Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

W warunkach kina w salonie to dopóki to nie jest 80Hz -20 kHz to nie ma większego znaczenia. Dlaczego - bo i tak pewnie pojawią się problemy z niskimi częstotliwościami które trzeba będzie poprawić subwooferem + kalibracją. Im więcej subwooferów i im lepsza kalibracja tym lepsze efekty.  

Jak nie planujesz subwoofera to ma to jakieś tam znaczenie dla słuchania muzyki. W kinie ... bez subwoofera nie ma kina. 😉 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
5 godzin temu, woj-ti napisał:

A pod Yamahę 1080 co byłoby bardziej uniwersalne pod kino i stereo aurora 700 czy Diva 5 ???

Moim zdaniem obie będą. Osobiście raczej wybrałbym Divy. 

2 godziny temu, woj-ti napisał:

A jeszcze takie pytanie czy istotne jest pasmo przenoszenia ??? Jede kolumny mają od 25-42500 Hz inne 40-23000 Hz. I czy wierzyć w te dane i czy dla przeciętnej osoby będzie różnica w odsłuchu jeśli te parametry mają znaczenie ???

Ogółem istotne, ale wartościami powyżej 20 kHz bym się nie przejmował, a w kwestii dołu to wszystko zależy od sposobu pomiaru. Czy to jest -3dB, -6dB, czy ogółem, że coś kolumny z siebie wydobędą na tych 25 Hz :) 

Napisano
Dnia 28.09.2025 o 07:51, woj-ti napisał:

Wpadł mi w oko R-N1000A ma HDMI ale no jak dla mnie to zdecydowanie ponad budżet.  Co proponowali byście podobnego w niższej cenie ??? 

Na początku myślałem nad Yamaha  V6A a zastanawiałem się też czy nie kupić używki RX- A1080

Nie kupuj amplitunera kina do stereo tylko dlatego że ma HDMI

Nie patrz na wzmacniacze czy amplitunery stereo jeśli cchesz kino

Dnia 1.10.2025 o 22:34, woj-ti napisał:

Panowie klamka zapadła . W piątek jadę odebrać 1080.  Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. 

Ale oczywiście jeszcze jedno się  nasuwa pytanie.  Chciałbym podpiąć do niej głośniki i myślałem o Heco Aurora 700 ale one gabarytowo dosyć duże w porównaniu z Indiana Line Diva 5 jakie chciałem na początku.  Czy zostać przy Heco a może Elac Debud 3.0 F5.3 albo uni-fi 2.0 UF 52. ???  Chciałbym coś gabarytowo nie bardzo dużego - żona 🫣😏

Coś mi się klikało nie wiem czemu tak ale wracając do tematu. 

Wolałbym kolumny stojące. Chciałbym na początek stereo a potem resztę . Myślicie że diva 5 będzie dobrym wyborem lepszym od autora 700 (wiem że odsłuch najlepszy ale na razie chce poznać wasze opinie) a jeśli Indiana to może tesi 661 albo tesi 5 ???

Najpierw Indiany były moim faworytem potem oczytałem się dużo pozytywnych opinii heco .  

A czemu Indiana? Własnie ja stawiam na Heco

• 2 months later...
Napisano

Witam wszystkich. 

Panowie chciałbym podsumować temat może komuś się przydadzą moje spostrzeżenia. 

Finalnie zakupiłem Yamaha RX- A1080. Wybrałem model starszy od V6A ale jednak flagowy z serii Avantage. Do tego kolumny podłogowe Diva5.  

Jak wrażenia...? No właśnie jeśli chodzi o mnie nigdy nie miałem tego typu sprzętu. Nigdy nie byłem na odsłuchach innych zestawów. 

Takie połączenie jest w zupełności wystarczające jak dla mnie. 

Filmy.. nie mam jeszcze pozostałych głośników ale i tak jest dobrze. 

Muzyka.. jak dla mnie jest kolosalna różnica do marketowych zestawów z jakimi miałem do czynienia do tej pory. (Tylko zastanawiam się czasem że mogło by być jeszcze lepiej ze wzmacniaczem stereo ale i tak jest dobrze) 

Muzyka zaczęła mieć instrumenty które słyszę :) przestrzeń i gra tak czysto mógłbym powiedzieć. 

Jeśli ktoś się zastanawia tak jak ja i czy ma rozterki czy taki sprzęt czy inny a nie miał z tym wcześniej do czynienia to mówię że taki jest wystarczający dla zwykłego śmiertelnika.  Chociaż nie ukrywam że korci mnie na posłuchanie innych kolumn ale to na spokojnie w przyszłości. 

Na koniec chciałem wam podziękować za pomoc i cierpliwość do mnie 😉

Dziękuję Top Hi-fi za zakup kolumn i rabacik. 

Pozdrawiam.