jest zdjęcie). Początkowo byl plan wsadzić w luke po prawej stronie od ściany, a szafka. Jednak wyczytałem, że dźwięk będzie źle rozchodził się lub powodował rezonans/dudnienie. Zastanawiam się również nad strzeleniem paru paneli akustycznych za tv. Możliwe, że szafka będzie zmieona na ciut mniejszą. Generalnie czekamy na sofę, aby wtedy to jakoś ustawić ostatecznie. Na okno przyjdzie roleta zasłaniająca całą "dziurę". Edytowano 2 lutego przez Panczoo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego Jaka odległość w takim ustawieniu byłaby między kolumnami a jaka między sofa a systemem? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panczoo Napisano 2 lutego Autor Udostępnij Napisano 2 lutego (edytowany) 12 minut temu, KrólKiczu napisał: Jaka odległość w takim ustawieniu byłaby między kolumnami a jaka między sofa a systemem? Mniej więcej 2.5 metra. Telewizor 55", więc chciałbym to wszystko tak zgrać - aby zachować optymalną odległość. Szerokość szafki to 2.3m. więc głośnik będą rozstawione również w odległości 2-2.5m. telewizory mniej więcej postaram się ustawić centralnie pomiędzy głośnikami. Edytowano 2 lutego przez Panczoo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego Po pierwsze. Czy ta suszarka jest nieodzownym elementem wystroju pokoju? Po drugie. Jeśli możesz ją przenieść , to czy wówczas biurko może stanąć w jej miejsce? Jeśli możesz przesunąć biurko z rogu pokoju na środek ściany, wówczas mógłbyś też przesunąć szafkę RTV w kierunku środka ściany, na której stoi. Warto też zastanowić się na tym czy potrzebne Ci kolumny podłogowe, skoro chcesz włączyć do systemu subwoofer. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Kloch Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego Twój zestaw nr 1 - Cambridge Audio CXA61 + Dali Oberon 5 + SVS SB-1000 Pro znacznie przekracza budżet (ceny to ca 3000 zł + 3000 zł + 3700 zł + kable 300 zł = 10.000 zł Innych nie sprawdzałem, ale tez pewnie są znacznie powyżej 5000 zł. Jako budżetowy zestaw proponuje: WIIM AMP PRO (2000 zł) + KEF Q350 (1800 zł) + ewentualnie KEF ASW 608 (2300 zł) + kable 300zł = 6400 zł. Przy dobrych negocjacjach (a te są możliwe w sklepach audio) zestaw wyniesie Ciebie niewiele powyżej 5000 zł. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panczoo Napisano 2 lutego Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 49 minut temu, KrólKiczu napisał: Po pierwsze. Czy ta suszarka jest nieodzownym elementem wystroju pokoju? Po drugie. Jeśli możesz ją przenieść , to czy wówczas biurko może stanąć w jej miejsce? Jeśli możesz przesunąć biurko z rogu pokoju na środek ściany, wówczas mógłbyś też przesunąć szafkę RTV w kierunku środka ściany, na której stoi. Warto też zastanowić się na tym czy potrzebne Ci kolumny podłogowe, skoro chcesz włączyć do systemu subwoofer. Suszarka stoi tylko tymczasowo. Ostateczny zamysł na stronę po lewej to przestawić stolik bliżej drzwi. A w miejsce stolika, w rogu najprawdopodobniej stanie mały regał na książki, jakieś płyty itp. Szafka RTV najprawdopodobniej będzie jeszcze przesunięta o 20-30cm, właśnie bliżej środka. 36 minut temu, Pawel Kloch napisał: Twój zestaw nr 1 - Cambridge Audio CXA61 + Dali Oberon 5 + SVS SB-1000 Pro znacznie przekracza budżet (ceny to ca 3000 zł + 3000 zł + 3700 zł + kable 300 zł = 10.000 zł Innych nie sprawdzałem, ale tez pewnie są znacznie powyżej 5000 zł. Jako budżetowy zestaw proponuje: WIIM AMP PRO (2000 zł) + KEF Q350 (1800 zł) + ewentualnie KEF ASW 608 (2300 zł) + kable 300zł = 6400 zł. Przy dobrych negocjacjach (a te są możliwe w sklepach audio) zestaw wyniesie Ciebie niewiele powyżej 5000 zł. Zapisywałem różne pomysły znaezione w internecie, powierzchniowo sprawdzałem ceny, więc mogłem ciut przestrzelić. Biorę pod uwagę również używane sprzęty. WIIM AMP PRO widziałem, że jest bardzo polecany na zagranicznych forach. Jakoś wypał mi z głowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panczoo Napisano 2 lutego Autor Udostępnij Napisano 2 lutego (edytowany) Niestety nie mogę edytować poprzedniego postu i muszę strzelić tutaj. Po przypomnieniu mi o WIIm, pogłębiłem temat ponownie. Wstępnie złożyłem sprzęt za 3,250 (Wiim AMP Pro + Klipsch RP-600M) plus R-100SW/R-120SW/R-121SW ok. 1,500zł więc zamknę się w 5,000zł. Ewentualnie jakiś Denon 1700h... którego mogę mieć za ok. 340 euro, a z pewnością da większą możliwość. Co myślicie o takim połączeniu? Jeżeli macie inne sugestie odnośnie sprzętu i ustawienia w pokoju jestem otwarty. Edytowano 2 lutego przez Panczoo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego No sa grupy gdzie jak wejdziesz to będziesz miał kompletny mętlik w głowie Na szczescie forum Audio przychodzi z ratunkiem. Pewnie bym psozedł w CXA 81 ale może lepiej + Oberon 3? Albo inne monitory zamiast mikro podłogowych? Myslałeś o tym? Skoro i tak rozważałeś suba? Fyne F500, Monitor audio bronze 100, KEF Q 350. Jest kilka ciekawych niedrogich monitorów które grają na prawde fajnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego Cześć Też rozważałbym tutaj głównie kolumny podstawkowe, spokojnie starczą na ten metraż. Potem zadecydujesz, czy sub jest Ci potrzebny. W jego przypadku optymalnym rozwiązaniem jest SVS SB-1000. Pomysł 3.1 bym całkowicie odpuścił. Stereo, które ewentualnie rozszerzysz o suba, jest znacznie ciekawszą opcją. Posłuchałbym na pewno WiiM Ampa, Argon Audio SA1 MK2, CXA61 od Cambridge Audio, Audiolab 6000A Play Do tego wspomniane wcześniej kolumny. Dorzucam film, może coś z niego Cię zainteresuje W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panczoo Napisano 3 lutego Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No sa grupy gdzie jak wejdziesz to będziesz miał kompletny mętlik w głowie Na szczescie forum Audio przychodzi z ratunkiem. Pewnie bym psozedł w CXA 81 ale może lepiej + Oberon 3? Albo inne monitory zamiast mikro podłogowych? Myslałeś o tym? Skoro i tak rozważałeś suba? Fyne F500, Monitor audio bronze 100, KEF Q 350. Jest kilka ciekawych niedrogich monitorów które grają na prawde fajnie. Tak. Przyznaję, że zaskoczony jestem jak forum audio świetnie funkcjonuje w erze Facebookowych grup itp. Większość forum na jakich przesiadywałem 10/15 lat temu obecnie przeszły do historii. 