Skocz do zawartości

Mocno budżetowe 2.1 do filmów

godles

Recommended Posts

Witam.
Noszę się z zamiarem małej zmiany w audio do tv. Obecnie mam podpięte jakieś tanie kino domowe LG z plastikowymi kolumienkami i pasywnym subem. Czyli nic ciekawego bez żadnego punktu zaczepienia. Pod komputerem mam natomiast podpięte głośniki edifier 1280bts i subwoofer pioneer s-w110. Ten drugi zestaw nawet może i by mnie w temacie podpięcia pod tv zadowalał gdyby braki w basie.
Jakie mam oczekiwania.

Głównie chodzi mi o porawę basu. Nastawiam się na oglądanie horrorów po 15 latach przerwy (żona nie chciała ale powoli się przekonuje do lżejszych pozycji) i chciałbym żeby

sub podkreślał mocno to co dzieje się na ekranie w odpowiednim momencie. Na ten moment tego nie ma. Biję się z myślami czy sam subwoofer aktywny do tych kolumn i wystarczy? Czy może jakieś tanie używane podłogówki (500zł) plus tani ampli (200-500zł) i do tego sub? Na sub nie mam sprecyzowanej kwoty. Raczej przez allegro żebym sobie to pociągnął przez allegropay cichaczem nie zostawiając za dużo śladów na koncie ;) ale raczej nie więcej jak 2000zł i tutaj zastanawiam się nad klipsch 12" (1700zł nowy allegro)

Miejsce "odsłuchu" to pokój około 24-25m2 o nieregularnym kształcie prostokąta (4x7) do TV około 3m. Sub docelowo miałby stanąć w prawym rogu pod biurkiem przy pc. Kolumny jeżeli podłogówki to rozstawione od siebie około 2.5-3 metry. Raczej blisko ściany (no powiedzmy 15-20cm od ściany max więc niewiele). Co chodzi o ampli to nie oczekuję żadnych nowinek technicznych. Ma mieć wyjście na suba pilota i w zasadzie tyle mi do szczęścia wystarcza. 
Jeżeli brakuje jakiejś informacji piszcie. Będę uzupełniał.

No budżet skromny bo i uzywa się na tyle mało że trochę szkoda wiecej kasy wywalić. 

Magnat rs12 będzie lepsza opcja jak klipsch r-120? 

A jak wypada np taga harmony thunder 12 lub 15? 15tka powinna już chyba szklankami w szafkach ruszać chyba?

Edytowano przez godles

Jest kilka innych opcji jeszcze. Na polkach mam masę sprzetu do samochodu. Suby 20 25 30 38 i 46cm.... Może z tego by coś ulepił tylko potrzebny jest wzmacniacz. Mam zasilacz serwerowy 12v 69a więc nie było by źle ale jest strasznie głośny więc odpada. Patrzylem wzmacniacze do subwooferow aktywnych do kin ale moce są małe i/albo ceny zabójcze. 500rms 4 ohm 1600zl to jednak trochę bogato. Z kolei są po 400zl wzmacniacze z klipsch-a właśnie 4ohm ale 200rms i pytanie ile one faktycznie w ogóle oddają 🤔

Ja nie szukam cukierkowego basu. Ja raczej preferuje chamskie mocne zejście i tupniecie. 

1 minutę temu, vha napisał:

W takiej cenie masz np. zestaw Klipsch Promedia Heritage 2.1.

obraz.png.e397a4bea0967ce6063829a72c2d3165.png

Raczej szukam czegoś z mocniejszym basem.

Tak swoja droga tego mojego pajoniera do czego możnaby porównać? Zebym miał jakiś punkt odniesienia. Bo jak mam patrzeć tylko na moc... To mam 110rms i 22cm średnicę głośnika więc nie tak najgorszej a w moim odczuciu mam potężne braki i jak bym miał to opisać na podstawie doświadczeń z car audio to bym powiedział że potrzebuję 12" i 300rms przynajmniej 🫣

Niskie tony w pomieszczeniach bardzo mocno zależało od ustawienia sprzętu i miejsca odsluchu, to raz. Dwa moc bez informacji nt skuteczności głośnika o niczym nie świadczy. Szukając subow patrz na maksymalny spl oraz jak nisko i przy jakim spadku potrafi zagrać. 

Edytowano przez PanKlor

Tak jak @PanKlor pisze w subwooferach nie do końca ta moc jest ważna ale jakość. Wrócę do początku - pisałeś że masz podpięte pod TV kino LG, czy masz tam wyjście PRE OUT - niskopoziomowe dla kanału LFE czyli do podłączenia aktywnego subwoofera? Jeżeli tak to podepnij tego Pioneer-a i zobaczysz. Jak oglądasz filmy z DVD/BR czy streamingu będziesz miał ścieżki 5.1 które zdekoduje ten LG, a kanał LFE (czyli Low Frequency Effects) prześle do subwoofera aktywnego. Jak masz "plastikowe" głośniczki to one szału nie zrobią, ale tam (w LG) powinny być ustawienia wielkości głośników Large i Small, ustawiasz na Small i wszystkie niskie częstotliwości (poniżej 80Hz, a może nawet ciut wyżej nie wiem tak ten LG dzieli zwrotnicę) pójdą do suba + kanał LFE. Pozostaje kwestia czy masz to wyjście na aktywny subwoofer. Jak nie to może jak wyżej taki zestaw aktywny 2 głośniki i subwoofer, tylko musiałbyś mieć z wejściem optycznym lub HDMI, ten Klipsch 2.1 ma tylko AUX, a nie wszystkie TV mają takie wyjście audio.

11 godzin temu, tomek72 napisał:

Tak jak @PanKlor pisze w subwooferach nie do końca ta moc jest ważna ale jakość. Wrócę do początku - pisałeś że masz podpięte pod TV kino LG, czy masz tam wyjście PRE OUT - niskopoziomowe dla kanału LFE czyli do podłączenia aktywnego subwoofera? Jeżeli tak to podepnij tego Pioneer-a i zobaczysz. Jak oglądasz filmy z DVD/BR czy streamingu będziesz miał ścieżki 5.1 które zdekoduje ten LG, a kanał LFE (czyli Low Frequency Effects) prześle do subwoofera aktywnego. Jak masz "plastikowe" głośniczki to one szału nie zrobią, ale tam (w LG) powinny być ustawienia wielkości głośników Large i Small, ustawiasz na Small i wszystkie niskie częstotliwości (poniżej 80Hz, a może nawet ciut wyżej nie wiem tak ten LG dzieli zwrotnicę) pójdą do suba + kanał LFE. Pozostaje kwestia czy masz to wyjście na aktywny subwoofer. Jak nie to może jak wyżej taki zestaw aktywny 2 głośniki i subwoofer, tylko musiałbyś mieć z wejściem optycznym lub HDMI, ten Klipsch 2.1 ma tylko AUX, a nie wszystkie TV mają takie wyjście audio.

Mocno przeceniasz mój wynalazek marki LG ;) To jest wzmacniacz właściwie to amplituner z wbudowanym bluray co to mocy ma pewnie z 10rms na kanał i może ze 20 na kanale dla suba. ustawień to mam tyle co i nic. Mogę zagwarantować że z zestawu LG nic nie jest brane pod uwagę i nie ma prawa być brane pod uwagę, no jako napęd jedynie.
co do TV to też nie jest to jakaś górnolotna jednostka. Philips pus8057 czy jakoś tak. Mam HDMI naturalnie i wyjście słuchawkowe jack pod które podpięte mam teraz to lg. Wyjścia optycznego brak. Chęci i możliwości zmiany tv też brak.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

tak

Amplituner  200-500 zł to kurcze sporo szukania będzie. Żeby to działało.

w sensie sprawności? szukając "wokół komina" mam kilka opcji więc nie jest to wyczyn coś znaleźć raczej kwestia czy te modele coś sobą reprezentują. Szukam raczej markowych rozwiązań (onkyo, yamaha kenwood od biedy pioneer) ale wiemy wszyscy że marka to jedno a konkretne modele i ich "poprawność" to drugie.

3 godziny temu, godles napisał:

Mam HDMI naturalnie i wyjście słuchawkowe jack pod które podpięte mam teraz to lg. Wyjścia optycznego brak.

Dziwne, według specyfikacji model PUS8057 ma wyjście optyczne. Skoro masz to podłączone mini jack stereo to sygnał jest poddany downmix.

1 godzinę temu, godles napisał:

w sensie sprawności? szukając "wokół komina" mam kilka opcji więc nie jest to wyczyn coś znaleźć raczej kwestia czy te modele coś sobą reprezentują

to kup amplituner, subwoofer i głośniki (wokół komina możesz ich posłuchać i sprawdzić). Trudno oceniać czy coś sobą reprezentują nie wiedząc co to za amplitunery (modele), w tej cenie technologicznie pewnie nic reprezentują na dzień dzisiejszy i technologię. Nie wiem czy nie lepiej poszukać wzmacniacza stereo i do niego głośniki i subwoofer. Mniejsze prawdopodobieństwo ewentualnych usterek.

26 minut temu, tomek72 napisał:

Dziwne, według specyfikacji model PUS8057 ma wyjście optyczne. Skoro masz to podłączone mini jack stereo to sygnał jest poddany downmix.

to kup amplituner, subwoofer i głośniki (wokół komina możesz ich posłuchać i sprawdzić). Trudno oceniać czy coś sobą reprezentują nie wiedząc co to za amplitunery (modele), w tej cenie technologicznie pewnie nic reprezentują na dzień dzisiejszy i technologię. Nie wiem czy nie lepiej poszukać wzmacniacza stereo i do niego głośniki i subwoofer. Mniejsze prawdopodobieństwo ewentualnych usterek.

Wiesz co.... zaglądałem za tv ostatnio i nie widziałem optyka :/ 
Gdzieś na stronie jak czytałem specyfikację
i też nie było informacji o optyku. Aż dziś go zdejmę ze ściany i zobaczę czy nie ma na tylnej ścianie przypadkiem.

tak na szybko to takie ampli np jak:

1 Onkyo TX-SR602 E
2 Yamaha DSP A595
3 Harman Kardon HK 3470
4 Kenwood KRF-V4060
5 Kenwood KRF V 7200 D
6 Onkyo TX DS 575
7 Pioneer VSX 527-S
8 Pioneer VSX-917

Pytanie czy coś tutaj z tych propozycji jest poprawna bo dobrej czy wysokiej półki to ja się tutaj nie spodziewam. Ale fajnie jak by było coś poprawnego.

55 minut temu, godles napisał:

Wiesz co.... zaglądałem za tv ostatnio i nie widziałem optyka :/ 
Gdzieś na stronie jak czytałem specyfikację
i też nie było informacji o optyku. Aż dziś go zdejmę ze ściany i zobaczę czy nie ma na tylnej ścianie przypadkiem.

No podlinkowałem specyfikację PUS8057 w której pisze że jest, może inny model - generacja.

Ty chcesz robić kino 5.1 czy stereo z subwooferem 2.1. Bo jeśli to drugie to ja odpuściłbym amplituner kina i rozejrzał się za wzmacniaczem/amplitunerem stereo. Resztę wydasz na subwoofer. Za kilka stówek można znaleźć ciekawe używane stereo.

Ja zdecydowanie 2.1

Kina nie potrzebuje to raz dwa niechce mi się z kablami bawić itd itd. 

Teraz patrzylem na 2.1 lekko zwiększając budżet i mam 3 opcje do 1000zl.

1 yamaha rx497 850zl ale bardzo ladny stan

2 harman kardon hk3380 400zl

3 onkyo tx-8220 1000zl

4 yahaha r-s300 400zl

Kolejność wg tego w jakiej kolejnosci ja bym celował.

Do tego kolumny maudio hrs 85 mk II 1300zl para nowe. Dziwne bo wszedzie są droższe a wg opisu aukcji itd że cena za parę. Chyba się na nie skusze.

Sub wizualnie fajny wydaje sie polk audio hts 12 podobno nie jest zły. Ale czy najlepszy w tym budzecie i spełni moje oczekiwania? Ceni się 2300zl.

Ceny nowych zabawek. Ampli wszystkie używane. Ten harman Kardon coś jest warty? Strasznie mi się wizualnie podobaja. Mocy na kanał chyba tak optymalnie tylko gdzieś tam z tyłu głowy coś mi świeci że podobno są awaryjne. Prawda to?

8 godzin temu, PanKlor napisał:

Zauważyłeś, że Klipsch robi różne modele/serie produktów? 

Zauważyłeś ale opinie o tym że klipsch jest przereklamowany też zauważyłem i że jest nie warty tych pieniędzy też mi się rzucały posty w oczy. Zauważyłem też że nikt o modelach tam nie wspominał.

Więc wracając do tematu może ktoś zna jakieś fajne kolumny aktywne które mieszczą się w budżecie?

21 godzin temu, godles napisał:

w sensie sprawności? szukając "wokół komina" mam kilka opcji więc nie jest to wyczyn coś znaleźć raczej kwestia czy te modele coś sobą reprezentują. Szukam raczej markowych rozwiązań (onkyo, yamaha kenwood od biedy pioneer) ale wiemy wszyscy że marka to jedno a konkretne modele i ich "poprawność" to drugie.

Tak, żeby był sprawny.

Wiesz co no za 200 zł to powiem szczerze kupisz stary złom.

Za 500 zł stary ale możliwe że działający model, nie najwyższych lotów.

19 godzin temu, godles napisał:

tak na szybko to takie ampli np jak:

1 Onkyo TX-SR602 E
2 Yamaha DSP A595
3 Harman Kardon HK 3470
4 Kenwood KRF-V4060
5 Kenwood KRF V 7200 D
6 Onkyo TX DS 575
7 Pioneer VSX 527-S
8 Pioneer VSX-917

Z tej listy numer 8

13 godzin temu, godles napisał:

Ja zdecydowanie 2.1

To zmienia postać rzeczy.

13 godzin temu, godles napisał:

Do tego kolumny maudio hrs 85 mk II 1300zl para nowe

absolutnie nie.

Ja jestem otwarty na propozycję. Home audio jest mi obce. O car audio możemy sobie pogadać długo jednak home to dla mnie "nowy rozdział".
Może ktoś ma jakiś pomysł czego szukać do 2.1 w rozsądnej cenie? Jakieś typy i ewentualnie kwoty za które warto kupić dany model. Ten ampli yamahy rx 497 jest w świetnym stanie ale już widzę po ogłoszeniach że jest drogi (850zł) i zapewne nie warty tej ceny (za 700-750zł znazazłem rx 797 bez pilota więc z nowym oryginalnym pilotem wyjdzie około 50-100zł drożej).

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

to nie z oryginalnym pilotem :) Tylko jakimś zamiennikiem zapewne. 

Loxie A30 + Magnat Quantum 673 / ELAC B6.2

Wszystko używane. 

Ja bym osobiscie wolał starszy ale lepszy wzmacniacz. Ale trzeba by go obczaić przed zakupem.

nowy oryginalny 169zł jest na alledrogo