Skocz do zawartości

Marantz M-CR611 i Q Acoustics 2010i. Subwoofer?

Wojtek Mulka

Recommended Posts

Witam wszystkich. 

Mam w sypialni (około 10m2) zestaw składający się z amplitunera Marantz M-CR611 i kolumn Q Acoustics 2010i. 

Kolumny kupiłem całkiem niedawno, wcześniej były Yamaha NX-E400. 

Słucham głównie streamingu z Qobuz czy Tidal, czasami wleci CD. Muzyka to głównie rock progresywny, metal, pop z lat 80 czasami jakiś jazz, ale żadnego rapu. Przyznam szczerze, że brakuje mi trochę basu i tutaj pada pytanie, czy warto dołączyć do tego zestawu subwoofer czy po prostu się przyzwyczaić? 

W salonie mam zestaw Marantz PM6005 i CD5004 z kolumnami podłogowymi Mission i jak dla mnie, fajnie to gra. 

Jeśli chodzi o ewentualny subwoofer to zależało by mi na niewielkim rozmiarze i informacji o tym, czy powinien być aktywny czy pasywny, bo na tych sprzętach w ogóle się nie znam. 

Pozdrawiam

W sypialni(13m2) mam mcr 612 z kolumienkami Wilson EL-4 i basu jest aż nadto. Mam tam subwofer, jakaś stara Yamaha od Pianocrafta ,którego miałem 20 lat temu.

Co prawda rzadko puszczam muzę( bo od tego mam inny zestaw w największym pokoju), ale do fimów czasem ten sub się przydawał.

Od roku jednak go odłączyłem, bo basu mi wystarcza.

Możesz spróbować wypożyczyć i sprawdzić czy da to pozytywny efekt, ale w 10 m2 trzeba uważać by z tym nie przesadzić.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

14 godzin temu, Wojtek Mulka napisał:

Witam wszystkich. 

Mam w sypialni (około 10m2) zestaw składający się z amplitunera Marantz M-CR611 i kolumn Q Acoustics 2010i. 

Kolumny kupiłem całkiem niedawno, wcześniej były Yamaha NX-E400. 

Słucham głównie streamingu z Qobuz czy Tidal, czasami wleci CD. Muzyka to głównie rock progresywny, metal, pop z lat 80 czasami jakiś jazz, ale żadnego rapu. Przyznam szczerze, że brakuje mi trochę basu i tutaj pada pytanie, czy warto dołączyć do tego zestawu subwoofer czy po prostu się przyzwyczaić? 

W salonie mam zestaw Marantz PM6005 i CD5004 z kolumnami podłogowymi Mission i jak dla mnie, fajnie to gra. 

Jeśli chodzi o ewentualny subwoofer to zależało by mi na niewielkim rozmiarze i informacji o tym, czy powinien być aktywny czy pasywny, bo na tych sprzętach w ogóle się nie znam. 

Pozdrawiam

Myślę, że jak dołożysz suba to będziesz zadowolony. To stosunkowo małe kolumny więc trochę nie dziwię się, że tego dołu CI jednak brakuje.