Skocz do zawartości

Końcowka mocy do 8tys. Rotel RB 1582 MK2 vs Anthem MCA 225 vs Emotiva XPA 2 gen 3

Recommended Posts

Napisano

Witam! Mam wzmacniacz marantz model 50, chcialbym go sprzedac i kupic wzmacniacz mocy. Biorę te trzy pod uwage:

-Rotel RB 1582 MK2

-Anthem MCA 225

-Emotiva XPA 2 gen 3

Źrodlem dzwieku bedzie eversolo A6 ME

Lubie muzykalne cieple granie z w miare kontrolowanym (nie rozlazlym) basem i detaliczna góra. Kolumny to martin logan foundation f2 i swiezo nabyte heco celan revolution 9 z customowa zwrotnica z wilk audio (po testach zostanienjedna para :) )

1. Jaka koncowke byscie polecili (moze byc inna niz z listy)

2. Czy eversolo bedzie dobre jako przedwzmacniacz i zrodlo dzieku do koncowki?

Wole wzmacniacz mocy zamiast zintegrowanego poniewaz podlaczona bedzie tez do integry drx 5.4 jako preamp i tutaj moje trzecie pytanie: Jak najlepiej sparowac system? Przlacznik xlr/rca; po xlr do eversolo i rca do ampli?

Napisano
1 godzinę temu, Pabl0 napisał:

Witam! Mam wzmacniacz marantz model 50, chcialbym go sprzedac i kupic wzmacniacz mocy. Biorę te trzy pod uwage:

-Rotel RB 1582 MK2

-Anthem MCA 225

-Emotiva XPA 2 gen 3

Lubie muzykalne cieple granie z w miare kontrolowanym (nie rozlazlym) basem i detaliczna góra. Kolumny to martin logan foundation f2 i swiezo nabyte heco celan revolution 9 z customowa zwrotnica z wilk audio (po testach zostanienjedna para :) )

1. Jaka koncowke byscie polecili (moze byc inna niz z listy)

2. Czy eversolo bedzie dobre jako przedwzmacniacz i zrodlo dzieku do koncowki?

Wole wzmacniacz mocy zamiast zintegrowanego poniewaz podlaczona bedzie tez do integry drx 5.4 jako preamp i tutaj moje trzecie pytanie: Jak najlepiej sparowac system? Przlacznik xlr/rca; po xlr do eversolo i rca do ampli?

Cześć

Nie dalej, jak tydzień tydzień temu sprzedawaliśmy do Marantza 40, Rotela 1582 mk2 jako końcówka do kolumn  B&W 703s3. 

Przykład, że klientowi również się spodobało takie połączenie elektroniki ze sobą. Dlatego przy tej okazji zapraszam Cię na prezentację tej końcówki.

Rotel (w przypadku końcówek) brzmi gęsto i stanowczo. Buduje nawet wrażenie, jakby "w środku" było znacznie więcej a niż papierze.

To porządny produkt budowany w dalszym ciągu "po staremu". Klasa AB jest tu, do wyczucia ;)

Napisano
3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć

Nie dalej, jak tydzień tydzień temu sprzedawaliśmy do Marantza 40, Rotela 1582 mk2 jako końcówka do kolumn  B&W 703s3. 

Przykład, że klientowi również się spodobało takie połączenie elektroniki ze sobą. Dlatego przy tej okazji zapraszam Cię na prezentację tej końcówki.

Rotel (w przypadku końcówek) brzmi gęsto i stanowczo. Buduje nawet wrażenie, jakby "w środku" było znacznie więcej a niż papierze.

To porządny produkt budowany w dalszym ciągu "po staremu". Klasa AB jest tu, do wyczucia ;)

Czy jest sens włączenia po pre ampie Rotela 1582 mk2 do Yamahy rx-a 3050, kolumny Klipsch RF-7 III ?

Napisano
2 godziny temu, jarmar napisał:

Czy jest sens włączenia po pre ampie Rotela 1582 mk2 do Yamahy rx-a 3050, kolumny Klipsch RF-7 III ?

Jest. To wysoki model amplitunera. Jego przedwzmacniacz wyznacza już pewien poziom. We wspólnej kombinacji oczekiwać można więcej. Nie powiem Ci, jak to może zagrać z tym modelem Klipscha ale znając charakter tej marki, może to być bardzo dynamiczne i mocne granie.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby to przetestować.

Napisano
24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Warto też dopisać do listy Arcam PA240

Albo ten Rotel, czasem trafia się w świetnej cenie na iBood.

Tez nad nim myslalem ale jest drozszy niestety. Najbardziej sklaniam sie ku emotiva bo mozna kupic nowa za niecale 6000. A rotela widzialem na ibood tylko wzmacniacze zintegrowane, za ile +/- mozna wyrwac ta koncowke?

Napisano
Dnia 16.02.2025 o 11:22, Pabl0 napisał:

Masz już EverSolo? A6 nie ma najlepszego pre i moim zdaniem może się okazać, że będzie to downgrade względem Marantza. 

Napisano
4 minuty temu, Q21 napisał:

Masz już EverSolo? A6 nie ma najlepszego pre i moim zdaniem może się okazać, że będzie to downgrade względem Marantza. 

Tak, juz mam. Czyli musialbym dokupic jeszcze przedwzmacniacz… wchodzi jeszcze w gre wzmacniacz zimtegrowany z funkcja koncowki mocy jak ten marantz. Polecilibyscie jakas konfiguracje do loganow lub celanow w miare przyzwoitych pieniadzach? Na funkcjach sieciowych mi nie zalezy w ogole

Napisano
2 godziny temu, Tomasz S. napisał:

@Pabl0 nie wiem czy bierzesz to pod uwagę, ale ja przy tym budżecie zainteresował się końcówką opartą o nowe Purifi , np z Apollon Audio

Nie znam marki w ogole wiec tak nie chce kupowac kota w worku, wole cos sprawdzonego. Ale bede obserwował marke, moze w przyszlosci po dobrych opiniach cos kupie 😁

Napisano
7 godzin temu, Pabl0 napisał:

Tak, juz mam. Czyli musialbym dokupic jeszcze przedwzmacniacz… wchodzi jeszcze w gre wzmacniacz zimtegrowany z funkcja koncowki mocy jak ten marantz. Polecilibyscie jakas konfiguracje do loganow lub celanow w miare przyzwoitych pieniadzach? Na funkcjach sieciowych mi nie zalezy w ogole

Atolle, Musical Fidelity, Audiolaby, Rega Elicit MK5, Fezzy jako opcję też mają :) Opcji dużo. Wszystko zależy od tego, jakiego brzmienia szukasz ;) 

Napisano (edytowany)
22 godziny temu, Pabl0 napisał:

Tez nad nim myslalem ale jest drozszy niestety. Najbardziej sklaniam sie ku emotiva bo mozna kupic nowa za niecale 6000. A rotela widzialem na ibood tylko wzmacniacze zintegrowane, za ile +/- mozna wyrwac ta koncowke?

nie wie bo nie zapisałem tej promocji. Ale był komplet PRE i końca zdaje się tylko nie w tym samym czasie.

19 godzin temu, Q21 napisał:

Kurcze to samo napisałem na Audiostereo i ktoś od Was napisał że jest jednak ok i będzie super.

Kto inny tam pisze? W sensie dla mnie ok, bo możecie mieć inne zdanie. Tylko dopytuje.

19 godzin temu, Pabl0 napisał:

Atoll, Musical, Roksan to moga być dobre kierunki.

Jak zmieniła się barwa kolumn przy modyfikacji zwrotnic?

Edytowano przez Piotr Sonido
Napisano
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kurcze to samo napisałem na Audiostereo i ktoś od Was napisał że jest jednak ok i będzie super.

Kto inny tam pisze? W sensie dla mnie ok, bo możecie mieć inne zdanie. Tylko dopytuje.

Kiedy? Nie kojarzę takiego tematu na AS :)

W znacznej większości ja odpisuję, chyba że jest weekend, jestem na urlopie lub choruję ;) 

Napisano
15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Atoll, Musical, Roksan to moga być dobre kierunki.

Jak zmieniła się barwa kolumn przy modyfikacji zwrotnic?

Biore pod uwage musical i rotel poki co. Atoll i roksan wykraczaja poza budzet a roksan i tak nie pracuje w trybie koncowki. 

nie wiem jak zmienila sie barwa dzwieku poniewaz poprzedni wlasciciel ja zrobil i tez nie malo zaplacil. Z tego co mowil to przepasc duza. W zalaczniku porownanie zwrotnicy fabrycznej i po modyfikacji 😁

image000000.jpeg

Napisano
19 godzin temu, Q21 napisał:

Kiedy? Nie kojarzę takiego tematu na AS :)

W znacznej większości ja odpisuję, chyba że jest weekend, jestem na urlopie lub choruję ;) 

To był inny temat niż ten.

nie pamiętam jaki dokładnie, nie zbieram tego :) Jestem z tym ok. Luźno dopytywałem.

8 godzin temu, Pabl0 napisał:

roksan wykraczaja poza budzet a roksan i tak nie pracuje w trybie koncowki. 

Niektóre moga to robić.

8 godzin temu, Pabl0 napisał:

nie wiem jak zmienila sie barwa dzwieku poniewaz poprzedni wlasciciel ja zrobil

ok, rozumiem.

Dzieki!

Napisano

Jednak chce system laczony i teraz kupie koncowke mocy a za jakis czas preampa jak eversolo sie nie sprawdzi. Do puli doszedł parasound 2250v2. Co o nim sadzicie? Jak wypadnie w porownaniu z tymi z tytulu?

• 3 weeks later...
Napisano

Z ciekawosci wzialem na odsluch m6si i dla mnie gra zbyt sterylnie, zbyt jaskrawo i sucho. Wg mnie to nie jest dobre polaczenie do celanow, ale podlaczylem go z ciekawosci do laganow i tutaj jest juz calkiem fajnie. Ale jako ze zostaja celany to poszukuje nadal wzmacniacz lub koncowki mocy. Co wziac na test w dalszej kolejnosci zeby brzmienie bylo bardziej muzykalne z kontrola basu jak w m6si?