rocknrolla Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 5 godzin temu, Butler napisał: Jeśli chcesz robić 3.2.2, (...) dupnie zagrają jeśli to pominiesz. mega post, bardzo dużo info - chapeau baus, polecam tego allegrowicza! Masz jakiś polecony poradnik/zbiór info jak o to wykończenie ścian/sufitu zadbać? Chodzi o takie boxy na te głośnik isufitowe? Czy jeszcze coś innego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu No i pewnie mnie zrugasz, ale... czy jak wstawie 3 scienne glosniki na LCR zamiast tego setu Klipscha, to bedzie wyraźnie gorzej grało? Rozumiem, że za scienny (podtynkowy) dobry trzeba pewnie zaplacic wiecej niz kolumnowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Jesteś na etapie budowy. To jest moment któremu zazdrości wielu pasjonatów muzyki walczących z akustyką za pomocą dokładanych ustrojów jak pochłaniacze, rozpraszacze itd. Możesz uniknąć takich udziwnień, albo znacząco ograniczyć konieczność ich stosowania. Myślę że znasz to uczucie kiedy wchodzi się do pustego pomieszczenia i czuje się pogłos, echo. To jest zło. Pogadaj z architektem, nie jestem akustykiem by wchodzić w szczegóły. Ale taki ogólny zarys... Unikaj płaskich twardych materiałów wykończeniowych. Ściany warto wykończyć nieregularnymi panelami 3D, imitacją cegły, lamelami, boazerią, korkiem architektonicznym itd. Im mniej płaskiego i więcej miękkiego tym lepiej. Sufit... najlepiej podwieszany. Może jakieś panele z gąbki, może płyty gipsowe perforowane, itd. Napinany też super. To jest temat rzeka. Nie wiem jaką masz koncepcję wykończenia by się dopasować z odpowiednimi rozwiązaniami. Z basem może być gorzej, tu aranżacja za wiele nie pomoże. Dlatego sugerowałem Ci dwa suby które będą ze sobą współpracować, będzie wówczas o wiele łatwiej. 10 minut temu, rocknrolla napisał: No i pewnie mnie zrugasz, ale... czy jak wstawie 3 scienne glosniki na LCR zamiast tego setu Klipscha, to bedzie wyraźnie gorzej grało? Wspomniane Klipsch tylko jako przykład dałem. Są tańsze i droższe rozwiązania. Jeśli nie chcesz głośników wolnostojących to albo dajesz inwall (do zabudowy), albo onwall (wiszące). Na co się zdecydujesz to już Twój wybór, nie wiązał bym wielkich różnic z tego powodu. 17 minut temu, rocknrolla napisał: Rozumiem, że za scienny (podtynkowy) dobry trzeba pewnie zaplacic wiecej niz kolumnowy Niekoniecznie, to nie musi być regułą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) 31 minut temu, Butler napisał: Niekoniecznie, to nie musi być regułą. A jak byś wybierał głośniki ścienne podtynkowe? Na podstawie opinii w necie? Jakis konkretny model? Szczerze, byłem w 3 sklepach Audio, każdy ma inną koncepcję, i to jest OK, ale jak mowie w jednym sklepie o koncepcjach z innego, to tylko kreca glowami i nikt sie nie zgadza. Edytowano 19 godzin temu przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Ciężko o odsłuch głośników instalacyjnych. W sklepach zawsze będę proponować to co najlepiej opłaca się sprzedać. Ponadto każdy ma swoje doświadczenia i przekonanie do tego co ma. Mam na surround 4x Klipsch THX-502-L, wiem że grają bdb. Magnat, Focal, JBL, B&W, KEF, Melodika, Monitor Audio Elac itd., sporo tego. Przydziel budżet, określ wielkość i przejrzyj rynek co dostępne (to wcale nie jest oczywiście), będzie łatwiej podjąć decyzję. Nie ma tu gracza który kładzie innych zdecydowanie na łopatki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu 28 minut temu, Butler napisał: Ciężko o odsłuch głośników instalacyjnych. W sklepach zawsze będę proponować to co najlepiej opłaca się sprzedać. Ponadto każdy ma swoje doświadczenia i przekonanie do tego co ma. Mam na surround 4x Klipsch THX-502-L, wiem że grają bdb. Magnat, Focal, JBL, B&W, KEF, Melodika, Monitor Audio Elac itd., sporo tego. Przydziel budżet, określ wielkość i przejrzyj rynek co dostępne (to wcale nie jest oczywiście), będzie łatwiej podjąć decyzję. Nie ma tu gracza który kładzie innych zdecydowanie na łopatki. a coś takiego ma rację bytu? https://www.sonos.com/en/shop/wall-speaker-pair Pytam akurat o to, bo mogę to kupić za połowę ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Byc moze jednak warto zmienic ta sklepowo marketowa koncepcje? Nawalenie wielu glosnikow sufitowych nie jest minimalizmem… Salon/kuchnia maja 40 m kw wiec nie jest to jakas ogromna powierzchnia i tu spokojnie duze podlogowki plus 2 suby naglosnia to zdecydowanie lepiej pod wzgledem jakosci niz glosniki sufitowe nie odtwarzajace nawet ‚wysokiego’ basu.Bedzie to brzmiec nazwyczajniej slabo, a o dluzszym sluchaniu muzyki z sufitu nie ma mowy bo bedzie to meczace.Po miesiacu obcowania z tym czyms bedziesz sie tylko wku… Taki system jest fajny na chwile na zakupach, albo na stacji benzynowej, w domu to po pierwszej chwili zachwytu bedzie to porazka. Ja osobiscie przy budzecie na wszystko 40k zbudowal bym kino za 30k i za 10 k kupil do 3 sypialni np 3x Wiim pro z aktywnymi glosnikami, lub np 3x Wiim Amp Pro i wtedy jakies monitory lub te sufitowe(gorsza opcja)Oczywiscie tu mozesz zrobic 3 rozne systemy dla urozmaicenia. Wyedy masz 4 niezalezne systemy, w master bed mozesz dac jeden glosnik sufitowy do lazienki, jeden w sypialni gdybys chcial.Kino domowe za 30k bedzie juz jakos brzmialo i mimo slabego pomieszczenia i nie idealnego rozmieszczenia tylow(ktore musza byc na bokach) frontow zreszta tez i tak jak sam mowisz dla laika jakim jestes bedzie powodowac usmiech na twarzy i spokojnie naglosnisz nim w stereo (2 podlogowki i 2 suby) cale to pomieszczenie jakosciowo dzwiekiem bijacym na glowe te popierdziawki sufitowe. Kolejna rzecz jaka daje ta przewage wielosystemowe rozwiazanie to, ze Ty mozesz ogladac film, mecz, koncert a Twoja kobieta moze isc w sypialni sluchac podcastu na spotyfi, czy sluchac muzyki. Nastepna sprawa- jak padnie Ci cos to cala reszta dalej dziala, jest malo prawdopodobne zeby wszytko zepsulo sie w piatek 13 o godzinie 13. Kino mozesz na tej przestrzeni zrobic 5.2.4 skoro mozesz i chcesz dodac glosniki sufitowe.Na fronty podlogowki, na tyly monitory, 4 glosniki w suficie(2 przed sofa i 2 za sofa) i dwa suby. Tylko podstawowe pytanie czy jestes w stanie zaakceptowac normalne kolumny, bo jesli nie to caly plan idzie w bloto🤷Bedziesz z tym systemem w calym domu musial zyc Ty takze zastanow sie na czym Ci zalezy i idz do paru sklepow posluchaj podlogowek i potem posluchaj w sklepach glosnikow sufitowych (bo tych w sklepach audio nie ma na demo raczej) i byc moze pomoze Ci to w podjeciu decyzji. Wrzucam jak ja bym to widzial. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 9 godzin temu, pm525 napisał: Byc moze jednak warto zmienic ta sklepowo marketowa koncepcje? To miałem na myśli - że to nie działa. Dlatego skierowałem się tutaj, ale widzę, że mam masę informacji do przyswojenia dlatego tak ochoczo proszę Was o rekomendacje. Kolega @Butler bardzo dużo mi rozjaśnił i dal jakąś iskierke nadziei, że instalacyjny zestaw glośników może działać. Moja wizja tego systemu, dzięki Wam trochę ewoluuje, i tak jak chcialem wiele stref, widze teraz, ze powinienem sie skupic tylko na salonie/jadalni obecnie. Gdybym zdecydowal sie na 3.2.4 - (to bedzie pytanie nowicjujsza) to jak puszczam muzyke podczas imprezy (tak jak wspomnialem kilka razy - nie za glosno, tak, zeby dalo sie rozmawiac przy tym) - idzie to glownie z tego elementu "3.2"? Jest jakis podzial "dzwiekow/pasm" ktore ida z tych glosnikow, a ktore z sufitowych? Chodzi mi o to, czy wtedy jest np sens dodac dodatkowa strefe dwóch głosnikow sufitowych w kuchni/przedpokoju, zeby wypelnic je muzyka? Byc moze odpowiedzieliscie juz na to, ale nie dotarlo do mnie. A z moim "analitycznym" podejsciem, nie wybrzmialo to na czarno-bialo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Trzeba rozróżnić dwie sprawy. Jakie jest źródło muzyki którą planujesz odtwarzać, oraz w jakim trybie Twój sprzęt ma działać. Muzyka to generalnie jest ścieżka stereo, w standardowym trybie nawet jak system ma pierdyliard głośników to zagrają tylko dwa frontowe oraz ewentualnie subwoofer. Amplitunery kina jednak mają opcje upmixu które pozwalają wykorzystać wszystkie kanały, w tym warto zaznaczyć że mogą grać tzw. All Channel Stereo czyli jakby jedynie powielają obecną ścieżkę (o to potencjalnie pytasz), lub wykorzystują wbudowane kodeki (Dolby, DTS, Auro3D) które uprzestrzenniają muzykę w miejscu odsłuchu na sofie. Głośniki sufitowe w Atmos głównie pełnią funkcję efektu 3D w filmach, to dźwięk obiektowy który ma za zadanie uzyskać wrażenie przelatujących kul nad głową, padającego deszczu itd. To ich podstawowa funkcja. Pomocniczo jak pisałem wyżej, do sztucznego upmixowania lub powielenia stereo. Nic nie stoi na przeszkodzie odsłuchu muzyki z wielokanałowego źródła np. Tidal który oferuje Atmos, ale to jest efekt przeznaczony do pozycji na sofie a nie na cały salon. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, rocknrolla napisał: Gdybym zdecydowal sie na 3.2.4 Masz całkiem dobre warunki na zrobienie przyzwoitego (jak na salonowo-aneksowe warunki) setupu 5.2.4. Masz miejsce na montaż surround. Czemu upierasz się na wykastrowany system? Priorytety w kinie są takie - centralny, subwoofery, LR, surround i na końcu Atmos (sufit). Dodatkowo jeżeli chodzi o nagłosnienie "ambient" w salonie to głośniki surround też mogą brać w tym udział (patrz post @Butler wyżej) i zazwyczaj mają lepsze parametry niż to co montuje się w suficie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dokladnie tak.Zaczynamy kino od 5.1 czyli centralny, lewy + prawy front, lewy + prawy tyl i jeden sub.To jest minimum zeby mowic o kinie domowym.Potem ewentualnie dokladamy glosnikow, ale to jest baza, tak jak w stereo sa to dwa fronty lewy&prawy a potem ewentualnie sub, nigdy lewy i sub, bez prawego frontu. W tylach masz o wiele wiecej informacji niz w gornych dolby atmos.Pomysl sam…jak jestes na ulicy, w barze, w pracy, sklepie, na plazy itd to czy wiecej dzwieku dobiega z tylu z otoczenia czy z gory? Jak bedziesz budowal kino to nie ignoruj centralnego ktory wielu poczatkujacych uwaza, ze tam sa ‚tylko’ dialogi.Wydaj na niego sensowna ilosc kasy.To jest chyba najwazniejszy glosnik w kinie jesli musielibysmy wskazac nr 1 i jest w nim masa innych dzwiekow a nie same dialogi, potem subwoofer (lub subwoofery) dalej fronty i kolejno tyly i dopiero potem sufit. Natomiast w muzyce nr 1 sa dwie kolumny frontowe, dlatego jak sie uzywa zestawu kina jako kino i stereo to ja namawiam na pelno(prawie) pasmowe kolumny podlogowe, dzis czesto ludzie wspieraja je subwooferem/ami.Ja osobiscie nie uzywam suba w muzyce, ale to kwestja kilku czynnikow jak pomieszczenie, kolumny, wzmacniacz i oczywiscie nasze preferencje co do ilosci basu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 10 minut temu, pm525 napisał: Jak bedziesz budowal kino to nie ignoruj centralnego ktory wielu poczatkujacych uwaza, ze tam sa ‚tylko’ dialogi. Dodatkowo jeżeli centralny ma być in/on-wall to najlepiej gdyby nie było zaraz pod nim szafki RTV (odbicia). Amplituner nie musi w końcu stać pod TV. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Dobra, czyli 5.1. Bez sufitowych. LCR w scianie z TV, efektowe boczne też w ścianach, wolnostajacy SUB. Pytania: 1. Jakie "in-walle" wybrac? 2. Taki zestaw wystarczy na caly salon/jadalnie/kuchnie zeby sobie plumkalo jak przyjda goscie czy cos gdzies dolozyc? 3. Jak chce miec multiroom w sypialni, dla "tła muzycznego"/radia jak coś tam robię, to sufitówka wystarczy? Mega chciałbym gdzieś posłuchac jak to w ogole gra - jakis scienny i jakas sufitowka. Straszny problem z tym. Zeby miec jakikolwiek poglad. 29 minut temu, PanKlor napisał: Dodatkowo jeżeli centralny ma być in/on-wall to najlepiej gdyby nie było zaraz pod nim szafki RTV (odbicia). Amplituner nie musi w końcu stać pod TV. Raczej tak bedzie niestety. Moze kogos tu obraze, ale dobieram audio do wystroju wnetrza, a nie odwrotnie. Ma byc praktycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 13 minut temu, rocknrolla napisał: Dobra, czyli 5.1. Bez sufitowych. LCR w scianie z TV, efektowe boczne też w ścianach, wolnostajacy SUB. Strasznie się miotasz. Atmos w kinie to super sprawa, szczególnie jak ma się warunki. Jeżeli teraz ogranicza Cię budżet to przynajmniej przygotuj instalację na przyszłość. 2 suby a nie jeden. 13 minut temu, rocknrolla napisał: 2. Taki zestaw wystarczy na caly salon/jadalnie/kuchnie zeby sobie plumkalo jak przyjda goscie czy cos gdzies dolozyc? Tak, wystarczy. 13 minut temu, rocknrolla napisał: 3. Jak chce miec multiroom w sypialni, dla "tła muzycznego"/radia jak coś tam robię, to sufitówka wystarczy? Wybrałbym coś oddzielnego od zestawu. Jak dla tła muzycznego to po prostu kup sobie jakiś ładny głośnik z BT albo pójdź w jakiegoś Sonosa 13 minut temu, rocknrolla napisał: Raczej tak bedzie niestety. To nie jest deal breaker. Ale skoro robisz LCR in-wall to pod jednym (LR) możesz podstawić subwoofer a pod drugim (LR) szafkę na sprzęt. Wtedy nie masz powierzchni od której będzie się odbijał dźwięk z centralnego. Edytowano 3 godziny temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, PanKlor napisał: Strasznie się miotasz. Atmos w kinie to super sprawa, szczególnie jak ma się warunki. Jeżeli teraz ogranicza Cię budżet to przynajmniej przygotuj instalację na przyszłość. Może i miotam, chociaż dla mnie to ewolucja wyboru. Chcę uzyskać kompromis między jakością dźwięku, a ilością głośników i ich rozmieszczeniem. Dlatego pierwotnie, myślałem, ze da się całość zrobić tylko na sufitowych, wyprowadziliście mnie z tego błędu, dlatego napisałem już o tym 5.1. Zrozumiałem też, że te sufitowe w kwestii atmos mają najmniejszy wpływ na user experience. 4 minuty temu, PanKlor napisał: To nie jest deal breaker. Ale skoro robisz LCR in-wall to pod jednym (LR) możesz podstawić subwoofer a pod drugim (LR) szafkę na sprzęt. Wtedy nie masz powierzchni od której będzie się odbijał dźwięk z centralnego. Szafka pod TV bedzie wzdlug calosci sciany z wylaczeniem miejsca na suba w rogu pokoju tak jak pierwotnie zaznaczylem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, rocknrolla napisał: Zrozumiałem też, że te sufitowe w kwestii atmos mają najmniejszy wpływ na user experience. Z jednej strony tak - dużo tam się nie pojawia (mocno zależy od filmu) ale z drugiej strony dostaje się kolejny wymiar w kinie. To jakbyś przesiadł się z gier 2D na 3D. 2 minuty temu, rocknrolla napisał: Szafka pod TV bedzie wzdlug calosci sciany z wylaczeniem miejsca na suba w rogu pokoju tak jak pierwotnie zaznaczylem. Trudno się mówi. Pamiętaj, że nie wiesz w którym miejscu subwoofer zagra najlepiej. Dwa - projektując szafkę uwzględnij wymiary konektorów/kabli itp. oraz potrzebę wentylacji amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Możesz w ogóle pozbyć się widocznego sprzętu i zyskać jedną decyzją miejsce na router, komputer, konsole, NAS, amplituner, rejestrator kamer, nawet rozdzielnie elektryczną itd. Mi także nie podoba się pełno nawalonego sprzętu pod TV. Jak pokój jest dedykowany pod audio to jak Cię mogę, ale w głównym salonie ani to ładne, ani praktyczne (problemy ze sprzataniem). Na dodatek wielu użytkowników robi zaocznie harakiri dla amplitunerów umieszczając je w szafkach uniemożliwiając właściwą wentylację. Co masz w tym pomieszczeniu na prawo od sofy? Nie chciałbyś poświęcić trochę tam miejsca na szafę rack w której wszystko byś zainstalował? Jak wspomniałem, to nie tylko potencjalne miejsce na audio. 11 minut temu, rocknrolla napisał: Zrozumiałem też, że te sufitowe w kwestii atmos mają najmniejszy wpływ na user experience. Chcesz robić kino, rób Atmos. To znaczący progres w KD. 5.2.4. A co do plumkania muzyki w drugiej strefie, wolnoć Tomku w swoim domku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 27 minut temu, Butler napisał: Co masz w tym pomieszczeniu na prawo od sofy? Nie chciałbyś poświęcić trochę tam miejsca na szafę rack w której wszystko byś zainstalował? Jak wspomniałem, to nie tylko potencjalne miejsce na audio. Tam będzie taki mały "pierdolniczek"/spiżarnia. I pewnie moglbym tam przeniesc ampli etc. tylko ciagniecie tam wszystkich kabli nie wiem czy jest optymalne. Poza tym... bez szafki pod TV bym zostal? To element wykonczenia wnetrza, bardzo pozyteczny do tego;> 27 minut temu, Butler napisał: A co do plumkania muzyki w drugiej strefie, wolnoć Tomku w swoim domku. No wolnoc, tylko myslalem, ze idzie wszystko jakos zinteegrowac. Robie elementy smart home tez, chcialem to jakos ladnie spiac wszystko. Ale tu tez nie wiem jeszcze jak. Instalacja bedzie oparta na Z-Wave i Fibaro glownie Edytowano 2 godziny temu przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 11 minut temu, rocknrolla napisał: Tam będzie taki mały "pierdolniczek"/spiżarnia. I pewnie moglbym tam przeniesc ampli etc. tylko ciagniecie tam wszystkich kabli nie wiem czy jest optymalne. Poza tym... bez szafki pod TV bym zostal? Skoro ma byc nowoczesnie i lajstajlowo to czemu nie. Pozostaje tylko kwestia pilota ale to tez jest do rozwiazania. 11 minut temu, rocknrolla napisał: No wolnoc, tylko myslalem, ze idzie wszystko jakos zinteegrowac. Robie elementy smart home tez, chcialem to jakos ladnie spiac wszystko. Ale tu tez nie wiem jeszcze jak. Instalacja bedzie oparta na Z-Wave i Fibaro glownie Jak coś się łączy z wifi to pewnie da się to spiąć w HA albo ma wlasna apke. Z tego co pamietam (ale moge sie mylic) to z Wiimem nie ma problemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, rocknrolla napisał: Tam będzie taki mały "pierdolniczek"/spiżarnia. I pewnie moglbym tam przeniesc ampli etc. tylko ciagniecie tam wszystkich kabli nie wiem czy jest optymalne. Poza tym... bez szafki pod TV bym zostal? A co to regał pod TV to jakiś mus? Nic Ci nie narzucam, traktuj to jako pomysł, opcję, alternatywę. Po prostu to rozważ. Piszę to z własnego doświadczenia, praktycznie cały sprzęt mam w tylnym prawym rogu pomieszczenia i to jedna z lepszych decyzji która podjąłem mimo początkowego sprzeciwu domowników. Co do ciągania kabli, sorki... Nie traktuj tego jako przeszkodę. Do jednych głośników będzie dalej, do innych bliżej. Zachowasz porządek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu No ale ta szafka dla mnie taka bardzo uzyteczna sie wydaje... Dyskusja za bardzo schodzi chyba na tematy mniej audio;> Pozostaje mi wybrac sprzet chyba. @Q21 widzialem, ze prowadzisz sklep, mozesz doradzic cos? System 5.1, z czego wszystkie 5 to scienne, 1 wolnostojaca. Masz moze jakies opinie od klientow, co dobrze gra, a co nie. I ewentualnie jakies info jak zrobic wykonczenie tych glosnikow podtynkowych? Kazda garsc porad mile widziana;> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 11 minut temu, rocknrolla napisał: No ale ta szafka dla mnie taka bardzo uzyteczna sie wydaje... Dyskusja za bardzo schodzi chyba na tematy mniej audio;> Bo audio to nie jest tylko mebel. To nie jest kwiatek który sobie gdzieś postawisz, to nie półeczka którą powiesisz. Masz moim zdaniem masz nadspodziewanie dobre warunki architektoniczne by zrobić fajny system KD, podejdź do tematu z głową. Począwszy od zaplanowania miejsca na głośniki, sprzęt, po akustykę. Zrób 5.2.4. Na początku odrzuciłeś surround myśląc że głośniki w suficie Ci je zastąpią. Teraz odrzucasz Atmos bo... Nie wiem dlaczego. Będziesz żałować. Edytowano 2 godziny temu przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Pomijam juz te scienne glosniki bo tu zanizasz sobie jakosc dzwieku, natomiast jak juz nie jakosc to choc ilosc zostaw.Innymi slowy nie rezygnuj z 4 glosnikow w suficie i dwoch subow bo pomieszczenie male nie jest a glosniki scienne beda mialy bardzo okrojone pasmo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Butler napisał: Masz moim zdaniem masz nadspodziewanie dobre warunki architektoniczne by zrobić fajny system KD, podejdź do tematu z głową. Począwszy od zaplanowania miejsca na głośniki, sprzęt, po akustykę. Dzięki za bycie apologetami dobrego KD. Wydaje mi się, że w tym wątku pomogliście mi bardzo dużo, ale... Czy to nie jest tak, że nie odczuję różnicy między 5.1 a 5.1.4? Muszę iść do jakiegoś salonu i odsłuchać 5.1 vs 5.1.4. Ja się trochę obawiam, że dołożę kilka-kilkanaście k PLN więcej, a może różnicy nie odczuję. Miejsce na głośniki już chyba zaplanowaliśmy - 3 w scianie z TV, i 2 w scianach bocznych. Wszystkie 5 sa podtynkowe, najlepiej "pivotable", zeby dalo sie kierunek ustawic i skierowac na kanape. Co do akustyki szeroko pojetej - wystroju wnetrza nie zmienie, bo tak jak pisalem, dokladam audio do wnetrza, a nie wnetrze do audio. Chce z tego wycisnac jak najwiecej, ale bez naginania tego co zaplanowalem wczesniej (w sensie mebli etc). Rozumiem, ze do sciennych i sufitowych moge zastosowac boxy, zeby pelnily funkcje "puszek kolumnowych", pewnie jakies worki zapobiegajce ogniu jesli (odpukac) jakis glosnik by sie zajal, ale poza tym... jakies wytlumienie sufitu podwieszanego? Cos co moge ukryc albo zrobic przy okazji. Doceniam wszelkie Wasze uwagi i aktywnosc w tym watku. Bardzo dziekuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 33 minuty temu, rocknrolla napisał: Czy to nie jest tak, że nie odczuję różnicy między 5.1 a 5.1.4? Muszę iść do jakiegoś salonu i odsłuchać 5.1 vs 5.1.4. Ja się trochę obawiam, że dołożę kilka-kilkanaście k PLN więcej, a może różnicy nie odczuję. 5.2.4 - serio. Kilka tysięcy to wydasz na kolejny (niemały) subwoofer. I tutaj czuć różnicę po poprawnej konfiguracji. Nie chodzi o głośność ale o pokrycie spektrum niskich częstotliwości. Zobacz czy nie zburzy Wam wizji w pomieszczeniu. Przy niezłym amplitunerze koszt miedzy 5.x a 5.x.4 mozna zamknąć w kwocie 2k PLN ... można też wydać 10. Tak czy inaczej kupienie i pociągnięcie kabli na tym etapie gdybyś zdecydował się rozbudować system później wydaje się być wręcz obowiązkiem (koszt pewnie kilku drobnych stówek). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts