hudy528 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Do użytkowników roon. Czy system roon może konwertować pliki ze streamingu tidal do dsd? Zastanawiam się nad kupnem, teraz korzystam z blueos i mi ten system odpowiada, gdybym miał coś zmieniać to pod warunkiem, że na coś lepszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Hqplayer plus Jplay. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy528 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca Co to za programy? One przekonwertuja tidala do dsd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca A w jakim celu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy528 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca Ale co, w jakim celu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 1 godzinę temu, hudy528 napisał: Ale co, w jakim celu? No zastanawia mnie w jakim celu ma nastąpić takie przekonwertowanie. No bo chyba nie w celu odsłuchu, bo to nie moze nic zmienić na lepsze. Więc w jakim? Zwykla ciekawość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy528 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca Właśnie w celu odsłuchu. Dla czego to nic nie zmieni? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Zmienisz tylko format zapisu danych ale od tego ich nie przybędzie, wiec nie podniesiesz jakosci nagrania. Podobnie jak pcm 44/16 możesz konwertować do np 352 ale to nie przysporzy danych. Wyjątek, gdy plik miał 352, ktoś go konwertował w dół np do 44, a Ty chcesz go podbić, no ale to jest raczej odzysk danych i tez nie wiem, czy tak się uzyska ten efekt (bo mozliwe, ze te dane sie po prostu traci). Gdyby miało to dac rezultat jakiego się spodziewasz nie byłoby sensu tworzyć płyt sacd w zapisie dsd, bo każde cd można by podbić do tej jakości. Stąd moje pytanie, bo wiem, że robi się takie zabiegi na cele związane powiedzmy ogólnie z inżynierią dźwięku i potrzebuje to dość wymagającego sprzętu. Ale nie w celu słuchania muzyki. No chyba że dla testów...? Edytowano 21 marca przez fp74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy528 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Dzięki za wyjaśnienie. Mam kilka nagrań w jakości dsd, do tej pory były odtwarzane w pcm bo komputer nie miał odpowiednich sterowników. Po zainstalowaniu ich różnica brzmienia jest wielka. Myślałem, że po konwersji też tak będzie, a jednak nie. Czyli nie ma sensu zmieniać systemu. Edytowano 21 marca przez hudy528 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Polecam odtwarzacz i plyty sacd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy528 Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca W jakim formacie są pliki na sacd? Znalazłem coś takiego- https://www.olx.pl/d/oferta/harman-kardon-dvd-47-pilot-sacd-cd-mp3-divx-odtwarzacz-CID99-ID14Xjua.html Ale mam wątpliwości czy to odtworzy plyte sacd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Zapisywane są właśnie w formacie DSD (Direct Stream Digital). Do ich odczytu potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Co prawda odtwarzacz sacd jest historycznie oparty na dvd-audio to jednak się różni formatem zapisu właśnie. Wspolczesnie plyty sacd mogą być odtworzone tylko w dedykowanych odtwarzaczach sacd ale również niektórych bluray. Na olx znajdziesz przystępne sacd. Widziałem w tym tygodniu jakiegoś denona za chyba 1,6 k. Nówki najtańsze to mój Arcam cds50 i Denon 1700 chyba oraz Pioneer PD coś tam 50.😉 Ale te 3 to już po 5k za nowy. Ale brzmienie plyty sacd jest tego warte... Ps mowimy oczywiscie o czystym sacd, bo hybrydę odtworzysz na zwykłym cd, ale nie zapis dsd tylko pcm. A nie o to chodzi. Edytowano 21 marca przez fp74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca 19 godzin temu, fp74 napisał: Wyjątek, gdy plik miał 352, ktoś go konwertował w dół np do 44, a Ty chcesz go podbić, no ale to jest raczej odzysk danych i tez nie wiem, czy tak się uzyska ten efekt (bo mozliwe, ze te dane sie po prostu traci). Dane są bezpowrotnie tracone - przy jakiejkolwiek konwersji w dół. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca (edytowany) A podczas konwersji w górę się nie pojawiają. Upsampling np. dwukrotny polega na dopisaniu zer pomiędzy pojedyńcze bity. W efekcie rośnie tylko objętość danych, bez wzrostu jakości samego zapisu. A wracając do dsd jest to format archiwizacyjny, coś jak jpeg w fotografii. Dane w nim zapisane nie dają się swobodnie obrabiać cyfrowo. Więc żeby zastosować np. korekcję parametryczną przez użycie dsp niezbędna jest powrotna konwersja do pcm(dop-dsd over pcm), który to umożliwia. Każda konwersja powoduje jakąś stratę, dlatego najlepiej odtwarzać oryginalny zapis. Edytowano 22 marca przez michaudio Rozszerzenie treści Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca O to to. Właśnie to miałem na myśli co koledzy napisali tylko nie byłem pewny albo nie umiałem nazwać. 11 minut temu, michaudio napisał: A wracając do dsd jest to format archiwizacyjny, coś jak jpeg w fotografii. Dane w nim zapisane nie dają się swobodnie obrabiać cyfrowo. Więc żeby zastosować np. korekcję parametryczną przez użycie dsp niezbędna jest powrotna konwersja do pcm(dop-dsd over pcm), który to umożliwia. Każda konwersja powoduje jakąś stratę, dlatego najlepiej odtwarzać oryginalny zapis. To chyba było przyczyną powstania formatu DXD, który jest porównywalny jakością do DSD, ale w istocie jest to format PCM, poddaje się więc łatwej obróbce realizacyjnej np podczas masteringu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts