Skocz do zawartości

Dobór kolumn do Pier Audio ms 480

All

Recommended Posts

Witam.
Proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem świeżakiem na forum  :) 
Proszę o radę , w którym kierunku iść.

Obecny sprzęt który posiadam to : wzmacniacz Pier Audio ms 480 + kolumny JBL Stage A 190 + Bluesound Node. Chciałbym wymienić kolumny, pójść o krok do przodu, polepszyć jakość  dźwięku , z czym sobie poradzi ten wzmacniacz. Budżet chciałbym dostosować do reszty toru . Lubie brzmienie po cieplejszej stronie , bez natarczywości i ostrości , co by nie kuło po uszach oraz delikatnie cofnięte wokale z fajnym miększym basikiem  ale też z większą rześkością niż JBL . Miejsce odsłuchu to salon otwarty z częścią jadalnianą ok 40 m2 . Odległość od miejsca docelowego  tzn. kanapy ok 5 m. Muzyka głównie TIDAL  i radio ze stremera . Muzyka to starocie lata 80 i 90 , czasem Metallica , David Gilmour  oraz nasze klimaty Lady Punk, Budka Suflera , Krajewski , Rynkowski . 
Myślałem o : Fyne audio F 502 , Pylon audio diamond 28 , Dali oberon ale nie wiem czy to dobry trop !!! Oczywiście będę chciał kolumny wziąść na odsłuch do domu i posłuchać w domowych warunkach. 
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc !!

Cześć :) 

Na pewno warto sprawdzić Twoje opcje, zwłaszcza Diamondy 28. Posłuchałbym też KEFów Q11 Meta. Delikatne w górze, średnica lekko wypchnięta, ale na pewno nie będzie ostra. Warto sprawdzić też Polk R700 oraz Dali Opticon 6 MK2. Te ostatnie są nieco jaśniejsze, ale rześkość dobrze opisuje ich brzmienie moim zdaniem ;) 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy :) 

Myślałem o Dali Oberon , choć Optikony też brałem pod uwagę ale do tego metrażu to chyba jak już to Oberon 9 tylko nie wiem czy ten wzmacniacz je uciągnie 🤔 a jak do tego zestawu by pasował Fyne audio F 502  ??? 

15 godzin temu, All napisał:

A różnica  między F502 a SP  jest aż taka duża ???  A miałeś możliwość porównania tych dwóch modeli ???Nie ukrywam, że Fyne Audio F 502  mi się podobają …

Całkiem różne kolumny :) Te z SP są dużo bardziej detaliczne, otwarte, jaśniej grające.