rafau Napisano Sobota o 11:52 Udostępnij Napisano Sobota o 11:52 Co to znaczy zewnętrzne filtry? Jak to rozumieć? Również uważam, że EQ w Wiimie potrafi fantastycznie ożywić dźwięk. Tylko, czy to jest koszerne? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Sobota o 12:28 Udostępnij Napisano Sobota o 12:28 (edytowany) Robisz pomiar umikiem , i generujesz filtry które wbijasz w peq w Wiim. Ps Zapijam mlekiem smarzoną kiełbasę z cebula , nie interesuje mnie czy to koszerne , ważne że mi smakuje . Edytowano Sobota o 12:30 przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Sobota o 12:53 Udostępnij Napisano Sobota o 12:53 Dokładnie, póki co nie ma Urzędu Nadzoru Audiofilskiej Koszerności. Jeśli korzystanie z korekcji Ci pasuje, to nikomu nic do tego. Inni wolą kuchnię audio bez przypraw korekcji, też w porządku, niech każdy słucha jak lubi. W audio nie ma sztywnych reguł. Bawmy się dobrze przy muzyce. Smacznego jajeczka, pozdrawiam wszystkich muzycznych freaków. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Assassin Napisano Sobota o 22:04 Udostępnij Napisano Sobota o 22:04 Wiim-a Ultra mam połaczonego z Toppingiem D90 III Discrete po USB i polecam to połączenie. Nie wyobrażam sobie jednak nie korzystania z EQ w WiiM-ie. Pozwala całkiem nieźle korygować dziury w charakterystyce przenoszenia kolumn przy uwzględnieniu reszty toru i akustyki pomieszczenia. Mam zaprogramowanych kilka ustawień, różniących się stopniem podbicia/obniżenia niskich częstotliwości (reszta krzywej jest w zasadzie taka sama) w zależności od tego ile ich jest na nagraniu, ale też tego jak głośno słucham. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano Sobota o 22:25 Udostępnij Napisano Sobota o 22:25 9 godzin temu, Dedal napisał: Robisz pomiar umikiem , i generujesz filtry które wbijasz w peq w Wiim. A już myślałem, że chodzi tobie o jakieś gotowce. A to o pomiar chodziło. Ok. 9 godzin temu, michaudio napisał: Jeśli korzystanie z korekcji Ci pasuje, to nikomu nic do tego. I zwłaszcza przy cichym plumkaniu - tak jak lubię - podkręcenie dźwięku daje fajne rezultaty. 13 minut temu, Assassin napisał: Wiim-a Ultra mam połaczonego z Toppingiem D90 III Discrete po USB Masz może jakieś paskudne strzały w głośnikach przy włączeniu sprzętu? U mnie niestety coś takiego występuje i jest to mega irytujące. Jest sporo narzekań w tym temacie na forum wiima. I właśnie najwięcej tyczy się połączenia osobnego daca przez usb. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Sobota o 22:33 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 22:33 15 godzin temu, Sundin997 napisał: Czy próbowałeś użyć PEQ(equalizer)który posiada wiim? Ja zacząłem to stosować i jestem zaskoczony efektem. Może sobie podbić tę góre która jest zbyt mało wyraźna. Np. 1.5 khz. +1.5db. Q1.0 4.5khz. +2.0db. Q 0.8 10 khz. +2.5db. Q 0.7 Robiłem korekcje ale też troszkę się bawiłem eq. Niewiele co prawda. Miałem wrażenie że podbil górę ale nie było tego efektu co chciałem tzn bardziej słyszalne smaczki w górnych zakresach. Ale tak jak mowie, bardzo krótko to sprawdziłem więc muszę może przy tym posiedzieć. Zacząłem testy cxn v2 poprzez połączenie xlr. Żadnych szumów trzasków nie ma na pewno 😊 Jeśli chodzi o dzwiek tak na szybko bo już późny wieczór 😁 to w jednym utworze miałem wrażenie szerszej sceny, mocniejszego dźwięku (głośnośc ta sama co wiim - zmierzone) I troszkę bardziej słyszalne takie smaczki w utworze. W pozostałych hmm w ślepym teście nie dałbym rady. Ale jutro zrobię dłuższe testy. Jak na ten moment nie wiem czy warto do tego biznesu dokładać 1100zl xd Na pewno dźwięk w cxn nie jest gorszy ale słuchając tak po cichu (ze względu na porę dnia) jest przyjemnie jednak nie powalił 😉 Jutro gdy podkręcę vol zobaczymy czy jest większa różnica na korzyść cxn. A tak korzystając to Wesołego jajka! 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Assassin Napisano Sobota o 23:23 Udostępnij Napisano Sobota o 23:23 49 minut temu, Doniu99 napisał: Robiłem korekcje ale też troszkę się bawiłem eq. Niewiele co prawda. Miałem wrażenie że podbil górę ale nie było tego efektu co chciałem tzn bardziej słyszalne smaczki w górnych zakresach. Ale tak jak mowie, bardzo krótko to sprawdziłem więc muszę może przy tym posiedzieć. Zacząłem testy cxn v2 poprzez połączenie xlr. Żadnych szumów trzasków nie ma na pewno 😊 Jeśli chodzi o dzwiek tak na szybko bo już późny wieczór 😁 to w jednym utworze miałem wrażenie szerszej sceny, mocniejszego dźwięku (głośnośc ta sama co wiim - zmierzone) I troszkę bardziej słyszalne takie smaczki w utworze. W pozostałych hmm w ślepym teście nie dałbym rady. Ale jutro zrobię dłuższe testy. Jak na ten moment nie wiem czy warto do tego biznesu dokładać 1100zl xd Na pewno dźwięk w cxn nie jest gorszy ale słuchając tak po cichu (ze względu na porę dnia) jest przyjemnie jednak nie powalił 😉 Jutro gdy podkręcę vol zobaczymy czy jest większa różnica na korzyść cxn. A tak korzystając to Wesołego jajka! 😁 Wesołego! A jakie masz kolumny? Może to one stanowią największy problem ... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Niedziela o 08:10 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 08:10 8 godzin temu, Assassin napisał: Wesołego! A jakie masz kolumny? Może to one stanowią największy problem ... Pylon audio diamond 18 mk2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 09:14 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:14 (edytowany) 10 godzin temu, rafau napisał: A już myślałem, że chodzi tobie o jakieś gotowce. A to o pomiar chodziło. Ok. Jakie gotowce ? Filtry generowane są z pomiarów. Pomiar to odpowiedz pomieszczenia na sygnal testowy np. mojego nie Twojego . Gotowce to masz śmieszne w wiim typu rock,pop, flat itp Edytowano Niedziela o 09:15 przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Niedziela o 12:42 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 12:42 Dnia 19.04.2025 o 08:53, Sundin997 napisał: Czy próbowałeś użyć PEQ(equalizer)który posiada wiim? Ja zacząłem to stosować i jestem zaskoczony efektem. Może sobie podbić tę góre która jest zbyt mało wyraźna. Np. 1.5 khz. +1.5db. Q1.0 4.5khz. +2.0db. Q 0.8 10 khz. +2.5db. Q 0.7 Przetestowałem dłużej CXN v2. Jest lekka różnica na korzyść cxn w przypadku detali, sceny, dzwiek jest "mocniejszy" ale podkreślam delikatnie. W ciemno nie wskazałbym faworyta z wiimem. Uznałem że ta wartosc dodana nie jest warta dopłacenia kwoty 1100zl. Wiim naprawdę daje rade jak za takie pieniadze, jestem w szoku albo gluchy 😂 Wypróbowałem nastawy kolegi @Sundin997 jest lepiej. Musimy się osłuchać z wiimem i zobaczymy 😉 ale poszukiwan nie zatrzymam. Kolejny będzie fiio k11 r2r. Bo może powali na kolana 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Niedziela o 12:55 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:55 5 minut temu, Doniu99 napisał: Przetestowałem dłużej CXN v2. Jest lekka różnica na korzyść cxn w przypadku detali, sceny, dzwiek jest "mocniejszy" ale podkreślam delikatnie. W ciemno nie wskazałbym faworyta z wiimem. Uznałem że ta wartosc dodana nie jest warta dopłacenia kwoty 1100zl. Wiim naprawdę daje rade jak za takie pieniadze, jestem w szoku albo gluchy 😂 Wypróbowałem nastawy kolegi @Sundin997 jest lepiej. Musimy się osłuchać z wiimem i zobaczymy 😉 ale poszukiwan nie zatrzymam. Kolejny będzie fiio k11 r2r. Bo może powali na kolana 😁 Tak naprawdę to nie były moje nastawy,tylko Chat Gpt:). Dzięki SI moje mułowate suby klipsch r 115 zaczeły grać w stereo i to z powodzeniem,a nigdy ich do tego nie używałem. Dlatego też kupiłem mini dsp 2x4 hd. Tak przy okazji przez dsp wypadł mi z toru DAC który niestety nie mógł grać razem z 2x4 hd. Semibrew da50 który ma nie byle jakie parametry. Zastanawiam się nad sprzedażą... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 14:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:51 Tylko że, parametry nie grają 🤷♀️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Niedziela o 15:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:50 56 minut temu, Dedal napisał: Tylko że, parametry nie grają 🤷♀️ Tutaj ludziom wszystko gra,nawet kable. Jak się wyda kasę to musi zagrać,nawet siłą podświadomości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 16:09 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:09 Ale to nie ja ,napisalem o parametrach 🤷♀️. Więc nie wiem co mi sugerujesz tym wpisem o kablach i wydanej kasie🤨 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 17:02 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:02 4 godziny temu, Sundin997 napisał: Tak naprawdę to nie były moje nastawy,tylko Chat Gpt:). 😁😁😁 Jeszcze trochę to będziecie chat GPT pytać o wybrankę, czy innego partnera na całe życie, zamiast samemu sprawdzić "dopasowanie". Widać, że po smartfonach przyszedł czas na Chat GPT na odmóżdzanie ludzi. 1 godzinę temu, Sundin997 napisał: Tutaj ludziom wszystko gra,nawet kable. Jak się wyda kasę to musi zagrać,nawet siłą podświadomości. Kolejny stereotyp z chat GPT, czy zaczytany z forum? 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Niedziela o 17:15 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:15 Skoro takie SI w kilka dni pomogło mi bardziej w konfiguracji systemu niż takie forum przez kilka lat... 9 minut temu, DiBatonio napisał: 😁😁😁 Jeszcze trochę to będziecie chat GPT pytać o wybrankę, czy innego partnera na całe życie, zamiast samemu sprawdzić "dopasowanie". Widać, że po smartfonach przyszedł czas na Chat GPT na odmóżdzanie ludzi. Kolejny stereotyp z chat GPT, czy zaczytany z forum? 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 17:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:39 W konfiguracji czego? I o jakim forum piszesz ? Bo na tym jesteś, pół roku . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 17:41 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:41 (edytowany) 32 minuty temu, Sundin997 napisał: Skoro takie SI w kilka dni pomogło mi bardziej w konfiguracji systemu niż takie forum przez kilka lat... Aaaa, to ja mówię sprawdzam i zobacz co mi wyszło. Blisko, ale i bez chat gpt można było to zrobić kilka lat temu bez jego pomocy, zanim ktokolwiek pomyslal o tej technologii. Widać, że czyta fora ta yntelygencja 😁 A teraz wystarczyło troszkę zmienić nie treść, a polskie znaki i proszę bardzo: Mogę tak w nieskończoność, zmienię kolejne polskie znaki i dojdą kolejne propozycje. 😁 Ale coś tam trafiło się temu chatowi. 😄 Edytowano Niedziela o 17:49 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano Niedziela o 17:54 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:54 (edytowany) Jak widzisz Jacek, AI docenia każdy sprzęt grający tylko ludzie wiecznie kręcą nosami. Wklejanie dalszej treści nie ma sensu Edytowano Niedziela o 17:54 przez soberowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 17:54 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:54 (edytowany) Nie moglem się powstrzymać, żeby nie odpisać na ostatnie zdanie chata gpt 😁😁😁 Nie! Dziękuję nasram, mam już wszystko co trzeba. 😂 10 minut temu, soberowy napisał: Wklejanie dalej treści nie ma sensu Jak widzisz Jacek, AI docenia każdy sprzęt grający tylko ludzie wiecznie kręcą nosami. Taaaa. Co by tam nie wpisać, pierwsze zdanie w odpowiedzi jest znamienne: "masz świetną bazę ". 😆😆😆🤣🤣🤣 Ciekawe, co by było, gdyby nie fora audio? 😉 Edytowano Niedziela o 18:05 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Niedziela o 18:03 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:03 (edytowany) 26 minut temu, Dedal napisał: W konfiguracji czego? I o jakim forum piszesz ? Bo na tym jesteś, pół roku . Czytam dłużej. 11 minut temu, DiBatonio napisał: Nie moglem si5e też powstrzymać, zebynie odpisać na ostatnie zdanie chata gpt 😁😁😁 Nie! Dziękuję nasram, mam już wszystko co trzeba. 😂 Taaaa. Co by tam nie wpisać, pierwsze zdanie w odpowiedzi jest znamienne: "masz świetną bazę ". 😆😆😆🤣🤣🤣 Może rzeczywiście trzeba uwierzyć w swój sprzęt a nie że zmiana kabelków coś,pomoże. To zadaj SI pytanie,czy tak naprawdę zmiana kabli ma sens,czy nie lepiej warto zainwestować w coś innego. Z AI trzeba umieć gadać,najlepiej po głebszym. Edytowano Niedziela o 18:06 przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 18:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:08 Zależy co czytasz . Wpadłem kiedyś na wpis kobiety która sugerowała że trzeba połknąć tasiemca żeby schudnąć . Lepiej słuchać i testować niz czytać nie zweryfikowanych wpisów, nie wiadomo kogo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 18:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:08 (edytowany) 16 minut temu, soberowy napisał: Wklejanie dalszej treści nie ma sensu Zapytalem o inne rzeczy, szkoda, że ma wiedzę tylko o drugim wypuście Moona 250i . Ale za to widać skąd ją bierze 😉 Zapytałem też o NADa z Twojej konfiguracji 😉 Moze tak zapytac o Rege i Naima ? 😉 Edytowano Niedziela o 18:10 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doniu99 Napisano Niedziela o 18:17 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 18:17 To ja się nawet nie pytam o moją rozterkę bo pewnie chat gpt ma inny gust muzyczny niż ja 😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 18:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:19 (edytowany) 19 minut temu, Sundin997 napisał: To zadaj SI pytanie,czy tak naprawdę zmiana kabli ma sens,czy nie lepiej warto zainwestować w coś innego. Przecież Ty to możesz zrobić 😁 Ale, żeby nie było zapytałem jeszcze o awaryjność najbardziej maglowanych na tym forum wzmacniaczy. Teraz czekam na ripostę, bo mam pewne typy co może się pojawić. Tik tak, tik tak... Edytowano Niedziela o 18:23 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts