Skocz do zawartości

Cambridge audio Azur851C

CA AZUR

Recommended Posts

Witam serdecznie ,

Jestem "świeżym" posiadaczem zestawu Azur 851 A + 851C. Po zakupie pojawił się problem z CD konkretnie chodzi o wykorzystanie urządzenia jako DACa, po podłączeniu źródła sygnału (TV) kablem optycznym i wyborze wyjścia optycznego w TV w głośnikach pojawił się dźwięk (trrrrrrrrrrrrr). Następnie podczas odtwarzania muzyki czasem dało się słyszeć nieregularne szumy w głośnikach ( przy odtwarzaniu płyty CD także) - generalnie ze wszystkich źródeł. Doraźnie problem zniknął po dłuższym odłączeniu urządzenia CD od zasilania. Pytanie co mogło być przyczyną takiego stanu i czy "ten zabieg" rozwiązuje problem. Może ktoś z Was miał taki przypadek? Dziękuję za cenne wskazówki.

Dodam, że w/w wzmacniacz 851A grał u mnie już miesiąc wcześniej w połączeniu z TV przez Cambridge DAC Magic 100 i było bez najmniejszych problemów.

Trudno powiedzieć jaka przyczyna skoro wcześniej w połączeniu z DAC Magic 100 było dobrze i dla czego po dłuższym odłączeniu zaczął działać prawidłowo. Jakby sytuacja się powtórzyła to bym dał sprzęt do serwisu do przeglądu, tym bardziej że miał on swoją premierę 2012 roku, więc już trochę lat ma i mogły się pojawić zimne luty lub któryś element nie trzyma parametrów.

Dnia 14.03.2025 o 11:33, CA AZUR napisał:

Witam serdecznie ,

Jestem "świeżym" posiadaczem zestawu Azur 851 A + 851C. Po zakupie pojawił się problem z CD konkretnie chodzi o wykorzystanie urządzenia jako DACa, po podłączeniu źródła sygnału (TV) kablem optycznym i wyborze wyjścia optycznego w TV w głośnikach pojawił się dźwięk (trrrrrrrrrrrrr). Następnie podczas odtwarzania muzyki czasem dało się słyszeć nieregularne szumy w głośnikach ( przy odtwarzaniu płyty CD także) - generalnie ze wszystkich źródeł. Doraźnie problem zniknął po dłuższym odłączeniu urządzenia CD od zasilania. Pytanie co mogło być przyczyną takiego stanu i czy "ten zabieg" rozwiązuje problem. Może ktoś z Was miał taki przypadek? Dziękuję za cenne wskazówki.

Dodam, że w/w wzmacniacz 851A grał u mnie już miesiąc wcześniej w połączeniu z TV przez Cambridge DAC Magic 100 i było bez najmniejszych problemów.

Cześć

Jest to kwestia ustawień telewizora. Trzeba przestawić dźwięk na "PCM" dlatego też prawdopodobnie masz to "ttttrrrrrr".

W tv było ustawione na "auto" zmieniłem na "PCM" póki co jest ok. Natomiast przy wcześniejszym używaniu Daca pomimo ustawienia "auto" problemu nie było. Też bym stawiał raczej na zimne luty bo jak sprzęt się rozgrzał i  pograł dłużej to było już ok, natomiast do chwili obecnej problem nie pojawił się ponownie.