Patryyk.b b Napisano Niedziela o 09:47 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:47 Cześć, poszukuję zestawu stereo do salonu wymiary 4,3m / 5,5m, odległość narożnika od źródła dźwięku to te 4 metry. Zależy mi na połączeniu przez HDMI ARC ze względu na wygodę obsługi TV jednym pilotem. Jeżeli chodzi o audio to jestem zupełnie zielony, wcześniej użytkowałem wyłącznie "grajbelki". Po małym wywiadzie w oko wpadło mi kilka różnych opcji: Klipsch the fives - jako kompletny zestaw Wiim Amp lub Yamaha RX-V4A (choć to spory kloc i będzie ciasno w szafce) Kef Q350 Dali Oberon 3 Audio Bronze 100 W późniejszym czasie rozważam ewentualne dokupienie suba, ale jeżeli obejdzie się bez to będzie zacnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano Niedziela o 16:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:33 Hej, Może Cyrus OneCast? Mały, ma wszystko co potrzebujesz, obsłuży od małych monitorów po duże kolumny. Obsługa jednym pilotem. Jeśli pójdziesz w stronę monitorów to pewnie z czasem rozważysz dokupienie suba (polecają REL HT1205). Przy kolumnach możesz nie mieć takiej potrzeby, zależy ile tego basu lubisz. Wzmacniacz zajmuje mało miejsca a przy okazji jest wydajny prądowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 16:55 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:55 17 minut temu, kassyx napisał: Jeśli pójdziesz w stronę monitorów to pewnie z czasem rozważysz dokupienie suba (polecają REL HT1205). Tyle że akurat ten model Rela przeznaczony jest raczej do kina domowego niż stereo (wskazuje na to zresztą skrót HT - Home Theater). A sam Cyrus jak najbardziej. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano Niedziela o 17:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:05 tak, tyle że piszą o nim, iż jest takim zdrowym wyborem jeśli szukasz czegoś pomiędzy kinem a muzyką. Nie jest za szybki ani za wolny. Ps. Chodzi o wersję mk II. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryyk.b b Napisano Niedziela o 17:26 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:26 18 minut temu, kassyx napisał: tak, tyle że piszą o nim, iż jest takim zdrowym wyborem jeśli szukasz czegoś pomiędzy kinem a muzyką. Nie jest za szybki ani za wolny. Ps. Chodzi o wersję mk II. Z tego co widzę to ten sprzęt kosztuje około 4k, więc już wyczerpuje budżet na zakup wraz z kolumnami. Jednak poszukuje czegoś do 4k (+-500zl) w całości, ale dzięki za podpowiedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano Niedziela o 17:38 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:38 Subwoofer to taki następny level, za rok lub dwa 🙂. Jak już poczujesz głód efektów w kinie 🙃. Zobaczysz jak szybko uzbierasz :-). Ps. Wszystko możesz zakupić z drugiej ręki (subwoofer później). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 17:40 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:40 6 minut temu, Patryyk.b b napisał: Z tego co widzę to ten sprzęt kosztuje około 4k, więc już wyczerpuje budżet na zakup wraz z kolumnami. Jednak poszukuje czegoś do 4k (+-500zl) w całości, ale dzięki za podpowiedź. Za około 1500 - 1700 PLN można kupić używany REL T5. Wiim Amp Pro to około 2000. Kefy q350 czy dali oberony 3 to na rynku wtórnym też jakieś 1500-1700 PLN. Także w dokładając kilkaset PLN masz cały system. Musisz jeszcze wziąć pod uwagę standy pod monitory ale tutaj też zapewne można znaleźć coś za 150 czy 200 PLN. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryyk.b b Napisano Niedziela o 17:43 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:43 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Za około 1500 - 1700 PLN można kupić używany REL T5. Wiim Amp Pro to około 2000. Kefy q350 czy dali oberony 3 to na rynku wtórnym też jakieś 1500-1700 PLN. Także w dokładając kilkaset PLN masz cały system. Musisz jeszcze wziąć pod uwagę standy pod monitory ale tutaj też zapewne można znaleźć coś za 150 czy 200 PLN. Właśnie nówki Kef Q350 to 1799 zł. Warto iść w te kolumny czy jednak polecisz coś innego? Oczywiście nie wykluczam używek, tylko tego na rynku jest tyle, że ciężko połapać się wśród ofert na olx, na które modele stawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 18:17 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:17 28 minut temu, Patryyk.b b napisał: Właśnie nówki Kef Q350 to 1799 zł. Warto iść w te kolumny czy jednak polecisz coś innego? Niczego nie będę polecał bo nie wiem jaki rodzaj dźwięku lubisz, jak dane kolumny zagrają w Twoim pomieszczeniu czy też jakiej muzyki słuchasz. W pierwszym wpisie wymieniłeś 3 monitory, które grają różnie. Myślę, że w przedziale 1500 - 2000 PLN spokojnie znajdziesz jeszcze kilka innych, fajnych monitorów ale żeby wiedzieć czego szukasz musisz najpierw określić na czym Ci zależy 🙂. A na początek może jakieś zdjęcie pomieszczenia, żeby koledzy i branża z forum mogli chociaż mniej więcej określić co może się u Ciebie sprawdzić. Pozdrawiam. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 18:21 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:21 A może najpierw czegoś gdzieś posłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano Niedziela o 18:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:24 Na olx jest Cyrus onecast za 3350 do negocjacji(właściciel pisze, że stan idealny). Sądzę, że spokojnie zejdzie do 3tys. Zostanie 1,5 tys na monitory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 18:35 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:35 13 minut temu, Dedal napisał: A może najpierw czegoś gdzieś posłuchać? A to to koniecznie 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryyk.b b Napisano Niedziela o 18:36 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 18:36 13 minut temu, Dedal napisał: A może najpierw czegoś gdzieś posłuchać? Tak myślę, żeby podjechać gdzieś na odsłuch, powinno udać się w sobotę. 11 minut temu, kassyx napisał: Na olx jest Cyrus onecast za 3350 do negocjacji(właściciel pisze, że stan idealny). Sądzę, że spokojnie zejdzie do 3tys. Zostanie 1,5 tys na monitory. Dzięki, zaraz sobie popatrzę. Czy ten sprzęt jest na tyle lepszy, żeby dopłacać 2x względem wiim Amp? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Niedziela o 18:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:39 Obecnie jest jeszcze trochę nowych Polk Audio R200 za ok 2 tys na OLX po ostatniej promocji. Na przykład: https://www.olx.pl/d/oferta/polk-audio-reserve-r200-biale-nowe-CID99-ID13EDmG.html Do tego Wiim Amp Pro i mieścisz się w około 4 tys. Z czasem polecam suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano Niedziela o 18:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:48 4 minuty temu, Patryyk.b b napisał: Dzięki, zaraz sobie popatrzę. Czy ten sprzęt jest na tyle lepszy, żeby dopłacać 2x względem wiim Amp? Tego nie wiem. Nie miałem Wiima ale miałem tego Cyrusa i naprawdę porządnie grał. Masz tam wszystko na pokładzie, DAC, wejście słuchawkowe, wzmacniacz gramofonowy, bluetooth, HDMI, obsługa natywna Tidal, Spotify, Chromecast... Ma dużą moc która przyda się przy oglądaniu filmów. Zmieniłem go tylko z ciekawości na wyższy model. Są pozytywne opinie o tym Wiim-ie ale pamiętam, że niektórym brakowało mocy. W Cyrusie jej nie zabraknie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 18:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:56 (edytowany) A ja bym jednak czegos posłuchał (kilku zestawów) I wyrobił sobie zdanie. No chyba że gotówki nadmiar . Edytowano Niedziela o 18:56 przez Dedal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 18:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:58 2 minuty temu, Dedal napisał: A ja bym jednak czegos posłuchał (kilku zestawów) I wyrobił sobie zdanie. No chyba że gotówki nadmiar . Tym bardziej, że kolega z Warszawy a tam salonów audio nie brakuje 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 19:00 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:00 No wiec do dzieła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryyk.b b Napisano Niedziela o 19:12 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 19:12 Dzięki, zapisze wszystko co powyżej i zobaczymy ile z tego uda się odsłuchać w salonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 19:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:25 Ty nic nie zapisuj , wbijaj do salonów i słuchaj. 2 godziny odsłuchów da Ci więcej niż pól roku czytanie tych pierdów. I tak najczęściej podoba się coś czego nie było na liście😉 Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Niedziela o 19:30 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:30 Tylko pamiętaj, żeby w salonach wcześniej poumawiać się na odsłuch. Bo jak tak wpadniesz znienacka, to do odsłuchów prawdopodobnie nie dojdzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 19:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:39 A na codzień kartofle.sprzedają A na odsłuch z piwnicy przynoszą. Zawsze coś jest do posłuchania, jak nie ten to inny salon . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 07:12 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:12 Jesli HDMI jest niezbędne to Wiim amp albo Cyrus ONE Cast. Do tego KEF Q350 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryyk.b b Napisano Poniedziałek o 07:24 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:24 9 minut temu, Piotr Sonido napisał: Jesli HDMI jest niezbędne to Wiim amp albo Cyrus ONE Cast. Do tego KEF Q350 Wiim + Kef Q350 Twoim zdaniem zagra dobrze? Ewentualnie jakie inne kolumny? Na samym początku stawiałem na pierwszy zestaw, chętnie go odslucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 08:27 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:27 1 godzinę temu, Patryyk.b b napisał: Wiim + Kef Q350 Twoim zdaniem zagra dobrze? Ewentualnie jakie inne kolumny? Na samym początku stawiałem na pierwszy zestaw, chętnie go odslucham. Moim zdaniem zagra dobrze. Inne kolumny. Dali Oberon 3, Dynaudio EMIT 20, Monitor Audio Bronze 100 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts