Rega Napisano 6 marca Napisano 6 marca Jeśli pasuje to nic nie zmieniaj. Czasem duże nakłday = stracone złudzenia i niepotrzebne wydatki. @tomek4446 ma całkowitą rację. Odpisz, cytując
RafaN32 Napisano 7 marca Autor Napisano 7 marca Dnia 6.03.2025 o 18:58, Rega napisał: Jeśli pasuje to nic nie zmieniaj. Czasem duże nakłday = stracone złudzenia i niepotrzebne wydatki. @tomek4446 ma całkowitą rację. Tak, dzięki - to rozsądna sugestia. Dalej jestem w szoku jak ten zestaw extra gra, więc na razie zostanie tak jak jest. A jak się ta wkładka już zużyje to pomyślę co dalej. A tak przy okazji: ile pełnych odsłuchań płyt wytrzymuje taka wkładka? Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 marca Napisano 7 marca To zależy od wielu czynników. Wkłądka na ogól się nie zużywa. Zużywa się sama igła. Ale tę też można wymienić. Pytanie czy to się opłaca. W budżetowych (do 500 zł) wkładkach raczej się nie opłaca. Lepiej kupić nową wkładke, bo czasem koszt samej igły przewyższa koszt kompletu. Zależy jaka igła i jaka wkładka. 1 Odpisz, cytując
RafaN32 Napisano 8 marca Autor Napisano 8 marca 10 godzin temu, Rega napisał: To zależy od wielu czynników [...] OK rozumiem. W takim razie dojadę tą igłę, a potem przesiądę się na wyższy poziom i kupię wkładkę AT-VM95EN. Zobaczymy jak to odbiorą moje uszy (tzn. czy zauważą różnicę 😄). Zużycie igły będę mógł stwierdzić po obniżonej jakości odsłuchu? Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 marca Napisano 8 marca (edytowany) Tak, obnizona jakość przekazu. Czasem zaczyna się od mniejszej ilości tonów wysokich. Na chwilę pomaga dociążenie regulacją przeciwagi, ale to na krótko. Czasem się zdarza , ze igła nie ,,tępi sie,, tylko po prostu się kruszy i wtedy szlif nie dosięga wytłoczenia płyty , tak jak powinien. Czasem powoduje to tańczenie igły po płycie i przeskakiwanie na sąsiednie rowki. Nawet diament czy szafir nie są wieczne. No, ale to tylko moje własne , mizerne doswiadczenia. Niech wypowiedzą się Koledzy, którzy uzywają drapaka częściej. PS. Jeśli wkładka zapewniała dobre wrażenia soniczne to mozna wymienić samą igłę. Na forum Winylnet jest gość który specjalizuje się w wymianie igieł oraz naprawie wkładek. Edytowano 8 marca przez Rega Odpisz, cytując
Recommended Posts