7 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Też rozważałbym tutaj głównie kolumny podstawkowe, spokojnie starczą na ten metraż. Potem zadecydujesz, czy sub jest Ci potrzebny. W jego przypadku optymalnym rozwiązaniem jest SVS SB-1000. Pomysł 3.1 bym całkowicie odpuścił. Stereo, które ewentualnie rozszerzysz o suba, jest znacznie ciekawszą opcją. Posłuchałbym na pewno WiiM Ampa, Argon Audio SA1 MK2, CXA61 od Cambridge Audio, Audiolab 6000A Play Do tego wspomniane wcześniej kolumny. Dorzucam film, może coś z niego Cię zainteresuje W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy Cześć, Wasze filmiki już świetnie poznałem, nawet kilkakrotnie dla utrwalenia wiedzy. Podsumumowując. Ostatecznie zdecydowałem się na KEF Q350, wezmę bez suba i mniej więcej za miesiąc podejmę decyzję co dalej. Długo zastanawiałem się pomiędzy Klipsch 600m. Jednak często pojawiały się słowa nt. Q350, że nie męczą głowy. Ewentualnie poza SVS SB-1000 macie w zanadrzu coś na co warto zwrócić uwagę? Wciąż mam zagwostkę odnośnię amp. Korci mnie nieco Wiim amp pro, ze względu na ciekawą nowość. Zastanawiam się AMP Pro, a zwykłym AMP. Zdążyłęm wyczytać, że jeden i drugi poskładany jest na identycznej elektronice, jedynie w przypadku PRO moc na 4om to 120w. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chucky Napisano 4 lutego Udostępnij Napisano 4 lutego (edytowany) Temat ciekawy. Stoję przed takim samym wyborem 3.1 vs 2.0/2.1 bądź soundbar. Z powodu braku możliwości poprawnego rostawienia tyłów ( kolumny zbyt blisko kanapy). Dla mnie najważniejszy odbór filmów/ seriali + xbox. Muzyka na dalszym planie bez rozbierania utworów na czynniki pierwsze. Chciałbym uzyskać jak najlepszy efekt przy ogladaniu tv. Zastanawiam się nad Wiimem amp pro lub jak jest duża różnica na korzyść innych urządzeń o podobnych wymiarach typu HK citation amp denon home amp itp. Sub myślę nad svs sb100pro. Do tego kolumny podstawkowe, które sprawią że dźwięk z telewizora będzie wyraźny. Biorąc pod uwagę suba będzie duża rożnica z najmniejszymi podstawkami względem ich większych odpowiedników typu Polk r100 vs r200 Klipsch rp500 vs r600 itp? Sam myślałem o Elac ub52 , Elac Carina ;Kef q350, concerto, ls50 meta; Audiovector qr1. Trochę się podpiąłem pod temat🙂 Edytowano 4 lutego przez Chucky 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panczoo Napisano 4 lutego Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 1 godzinę temu, Chucky napisał: Temat ciekawy. Stoję przed takim samym wyborem 3.1 vs 2.0/2.1 bądź soundbar. Z powodu braku możliwości poprawnego rostawienia tyłów ( kolumny zbyt blisko kanapy). Dla mnie najważniejszy odbór filmów/ seriali + xbox. Muzyka na dalszym planie bez rozbierania utworów na czynniki pierwsze. Chciałbym uzyskać jak najlepszy efekt przy ogladaniu tv. Zastanawiam się nad Wiimem amp pro lub jak jest duża różnica na korzyść innych urządzeń o podobnych wymiarach typu HK citation amp denon home amp itp. Sub myślę nad svs sb100pro. Do tego kolumny podstawkowe, które sprawią że dźwięk z telewizora będzie wyraźny. Biorąc pod uwagę suba będzie duża rożnica z najmniejszymi podstawkami względem ich większych odpowiedników typu Polk r100 vs r200 Klipsch rp500 vs r600 itp? Sam myślałem o Elac ub52 , Elac Carina ;Kef q350, concerto, ls50 meta; Audiovector qr1. Trochę się podpiąłem pod temat🙂 Ekspert ze mnie żaden. Ale miałem okazję odsłuchać kilka Soundbarow u znajomych czy w sklepach, bo też o tym myślałem i wraz z żoną stwierdziliśmy że koszta nie równają się z efektem. Moze to przez otoczenie, źle ustawienie, nie wiem neiem.Plus taki że niektóre fajnie wyglądają. Większość producentów piszę o efekcie bańki, osobiście niczego takiego nie odczuwałem. Stąd chyba lepiej dołożyć parę tysięcy i kupić coś grającego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 lutego Udostępnij Napisano 4 lutego 13 godzin temu, Panczoo napisał: Ewentualnie poza SVS SB-1000 macie w zanadrzu coś na co warto zwrócić uwagę? W tym budżecie, pod zarówni filmy, jak i muzykę - nie 13 godzin temu, Panczoo napisał: Wciąż mam zagwostkę odnośnię amp. Korci mnie nieco Wiim amp pro, ze względu na ciekawą nowość. Zastanawiam się AMP Pro, a zwykłym AMP. Zdążyłęm wyczytać, że jeden i drugi poskładany jest na identycznej elektronice, jedynie w przypadku PRO moc na 4om to 120w. Różnica duża nie jest między nimi 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Dnia 3.02.2025 o 20:59, Panczoo napisał: Tak. Przyznaję, że zaskoczony jestem jak forum audio świetnie funkcjonuje w erze Facebookowych grup itp. Większość forum na jakich przesiadywałem 10/15 lat temu obecnie przeszły do historii. Facebookowe grupy to nie. Prosze Cie. Jakie abstrakcje tam idzie czasem poczytać to nie do wiary. To forum trzyma poziom. Przez ludzi je tworzących 😎 Dnia 3.02.2025 o 20:59, Panczoo napisał: Podsumumowując. Ostatecznie zdecydowałem się na KEF Q350, wezmę bez suba i mniej więcej za miesiąc podejmę decyzję co dalej. Długo zastanawiałem się pomiędzy Klipsch 600m. Jednak często pojawiały się słowa nt. Q350, że nie męczą głowy Zdecydowanie nie, a nic im nie brakuje. Dnia 4.02.2025 o 07:50, Chucky napisał: Temat ciekawy. Stoję przed takim samym wyborem 3.1 vs 2.0/2.1 bądź soundbar. Z powodu braku możliwości poprawnego rostawienia tyłów ( kolumny zbyt blisko kanapy). Dla mnie najważniejszy odbór filmów/ seriali + xbox. Muzyka na dalszym planie bez rozbierania utworów na czynniki pierwsze. Chciałbym uzyskać jak najlepszy efekt przy ogladaniu tv. Zastanawiam się nad Wiimem amp pro lub jak jest duża różnica na korzyść innych urządzeń o podobnych wymiarach typu HK citation amp denon home amp itp. Sub myślę nad svs sb100pro. Do tego kolumny podstawkowe, które sprawią że dźwięk z telewizora będzie wyraźny. Biorąc pod uwagę suba będzie duża rożnica z najmniejszymi podstawkami względem ich większych odpowiedników typu Polk r100 vs r200 Klipsch rp500 vs r600 itp? Sam myślałem o Elac ub52 , Elac Carina ;Kef q350, concerto, ls50 meta; Audiovector qr1. Trochę się podpiąłem pod temat🙂 Zdecydowanie wzmacniacz a nie amplituner kina tylko po to by mieć 3.1 R100 i R200 spora różnica. Wiele oób czeka na powtórkę iBood ale nie wiem czy się doczeka. RP500 nie, RP600 jak lubisz dużo góry i twardsze brzmienie, takie rozrywkowe to tak. Tu wtdy jeszcze Bronze 100 albo Silver 100 ale te już lepiej i drożej. Elac ub52 , Elac Carina ;Kef q350, concerto, ls50 meta; Audiovector qr1 - no pewnie jeszcze zdarzymy coś dopisać. Dnia 3.02.2025 o 20:59, Panczoo napisał: Ewentualnie poza SVS SB-1000 macie w zanadrzu coś na co warto zwrócić uwagę? REL HT1003, uzywany HT1205, Fyne F3.12, Cambridge Minx. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts