Skocz do zawartości

Dali Opticon 8 - Tuning w Wilk Audio Projekt.

Piotr U

Recommended Posts

Dali Opticon 8.
Wysłałem moje Dali Opticon 8 na „tuning” zwrotnic do Wilk Audio Projekt, tuning na podzespołach Jantzena, poprawa wytłumienia i wymiana okablowania. Za ok 3000 netto kolumny uzyskały nisko schodzący, dynamiczny bas, klarowną przyjemną średnicę i soczysty nienachalny sopran. Zniknął efekt grania „z pod koca”  kolumny porównywałem do Nautilus 803 (mój drugi zestaw).

Dali po modyfikacji weszło na jeszcze wyższy level średnicy, góry i przestrzeni niż B&W. Dołożenie paru tysięcy w modyfikację Dali spowodowało, że nie kupiłbym już teraz Bowersów. 

Polecam firmę Wilk Audio Projekt z Swarzędza.

Piotr

10 godzin temu, Piotr U napisał:

Dali Opticon 8.
Wysłałem moje Dali Opticon 8 na „tuning” zwrotnic do Wilk Audio Projekt, tuning na podzespołach Jantzena, poprawa wytłumienia i wymiana okablowania. Za ok 3000 netto kolumny uzyskały nisko schodzący, dynamiczny bas, klarowną przyjemną średnicę i soczysty nienachalny sopran. Zniknął efekt grania „z pod koca”  kolumny porównywałem do Nautilus 803 (mój drugi zestaw).

Dali po modyfikacji weszło na jeszcze wyższy level średnicy, góry i przestrzeni niż B&W. Dołożenie paru tysięcy w modyfikację Dali spowodowało, że nie kupiłbym już teraz Bowersów. 

Piotr

Jakbyś dał 6000 netto ,to by jeszcze lepiej grały.

Witam. 

Zanim oddałem do nich kolumny pooglądałem sporo ich materiałów i to mnie przekonało. Umawiając się na modyfikację, musiałem czekać 3 tygodnie na termin. Co do pytania czy będą jakieś materiały z modyfikacji moich kolumny, nie wiem, nie pytałem o to.  Pozdrawiam. Piotr.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

Na forum Audiostereo jest temat Uwaga Wilk Audio Project fuszera i jest opisane całe to majsterkowanie dokładnie.

3000 zł netto?  za takie updejty?

Opticony granie z "pod koca" ?

Graja lepiej niż Nautilus 803 :/ ?

W pierwszym poscie jest tyle abstrakcji, marketingu, próby odwrocenia wizenrunku firmy w internecie ze az kłuje w oczy. 

Kolumny niesprzedawalne na rynku wtórnym jesli napiszesz że są po modyfikacji.

Nie lepiej zmienić elektronikę lub poprawić akustykę za tę monetę ?

Nie wiem , czy grzebanie jest wartością dodaną. Do odzyskania przy odsprzedaży ? Chyba każdy inaczej odbiera i preferuje swój dźwięk , zestaw . Tak myślę .

Jutro będą już u mnie Epicon 2 , także wymagają modyfikacji ? :(

Nie taniej jest zamówić w YB Audio zestaw pod swoje preferencje? Tylko jak poprawnie opisać dźwięk , instrument ( który w każdym innym pomieszczeniu , każdy inny instrument brzmi inaczej - nie było by 1000 producentów mikrofonów , gitar , talerzy itd )

Gratuluję zakupu ładnych kolumienek.

Co do zasadności wydawania pieniędzy na to czy inne, pewnie masz rację. Nie mniej jednak w tym konkretnym przypadku kolumny kupiłem bez odsłuchu przed zakupem ale to była moja decyzja i okazało się w domu, że ten model Dali ma pewną cechę która mi przeszkadza. "granie z pod koca" w efekcie czego głośniki wylądowały u Wilków. Teraz te kolumny to istna petarda.  

Pozdrawiam.

Piotr

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

1 godzinę temu, Sundin997 napisał:

Czy to już Twój endgame?

Czy te kolumny ,po modyfikacji nie mają słabych puntków?

Wszystko cacy?

Co do Dali teraz po modyfikacj jestem bardzo zadowolony. Tak jak pisałem wcześniej w salonie mam Bowersy na Vincencie i też pod Vincenta testowo podłączyłem Dali. Dali na tym wzmacniaczu zagrały genialnie. Finalnie Dali mam przeznaczone do sypialni do kina oraz także stereo. Niestety zakup amplitunera do sypialni pod Dali nie był trafiony więc teraz Onkyo 6100, który ma nota bene 3 miesiące, wylatuje i w jego miejsce zamówiłem w piątek w Audioplazie Onkio TX-RZ70. (Będzie to kompromis dobre kino i przyzwoite stereo)

Pozdrawiam.

Piotr

Dnia 9.04.2025 o 11:28, Piotr U napisał:

Wysłałem moje Dali Opticon 8 na „tuning” zwrotnic do Wilk Audio Projekt, tuning na podzespołach Jantzena

Jantzen to nie 7 cud świata, można lepiej. W sumie sam Jantzen ma różne jakościowo kondensatory, okablowanie, zatem warto by napisać jakie to wsadzili za te 3tys zł.

Przy okazji jest caly wątek o firmie Wilk Audio Projekt na AS, proponuje poczytać co tam ludziska piszą 😉

Dnia 9.04.2025 o 15:22, Piotr U napisał:

Co jest nagannego w polecaniu ludzi którzy robią "dobrą robotę"

Tym bardziej odsyłam na AS do watku o firmie WilkAudioProject.

Dnia 9.04.2025 o 11:28, Piotr U napisał:

Dali Opticon 8.

Piotr

A jakby tak bez pasywnej zwrotnicy?

Może aktywna?

Jestem ciekaw efektu.

W największym skrócie do pewnego czasu Wilk pokazywał w każdym filmie na YT jak to stroi prawie idealnie pod kreskę każde zwrotnice.

Ktoś dogrzebał się tego, że podstawia w programie do liczenia zwrotnic fabryczne wykresy pracy głośników, mierzone bez obudów.

A przecież każdy głośnik po wkręceniu w obudowę gra inaczej niż wyjęty. Więc te pokazy obliczeń nijak się mają do rzeczywistości.

Bo głośniki trzeba pomierzyć w obudowie, i dopiero te pomiary podstawić do liczenia zwrotnic.

Gdy zrobiła się chryja, Wilk obiecał, że już w następnym filmie na YT pokaże jak mierzy głośniki w obudowach.

To było gdzieś dwa lata temu, do dziś nie dotrzymał słowa.

Dlatego jego wiarygodność stoi pod znakiem zapytania.

I ludzie podchodzą do rewelacji na temat pracy Wilk Audio z rezerwą. Tylko tyle.