Skocz do zawartości

Dwukierunkowy bluetooth

Wcalebopoco

Recommended Posts

Dzień dobry,

Z racji tego, że nie zawsze mogę słuchać muzyki przez kolumny, chciałbym mieć możliwość połączenia słuchawek również bezprzewodowo. Wiem że to nie to samo co po kablu ale czasami coś tam robię, a kabel zwyczajnie przeszkadza.

Czy poza Yamahą np. 800A jest jakiś amplituner lub wzmacniacz sieciowy, który ma dwukierunkowy bluetooth?

Ewentualnie inne urządzenie, które można wykorzystać?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

5 godzin temu, Wcalebopoco napisał:

Czy poza Yamahą np. 800A jest jakiś amplituner lub wzmacniacz sieciowy, który ma dwukierunkowy bluetooth?

Transmiterów jest trochę. Natomiast dużym problemem jest bardzo niewielka liczba sensownych transmiterów obsługujących lepsze kodeki Bluetooth, zwłaszcza LDAC (z bitrate pozwalającym na bezstratny przesył). Naszukałem się tego. Co ciekawe rozwiązania takich firm jak sennheisser mają fatalną opinię. Dobry jest natomiast Fiio BTA30Pro. Ma 3 tryby pracy - transmiter, reciever i DAC (i to z całkiem niezłym układem Sabre), możliwość wyboru protokołu i dobry układ do obsługi BT. Tu masz recenzję:

https://kropka.audio/test/wzmacniacze/fiio-bta30-pro-recenzja/

W praktyce - działa bardzo dobrze (używam ze słuchawkami wx1000xm4), poza tym, że max częstotliwość próbkowania, jaką łapie to 96kHz. Jeżeli chcesz wysyłać na słuchawki  muzykę hi-res, to trzeba ustawić konwersję (np. w roon) bo inaczej zaczyna się przycinać. Obsługuje tylko wejścia cyfrowe (usb, coaxial, optyczne), ma wyjścia cyfrowe i analogowe (rca). U mnie jest podpięte do komputera przez USB i do WiiM przez koaksialne. 

Dnia 30.03.2025 o 18:40, Wcalebopoco napisał:

Dzień dobry,

Z racji tego, że nie zawsze mogę słuchać muzyki przez kolumny, chciałbym mieć możliwość połączenia słuchawek również bezprzewodowo. Wiem że to nie to samo co po kablu ale czasami coś tam robię, a kabel zwyczajnie przeszkadza.

Ewentualnie inne urządzenie, które można wykorzystać?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Z tańszych, z "dwukierunkowych" może być jeszcze Yamaha RN600 :) - za 2500 zł

https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-r-n600a.html

yamaha-r-n600a-cz.webp