Skocz do zawartości

Jakość dsd w aplikacji roon

hudy528

Recommended Posts

Zmienisz tylko format zapisu danych ale od tego ich nie przybędzie, wiec nie podniesiesz jakosci nagrania. Podobnie jak pcm 44/16 możesz konwertować do np 352 ale to nie przysporzy danych. Wyjątek, gdy plik miał 352, ktoś go konwertował w dół np do 44, a Ty chcesz go podbić,  no ale to jest raczej odzysk danych i tez nie wiem, czy tak się uzyska ten efekt (bo mozliwe, ze te dane sie po prostu traci). Gdyby miało to dac rezultat jakiego się spodziewasz nie byłoby sensu tworzyć płyt sacd w zapisie dsd, bo każde cd można by podbić do tej jakości. Stąd moje pytanie, bo wiem, że robi się takie zabiegi na cele związane powiedzmy ogólnie z inżynierią dźwięku i potrzebuje to dość wymagającego sprzętu. Ale nie w celu słuchania muzyki. No chyba że dla testów...?

Edytowano przez fp74

Napisano (edytowany)

Dzięki za wyjaśnienie. Mam kilka nagrań w jakości dsd, do tej pory były odtwarzane w pcm bo komputer nie miał odpowiednich sterowników. Po zainstalowaniu ich różnica brzmienia jest wielka. Myślałem,  że po konwersji też tak będzie, a jednak nie. Czyli nie ma sensu zmieniać systemu.

Edytowano przez hudy528

Zapisywane są właśnie w formacie DSD (Direct Stream Digital). Do ich odczytu potrzebny jest odpowiedni sprzęt.  Co prawda odtwarzacz sacd jest historycznie oparty na dvd-audio to jednak się różni formatem zapisu właśnie.  Wspolczesnie plyty sacd mogą być odtworzone tylko w dedykowanych odtwarzaczach sacd ale również niektórych bluray. Na olx znajdziesz przystępne sacd. Widziałem w tym tygodniu jakiegoś denona za chyba 1,6 k. Nówki najtańsze to mój Arcam cds50 i Denon 1700 chyba oraz Pioneer PD coś tam 50.😉 Ale te 3 to już po 5k za nowy. Ale brzmienie plyty sacd jest tego warte...

Ps mowimy oczywiscie o czystym sacd, bo hybrydę odtworzysz na zwykłym cd, ale nie zapis dsd tylko pcm. A nie o to chodzi.

Edytowano przez fp74

19 godzin temu, fp74 napisał:

Wyjątek, gdy plik miał 352, ktoś go konwertował w dół np do 44, a Ty chcesz go podbić,  no ale to jest raczej odzysk danych i tez nie wiem, czy tak się uzyska ten efekt (bo mozliwe, ze te dane sie po prostu traci).

Dane są bezpowrotnie tracone - przy jakiejkolwiek konwersji w dół.

A podczas konwersji w górę się nie pojawiają. Upsampling np. dwukrotny polega na dopisaniu zer pomiędzy pojedyńcze bity. W efekcie rośnie tylko objętość danych, bez wzrostu jakości samego zapisu.

A wracając do dsd jest to format archiwizacyjny, coś jak jpeg w fotografii. Dane w nim zapisane nie dają się swobodnie obrabiać cyfrowo. Więc żeby zastosować np. korekcję parametryczną przez użycie dsp niezbędna jest powrotna konwersja do pcm(dop-dsd over pcm), który to umożliwia. Każda konwersja powoduje jakąś stratę, dlatego najlepiej odtwarzać oryginalny zapis. 

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści

O to to. Właśnie to miałem na myśli co koledzy napisali tylko nie byłem pewny albo nie umiałem nazwać. 

11 minut temu, michaudio napisał:

A wracając do dsd jest to format archiwizacyjny, coś jak jpeg w fotografii. Dane w nim zapisane nie dają się swobodnie obrabiać cyfrowo. Więc żeby zastosować np. korekcję parametryczną przez użycie dsp niezbędna jest powrotna konwersja do pcm(dop-dsd over pcm), który to umożliwia. Każda konwersja powoduje jakąś stratę, dlatego najlepiej odtwarzać oryginalny zapis. 

To chyba było przyczyną powstania formatu DXD, który jest porównywalny jakością do DSD, ale w istocie jest to format PCM, poddaje się więc łatwej obróbce realizacyjnej np podczas masteringu.