Skocz do zawartości

Focal sib evo 2.0 - satelity w 5.1

Lemon_76

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Proszę o pomoc i zdanie bardziej doświadczonych (ode mnie 😉 forumowiczów.

1) Czy kolumienki Focal Sib Evo 2.0 nadają się na tylne satelity do 5.1? Jak u nich z jakością? Przeznaczenie głównie pod kino domowe, ale również do słuchania muzyki (w muliti stereo): elektronika, lekki rock, pop. 

Powierzchnia odsłuchowa jakieś 12-14 m2, niestety za kanapą otwarta przestrzeń (korytarz, kuchnia), więc mam do dyspozycji tylko ściany boczne, monitory nie wchodzą w grę.

Obecnie z przodu na LCR mam Fyne 303, sub od zestawu harman hkts 11 (10 cali, 200 W, ma swoje lata ale gra;-)   Ampli:  Denon AVR 970, z tyłu na satelitach stare harman HKTS-11 (czy focale wyraźnie lepiej zagrają od nich

2) Czy od Focala SIB EVO są jakieś lepsze kolumienki na statelity? Najlepiej on-wall lub inne małe? Oczywiście w rozsądnych pieniądzach 😉

3) Te Focale mają na ścianę uchwyt kulowy, można je ustawić w e wszystkie strony.

Czy zgodnie z zasadam dolby 5.1 można je powiesić z 1 metr nas uszami słuchacza i skierować tweeterm w dół? Czy efekt doby ucierpi na jakości i trzeba tweeter wieszać na wysokości uszu (mam mało miejsca, tweeter wtedy wyjdzie ok 0,5 m od ucha ;-(

Z góry dziękuję za wszystkie opinie i pomoc! 👍

Edytowano przez Lemon_76
rozwiniecie pytań

40 minut temu, Lemon_76 napisał:

Czy zgodnie z zasadam dolby 5.1 można je powiesić z 1 metr nas uszami słuchacza i skierować tweeterm w dół? Czy efekt doby ucierpi na jakości i trzeba tweeter wieszać na wysokości uszu (mam mało miejsca, tweeter wtedy wyjdzie ok 0,5 m od ucha ;-(

Jak nie robisz Atmosa w suficie to możesz swobodnie surroundy powiesić wyżej by nie były one przy samym uchu. Pomyśl o głośnikach tzw. bipolach/dipolach

Gold_FX_4.jpg

A może zamiast drogiego POLK R900 i słabszego Focal SIB Evo znaleźć "złoty środek" i kupić kolumnę naścienną CANTON GLE 10? 

Ten CANTON będzie dużo lepszy od FOCAL SIB?

Z parametrów wynika że CANTON ma 160 mm głośnik średnio/niskotonowy alu-mangan i tweter 25 mm tytanowy. Focal ma średni 130 mm i tweter 19 mm (jedwab).

Ktoś słyszał CANTON GLE 10 i może polecić  lub odradzić? Czy nie będzie grał za ostro z AVR Denon 970?

5 godzin temu, maciek72 napisał:

To są tylko efekty . Z 2" będziesz słyszał efekt strzału , lotu itd 

Ok dzięki za odpowiedź! 👍 

Na satelity patrzę też pod kątem muzyki (nie tylko kina 5.1), często słucham muzyki w multi stereo. Nie pytajcie dlaczego, po prostu lubię muzykę ze wszystkich stron :)

Wtedy przydałby się trochę lepsze satelity, więc mam dylemat czy Focol SIB EVO, Canton 10 GLE czy Polk R900 (hmm.. trochę drogie). Od basu mam subwoofer, bardziej chodzi mi o jakość wysokich i śrenich tonów z tych satelit.