CA AZUR Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca Witam serdecznie , Jestem "świeżym" posiadaczem zestawu Azur 851 A + 851C. Po zakupie pojawił się problem z CD konkretnie chodzi o wykorzystanie urządzenia jako DACa, po podłączeniu źródła sygnału (TV) kablem optycznym i wyborze wyjścia optycznego w TV w głośnikach pojawił się dźwięk (trrrrrrrrrrrrr). Następnie podczas odtwarzania muzyki czasem dało się słyszeć nieregularne szumy w głośnikach ( przy odtwarzaniu płyty CD także) - generalnie ze wszystkich źródeł. Doraźnie problem zniknął po dłuższym odłączeniu urządzenia CD od zasilania. Pytanie co mogło być przyczyną takiego stanu i czy "ten zabieg" rozwiązuje problem. Może ktoś z Was miał taki przypadek? Dziękuję za cenne wskazówki. Dodam, że w/w wzmacniacz 851A grał u mnie już miesiąc wcześniej w połączeniu z TV przez Cambridge DAC Magic 100 i było bez najmniejszych problemów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca To jest kwestia sygnału ktory wyszedł z TV Zarówno DAC Magic 100 jak i 851C to urządzenia stereo. Nie dekodują sygnału multikanałowego. I taki dzwiek który słyszałeś był tego pokłosiem. Wiec coś w TV uległo zmianie przy podłączaniu kolejnego sprzetu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca Trudno powiedzieć jaka przyczyna skoro wcześniej w połączeniu z DAC Magic 100 było dobrze i dla czego po dłuższym odłączeniu zaczął działać prawidłowo. Jakby sytuacja się powtórzyła to bym dał sprzęt do serwisu do przeglądu, tym bardziej że miał on swoją premierę 2012 roku, więc już trochę lat ma i mogły się pojawić zimne luty lub któryś element nie trzyma parametrów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 marca Udostępnij Napisano 16 marca Dnia 14.03.2025 o 11:33, CA AZUR napisał: Witam serdecznie , Jestem "świeżym" posiadaczem zestawu Azur 851 A + 851C. Po zakupie pojawił się problem z CD konkretnie chodzi o wykorzystanie urządzenia jako DACa, po podłączeniu źródła sygnału (TV) kablem optycznym i wyborze wyjścia optycznego w TV w głośnikach pojawił się dźwięk (trrrrrrrrrrrrr). Następnie podczas odtwarzania muzyki czasem dało się słyszeć nieregularne szumy w głośnikach ( przy odtwarzaniu płyty CD także) - generalnie ze wszystkich źródeł. Doraźnie problem zniknął po dłuższym odłączeniu urządzenia CD od zasilania. Pytanie co mogło być przyczyną takiego stanu i czy "ten zabieg" rozwiązuje problem. Może ktoś z Was miał taki przypadek? Dziękuję za cenne wskazówki. Dodam, że w/w wzmacniacz 851A grał u mnie już miesiąc wcześniej w połączeniu z TV przez Cambridge DAC Magic 100 i było bez najmniejszych problemów. Cześć Jest to kwestia ustawień telewizora. Trzeba przestawić dźwięk na "PCM" dlatego też prawdopodobnie masz to "ttttrrrrrr". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 marca Udostępnij Napisano 17 marca Próbowałeś jeszcze raz? Zmieniłeś ustawienia? Pomogło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CA AZUR Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca W tv było ustawione na "auto" zmieniłem na "PCM" póki co jest ok. Natomiast przy wcześniejszym używaniu Daca pomimo ustawienia "auto" problemu nie było. Też bym stawiał raczej na zimne luty bo jak sprzęt się rozgrzał i pograł dłużej to było już ok, natomiast do chwili obecnej problem nie pojawił się ponownie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts