Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Do użytkowników roon. Czy system roon może konwertować pliki ze streamingu tidal do dsd? Zastanawiam się nad kupnem, teraz korzystam z blueos i mi ten system odpowiada, gdybym miał coś zmieniać to pod warunkiem, że na coś lepszego.

Napisano (edytowany)

Dzięki za wyjaśnienie. Mam kilka nagrań w jakości dsd, do tej pory były odtwarzane w pcm bo komputer nie miał odpowiednich sterowników. Po zainstalowaniu ich różnica brzmienia jest wielka. Myślałem,  że po konwersji też tak będzie, a jednak nie. Czyli nie ma sensu zmieniać systemu.

Edytowano przez hudy528
Napisano
19 godzin temu, fp74 napisał:

Wyjątek, gdy plik miał 352, ktoś go konwertował w dół np do 44, a Ty chcesz go podbić,  no ale to jest raczej odzysk danych i tez nie wiem, czy tak się uzyska ten efekt (bo mozliwe, ze te dane sie po prostu traci).

Dane są bezpowrotnie tracone - przy jakiejkolwiek konwersji w dół.

Napisano (edytowany)

A podczas konwersji w górę się nie pojawiają. Upsampling np. dwukrotny polega na dopisaniu zer pomiędzy pojedyńcze bity. W efekcie rośnie tylko objętość danych, bez wzrostu jakości samego zapisu.

A wracając do dsd jest to format archiwizacyjny, coś jak jpeg w fotografii. Dane w nim zapisane nie dają się swobodnie obrabiać cyfrowo. Więc żeby zastosować np. korekcję parametryczną przez użycie dsp niezbędna jest powrotna konwersja do pcm(dop-dsd over pcm), który to umożliwia. Każda konwersja powoduje jakąś stratę, dlatego najlepiej odtwarzać oryginalny zapis. 

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści