rocknrolla Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu 5 godzin temu, Butler napisał: Jeśli chcesz robić 3.2.2, (...) dupnie zagrają jeśli to pominiesz. mega post, bardzo dużo info - chapeau baus, polecam tego allegrowicza! Masz jakiś polecony poradnik/zbiór info jak o to wykończenie ścian/sufitu zadbać? Chodzi o takie boxy na te głośnik isufitowe? Czy jeszcze coś innego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu No i pewnie mnie zrugasz, ale... czy jak wstawie 3 scienne glosniki na LCR zamiast tego setu Klipscha, to bedzie wyraźnie gorzej grało? Rozumiem, że za scienny (podtynkowy) dobry trzeba pewnie zaplacic wiecej niz kolumnowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Jesteś na etapie budowy. To jest moment któremu zazdrości wielu pasjonatów muzyki walczących z akustyką za pomocą dokładanych ustrojów jak pochłaniacze, rozpraszacze itd. Możesz uniknąć takich udziwnień, albo znacząco ograniczyć konieczność ich stosowania. Myślę że znasz to uczucie kiedy wchodzi się do pustego pomieszczenia i czuje się pogłos, echo. To jest zło. Pogadaj z architektem, nie jestem akustykiem by wchodzić w szczegóły. Ale taki ogólny zarys... Unikaj płaskich twardych materiałów wykończeniowych. Ściany warto wykończyć nieregularnymi panelami 3D, imitacją cegły, lamelami, boazerią, korkiem architektonicznym itd. Im mniej płaskiego i więcej miękkiego tym lepiej. Sufit... najlepiej podwieszany. Może jakieś panele z gąbki, może płyty gipsowe perforowane, itd. Napinany też super. To jest temat rzeka. Nie wiem jaką masz koncepcję wykończenia by się dopasować z odpowiednimi rozwiązaniami. Z basem może być gorzej, tu aranżacja za wiele nie pomoże. Dlatego sugerowałem Ci dwa suby które będą ze sobą współpracować, będzie wówczas o wiele łatwiej. 10 minut temu, rocknrolla napisał: No i pewnie mnie zrugasz, ale... czy jak wstawie 3 scienne glosniki na LCR zamiast tego setu Klipscha, to bedzie wyraźnie gorzej grało? Wspomniane Klipsch tylko jako przykład dałem. Są tańsze i droższe rozwiązania. Jeśli nie chcesz głośników wolnostojących to albo dajesz inwall (do zabudowy), albo onwall (wiszące). Na co się zdecydujesz to już Twój wybór, nie wiązał bym wielkich różnic z tego powodu. 17 minut temu, rocknrolla napisał: Rozumiem, że za scienny (podtynkowy) dobry trzeba pewnie zaplacic wiecej niz kolumnowy Niekoniecznie, to nie musi być regułą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) 31 minut temu, Butler napisał: Niekoniecznie, to nie musi być regułą. A jak byś wybierał głośniki ścienne podtynkowe? Na podstawie opinii w necie? Jakis konkretny model? Szczerze, byłem w 3 sklepach Audio, każdy ma inną koncepcję, i to jest OK, ale jak mowie w jednym sklepie o koncepcjach z innego, to tylko kreca glowami i nikt sie nie zgadza. Edytowano 12 godzin temu przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Ciężko o odsłuch głośników instalacyjnych. W sklepach zawsze będę proponować to co najlepiej opłaca się sprzedać. Ponadto każdy ma swoje doświadczenia i przekonanie do tego co ma. Mam na surround 4x Klipsch THX-502-L, wiem że grają bdb. Magnat, Focal, JBL, B&W, KEF, Melodika, Monitor Audio Elac itd., sporo tego. Przydziel budżet, określ wielkość i przejrzyj rynek co dostępne (to wcale nie jest oczywiście), będzie łatwiej podjąć decyzję. Nie ma tu gracza który kładzie innych zdecydowanie na łopatki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 28 minut temu, Butler napisał: Ciężko o odsłuch głośników instalacyjnych. W sklepach zawsze będę proponować to co najlepiej opłaca się sprzedać. Ponadto każdy ma swoje doświadczenia i przekonanie do tego co ma. Mam na surround 4x Klipsch THX-502-L, wiem że grają bdb. Magnat, Focal, JBL, B&W, KEF, Melodika, Monitor Audio Elac itd., sporo tego. Przydziel budżet, określ wielkość i przejrzyj rynek co dostępne (to wcale nie jest oczywiście), będzie łatwiej podjąć decyzję. Nie ma tu gracza który kładzie innych zdecydowanie na łopatki. a coś takiego ma rację bytu? https://www.sonos.com/en/shop/wall-speaker-pair Pytam akurat o to, bo mogę to kupić za połowę ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Byc moze jednak warto zmienic ta sklepowo marketowa koncepcje? Nawalenie wielu glosnikow sufitowych nie jest minimalizmem… Salon/kuchnia maja 40 m kw wiec nie jest to jakas ogromna powierzchnia i tu spokojnie duze podlogowki plus 2 suby naglosnia to zdecydowanie lepiej pod wzgledem jakosci niz glosniki sufitowe nie odtwarzajace nawet ‚wysokiego’ basu.Bedzie to brzmiec nazwyczajniej slabo, a o dluzszym sluchaniu muzyki z sufitu nie ma mowy bo bedzie to meczace.Po miesiacu obcowania z tym czyms bedziesz sie tylko wku… Taki system jest fajny na chwile na zakupach, albo na stacji benzynowej, w domu to po pierwszej chwili zachwytu bedzie to porazka. Ja osobiscie przy budzecie na wszystko 40k zbudowal bym kino za 30k i za 10 k kupil do 3 sypialni np 3x Wiim pro z aktywnymi glosnikami, lub np 3x Wiim Amp Pro i wtedy jakies monitory lub te sufitowe(gorsza opcja)Oczywiscie tu mozesz zrobic 3 rozne systemy dla urozmaicenia. Wyedy masz 4 niezalezne systemy, w master bed mozesz dac jeden glosnik sufitowy do lazienki, jeden w sypialni gdybys chcial.Kino domowe za 30k bedzie juz jakos brzmialo i mimo slabego pomieszczenia i nie idealnego rozmieszczenia tylow(ktore musza byc na bokach) frontow zreszta tez i tak jak sam mowisz dla laika jakim jestes bedzie powodowac usmiech na twarzy i spokojnie naglosnisz nim w stereo (2 podlogowki i 2 suby) cale to pomieszczenie jakosciowo dzwiekiem bijacym na glowe te popierdziawki sufitowe. Kolejna rzecz jaka daje ta przewage wielosystemowe rozwiazanie to, ze Ty mozesz ogladac film, mecz, koncert a Twoja kobieta moze isc w sypialni sluchac podcastu na spotyfi, czy sluchac muzyki. Nastepna sprawa- jak padnie Ci cos to cala reszta dalej dziala, jest malo prawdopodobne zeby wszytko zepsulo sie w piatek 13 o godzinie 13. Kino mozesz na tej przestrzeni zrobic 5.2.4 skoro mozesz i chcesz dodac glosniki sufitowe.Na fronty podlogowki, na tyly monitory, 4 glosniki w suficie(2 przed sofa i 2 za sofa) i dwa suby. Tylko podstawowe pytanie czy jestes w stanie zaakceptowac normalne kolumny, bo jesli nie to caly plan idzie w bloto🤷Bedziesz z tym systemem w calym domu musial zyc Ty takze zastanow sie na czym Ci zalezy i idz do paru sklepow posluchaj podlogowek i potem posluchaj w sklepach glosnikow sufitowych (bo tych w sklepach audio nie ma na demo raczej) i byc moze pomoze Ci to w podjeciu decyzji. Wrzucam jak ja bym to widzial. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts