Skocz do zawartości

Podłączenie subwooferow

Recommended Posts

Cześć 

Mam pytanie .

Czy w ten sposób mogę podłączyć 

subwoofery do amplitunera (marantz cinema 60) i jednocześnie do wzmacniacza stereo (marantz n40).

Jeśli używam amplitunera to wzmacniacz działa jako koncowka mocy dla lewego i prawego front. 

Chodzi o to że obydwa uzadzenia są włączone i czy coś w związku z tym się nie spali. 

Podłączenie fub.jpg

Chcesz do suba podłączyć zarówno pod LFE preout z ampli, jak i High Level z wzmacniacza do wejścia wysokopoziomowego. Heh... Jakby sub miał możliwość wyboru źródła to na pewno by to przeszło. Ale tak jak piszesz... No nie wiem czy ktoś Ci "klepnie" ok, chyba że jakiś odważny jegomość zrobił już taki eksperyment.

Edytowano przez Butler

Tzn podczas używania kina wzmacniacz stereo podłączony jest do aplitunera  i działa jako koncowka mocy dla lewego i prawego i wydaje mi się że w takim momencie wyjście sub w zmacniaczu jest nie aktywne. Stąd mój pomysł .

Myślisz że jeśli sygnał poszedłby do subwoofera do dwóch wejść to subwoofer by się zepsuł?

Ale ja Ci nie odpowiem jak zachowa się elektronika po podłączeniu równocześnie dwóch źródeł. Szczerze chciałbym, ale nie wiem :) W momencie działania kina sygnał by szedł zarówno z preout ampli jak i hilevel głośnikowych.

Edytowano przez Butler

Poczekaj poczekaj. 

Masz Marantz cinema 60 do kina, oraz wzmacniacz stereo Marantz n40. Wzmak stereo gra albo samodzielnie, albo napędzia Ci fronty kina w trybie końcówki mocy.

Masz odpalone kino, sygnał z wyjść pre-out ampli idzie do LFE subów - Tak? No tak

W tym odpalonym kinie wzmak stereo gra przednie kanały kina (no to już zależy czy z basem czy nie, crossover się kłania). "Kradniesz" z tego wzmaka stereo sygnał wysokoziomowy i podłączasz go to hi-level suba. W trakcie działania kina będzie tam impuls? TAK, Przecież fronty grają.

No chyba że nie do końca zrozumiałem set.

Edytowano przez Butler

No tak wszystko się zgadza ale wzmacniacz w trybie koncowki mocy (PWR AMP) może nie puszczać sygnału na subwoofer. 

Jutro sprawdzę. 

Generalnie mógłbym użyć jakiegoś przelacznika zewnetrznego żeby przełączać subwoofer z amplitunera na wzmacniacz ale pomyślałem o takim podlaczeniu ja narysowałem. 

Suby to focale 1000f więc wolałbym żeby mi się nie popaliły.🙂

Więc sprawdziłem.

Jeśli wzmacniacz stereo pracuje w trybie koncowki mocy dla kina to na jego wyjściu subwoofer nie ma sygnału. 

Jak na zdjęciu. 

Czyli takie połączenie będzie ok w trybie kina domowego + koncowka mocy i w przypadku wyłączenia kina i słuchania muzyki ze wzmacniacza stereo. 

Sygnał pójdzie niestety na 2 kable kiedy będzie włączony amplituner i wzmacniacz w trybie "normalnym" do słuchania muzyki. 

20250213_130424.jpg

20250213_130328.jpg

Więc jeśli się zapomnę i nie przełączę wzmacniacza w tryb koncowki mocy i włączę również amplituner to pójdą do subwoofer 2 sygnały po dwóch kablach. 

Na LFE i na Right 

I pytanie co na to subwoofery ?

Subwooferry Focal 1000f.

Chwila @Adrian Król popatrzyłem na Twój schemat i czegoś nie rozumiem, albo zasugerowałem się wyjściem/wejściem wysokopoziomowym o którym pisał @Butler. Co to jest za "kostka rozdzielająca" (może kabel Y) między wyjściem pre out sub wzmacniacza stereo a subwooferami? Z schematu wynika, że do niej idzie sygnał niskopoziomowy z wzmacniacza i jest rozdzielany na dwa suby, ale podłączony w subach do kanałów R, czy to są wejścia niskopoziomowe? czy wysokopoziomowe? Jeżeli to są wejścia niskopoziomowe i wzmacniacz w trybie końcówki mocy nie podaje tam sygnału z PRE SUB OUT to gdy pracuje amplituner + wzmacniacz jako końcówka masz sygnał do subwooferów z amplitunera przez LFE. Jak słuchasz np. muzyki bez amplitunera to ze wzmacniacza przez PRE OUT SUB płynie sygnał na subwoofery na wejścia niskopoziomowe R.

Gdybyś włączył sygnał LFE z amplitunera i właczył sygnał ze wzmacniacza w trybie pracy jako integra na subwoofery pójdą wszystkie sygnały - no może się wtedy coś podziać, nie wiem jak zachowają się subwoofery gdy otrzymają sygnał na LFE i R. Jeżeli będziesz pilnował żeby do takiej sytuacji nie doszło nic się nie stanie - o ile wzmacniacz w trybie końcówki wyłącza PRE OUT SUB.

Ty nie korzystasz tam chyba z wysokopoziomowego "odczepu" z wyjść na głośniki wzmacniacza do wejść wysokopoziomowych subwoofera, tam (w Foacl-u) są tylko wejścia niskopoziomowe? Dobrze to rozumiem?

Edytowano przez tomek72

2 godziny temu, tomek72 napisał:

czegoś nie rozumiem, albo zasugerowałem się wyjściem/wejściem wysokopoziomowym

Jak zobaczyłem na schemacie że oprócz LFE jest L oraz R to od razu się zasugerowałem że chodzi o wejście wysokopoziomowe. Może błędnie... :)

Ale jeśli mowa niskopoziomowch to nie spotkałm się jeszcze z sytuacją by LFE było jako oddzielne. Zazwyczaj jest to L / R/LFE jak poniżej.

Screenshot_10.png

Tomek tak dobrze to zrozumiałeś. 

No właśnie tego się obawiam że włączę wzmacniacz stereo w trybie słuchania muzyki i amplituner wtedy pójdą 2 sygnały 🤔

Tak to u mnie wygląda 

20250214_223445.jpg

A może by tak ampli połączyć z np. do left a wzmacniacz stereo do right?

Ze wzmacniacza - tak ,może być kabel Y na dwa suby bo jest jedno wyjście.

Nie wiem co to zmieni (podłączenie do L i R) bo i tak dostanie dwa różne sygnały, no jest to ryzykowne podłączenie.

@Butler też pierwszy raz widzę taką kombinację wejść na subwooferze (L, R, LFE niskopoziomowe), dlatego dopiero jak drugi raz spojrzałem na schemat to mi się "lampka zaświeciła" 🙂.

@Adrian Król może jakiś przełącznik coś jak Beresford do głośników tylko z RCA do niskopoziomowych sygnałów. Tylko trzeba będzie to przełączać pewnie ręcznie.