Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Mam pytanie czy warto kupować zewnetrzny dac ,do tego strimera ?.Chciałbym poprawić jakość i przedewszystkim dźwięk jaki on z siebie wydobywa ,który jest marnej jakości i bardzo ocieplony ..Czy ile już trzeba zapłacić  aby było wyraźnie lepiej ,żeby grało nie tak ciepło i nudnie?.Chciałbym przeznaczyć na razie do kwoty 1000zl.

Edytowano przez Radek Kostrzewski
Napisano
2 godziny temu, Radek Kostrzewski napisał:

Czy ile już trzeba zapłacić  aby było wyraźnie lepiej ,żeby grało nie tak ciepło i nudnie?.Chciałbym przeznaczyć na razie do kwoty 1000zl.

Aby uzyskać znaczący przyrost jakości dźwięku na DAC'u trzeba wydać więcej. Myślę, że musisz pomnożyć budżet x2 i szukać czegoś pokroju Topping'a E70. Jeśli szukasz dynamiki i życia to fajny wyborem w tych okolicach jest używany Chord Mojo.

Napisano

Hej,

Problem nie jest w Wiim. To akurat urządzenie które jako transport jak i całościowy player gra analitycznie, dokładnie, jasno. Wiec barwa ciepła z systemu nie wynika z niego.

Możesz podłączyć którego Chińczyka Topping czy SMSL DACa do niego ale jak mówie to będzie niewielka zmiana.

Co jest jako wzmacniacz i kolumny?

Napisano
11 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

Mam pytanie czy warto kupować zewnetrzny dac ,do tego strimera ?

Cześć,

Moim zdaniem nie. Ja bym te 1000 zł odłożył na zakup kolumn za jakiś czas, bo to one robią najwięcej.

Napisano
10 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, jak wygląda reszta systemu? :) 

Wzmacniacz lampowy  dodaje ciepła a same zastosowane tweeter w kolumnach Dayton dc28 jest o charakterze też ciepłym. Nie ma innej możliwości aby to nie grało bardzo ciepło. To proszę o zrozumienie że muszę wręcz potrzebuje daca lepszego ale bardziej w ostateczności może zostać o jasnym brzmieniu. A preferuje na początek neutralny.

Napisano

No dobrze a czy bardziej się przyjrzeliście temu wiim proplus?.Raczej na forach i na testach czy w prasie np: hi-fi i muzyka też potwierdza się, że gra ocieplonym dźwiękiem. Prawda jest taka że ja też to wyraźnie słyszę. Posiadam odwarzacz cd na kości pcm1072 i na lampach ecc83, a wyraźnie słychać że tu jest dźwięk bardziej dynamiczny żywszy. Ale na tyle repertuaru na cd to nie mam muzyki.

Napisano
Dnia 19.02.2025 o 00:09, Radek Kostrzewski napisał:

Mam pytanie czy warto kupować zewnetrzny dac ,do tego strimera ?.Chciałbym poprawić jakość i przedewszystkim dźwięk jaki on z siebie wydobywa ,który jest marnej jakości i bardzo ocieplony ..Czy ile już trzeba zapłacić  aby było wyraźnie lepiej ,żeby grało nie tak ciepło i nudnie?.Chciałbym przeznaczyć na razie do kwoty 1000zl.

A może masz poprostu ujowe głośniki i wzmak?

Napisano
13 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

No dobrze a czy bardziej się przyjrzeliście temu wiim proplus?.Raczej na forach i na testach czy w prasie np: hi-fi i muzyka też potwierdza się, że gra ocieplonym dźwiękiem.

Sporo bawiłem się WiiMami, wszystkie moim zdaniem są po jaśniejszej stronie. 

11 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

Może i tak chyba przesiądę się na wstęgę. 

Warto spróbować ;)