Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie.

Wiem, że podobne tematy były kilkukrotnie już ruszane ale prosze o pomoc. Chce podlaczyc stare kino do mowę do tv nue nie daje rady. Mowa teraz o uzyskaniu dźwięku z tv w kinie podczas ogladania telewizora.

Same kable RCA nie dają rady, próbowałem konwerterem toslink na rca ale nie działa. Sam już nie wiem co i jak zrobic, poza tym tv nie ma zbyt wielu opcji żeby jeszcze tam cis poczarowac w ustawieniach. Dodaję zdjęcia kina i tv. Najgorsze, że w tv nie ma też wyjścia słuchawkowego bo byłoby po problemie.

20250213_201222.jpg

20250213_201232.jpg

20250213_201239.jpg

20250213_201315.jpg

20250213_201322.jpg

20250213_201523.jpg

20250213_201529.jpg

20250213_201507.jpg

Napisano

Bezpośrednio z TV nie podłączysz bo tam RCA to jest wejscie.

Ale dobrze kupiłeś.

Ten konwerter wpinasz w optyczny i potem RCA do tego czegoś kinowego co tam masz.

Jeśli nie działa to:

- urządzenie ejst uszkodzone

- masz wybrany sygnał multikanałowy a to przetwarza tylko stereo

- któryś kabel jest walniety.

Napisano

Urządzenie ejts już zakupiłem drugie, kolega tak kupował do 3x sztuka. Przewody rca mam dwa, jeden dokupiłem i musiałyby być oba uszkodzone.  Nie wiem jak ustawieniem sygnału, menu tego tv jest okrojone co do takich zaawansowanych ustawień. Zrobię zrzuty ekranu i prześlę ustawienia dźwięku. Poza tym teoretycznie próbowałem w kinie na wszystkich koncowjach rca ale tak na prawdę które powinienem wybrać?? 

Bardzo dziękuję z góry za pomoc...

Napisano

@krzysiek2087 w TV ustaw SPDIF (pierwsze zdjęcie - nie wiem dlaczego nie ma tam Optycznego), drugie zdjęcie "Wyjście dźwięku cyfrowego" tam jest Auto, ale w podmenu powinno być Dolby, Dźwięk przestrzenny lub coś podobnego i Stereo (downmix) ustaw Stereo (downmix). Chyba że tam ustawia się wyjście w sensie "SPDIF, OPTICAL". W każdym razie musisz znaleźć jedną opcję w której ustawisz fizyczne wyjście tj. optical/SPDIF, a druga opcja to wyłączenie dźwięku przestrzennego i powinno działać. Z TV optykiem lub RCA (jedna żyła) z złącza SPDIF do konwertera, z konwertera kanały L i R do kina i powinno działać.

Napisano
1 godzinę temu, krzysiek2087 napisał:

A powiecie mi Panowie w które wyjście powinienem wpiąć rca w kinie domowym?? Żebym nie kombinował bez takiego zasobu wiedzy jaka macie Wy...😅

Nie w wyjście tylko w wejście jak już. TV Audio In będzie ok. 

Napisano

Właśnie testuje i działa. Na ustawieniu wyjścia dźwięku SPDIF. Tylko wtedy znika dźwięk głośników tv i po wylaczeniu kina muszę znów zmienic ustawienia ręcznie ale to żaden problem. Bardzo, BARDZO dziękuję za pomoc i rozwiazanie problemu. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

Napisano
26 minut temu, krzysiek2087 napisał:

Tylko wtedy znika dźwięk głośników tv i po wylaczeniu kina muszę znów zmienic ustawienia ręcznie ale to żaden problem.

Tak to będzie działać czy po optycznym czy SPDIF. Wybór głośników TV/zewnętrzne jest ręczny. Ważne że działa 👍