Skocz do zawartości

Budżetowy zestaw stereo do filmów i muzyki

waldi1965

Recommended Posts

Witam

Szukam dla siebie niedrogiego zestawu stereo. Do tej pory pod TV JVC miałem podłączone małe głośniki KrugerMatz Prime. Pokój ma 20 metrow. 

Jeśli chodzi o wzmacniacz to najważniejsze aby miał wejście optyczne tak aby podłączyć go do tv oraz bt aby domownicy mogli szybko się podłączyć i puścić muzykę z ytb czy Spotify. Skłaniam się w kierunku malutkich wzmacniaczy w rodzaju loxjie a30 czy aiyima d03. Chyba, że są jeszcze inne ciekawsze propozycje w ich budżecie. Jaki wybrać? 

Jeśli chodzi o kolumny to rozważam Teufel Ultima 40, Polk audio XT60  / T50 bo to chyba ta sama kolumna. Wpadły mi w oko jeszcze Wilson Raptor 5 oraz Indiana Linę Nota 550x. 

Kolumny zarówno do TV jak i każdego rodzaju muzyki bo słuchaczy będzie wielu. Które z nich są warte uwagi? 

Budżet to max 2500 na wszystko ale im mniej tym lepiej. 

Napisano (edytowany)

Na samym początku brałem go pod uwagę. Później znalazłem właśnie loxjie a30 i aiyima d03 oraz kilka innych, które można kupić w granicach 500 zł. Staram się poskładać to w miarę tanio. A znasz może te kolumny, które sobie wstępnie wybrałem? Jakie będą między nimi różnice?

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

Ja mam Ultimy do salonu od 3 lat i chwalę chociaż chce je zmienić na nowe Canton GLE90 finalnie (jak możesz dorzucić dolarów to bierz te kolumny) W każdym razie U40 są solidnie wykonane i dzieci ich nie popsuły przez ten czas :) Dźwięk zamaszysty, miło się słucha tylko potrzebują amplifikacji min. 120W na kanał :) Ja bym szarpal SMSL AL200 do nich :) Aha i koniecznie DAC'a dorzuć (polecam najdroższego toppinga na jakiego masz kase) żeby dzwięk nabrał witalności pod każdym aspektem. W końcu z tv będziesz śmigać :) 

Z tych wymienionych polecam jednak te Polki. Fajne i tanie. Myślę że Loxjie A30 były do nich dobrym połączeniem. Zdecydowanie gra lepiej po żrodle cyfrowym niż po BT gdybyś chciał oszczędzić. Wiec pamiętaj że źrodło, może być PC jedna przyda się.

W cenie będa tez Magnaty Tempus 55. Pomijane a bardzo dobre kolumny w swojej cenie.

Napisano (edytowany)

Dzięki za propozycje. Wizualnie bardzo fajne te magnaty. Dodam do listy. A jeśli chodzi o te Polk to warto dopłacać do tej nowej wersji XT czy brać stare T50? Jedni piszą, że to ta sama kolumna z odświeżona obudowa a drudzy, że poprawiona. 

Edytowano przez RoRo

Jwali chodzi o małe wzmaki pod tv to osobiście polecam toppinga mx3 ma optyka wybudza się i gasnie po złączach cyfrowych co z tv daje namiatke obsługi 1 pilotem ( volume nie podkręcisz) miałem wcześniej sabaja a4 ( nie polecam- mega maly ekran I bardzo słabo zbiera pilot) do tego wrzuciłem noty 250x I pod tv daje rade a jako dac robi wiim pro. Jak nie noty to może tesi 261. 

Uważam że można coś skompletować do 1500zl coś w miarę 

Dnia 10.02.2025 o 10:17, waldi1965 napisał:

Dzięki za propozycje. Wizualnie bardzo fajne te magnaty. Dodam do listy. A jeśli chodzi o te Polk to warto dopłacać do tej nowej wersji XT czy brać stare T50? Jedni piszą, że to ta sama kolumna z odświeżona obudowa a drudzy, że poprawiona. 

Warto bo ona tez bywa w świtnych promocjach na iBOOD. Wtedy masz je taniej niż T50

Dnia 13.02.2025 o 10:12, waldi1965 napisał:

Dzięki za pomoc. Ostatecznie zdecydowałem się na kolumny Teufel Ultima 40 i wzmacniacz Aiyima D03. Razem z przewodami udało mi się całość zamknąć w kwocie 2000 zł. 

O a czemu tak?

Co Cie przekonało?

Wszędzie pewnie zdarzają się kupione pozytywy. Z uwagi na to zawsze lekturę komentarzy rozpoczynam od zapoznania się z negatywami. Nie wyglądało to źle na moje oko no ale zobaczymy co to wyjdzie. Budżet miałem na ten cel dość skromny i oczekiwań też wygórowanych nie mam.  Póki co jestem dobrej myśli i mam świadomość, że kupuje tani sprzęt.  

Wyszło lepiej niż oczekiwałem. W porównaniu z poprzednimi głośniczkami jest przepaść pod każdym względem. Jak na moje potrzeby to naprawdę aż  nadto. Troszkę byłem zdziwiony rozmiarem tych kolumn. Spodziewałem się, że będą sporo mniejsze. Ale to już mój błąd, że miarki do ręki nie wziąłem bo wymiary były dostępne. Największy minus zestawu to chyba malutki wyświetlacz we wzmacniaczu. Z 3 metrów praktycznie nic na nim nie widać. Ale ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję, że będzie służyć bezawaryjnie. 

Edytowano przez RoRo