Lemon_76 Napisano Wtorek o 13:08 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:08 (edytowany) Cześć Wszystkim! Proszę o pomoc i zdanie bardziej doświadczonych (ode mnie 😉 forumowiczów. 1) Czy kolumienki Focal Sib Evo 2.0 nadają się na tylne satelity do 5.1? Jak u nich z jakością? Przeznaczenie głównie pod kino domowe, ale również do słuchania muzyki (w muliti stereo): elektronika, lekki rock, pop. Powierzchnia odsłuchowa jakieś 12-14 m2, niestety za kanapą otwarta przestrzeń (korytarz, kuchnia), więc mam do dyspozycji tylko ściany boczne, monitory nie wchodzą w grę. Obecnie z przodu na LCR mam Fyne 303, sub od zestawu harman hkts 11 (10 cali, 200 W, ma swoje lata ale gra;-) Ampli: Denon AVR 970, z tyłu na satelitach stare harman HKTS-11 (czy focale wyraźnie lepiej zagrają od nich 2) Czy od Focala SIB EVO są jakieś lepsze kolumienki na statelity? Najlepiej on-wall lub inne małe? Oczywiście w rozsądnych pieniądzach 😉 3) Te Focale mają na ścianę uchwyt kulowy, można je ustawić w e wszystkie strony. Czy zgodnie z zasadam dolby 5.1 można je powiesić z 1 metr nas uszami słuchacza i skierować tweeterm w dół? Czy efekt doby ucierpi na jakości i trzeba tweeter wieszać na wysokości uszu (mam mało miejsca, tweeter wtedy wyjdzie ok 0,5 m od ucha ;-( Z góry dziękuję za wszystkie opinie i pomoc! 👍 Edytowano Wtorek o 13:12 przez Lemon_76 rozwiniecie pytań Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Wtorek o 13:52 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:52 40 minut temu, Lemon_76 napisał: Czy zgodnie z zasadam dolby 5.1 można je powiesić z 1 metr nas uszami słuchacza i skierować tweeterm w dół? Czy efekt doby ucierpi na jakości i trzeba tweeter wieszać na wysokości uszu (mam mało miejsca, tweeter wtedy wyjdzie ok 0,5 m od ucha ;-( Jak nie robisz Atmosa w suficie to możesz swobodnie surroundy powiesić wyżej by nie były one przy samym uchu. Pomyśl o głośnikach tzw. bipolach/dipolach 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemon_76 Napisano Wtorek o 14:19 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 14:19 Dzięki za pomoc z wieszaniem Na bipolarnego nie mam miejsca, no i jak powieszę wysoko to tweeter w takim dipolu również będzie ponad uchem słuchacza? Chyba że znajdę gdzieś taki zestaw jak na zdjęciu (razem z panią), to biorę komplet 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Wtorek o 14:22 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:22 2 minuty temu, Lemon_76 napisał: jak powieszę wysoko to tweeter w takim dipolu również będzie ponad uchem słuchacza? Bez Atmosa to się nie spinaj w ogóle z wysokością. Ustal 1m od najbliższego słuchacza i będzie ok. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemon_76 Napisano Wtorek o 14:33 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 14:33 A ktoś na forum słyszał Focal Sib Evo? Czy to niszowe (lub słabe) satelity? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Wtorek o 15:01 Udostępnij Napisano Wtorek o 15:01 Na surround się nadadzą 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemon_76 Napisano Wtorek o 15:59 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 15:59 Wielkie dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemon_76 Napisano Wtorek o 17:39 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 17:39 (edytowany) A jeszcze mam 1 pytanie Czy jako tylna satelita Polk R900 będzie dużo lepszy (słyszalnie) od Focal SIB EVO 22? Czy warto dopłacać do Polka, poza tym że wygląda lepiej? A może Heco Ambient 11F (on wall)? Edytowano Wtorek o 17:43 przez Lemon_76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Środa o 07:42 Udostępnij Napisano Środa o 07:42 Polk R900 to kolumna atmos, więc trzeba będzie ją nieco inaczej zamontować niż klasyczny surround przez pochyloną konstrukcję. Stricte jakościowo różnica jest duża 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemon_76 Napisano Środa o 09:58 Autor Udostępnij Napisano Środa o 09:58 Dzięki za odpowiedź 👍 Więc Polk R900 trzeba powiesić wyżej nad słuchaczem i "wycelować: tweeterem po skosie w uszy słuchających. Szkoda że Polk kosztuje ponad 2 x cena Focal SIB EVO .... ;-/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemon_76 Napisano Środa o 10:37 Autor Udostępnij Napisano Środa o 10:37 A może zamiast drogiego POLK R900 i słabszego Focal SIB Evo znaleźć "złoty środek" i kupić kolumnę naścienną CANTON GLE 10? Ten CANTON będzie dużo lepszy od FOCAL SIB? Z parametrów wynika że CANTON ma 160 mm głośnik średnio/niskotonowy alu-mangan i tweter 25 mm tytanowy. Focal ma średni 130 mm i tweter 19 mm (jedwab). Ktoś słyszał CANTON GLE 10 i może polecić lub odradzić? Czy nie będzie grał za ostro z AVR Denon 970? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Środa o 11:17 Udostępnij Napisano Środa o 11:17 To są tylko efekty . Z 2" będziesz słyszał efekt strzału , lotu itd 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemon_76 Napisano Środa o 16:58 Autor Udostępnij Napisano Środa o 16:58 5 godzin temu, maciek72 napisał: To są tylko efekty . Z 2" będziesz słyszał efekt strzału , lotu itd Ok dzięki za odpowiedź! 👍 Na satelity patrzę też pod kątem muzyki (nie tylko kina 5.1), często słucham muzyki w multi stereo. Nie pytajcie dlaczego, po prostu lubię muzykę ze wszystkich stron Wtedy przydałby się trochę lepsze satelity, więc mam dylemat czy Focol SIB EVO, Canton 10 GLE czy Polk R900 (hmm.. trochę drogie). Od basu mam subwoofer, bardziej chodzi mi o jakość wysokich i śrenich tonów z tych satelit. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Środa o 19:05 Udostępnij Napisano Środa o 19:05 Mogę wysłać na testy Tannoy i sam się przekonasz. Miałem zainstalowanych takich samych 21 sztuk dla 2 kodeków. Atmos 9.2.6 i Auro 3D 13.2 Zapraszam na PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano wczoraj o 07:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:43 14 godzin temu, Lemon_76 napisał: Polk R900 (hmm.. trochę drogie) Zapraszam na wycenę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts