Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
16 minut temu, Jacch napisał:

Miałem jego transformator z 230v na 110V i wniósł oprócz odpowiedniego napięcia buczenie transformatora w gramofonie...chyba jest lekko przereklamowany.

U mnie skończył życie jako zasilacz perkusji elektrycznej i interfejsu audio....

Napisano

Naprawdę czy aby wszystko o tomanka je be .To ja napiszę że zasilacz liniowy do wiim pro plus poprawił parę rzeczy jak bas szczególnie dźwięk jest zrównoważony i trzeba by na ucho słoniowi nadepnąć aby nue słyszeć różnicy. Tu rekomendacja jeśli chodzi o taką konfigurację. 

Napisano

Nie, pewnie nie wszystko. Ale u mnie zasilacz liniowy jeżeli coś dał, to tyle, że można to pominąć. W tym sensie i w porównaniu do Tagi - nic. Może taki był urok klocków, które zasilał i to nie jego wina? Nie wiem, nie znam się. Ale tu mam efekt wow, a tam miałem tylko chudszy portfel...

Napisano

Rehabilitacja zasilacza Tomanka.

Napisałem, że zakończył życie jako zasilacz perkusji... Ponieważ w ostatnich tygodniach grywałem rzadko i tylko przez słuchawki, więc slyszalem to co zwykle,  czyli tyle o ile, bo szczędzę na słuchu... 😁

Ale dziś doznaliśmy z kolegą gitarzystą szoku! Po włączeniu pełnego odsłuchu, wszystkich sprzętów itd itp okazało się ,  że ten osluchany zestaw nie stroi, talerze walą po uszach aż łzy lecą... Tomanek wprowadził gwałtowne zmiany. Po krótkiej zabawie na mikserze okazało się, że nagłośnienie - zwłaszcza talerzy i werbla można mocno przyciąć,  zdjęlismy sporo gainu, wyrównały się skraje  pasma, co ma gigantycznym wplyw na współbrzmienie instrumentów oraz nagrywanie i możliwości mixu i masteringu. 

A zatem plus dla Tomanka. Bardzo wpłynął na brzmienie perkusji. Pozytywnie. 

Napisano
Dnia 23.08.2025 o 11:59, Jacch napisał:

Pewnie nie, ale kto miał/testował to wszystko?

Sorry , że wyłamię się z linczu Tomanka , ale tak się składa , że mam trzy / Malina , DDRC-22 D , RME /  i .....ani nie buczą , ani nie wnoszą niczego tak pozytywnego jak i negatywnego. Te zasilacze to głownie dla drapaka , miałem kilka stwierdzonych przypadków przydźwięku gramofonu wywołanego bliskością impulsówki.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Sorry , że wyłamię się z linczu Tomanka , ale tak się składa , że mam trzy / Malina , DDRC-22 D , RME /  i .....ani nie buczą , ani nie wnoszą niczego tak pozytywnego jak i negatywnego. Te zasilacze to głownie dla drapaka , miałem kilka stwierdzonych przypadków przydźwięku gramofonu wywołanego bliskością impulsówki.

Zaś tam lincz :) Mam gramofon Kenwood KD 990 (japoński na 100V). Miałem tych konwerterów kilka, nawet za kilka stówek i zawsze buczał albo sam zasilacz/konwerter, albo własnie trafo w gramiaku.

Tomanek ten:

https://allegro.pl/oferta/tomanek-tvc-30-30w-przetwornica-konwerter-napiecia-230v-ac-do-100-110v-ac-15500730375

Był bezgłośny, buczał i to dość mocno gramofon. Przy wertowaniu internetu natknąłem sią na ten

https://allegro.pl/oferta/transformator-30w-230-100v-tsa-30-1-1-z-przewodem-polska-usa-telto-16034370280?utm_source=coma_email&utm_medium=c6604cf63218c4546b367f92baebf46d5730327d

polskiej firmy Telto za 130 zł i zapanowała cisza, tylko tyle.

Mało tego jest na 100V nie 110V a Japonia ma właśnie 100V.

Edytowano przez Jacch
Napisano
20 minut temu, Jacch napisał:

Mało tego jest na 100V nie 110V a Japonia ma właśnie 100V.

Drapaka mam na 120 V i do niego duuużego bydlaka , starego Technicsa jako zasilanie. Za to wzmacniacz Luxmana mam na 100 V i tutaj transformator Fukuda , 12 kg w moim innowacyjnym opakowaniu :) 

20220912_174731.jpg

20220912_174647.jpg

20220911_144814.jpg

IMG_4492.JPG

IMG_4502.JPG

IMG_4508.JPG