bramowicz1 Napisano Poniedziałek o 18:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:09 Tę bestię usłuszeć na żywo to mogłoby być niezapomniane wrażenie. 😀 A już napewno z tymi 12' subwooferami. Z nimi to 3500 W. A jest opcja z czterema i 5000 W.😲 Tu dwa 8' i 3000 W. Ciekawe czy ktoś w Polsce ma? Bo o dziwo są u nas dostępne. W tej chwili w promocji. Śpieszcie się ostatnie dwa. 😀 https://www.ubuy.com.pl/pl/product/IJG3H6JFY-nakamichi-dragon-11-4-6-home-surround-sound-system?srsltid=AfmBOoqH_6yFvipZq7Nivutk8k4c6ld4IdH_1XvJwI5q6RHqNwusNUEe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Poniedziałek o 19:30 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:30 Ogólnie to belka która daje podobno "radę". Ciężko by nie dawała za nielekką już kasę, wątpię by ktoś przechodząc z budżetowych Samsungów, LG itp. nie poczuł tu wielkiego skoku jakościowego. Nie za bardzo jednak do mnie dociera 11.4.6 które ten system niby potrafi zdekodować i ZAGRAĆ. Chodzi mi o fizyczność przekazania 11 kanałów warstwy podstawowej kiedy zestaw składa się belki centralnej dającej 3 bezpośrednie kanały (LCR) oraz analogicznie bezpośrednie 2 surroundy (SL/SR), więc łącznie 5 kanałów. Cała reszta jest realizowana pośrednio dzięki ścianom? Serio jednostka centralna daje odbicia dla FWL/FWL a surround SBL/SBR? Żeby to miało sens trzeba by mieć zaadoptowane pomieszczenie bez "aneksów" by te dźwięki miały się od czego odbijać, ale wówczas nie kupuje się belki... To samo Atmos. Ogólnie ze skrzywieniem patrzę na upfiring, ale zdaję sobie sprawę że w niektórych aranżacjach zdaje to egzamin bo splot takich warunków jak odległość odsłuchu, kąty odbicia oraz rodzaj sufitu jest sprzyjający. Wtedy da się ogarnąć x.x.4. Ale x.x.6? Gdzie środkowe? Nie ogarniam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 19:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:40 9 minut temu, Butler napisał: Ale x.x.6? Gdzie środkowe? Nie ogarniam. Z tego co pamiętam w belce masz 2 pary atmosów pod różnym kątem. Więc teoretycznie jedna para będzie odbijała bliżej a druga dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Poniedziałek o 19:49 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:49 I jeden kąt symuluje że gra coś z przodu (w zamian za TFL/TFR bądż FHL/FHR) a ten drugi odgrywa kąt z góry (w zamian za TML/TMR)? Za prosty jestem by taką teorię zrozumieć że odbcia z jednego kierunku moża tak precyzyjnie skierować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano Poniedziałek o 20:19 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:19 37 minut temu, Butler napisał: Ogólnie to belka która daje podobno "radę". Ciężko by nie dawała za nielekką już kasę, wątpię by ktoś przechodząc z budżetowych Samsungów, LG itp. nie poczuł tu wielkiego skoku jakościowego. Nie za bardzo jednak do mnie dociera 11.4.6 które ten system niby potrafi zdekodować i ZAGRAĆ. Chodzi mi o fizyczność przekazania 11 kanałów warstwy podstawowej kiedy zestaw składa się belki centralnej dającej 3 bezpośrednie kanały (LCR) oraz analogicznie bezpośrednie 2 surroundy (SL/SR), więc łącznie 5 kanałów. Cała reszta jest realizowana pośrednio dzięki ścianom? Serio jednostka centralna daje odbicia dla FWL/FWL a surround SBL/SBR? Żeby to miało sens trzeba by mieć zaadoptowane pomieszczenie bez "aneksów" by te dźwięki miały się od czego odbijać, ale wówczas nie kupuje się belki... To samo Atmos. Ogólnie ze skrzywieniem patrzę na upfiring, ale zdaję sobie sprawę że w niektórych aranżacjach zdaje to egzamin bo splot takich warunków jak odległość odsłuchu, kąty odbicia oraz rodzaj sufitu jest sprzyjający. Wtedy da się ogarnąć x.x.4. Ale x.x.6? Gdzie środkowe? Nie ogarniam. Ale tam też są dwa fizyczne głośniki surround. I to nie byle jakie. Sama belka zapewne nie wiele by dała poza dobry łomotem. Już nie pamiętam czy są w niej jakieś zintegrowane basowe. Mogę tylko powiedzieć coś na przykładzie swojego soundbara nad, którym długo się zastanawiałem. Ona dawała radę bo ma i dwa moduły basowe. Ale nawet z subwooferem pomimo powera efekt nie był do końca zadowalający. Dopiero gdy dokupiłem głośniki surround i umieściłem je z tyłu za kanapą wtedy dopiero faktycznie poczułem przestrzeń. Podobnie w tym przypadku wierzę, że jest podobnie. No oczywiście tam jest większa moc. Bo nie da się porównać 1200 W do 3000 W. O ile te cyferki nie są zakłamane. W każdym razie ja u siebie czuję tę moc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Poniedziałek o 20:44 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:44 (edytowany) Bas basem, łomot to żaden wyczyn. Mnie tylko ta ilość kanałów nie za bardzo się zgadza. 25 minut temu, bramowicz1 napisał: Ale tam też są dwa fizyczne głośniki surround Napisałem, wiem że są surroundy. Tylko że oprócz SL/SR muszą z nich grać także SBL/SBR oraz TRL/TRR dzięki odbiciom by deklarowana ilość kanałów zgadzała się z papierkiem. No nie ogarniam jak to ma mieć ręce i nogi w losowym pomieszczeniu Kowalskiego. Edytowano Poniedziałek o 20:45 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano Poniedziałek o 20:54 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:54 4 minuty temu, Butler napisał: Bas basem, łomot to żaden wyczyn. Mnie tylko ta ilość kanałów nie za bardzo się zgadza. Napisałem, wiem że są surroundy. Tylko że oprócz SL/SR muszą z nich grać także SBL/SBR oraz TRL/TRR dzięki odbiciom by deklarowana ilość kanałów zgadzała się z papierkiem. No nie ogarniam jak to ma mieć ręce i nogi w losowym pomieszczeniu Kowalskiego. Tam są te moduły, które za to odpowiadają ale masz rację w praktyce ciężko o to. I jeśli naprzykład chodzi o Atmos nic nie zastąpi głośników sufitowych. Tu tylko skierowane do góry membrany i coś tam symulują. W każym razie czuje się różnicę gdy odtwarza się np. DTS-HD i Atmos na soundbarach. Bynajmniej ja na swoim czuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Poniedziałek o 21:55 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:55 Wiem jak to działa, wiem jak gra upfiring i jak się ma do fizycznych kanałów. I przyznam że dla mnie osobiście jakby Nakamichi zamiast 11.4.6 napisało 5.4.4, albo mocno naciągane 9.4.4 (jeśli moduł centralny oraz surroundy generowały by dodatkowe kanały na zasadzie obcić), to by było bardziej wiarygodne. Nie chciałbym wchodzić z kimś w polemikę, nie miałem z tym "wynalazkiem" osobiście do czynienia i nawet z chęcią bym posłuchał/poczytał jaka to kosmiczna technologia przeczy mojej logice, jednak na tą chwilę 11.4.6 uważam za mocno naciągany marketingowy bełkot, nie umniejszając jednak rozmachu "belki" samej w sobie która zapewne potrafi zaprzeć dech w piersiach dla kogoś mniej obsłuchanego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano Poniedziałek o 22:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 22:19 Jak to gra jak wygląda na tv to ja dziękuję bardzo... przecież ten tv to chyba Rembrandt kalibrował. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 12 godzin temu, klips napisał: Jak to gra jak wygląda na tv to ja dziękuję bardzo... przecież ten tv to chyba Rembrandt kalibrował. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. YT napewno nie odzwierciedli nam tego jak to naprzawdę brzmi. Też byłem sceptycznie nastawiony do soundbarów dopóki nie zainstalowałem swój w pełni skonfigurowany i nie odtworzyłem kilku demo z dysków demonstracyjnych Dolby Atmos. Bo nie ma co się oszukiwać nie poznamy prawdziwych możliwości zestawu oglądając filmy na YT i Netflix. Tu potrzebne filmy z BD i BD UltraHD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) 11.4.6 i 3500W… trochę to już wszystko za mocno przegięte jest. Trochę jak kiedyś było mnóstwo naklejek na „jamnikach” dwukasetowych i największa informująca o 100W mocy pmpo😉 W ogóle ta moc soundbarow to sprawa umowna i w ogóle na to nie patrzę. Piszą ze ma niby 400W a konsumuje max 70W. Czyli 330W dotwarza jak fotowoltaica? 😉 Tu z kolei ekstremalny soundbar od Dynaudio, cena równie ekstremalna: https://www.digitaltrends.com/home-theater/dynaudio-symphony-opus-one-demo-ces-2025/ Edytowano 19 godzin temu przez majkel74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) 28 minut temu, majkel74 napisał: 11.4.6 i 3500W… trochę to już wszystko za mocno przegięte jest. Trochę jak kiedyś było mnóstwo naklejek na „jamnikach” dwukasetowych i największa informująca o 100W mocy pmpo😉 W ogóle ta moc soundbarow to sprawa umowna i w ogóle na to nie patrzę. Piszą ze ma niby 400W a konsumuje max 70W. Czyli 330W dotwarza jak fotowoltaica? 😉 Tu z kolei ekstremalny soundbar od Dynaudio, cena równie ekstremalna: https://www.digitaltrends.com/home-theater/dynaudio-symphony-opus-one-demo-ces-2025/ Jeśli chodzi o moc to jestem skłonny uwierzyć, że generuje 1500 W to Symphony Opus One. Wystarczy zerknąć na jej rozmiary i specyfikacje.185 cm. długości, 6 głośników wysokotonowych, 14 średnio-niskotonowych i cztery subwoofery z podwójną membraną. Cztery zintegrowane subwoofery, żadna listwa tyle nie ma prócz tego Nakamichi. Bose Ultra i Filips Fidelio TAFB1 mają po dwa. I już dają im niezłego kopa. Wzbogacone o dodatkowe suby i surroundy pożerają tradycyjne budżetowe kina domowe. A cena, cóż za disign każą sobie płacić. Edytowano 18 godzin temu przez bramowicz1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 27 minut temu, bramowicz1 napisał: . Cztery zintegrowane subwoofery, żadna listwa tyle nie ma prócz tego Nakamichi. Bose Ultra i Filips Fidelio TAFB1 mają po dwa. I już dają im niezłego kopa. Klipsh w modelu flexus core 300 ma łącznie cztery „suby” po 10cm. To już duży soundbar o wadze 16 kg, ale jeszcze w rozsądnej cenie, choć chyba jeszcze nie jest w sprzedaży w Polsce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano 16 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Klipsh w modelu flexus core 300 ma łącznie cztery „suby” po 10cm. To już duży soundbar o wadze 16 kg, ale jeszcze w rozsądnej cenie, choć chyba jeszcze nie jest w sprzedaży w Polsce. No rzeczywiscie stworzyli dobry model. Czy cenowo rozsądnie? Dodając suba i surroundy to też wyjdzie niezła sumka. Ale tu brzmi wiarygodnie te 5.1.2 . Ale coś za coś, 14 przetworników w tym 4 basowe. Chcąc zrobić 7.1.2 musieliby jeszcze upchać kilka dodatkowych. Edytowano 16 godzin temu przez bramowicz1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts