Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć Wszystkim!

Proszę o pomoc i zdanie bardziej doświadczonych (ode mnie 😉 forumowiczów.

1) Czy kolumienki Focal Sib Evo 2.0 nadają się na tylne satelity do 5.1? Jak u nich z jakością? Przeznaczenie głównie pod kino domowe, ale również do słuchania muzyki (w muliti stereo): elektronika, lekki rock, pop. 

Powierzchnia odsłuchowa jakieś 12-14 m2, niestety za kanapą otwarta przestrzeń (korytarz, kuchnia), więc mam do dyspozycji tylko ściany boczne, monitory nie wchodzą w grę.

Obecnie z przodu na LCR mam Fyne 303, sub od zestawu harman hkts 11 (10 cali, 200 W, ma swoje lata ale gra;-)   Ampli:  Denon AVR 970, z tyłu na satelitach stare harman HKTS-11 (czy focale wyraźnie lepiej zagrają od nich

2) Czy od Focala SIB EVO są jakieś lepsze kolumienki na statelity? Najlepiej on-wall lub inne małe? Oczywiście w rozsądnych pieniądzach 😉

3) Te Focale mają na ścianę uchwyt kulowy, można je ustawić w e wszystkie strony.

Czy zgodnie z zasadam dolby 5.1 można je powiesić z 1 metr nas uszami słuchacza i skierować tweeterm w dół? Czy efekt doby ucierpi na jakości i trzeba tweeter wieszać na wysokości uszu (mam mało miejsca, tweeter wtedy wyjdzie ok 0,5 m od ucha ;-(

Z góry dziękuję za wszystkie opinie i pomoc! 👍

Edytowano przez Lemon_76
rozwiniecie pytań
Napisano
40 minut temu, Lemon_76 napisał:

Czy zgodnie z zasadam dolby 5.1 można je powiesić z 1 metr nas uszami słuchacza i skierować tweeterm w dół? Czy efekt doby ucierpi na jakości i trzeba tweeter wieszać na wysokości uszu (mam mało miejsca, tweeter wtedy wyjdzie ok 0,5 m od ucha ;-(

Jak nie robisz Atmosa w suficie to możesz swobodnie surroundy powiesić wyżej by nie były one przy samym uchu. Pomyśl o głośnikach tzw. bipolach/dipolach

Gold_FX_4.jpg

Napisano

Dzięki za pomoc z wieszaniem :)  Na bipolarnego nie mam miejsca, no i jak powieszę wysoko to tweeter w takim dipolu również będzie ponad uchem słuchacza?

Chyba że znajdę gdzieś taki zestaw jak na zdjęciu (razem z panią), to biorę komplet 😁

Napisano
2 minuty temu, Lemon_76 napisał:

jak powieszę wysoko to tweeter w takim dipolu również będzie ponad uchem słuchacza?

Bez Atmosa to się nie spinaj w ogóle z wysokością. Ustal 1m od najbliższego słuchacza i będzie ok.

Napisano (edytowany)

A jeszcze mam 1 pytanie :)

Czy jako tylna satelita Polk R900 będzie dużo lepszy (słyszalnie) od Focal SIB EVO 22?  Czy warto dopłacać do Polka, poza tym że wygląda lepiej? A może Heco Ambient 11F (on wall)?

Edytowano przez Lemon_76
Napisano

Polk R900 to kolumna atmos, więc trzeba będzie ją nieco inaczej zamontować niż klasyczny surround przez pochyloną konstrukcję. Stricte jakościowo różnica jest duża :) 

Napisano

Dzięki za odpowiedź 👍 Więc Polk R900 trzeba powiesić wyżej nad słuchaczem i "wycelować: tweeterem po skosie w uszy słuchających. :) Szkoda że Polk kosztuje ponad 2 x cena Focal SIB EVO .... ;-/ 

Napisano

A może zamiast drogiego POLK R900 i słabszego Focal SIB Evo znaleźć "złoty środek" i kupić kolumnę naścienną CANTON GLE 10? 

Ten CANTON będzie dużo lepszy od FOCAL SIB?

Z parametrów wynika że CANTON ma 160 mm głośnik średnio/niskotonowy alu-mangan i tweter 25 mm tytanowy. Focal ma średni 130 mm i tweter 19 mm (jedwab).

Ktoś słyszał CANTON GLE 10 i może polecić  lub odradzić? Czy nie będzie grał za ostro z AVR Denon 970?

Napisano
5 godzin temu, maciek72 napisał:

To są tylko efekty . Z 2" będziesz słyszał efekt strzału , lotu itd 

Ok dzięki za odpowiedź! 👍 

Na satelity patrzę też pod kątem muzyki (nie tylko kina 5.1), często słucham muzyki w multi stereo. Nie pytajcie dlaczego, po prostu lubię muzykę ze wszystkich stron :)

Wtedy przydałby się trochę lepsze satelity, więc mam dylemat czy Focol SIB EVO, Canton 10 GLE czy Polk R900 (hmm.. trochę drogie). Od basu mam subwoofer, bardziej chodzi mi o jakość wysokich i śrenich tonów z tych satelit.  

Napisano

One chyba we Francji są na swietnej promocji. Warto sciagać.

Na surround dadza rade jak najbardziej.

Dnia 2.04.2025 o 18:58, Lemon_76 napisał:

Wtedy przydałby się trochę lepsze satelity, więc mam dylemat czy Focol SIB EVO, Canton 10 GLE czy Polk R900 (hmm.. trochę drogie). Od basu mam subwoofer, bardziej chodzi mi o jakość wysokich i śrenich tonów z tych satelit.  

Ja bym wybrał Polki.

Na Ibood wychodzą za 1100-1200 para.