DBF Napisano Czwartek o 13:07 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:07 Cześć Wszystkim! Patrząc jak wiele informacji wszędzie można znaleźć, to taki laik jak ja czuje się strasznie zagubiony w tym gąszczu i wlaśnie stąd ten post. Chciałbym zasięgnąć rad bardziej doświadczonych osób i ukierunkować swoją początkową przygodę z audio/video. Jesteśmy z żoną "świeżo" po wprowadzeniu się do Naszego pierwszego mieszkania i dopiero teraz interesujemy się tematem, ponieważ zawsze były ważniejsze rzeczy do sfinansowania i ogarnięcia (przykładem jest wieszak na kurtki ze zdjęcia, który w tym tygodniu został zastąpiony szafą i teraz czeka na nowy dom u Naszej znajomej). Nasz aneks kuchenny ma około 22m, z czego część wypoczynkowa jedyne 12m (niecałe 4m długości i 3.17m szerokości; oznaczone na planie). Kanapa odsunięta na około 10cm od ściany, odległość od TV to około 2.5m ale po zamontowaniu TV na ścianie będzie minimalnie więcej. Patrząc na takie wymiary i to co jest w internecie, to bardzo wątpiłem (i dalej trochę wątpie) w możliwości ogarnięcia tutaj fajnego zestawu KD ale nadzieja zachęciła mnie do napisania tutaj. Wiem już o tym, że KD za 5-6k, to o wiele gorsza inwestycja od stereo i stąd pomysł zakupu 2.0 z amplitunerem kina domowego, żebym był w stanie rozłożyć wydatki w czasie i mieć otwartą drogę do np 5.1 lub 5.1.2 (lub nawet 5.1.4) Poczytałem też, że kolumny podłogowe w tak niewielkim pomieszczeniu, które ma być wielofunkcyjne a nie tylko nastawione na KD, to może być strzał w kolano (żona się z tym zgadza patrząc po gabarytach), więc celuje w podstawkowe zamontowane albo na smukłych podstawkach albo na ścianie za pomocą uchwytów. Byłyby one po bokach TV (65 calowy) i w miarę blisko ściany, co pozwoliłoby na ustawienie ich w trójkącie równobocznym z centralną pozycją na kanapie (albo trochę bliżej TV, a wtedy z równobocznego zrobi się równoramienny). Tutaj muszę wtrącić, że szafka pod TV zostanie zmieniona (zrobię na zamówienie u stolarza, zeby dobrać takie wymiary i styl żeby pasowało do reszty mieszkania i żebym miał miejsce na pomieszczenie wszystkich sprzętów), wieszak po lewej od TV out, "pierdoły" po prawej od TV out. Zostanie lampa i regał na ksiązki. A z drugiej strony, to mamy regalik kawowy obok kanapy i on zostaje oraz rowerek stacjonarny, który też zostaje. Plan załączony jest w prowizorycznej skali (na tyle ile mogłem), gdzie 1 mała kratka to 12.5cm Drzwi balkonowe są w małej wnęce. Nie wykluczam kiedyś dywanu pod kanapą. Mam nadzieje, że plan oraz poglądowe zdjęcia z różnych perspektyw dają lepsze pojęcie o mojej sytuacji. Wracając do zestawu KD: zależy Nam i na odsłuchu muzyki ale w głowniej mierze na kinie pod filmy/seriale, tak żeby każda osoba na kanapie miała bardzo dobre wrażenia i wizualne i akustyczne. Nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce ale pomyślałem o Onkyo TX-RZ50 jako o sercu tego zestawu. Z tego co czytałem, to można do niego podpiąć również dodatkowy wzmaczniacz pod kolumny - jeśli kiedykolwiek poczułbym brak "jakości/mocy" w stereo, to jest to swojaka furtka bezpiecześtwa - czy to się zgadza? Dodatkowo trochę się podekscytowałem opiniami o DIRAC, który jest już wliczony w cenę tego amplitunera (nie ma Bass Control od razu ale ten amplituner nie obsługuje osobnego sterowania dwoma sub'ami, więc nie będzie mi się spieszyło z takim dodatkiem) i ponoć daje świetne rezultaty w pomieszczeniach, które nie są w świetny sposób przygotowane do audio. Spotkałem się też z opiniami, że ten amplituner pozwala na szerszą scenę w porównaniu do np Denona X3800 lub 4800. Jakieś alternatywy do tego amplitunera? Nie jest zbyt "ambitny" na to pomieszczenie? Dodam, że niedawno był w promo za granicą poniżej 5k PLN. Jeśli już uda się wybrać amplituner, to jak ugryźć zakup kolumn? Q350? LS50 meta? Diva 262? Unify Ref B6? Carina BS243.4? Polk Diamond 12mkII lub 15mkII (te dwie pary już "drogie")? Polk R200? Dali Opticon 1 mk2 lub Oberon 1 lub 3? Monitor Audio Silver 6G 50? Wharfedale EVO 4.2? Bardzo dużo opcji i oczywiście pytania: co zagra "ok" w stereo i będzie się dobrze nadawało do KD? Co z tego będzie dobre do mojego pomieszczenia? Jak duża różnica będzie pomiędzy najtańszymi z tej listy (lub modelami, które polecacie spoza listy) i najdroższymi (te Polki Diamond'y jednak swoje już kosztują)? Podsumowując: jakie combo ampli i stereo na początek? Kolejnym zakupem, zapewne "niedługo" po tym co powyżej będzie sub. Wiedząc jak ważny to element do KD, to będzie priorytetem w odkładaniu kasy i już teraz chciałbym spróbować coś wytypować (a nuż znajdzie się jakaś fajna promka na pepper'ku lub tutaj na forum). SVS SB1000 / PRO? A może starszy brat czyli seria 2000? Zastanawiałem się też nad PB 1000 Pro ale to już wielka krowa, więc ciekawiej wygląda 3000 Micro (najdroższy ale kompaktory i ponoć "świetnie" brzmi). Czytałem też że REL ma bardzo fajne modele, czyli HT/1003 MK2 i HT/1205 MK2. Jest też Klipsch RP-1200SW ale nie jestem przekonany do estetyki i chyba by nie przeszła z małżonką. Tak czy inaczej, to znów dużo opcji i dużo wątpliwości. Jeszcze wracając do możliwości RZ50, to czy byłbym w stanie bez problemu przełączać się w przyszłości pomiędzy stereo (oraz dedykowanymi ustawieniami do niego, zeby być w stanie w jak najlepszej jakości słuchać muzyki np ze Spotify) oraz z KD 5.1 (pod filmy z Netflixa czy gry z Xboxa)? Jak oceniacie DIRAC nawet w zestawach stereo lub 2.1 (to będą początkowe miesiące użytkowania sprzętu)? Zapewne miałem jeszcze z 15 pytań, o których zapomniałem pisząc ten post - albo będzie edytowany albo w samym wątku zadam pytania, które mnie męczyć będą. Z góry dzięki każdemu, kto poświęci swój czas na pomoc świeżakowi Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania jak najlepiej będę umiał, żeby doprecyzować wszystko co będzie potrzebne. Pozdrowienia ze słonecznego Wrocławia! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 13:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:40 5.1.4 nie zrobisz poprawnie w tym pomieszczeniu. Jak kupujesz podstawki to bez suba bedzie raczej słabo. Zapomniałeś o glosniku centralnym. Onkyo bedzie ok. Reszty musisz sobie posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Czwartek o 14:05 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 14:05 Dzięki za szybką odpowiedź! A 5.1.2 by się udało? Sufitu podwieszanego na pewno się nie uda zrobić ale jeszcze oświetlenie w salonie/kuchni będzie do zrobienia, więc coś w ścianach/suficie można pomyśleć żeby za jednym razem machnąć (ale x.x.2 czy x.x.4 to już końcowy etap tej przygody w tym mieszkaniu). Głośnik centralny miałem w głowie, ze to będzie pierwsza rzecz po kupnie suba, żeby stworzyć 3.1. Jeszcze nie rozglądałem się za docelowym modelem, bo daleko do tego. Za to patrzyłem na głośniki "tylne" (żeby zorientować się czy 5.1 będzie realne) i znalazłem info że np Monitor Audio Silver FX 7g może być całkiem ok jakbym na ścianie zamontował (po bokach kanapy). Chyba, że są lepsze rozwiązania dla mojego salonu? Wracając do suba, to czy powinienem się skupić na którymś z nich? Klipsch rozmiarowo chyba będzie za duży i tak. SVS 3000 micro najmniejszy ale też najdroższy. SB1000Pro wielkościowo i cenowo porównywalny z HT/1003 i jeszcze zostaje HT/1205, który i ceną i wielkością będzie pomiędzy tymi grupkami. Odsłuch na pewno najważniejszy, niemniej jednak czy są jakieś wyraźne plusy/minusy każdego z nich? Dodam, że to mieszkanie jest na najbliższe 5-10 lat, więc staram się celować w coś co będzie ok przez dłuższy czas - nie mamy z żoną kasy na upgrade raz na 3 lata na przykład jednak lepiej kupić coś ciut drożej raz, niż tanio ale wiele razy. Tylko pytanie czy przeskok z 3.3k (sb1000pro) na 5k (3000 micro) jest tego wart? Z kolumnami na front może być o tyle ciężko, że nie wiem czy są salony we Wro, które mają kilka lub większość z tych modeli do odsłuchu. Oraz czy coś z tego jest bardziej "kinowe"? (czytając recenzje Bowersa uznałem, że to świetne kolumny podstawkowe pod stereo do muzyki ale w KD mogą nie być tak dobre i nie wliczałem ich do swojej listy) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Czwartek o 14:35 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:35 5.1.2 to da radę. Jako surround spokojnie bronze fx 6g by wystarczyły i juz masz ponad 2k pln do zagospodarowania. Co do sub'ów może wariant 2x ht1003 i masz 5.2.2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Czwartek o 14:52 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 14:52 Jeśli 5.1.2 da radę, to już się cieszę (portfel trochę mnie ale kij z nim) Nie będzie znaczących różnic pomiędzy bronze fx 6g i silver fx 7g? 2k różnicy za dwie sztuki to jednak sporo (szczególnie, ze to praktycznie podwojenie kosztów w tym przypadku), więc dzięki za spostrzeżenie tego! Odnośnie sub - nie wiem czy realnie zmieszczę dwa i czy później będę mógł to sensownie skonfigurować. Myślałem o skorzystaniu z DIRAC, ale jakoże RZ50 nie ma osobnego sterowania dla sub'ów, to porzuciłem pomysł dwóch. Jakie korzyści bym miał z dwóch ht1003 w porównaniu do tego sb3000 micro (lub innego "droższego" ale jednego)? Jeśli chodzi o ulokowanie go w pokoju, to myślałem o okolicy regału na ksiązki i lampy, czyli po prawej stronie od TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 15:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:22 Cześć Onkyo jest bardzo fajną opcją. W kwestii suba nie szedłbym w największe modele skoro to pomieszczenie głównie użytkowe. Velodyne MiniVee, MicroVee, SVS 3000 Mini, KEF KC62 itd. są fajnymi opcjami. Taniej Velodyne Impact X, SVSy PB, RELe z serii HT. To czy ostatecznie lepszy będzie większy, czy mniejszy dobrze byłoby sprawdzić po odsłuchu. Ustawienie i akustyka zagra tu bardzo dużą rolę. W kwestii kolumn, to przy naściennych niemal na pewno będziesz musiał wspierać się subem przy muzyce. Przy podstawkowych, czy podłogowych nie będzie to konieczne. Warto byłoby posłuchać kilku opcji, byś poznał różne brzmienia Recenzje jedno, odsłuch drugie, pamiętaj o tym W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy — na miejscu mamy bardzo szeroką ofertę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Czwartek o 15:26 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:26 Łatwej zgrać dwa mniejsze niż jeden większy, ale z miejscem przeważnie jest gorzej, chociaż u Ciebie opcja 1sub po lewej stronie tv, a drugi po przekątnej mogłaby zaistnieć. Nie potrzebujesz niezależnej regulacji sub'ów. Temat niedawno opisywał na forum tomw dla rz30. Odnośnie FXów bronze wg mnie będą wystarczające - i tak dają większą przestrzeń niż zwykłe kierunkowe, do tego zgrabniej prezentują się na ścianie. Silvery pewnie będą oferować "więcej wszystkiego" ale czy będzie to przeskok adekwatny do podwojenia ceny to już Twoje uszy musiałyby ocenić. Sam mam bronze fx 6g i jak dotąd bez uwag (a zastąpiły diva262). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 17:28 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:28 (edytowany) 2 godziny temu, lion napisał: Temat niedawno opisywał na forum tomw dla rz30. Akurat RZ30 posiada niezalezna kalibrację dla dwóch subwooferow. A efektem tej dyskusji było to, że jak ktoś ma możliwość ustawienia subwooferow poprawnie (czyli trzeba założyć pełną dowolność w szuraniu nimi po pomieszczeniu) to ta niezalezna kalibracja nie jest niezbędna. Jeżeli zaś takiej możliwości nie mamy to niezależne sterowanie plus dobra korekcja potlmoga uzyskać przyzwoity efekt. Edytowano Czwartek o 17:28 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Czwartek o 17:34 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 17:34 1 godzinę temu, Q21 napisał: Cześć Onkyo jest bardzo fajną opcją. W kwestii suba nie szedłbym w największe modele skoro to pomieszczenie głównie użytkowe. Velodyne MiniVee, MicroVee, SVS 3000 Mini, KEF KC62 itd. są fajnymi opcjami. Taniej Velodyne Impact X, SVSy PB, RELe z serii HT. To czy ostatecznie lepszy będzie większy, czy mniejszy dobrze byłoby sprawdzić po odsłuchu. Ustawienie i akustyka zagra tu bardzo dużą rolę. W kwestii kolumn, to przy naściennych niemal na pewno będziesz musiał wspierać się subem przy muzyce. Przy podstawkowych, czy podłogowych nie będzie to konieczne. Warto byłoby posłuchać kilku opcji, byś poznał różne brzmienia Recenzje jedno, odsłuch drugie, pamiętaj o tym W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy — na miejscu mamy bardzo szeroką ofertę Hej, porównam sobie wymienione mniejsze suby, chociaż na razie (z tego co często wymieniane było) to SVS 3000 Micro wygrywa. Niemniej jednak odsłuchu nie było, wiec gadać sobie mogę. Spojrzałem na nie i każdy z nich wydaje się solidny. KEF na pewno powyżej budżetu. Jak spojrzałem na dane pomiędzy Velodyne a SVS, to zauważyłem że SVS ma frequency response: 23-240 Hz (±3 dB), a Velodyne Frequency Response: (± 3 dB) 32 – 180 Hz i jeśli dobrze to rozumiem to SVS powininen zagrać niżej i lepiej? Jeśli chodzi o kolumny, to myslę właśnie o podstawkowych modelach jako kolumny przednie w KD i mam tylko zagwozdkę jak je zamontować - czy na stojakach czy na uchwytach na ścianie przy TV. No i oczywiście które wybrać, ale to już zabawa na odsłuchy (chociaż wolałbym zawęzić listę przed nimi). 1 godzinę temu, lion napisał: Łatwej zgrać dwa mniejsze niż jeden większy, ale z miejscem przeważnie jest gorzej, chociaż u Ciebie opcja 1sub po lewej stronie tv, a drugi po przekątnej mogłaby zaistnieć. Nie potrzebujesz niezależnej regulacji sub'ów. Temat niedawno opisywał na forum tomw dla rz30. Odnośnie FXów bronze wg mnie będą wystarczające - i tak dają większą przestrzeń niż zwykłe kierunkowe, do tego zgrabniej prezentują się na ścianie. