shogun Napisano Wtorek o 16:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:17 Witam wszystkich Przeczytałem już sporo postów na temat kina domowego i potrzebuję krótkiej porady: Salon otwarty na aneks kuchenny i część korytarza około 20-25m2. Jakieś 10-lat temu był kupiony marketowy zestaw amplituner + kolumny pioneer, które grają do teraz, także nie jestem żadnym audiofilem tylko bardzo początkującym amatorem. Generalnie zestaw będzie i do filmów i do muzyki, także „w miarę” uniwersalny, ale lubię sobie posłuchać głośno zarówno filmy jak i muzykę Najpierw miałem budżet około 6tyś. na całość kina domowego, ale jak zacząłem czytać posty i delikatnie pogłębiać wiedzę o audio to stwierdziłem, że trzeba zwiększyć do 10tyś. +- pare stówek już nie zrobi różnicy, niestety więcej na ten moment nie dam rady Na wstępie amplituner jaki chciałbym kupić to Pioneer VSX-LX305, po pierwsze dlatego, że jakbym chciał zmienić system np. za 4-5 lat, to myślę że amplituner już by mi wystarczył i wtedy mógłbym przeznaczyć takie 10 – 12tyś. już na same nagłośnienie, po drugie jest w srebrnym kolorze:) no chyba że to przerost formy nad treścią jak dla początkującego i VSX-935 wystarczy… Koszt ampli 4k zł tak więc na kino pozostaje 6 – 6,5k. Z tańszych zestawów z którymi wyrobiłbym się poniżej 10k myślałem nad: -Wilson Raptor 7, Mini, Vocal + Sub-10 - STX Electrino 250, M-100, 150C + Sub 150S - jeżeli macie jakieś inne propozycje to chętnie poczytam Kolejne już przekraczające budżet to: - Pylon Audio Pearl 25, Sat, Cent + Sub - Heco Victa Elite 702, 202, C102 + Sub 252A - JBL Stage A170, A130, A130C + Sub A100 - Indiana Line Tesi 5, 2, 7 + jakiś sub (tylko tutaj już sporo ponad budżet i pytanie czy warto dopłacić względem powyższych modeli…) Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i porady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Wtorek o 16:51 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:51 Cześć Opcji jest dużo, na pewno warto posłuchać właśnie Wilsonów, Pylonów, Heco. Do listy dopisałbym Magnatów Monitor S70, a także Polków XT O cenach zawsze można porozmawiać W kwestii suba na pewno warto sprawdzić Klipscha RP-1000SW W razie czego zapraszam do kontaktu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun Napisano Wtorek o 17:09 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 17:09 14 minut temu, Q21 napisał: Cześć Opcji jest dużo, na pewno warto posłuchać właśnie Wilsonów, Pylonów, Heco. Do listy dopisałbym Magnatów Monitor S70, a także Polków XT O cenach zawsze można porozmawiać W kwestii suba na pewno warto sprawdzić Klipscha RP-1000SW W razie czego zapraszam do kontaktu Ten sub Klipscha trochę za dużo budżetu zabierze, jakbym się do Was wybrał, to które zestawy byście mogli przygotować/polecić właśnie do odsłuchu? I co myślicie o Tesi 5, czy warto dopłacić do nich, czy spokojnie wybiorę coś tańszego...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 06:48 Udostępnij Napisano Środa o 06:48 Jeśli ten Pioneer to Heco Aurora 700, ELAC F5 albo F6.2, KEF Q750 Z tańszych alternatyw Heco Victa Elite, Magnat Monitor Sub Wilsona, STX czy Pylona zdecydowanie nie. Nawet jeśli uprzesz się z takich czy innych powodów na inny system to nie koniecznie musisz dobierać suba do kompletu. Sporo film nie robi dobrych modeli subwooferów a wcale nie tanich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Środa o 08:33 Udostępnij Napisano Środa o 08:33 Pioneer ma "globalny" crossover - jeśli to nie przeszkadza to ok, a w razie czego masz jeszcze onkyo 7100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Środa o 09:20 Udostępnij Napisano Środa o 09:20 16 godzin temu, shogun napisał: Ten sub Klipscha trochę za dużo budżetu zabierze, jakbym się do Was wybrał, to które zestawy byście mogli przygotować/polecić właśnie do odsłuchu? To kwestia zmienna bardzo, napisz proszę na PW lub zadzwoń parę dni przed docelowym odsłuchem, to się umówisz i zobaczymy, co się uda zorganizować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun Napisano Środa o 12:35 Autor Udostępnij Napisano Środa o 12:35 5 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Jeśli ten Pioneer to Heco Aurora 700, ELAC F5 albo F6.2, KEF Q750 Z tańszych alternatyw Heco Victa Elite, Magnat Monitor Właśnie myślałem o Victa Elite bo raczej na Aurora 700 nie starczy budżetu, a Tesi 5 będą pasowały czy raczej odradzasz do Pioneera? 5 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Sub Wilsona, STX czy Pylona zdecydowanie nie. Nawet jeśli uprzesz się z takich czy innych powodów na inny system to nie koniecznie musisz dobierać suba do kompletu. Sporo film nie robi dobrych modeli subwooferów a wcale nie tanich. OK, czyli jak nie muszę brać suba tej samej marki to co byś polecił tak max do 2tyś., żeby starczyło na resztę? Wiem, że chłopaki polecali SVSy, Klipsze itp. niestety to jeszcze nie mój level finansowy 3 godziny temu, Q21 napisał: To kwestia zmienna bardzo, napisz proszę na PW lub zadzwoń parę dni przed docelowym odsłuchem, to się umówisz i zobaczymy, co się uda zorganizować Na pewno się do Was odezwę, pewnie tak na początku marca. 4 godziny temu, lion napisał: Pioneer ma "globalny" crossover - jeśli to nie przeszkadza to ok, a w razie czego masz jeszcze onkyo 7100. No właśnie czytałem o crossover w innych postach, czyli chodzi o to że w 7100 mogę sobię ustawić każdą kolumnę oddzielnie tak... i to da lepszy efekt w ogólnym odsłuchu np. filmu, czy dobrze ja to rozumiem? Nie ukrywam że cały zestaw pełni też walory wizualne (jakby to nie brzmiało) i po prostu srebrny pioneer lepiej by mi pasował do całego wystroju, ale oczywiście to nie jest warunek konieczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Środa o 15:27 Udostępnij Napisano Środa o 15:27 To tylko mniejsze możliwości zabawy odcięciem, tutaj raczej do pominięcia. Mając suba i tak pewnie, jak większość, odetniesz wszystkie kolumny na równo i zapomnisz o temacie, więc jak chcesz srebrny to bierz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Środa o 15:45 Udostępnij Napisano Środa o 15:45 305 spoko model. Mam u syna w pokoju w schemacie 5.1.2. Nie mam w sumie do niego uwag, po konfiguracji jeszcze sie nie zdarzyło bym musiał grzebać. Chyba najbardziej budżetowy z 9-kanałowych. Ps. No może jedna wada, ale nie wiem czy to nowy TV TCL, czy ampli, a może jedno z drugim ma konflikt genotypu. Podgłaszanie na pilocie od TV działa, lecz pasek postępu na ekranie wyłącznie miga nie pokazując stanu. Aktualny poziom widzę tylko na wyświetlaczu ampli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun Napisano Środa o 21:32 Autor Udostępnij Napisano Środa o 21:32 6 godzin temu, lion napisał: To tylko mniejsze możliwości zabawy odcięciem, tutaj raczej do pominięcia. Mając suba i tak pewnie, jak większość, odetniesz wszystkie kolumny na równo i zapomnisz o temacie, więc jak chcesz srebrny to bierz. Ok, dzięki za wyjaśnienie 5 godzin temu, Butler napisał: 305 spoko model. Mam u syna w pokoju w schemacie 5.1.2. Nie mam w sumie do niego uwag, po konfiguracji jeszcze sie nie zdarzyło bym musiał grzebać. Chyba najbardziej budżetowy z 9-kanałowych. Początkowo miał być denon 1800, potem 2800, później dotarłem do onkyo 7100 i podobno bliźniaczego 305, ale już wyżej nie dam rady 😀 Z tego co trochę poczytałem wcześniejszych postów wynika, że ten 305 tak jak onkyo 7100 ma zainstalowany dirac dlatego też poniekąd zdecydowałem się na niego, czy to rzeczywiście aż tak pomaga w konfiguracji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Środa o 22:00 Udostępnij Napisano Środa o 22:00 18 minut temu, shogun napisał: zainstalowany dirac dlatego też poniekąd zdecydowałem się na niego, czy to rzeczywiście aż tak pomaga w konfiguracji? No nie wiem czy bym opisał Dirac jako taki który najbardziej pomaga w konfiguracji. To najbardziej zaawansowany i efektywny system korekcji w domowych systemach KD, ale i jednocześnie najbardziej skomplikowany i czasochłonny we wdrożeniu. Oprócz Dirac masz na pokładzie też Advanced MCACC, mniej zaawansowane i prostsze w obsłudze narzędzie, ale i oczywiście mniej skuteczne. Jak pomieszczenie jest przyjazne akustycznie gdzie wpływ Dirac będzie malał, użycie MCACC nie będzie pozbawione sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun Napisano Środa o 22:39 Autor Udostępnij Napisano Środa o 22:39 36 minut temu, Butler napisał: No nie wiem czy bym opisał Dirac jako taki który najbardziej pomaga w konfiguracji. To najbardziej zaawansowany i efektywny system korekcji w domowych systemach KD, ale i jednocześnie najbardziej skomplikowany i czasochłonny we wdrożeniu. Oprócz Dirac masz na pokładzie też Advanced MCACC, mniej zaawansowane i prostsze w obsłudze narzędzie, ale i oczywiście mniej skuteczne. Jak pomieszczenie jest przyjazne akustycznie gdzie wpływ Dirac będzie malał, użycie MCACC nie będzie pozbawione sensu. Dzięki za wyjaśnienie, nie pozostaje nic innego jak zabierać się za lekturę i uczyć się wszystkiego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:22 17 godzin temu, shogun napisał: Właśnie myślałem o Victa Elite bo raczej na Aurora 700 nie starczy budżetu, a Tesi 5 będą pasowały czy raczej odradzasz do Pioneera? Jest ok, Wolę po prostu Heco. Ale Tesi także dzwiekowo pasuje. 17 godzin temu, shogun napisał: OK, czyli jak nie muszę brać suba tej samej marki to co byś polecił tak max do 2tyś., żeby starczyło na resztę? Wiem, że chłopaki polecali SVSy, Klipsze itp. niestety to jeszcze nie mój level finansowy SVS SB1000 znajdziesz w tej kwocie. Heco Aurora 30A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun Napisano Czwartek o 11:05 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 11:05 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Jest ok, Wolę po prostu Heco. Ale Tesi także dzwiekowo pasuje. Nie pozostaje nic innego jak umawiać się na odsłuchy, pewnie tak na początku marca i trzeba będzie posłuchać Pearl 25, Victa Elite, Tesi 5 i pewnie też będę chciał posłuchać Aurora 700 bo w sumie dużo pozytywnych komentarzy o nich 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: SVS SB1000 znajdziesz w tej kwocie. Heco Aurora 30A Ok, to będę musiał poszukać, dzięki za pomoc 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Jest ok, Wolę po prostu Heco. Ale Tesi także dzwiekowo pasuje. Nie pozostaje nic innego jak umawiać się na odsłuchy, pewnie tak na początku marca i trzeba będzie posłuchać Pearl 25, Victa Elite, Tesi 5 i pewnie też będę chciał posłuchać Aurora 700 bo w sumie dużo pozytywnych komentarzy o nich 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: SVS SB1000 znajdziesz w tej kwocie. Heco Aurora 30A Ok, to będę musiał poszukać, dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:03 18 godzin temu, shogun napisał: Nie pozostaje nic innego jak umawiać się na odsłuchy, pewnie tak na początku marca i trzeba będzie posłuchać Pearl 25, Victa Elite, Tesi 5 i pewnie też będę chciał posłuchać Aurora 700 bo w sumie dużo pozytywnych komentarzy o nich Dokładnie tak zrób! Jesli będziesz jeszcze coś potrzebował to pisz! Pozdrawiam Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts