Skocz do zawartości

Czym połączyć SGS 24+ i Koss Porta Pro?

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam na imię Adam, 63 lata, jestem emerytem.

Na skutek małżeńskich zawirowań jestem obecnie sam sobie solo...Musiałem opuścić dom, a że płyty, słuchawki oraz sprzęt audio/video są wspólne – zostawiłem je „współwłaścicielce”. Ze sobą zabrałem sprzęt komputerowy, bo akurat z tym rodzajem elektroniki „dama podająca się za żonę mą” radzi sobie w stopniu nikłym 😉 W starym mieszkaniu pozostały mi z lat młodości „klocki” Pioneera z początku lat ‘90…

Na szczęście dawno temu zarchiwizowałem całą kolekcję płyt do plików mp3 w jakości 320 kb/s, 44100 Hz, joint stereo. Do płyt CD używałem głównie Winampa, choć nie tylko. Czarne krążki zgrali mi synowie do plików wav – ja przekonwertowałem do mp3 w jakości oraz sposobem podanym powyżej.

W obecnej chwili mieszkam w mieścinie, z której jest na tyle daleko do dużego miasta, że najzwyczajniej w świecie nie chce mi się jechać, szukać miejsca parkingowego, odpowiedniego sklepu oraz ogarniętego sprzedawcy – i stracić na to cały dzień…

Moje pytanie: czym połączyć Samsunga Galaxy S24+ oraz Koss Porta Pro?

Dawniej miałem SGS 10+, więc gniazdo 3,5 mm Jack było obecne. Niestety – stary smartfon umarł, a w nowym tylko USB-C. Na razie używam zwyczajnej przejściówki z marketu. Do słuchania mam duuużo muzyki w mp3. Nie wkraczam w świat Tidal, Spotify czy innego Qobuz. Nie mam takiej potrzeby. Czasem używam Replaio, ale niezbyt często...

Naczytałem się różnych wiadomości na kilku forach poświęconych szeroko rozumianemu audio, ale ilość oraz szczegółowość informacji przerasta moją cierpliwość i zrozumienie tematu.

Domyślam się, że przydałby mi się jakiś dongle DAC/AMP, ale… JAKI?

* Który wybrać? W moim wieku - starego rock/metal fana – nie spodziewam się usłyszenia dźwięków, których nigdy nie miałem okazji usłyszeć...

* Ile przeznaczyć na takie ustrojstwo? Czy wystarczy mi sprzęt za 200-400 zł, czy myśleć o czymś innym? W końcu emerytura to nie wypłata – zawsze jest jej mniej…

* Co z programem UAPP? Czy jest on konieczny do prawidłowego działania dongla, czy też sama aplikacja i przejściówka wystarczą?

* Czy w ogóle potrzebuję dongla, by usłyszeć więcej z moich plików mp3? Bo może nie ma żadnego sensu wydawać pieniędzy na sprzęt, który nie wniesie kompletnie nic wartościowego do słyszanego obecnie przeze mnie dźwięku?

Na razie zrozumiałem z lektury wielu postów tyle, że UAPP i dongle DAC/AMP są niezbędne. Czy na pewno? Cena aplikacji jest mała i nie stanowi problemu…

Nie chcę zmieniać słuchawek – Kossy są dla mnie świetne, a przy tym lekkie i nie używam ich na zewnątrz. Poza tym z lektur forów wiem, że kupowanie słuchawek „w ciemno” nie jest zbyt mądre. Jestem już za stary, żeby bawić się w kupowanie i oddawanie – wobec czego Kossy zostają…

Nie ukrywam, że ten post zamieszczam również na innych forach poświęconych tematyce audio. Liczę na znalezienie dobrej duszy, która pochyli się nad problemem starszego pana 😉

Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze - Adam

Z nowych i tanich możesz zapolować np. na FiiO KA2, IFI AUDIO Go Link. Troszkę drożej np. Shanling UA1 Pro, FIIO KA13.

Możesz też spróbować czegoś z nieco wyższej półki jak np. używany Chord Mojo 1 generacji. Tutaj będziesz potrzebował przewodu micro usb do usb typu C.

Nie wiem skąd jesteś, ale często salony stacjonarne jak np. Audiomagic w Warszawie mają sporo takich sprzętów do odsłuchu na miejscu.

12 godzin temu, Adam Malik napisał:

* Co z programem UAPP? Czy jest on konieczny do prawidłowego działania dongla, czy też sama aplikacja i przejściówka wystarczą?

Sama aplikacja i DAC starczą :) 

12 godzin temu, Adam Malik napisał:

* Czy w ogóle potrzebuję dongla, by usłyszeć więcej z moich plików mp3? Bo może nie ma żadnego sensu wydawać pieniędzy na sprzęt, który nie wniesie kompletnie nic wartościowego do słyszanego obecnie przeze mnie dźwięku?

Kwestia personalna, warto dać im szansę ;) 

Co do tego, co warto posłuchać — opcji jest dużo :) Na pewno sprawdziłbym iFi Audio GO link, FiiO KA13, HiBy FC3, Shanlinga UA2 Plus :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy ;) 

Ipomis - dzięki za propozycje dongli. Co do wyprawy do metropolii - mieszkam obecnie w Pierdołowie Górnym 😉 i wyprawa do dużego miasta z porządnymi salonami A/V to minimum godzina samochodem w jedną stronę, poszukiwanie parkingu, transfer do sklepu, wizyta w sklepie też trochę potrwa, jakiś obiad na mieście, powrót... Dzionek w plecy - a skoro myślę o przedziale cenowym 200-400 zł, to wychodzi średnio opłacalnie. W dodatku mój słuch przeżył wiele rock/metalu i nie do końca jestem pewien, czy jakiś drogi i hi-endowy sprzęt dałby mi coś więcej, niż Kossy 🤘😆 

Prawdą jest też, że cena nie gra najistotniejszej roli - choć nie lekceważę wysokości wpływów z firmy pt. ZUS 😉

Pozdrawiam - Adam