Bart85 Napisano 7 marca Udostępnij Napisano 7 marca (edytowany) Witam, proszę o opinie na temat połączenia Rotela Ra 1570 z Klipsch f3 a w przyszłości z Klipsch RP 280. Zależy mi na tym żeby wzmacniacz zdołał napędzić kolumny 150W, ten Rotel ma 120W na kanał, zastanawia mnie czy nie będzie za słaby. Ciekawi mnie także jak w tym Rotelu jest z basem, czy nie jest za twardo i wystarczająco mocno. Aktualnie kolumny f3 grają u mnie z CA Azur 740A, więc 100W na kanał, od strony basu pomijając subwoofer wiadomo że brakuje mocy. Jakiś czas temu zakupiłem HK990 i on dopiero napędził porządnie te kolumny, basowo również mi odpowiadał. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że trafiłem egzemplarz Harmana z wadą DSP, objawiającą się tym że z korektora można było skorzystać dopiero gdy wzmacniacz się mocno rozgrzał (coś nie łączyło) więc zwróciłem go sprzedawcy. HK990 nie jest obecnie dostępny więc poszukuję alternatywy. Wielki plus dla Rotela za możliwość połączenia komputera przez USB, ale jest to wznak nowszy od HK990. A może ktoś doradzi jeszcze inny sprzęt. Chciałbym się wyrobić w 4tyś. Jeśli chodzi o muzykę to szeroki przekrój. Z góry dzięki za opinie. Edytowano 7 marca przez Bart85 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 marca Udostępnij Napisano 8 marca nie rozumiem co Ci brakuje mocy w 100W wzmacniaczu? Jak? Harmany brzmiały bardzo dobrze z Klipsch ale faktycznie ich awarie mocno je odpychały od wyboru. Rotel to będzie ciekawy klocek pod Klipsch. Ja natomiast szedł bym w kierunku Atolla IN 200 albo i 300 albo Moon mimo że ma znacznie mniejsza moc. Braki które słyszysz to nie moc wzmacniacza. Zapewne chodzi o zestrojenie z kolumnami. 11 godzin temu, Bart85 napisał: Chciałbym się wyrobić w 4tyś. Jeśli chodzi o muzykę to szeroki przekrój. Aha to może Denon PMa2010? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 marca Udostępnij Napisano 10 marca Cześć Wątpię, że Azurowi brakuje mocy do Klipscha. Czego Ci brakuje w brzmieniu? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart85 Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca Dnia 10.03.2025 o 11:28, Q21 napisał: Cześć Wątpię, że Azurowi brakuje mocy do Klipscha. Czego Ci brakuje w brzmieniu? Brakuje mi basu, nawet na 2/3 głośności, membrany F3 ledwo się wychylają i bez subwoofera z basem jest słabo, to nie tak że wcale go nie ma, jednak gdy zagrały z HK990 to subwoofer nie był potrzebny. Harman zagrał też ładniej średnicą i górą oraz usłyszałem dźwięki których na azurze nie było. Po prostu jestem zdania że aby wykorzystać potencjał kolumn 150W, potrzebny jest wzmacniacz 150W. Chciałem też się przesiąść na coś o klasę wyżej, F3 planuje też wymienić na RP280F. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca Miałem co prawda RA 1572, ale zapewnić Cię mogę, że ten wzmacniacz mocy ma dość by napędzić większość kolumn. U mnie radził sobie nawet z Kappami 8,2. Musisz pamiętać że ma on całkiem rozsądny DAC i sporą funkcjonalność dodatkową. Nie wiem na ile to jest istotne dla Ciebie, nie mniej jednak warto to podkreślić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca 7 godzin temu, Bart85 napisał: Brakuje mi basu, nawet na 2/3 głośności, membrany F3 ledwo się wychylają i bez subwoofera z basem jest słabo, to nie tak że wcale go nie ma, jednak gdy zagrały z HK990 to subwoofer nie był potrzebny. Harman zagrał też ładniej średnicą i górą oraz usłyszałem dźwięki których na azurze nie było. Po prostu jestem zdania że aby wykorzystać potencjał kolumn 150W, potrzebny jest wzmacniacz 150W. Chciałem też się przesiąść na coś o klasę wyżej, F3 planuje też wymienić na RP280F. Harman właśnie tak gra w porównaniu do Cambridge'a Sprawdziłbym jeszcze Atolle w takim razie, może Denona PMA-1600NE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart85 Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca (edytowany) 7 godzin temu, karolkos napisał: Miałem co prawda RA 1572, ale zapewnić Cię mogę, że ten wzmacniacz mocy ma dość by napędzić większość kolumn. U mnie radził sobie nawet z Kappami 8,2. Musisz pamiętać że ma on całkiem rozsądny DAC i sporą funkcjonalność dodatkową. Nie wiem na ile to jest istotne dla Ciebie, nie mniej jednak warto to podkreślić. Ta funkcjonalność o której piszesz też jest mega ważna, szczególnie toslink i przede wszystkim możliwość podłączenia bezpośrednio komputera przez USB w Rotelu jest na wielki plus. Przy Azurze i Hk990 między wzmacniaczami i komputerem stosowałem dac Prodigy cube, o ile w Azurze polepsza to dźwięk o tyle w Harmanie pogarszało bo Harman ma lepszego wbudowanego daca od Prodigy i do niego trzeba by coś dokupić. Przy Rotelu mogę odstawić Prodigy na bok. W Rotelu wydaje mi się że wszystko by mi pasowało, wygląd, funkcjonalność tylko obawiam się że te 120W będzie za mało... Jest jeszcze Ra 1592 jednak za 7tyś planowałem wymienić wzmacniacz i kolumny.. Zresztą żona by mnie chyba zabiła gdyby się dowiedziała ile wydałem😅. Niestety nie może pojąć co to audiofil.. Najlepiej byłoby przesłuchać, jednak nie każdy sprzedawca pozwala użyczać sprzęt na testy, chce po prostu sprzedać. Edytowano 13 marca przez Bart85 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca Ja korzystałem z możliwości zakupu i zwrotu przez internet. Masz możliwość zwrotu sprzętu po 14stu dniach bez podania przyczyny. Ale jeśli zadzwonisz do THF i spytasz o możliwość wytestowania takiego modelu, może będą mieli akurat model wygrzany, bo testowy. Ja szukając streamera i korzystając z rozwiązania testowania sprzętu nowego, całkowicie przeinstalowałem swoje myślenie na temat tego o czym myślałem na początku, a co kupiłem docelowo. Osobiście nie mam obaw związanych z brakiem mocy do wysterowania kolumn przez ten wzmacniacz, nie mniej jednak to Ty nie powinieneś mieć wątpliwości, tak więc wypożycz, posłuchaj, sprawdź czy Ci pasuje? Bo może okazać się tak, jak w przypadku mojego streamera, docelowo kupisz coś, o czym na początku zupełnie nie myślałeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca to nie chodzi o moc tylko typ reprodukcji basu. Dlatego Harman pasuje bardziej. Harman, Denon, Atoll, Moon to są kierunki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca Prawda jest taka, że idealnie byłoby gdyby autor wątku miał możliwość wpięcia każdego z proponowanych urządzeń i dokonania oceny samemu, co jest dla jego uszu najlepsze. Sam niestety na swoim przykładzie wiem, że to raczej niewykonalne, choć myślę że salony są na tyle elastyczne, że wypożyczają urządzenia do odsłuchu? Rotela bronię dlatego, że go miałem i mam do niego sentyment: świetny design, niezły DAC, moc, BT i wiele innych funkcji z których ogołocony jest mój teraźniejszy wzmacniacz, ale jak wspomniałem wcześniej, ja jak szukałem streamera z DAC, to zacząłem od Cambridge Audio 851N, a skończyło się na Auralicu. Z drugiej strony to gonitwa za króliczkiem, która polega trochę na przewalaniu klamotów, tak więc niech się autor wątku bawi 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca Dlatego wypozyczenie sprzetu do domu to najlepsza z opcji. Są takie co robią to bardziej ochoczo oraz mniej. wybór jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts