-
Ostatnie posty
-
Oczywiście taki subwoofer musi posiadać płynną regulację fazy aby dokładnie zgrać się na miinus 180 stopni z sygnałem głównym z kolumn stereo. Oczywiście sygnał wypuszczany do subwoofera będzie tylko wąskim zakresem częstotliwości czyli powiedzmy 57 Hz przy Q=8 oraz drugim także wąskim aby nie obniżać innych częstotliwości w subbasie. Da się to załatwić przepuszaczając równoległy do głównego (na kolumny), sygnał przez DSP tylko do subwoofera ustawiając tylko częstotliwości przepuszczane.
-
Nie wystarczą, już kupiłem i leżą w przybudówce 4 sztuki walcowe pułapki basowe strojone na 27 i 57 Hz ( za mało to jest na 7x5metrów salon) . Wszystko mierzone UMIKiem-1 w REW, Za duże mam pomieszczenie i musiłałbym zniszczyć wizualnie salon a i tak mma na suficie wiszące 2 duże absorbery 10 cm i za kolumnami rónwież 10 cm też wieksze niż normalnie są robione. Poprawiają owszem . Problem mam w peaku 27 hz i 57 Hz który można zlikwidować na -7db przy Q=8 ale nie pułapkami. Kupiłem do tego MiniDSP SHD STUDIO gdzie piękne sobie ustawiłem te częstotliwości obniżajac ale mimo najepszych połączeń i kabli czuję obniżenie jakości w stosunku do układu gdzie idzie sygnał czysty bez DSP prosto ze streamera do LAIV Harmony przez I2S Wymysliłem pewne dość nietypowe rozwiązanie które pozwoli mi jednocześnie zachować nieskazitelny sygnał przez I2S (bez pośrednictwa SHD Studio) a jednocześnie wypuścić na subwoofer bardzo wąskie w przedziale (Q8 do 10) te 2 częstotliwości. Dlatego też jeżeli ktoś używał w przeciwfazie subwoofera do obniżenia peaku w subbasie byłbym wdzięczny za uwagi i wrażenia jak to wyszło. Oczywiście taki subwoofer musi nmieć płynną regulację fazy aby dokładnie zgrać się na miinus 180 stopni z sygnałem głównym z kolumn stereo. Wrzucę pomiary jak mam ale mimo że czestotliwości są już idealne i dopasowane i na słuch i wg krzywej Harmana to chcę spróbować rozwiązania z przeciwfazą z subwooferem. ------ Wrzucam pomiar tylko z absorbarami sufit, tył za kolumnami oraz 4 walcowe pułpaki - pierwszy z peakiem 57 hz widać gołym okiem że jest niedobrze Drugi zrzut ekranu to po korekcie przez MiniDSP STUDIO tak jak sobie tylko wymyślę i ustawień - tu wszystko można. \
-
Ja nie mam żadnych wątpliwości.
-
-
-
Ostatnio poruszane tematy