Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, zwróciłem ostatnio Elac ConneX i kupuję jednak WiiM Amp plus głośniki.

Mam trochę mało miejsca (załącznik) i zastanawiam się nad Elac B5.3, Polk ES10 lub Dali Oberon 1. Chyba, że zamontuję je nad biurkiem na ścianie, ale wtedy będę potrzebował dodatkowo jakieś uchwyty i głośniki, które grają dobrze przy ścianie.

Wstępnie jednak chcę postawić głośniki na czymś podobnym do tego (potrzebuję zdecydowanie wyższe nie wiem czy znajdę coś takiego) https://www.amazon.pl/Duronic-SPS25-Uniwersalne-glośnikowe-maksymalnie/dp/B0D17TNX74?source=ps-sl-shoppingads-lpcontext&ref_=fplfs&smid=AZN6LJG7F8OM4&gQT=1&th=1 .

Elac B5.3 odsłucham w Top, pozostałe w Audio Forum. Jednak wstępnie chciałbym wiedzieć czy to dobry wybór. Z Elac zrezygnowałem bo mają za duży szum, pykanie przy przewijaniu utworów (po USB) i jednak mogłyby mieć więcej basu.

IMG20250305151207.jpg

Napisano
Dnia 22.03.2025 o 14:43, karnas napisał:

Cześć, zwróciłem ostatnio Elac ConneX i kupuję jednak WiiM Amp plus głośniki.

Mam trochę mało miejsca (załącznik) i zastanawiam się nad Elac B5.3, Polk ES10 lub Dali Oberon 1. Chyba, że zamontuję je nad biurkiem na ścianie, ale wtedy będę potrzebował dodatkowo jakieś uchwyty i głośniki, które grają dobrze przy ścianie.

Wstępnie jednak chcę postawić głośniki na czymś podobnym do tego (potrzebuję zdecydowanie wyższe nie wiem czy znajdę coś takiego) https://www.amazon.pl/Duronic-SPS25-Uniwersalne-glośnikowe-maksymalnie/dp/B0D17TNX74?source=ps-sl-shoppingads-lpcontext&ref_=fplfs&smid=AZN6LJG7F8OM4&gQT=1&th=1 .

Elac B5.3 odsłucham w Top, pozostałe w Audio Forum. Jednak wstępnie chciałbym wiedzieć czy to dobry wybór. Z Elac zrezygnowałem bo mają za duży szum, pykanie przy przewijaniu utworów (po USB) i jednak mogłyby mieć więcej basu.

IMG20250305151207.jpg

Hej,

A których Connex słuchałeś? Bo są już dwie wersje tych "Connex"

elac-connex-adsum.webp

elac-connex-cz.webp

Napisano (edytowany)

Moim zdaniem pomyśl o innej aranżacji wnętrza :) U siebie mimo że mam duże biurko to aby zachować odległość minimalną od słuchacza ale także między kolumnami , postawiłem kolumny na standach. Dzięki temu mam je wyżej niż biurko (tweetery na wysokości uszu) ale także mam je trochę za nim i bardziej po bokach  :) Wpłyneło to mega na stereofonię i przestrzenność. Do tego standy zasypałem piaskiem co poprawiło sytuacje z rezonansami :) Także tego, moim zdaniem w miarę możliwości popracuj nad zmianami we wnętrzu pod kątem stereo, to czasem wcale nie jest trudne a może zmienić wiele :) Bo trochę ciasno tam masz :)

Edytowano przez aG3nt