Skocz do zawartości

Denon , XT32 i wykres EQ...

Erill

Recommended Posts

46 minut temu, Erill napisał:

Czyli denon trochę zaniedbał temat korekcji suba bo jako jedyny nie posiada swojego wykresu korekcji i nie bardzo człowiek jest w stanie to przeskoczyć?

Nie znam mainstreamowego amplitunera który powie Ci jakie korekcje są wprowadzane. Możesz zobaczyć oczekiwany wynik ale to coś innego. 

Czy zaniedbał? Denon/Marantz (kiedyś również Onkyo) korzystają z Audyssey, który jest dosyć chwalonym systemem korekcji, aczkolwiek mnie jak miałem Marantza nie do końca odpowiadał. Nie wiem czy np. do YPAO jest aplikacja jak do Audyssey, MultiEQ (Onkyo) na pewno nie ma. A korzystając z aplikacji pliki można przesłać do komputera i tam odczytać je w Ratbuddysey, edytować i wysłać przez aplikację do amplitunera. Co do odczytu po korekcji jak wyżej @PanKlor pisze żaden z popularnych systemów tego nie oferuje - można posiłkować się REW-em mierząc przed (bez) i po korekcji.

Edytowano przez tomek72

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Nie znam mainstreamowego amplitunera który powie Ci jakie korekcje są wprowadzane. Możesz zobaczyć oczekiwany wynik ale to coś innego. 

1 godzinę temu, tomek72 napisał:

Czy zaniedbał? Denon/Marantz (kiedyś również Onkyo) korzystają z Audyssey, który jest dosyć chwalonym systemem korekcji, aczkolwiek mnie jak miałem Marantza nie do końca odpowiadał. Nie wiem czy np. do YPAO jest aplikacja jak do Audyssey, MultiEQ (Onkyo) na pewno nie ma. A korzystając z aplikacji pliki można przesłać do komputera i tam odczytać je w Ratbuddysey, edytować i wysłać przez aplikację do amplitunera. Co do odczytu po korekcji jak wyżej @PanKlor pisze żaden z popularnych systemów tego nie oferuje - można posiłkować się REW-em mierząc przed (bez) i po korekcji.

Przecież denon pokazuje na wykresach jakie korekcje EQ wprowadził na poszczególnym kanale. Sęk w tym, że akurat na kanale SUB nie pokazuje 😅 Nie są to przebiegi po korekcji, tylko korekcje EQ jakie wprowadził na pierwotny sygnał. Skoro robi to dla reszty, to może gdzieś też jest dla kanału SUB. Stąd moje pytanie. Reszta korekcji jest widoczna w menu odległości i poziomu głośności ;)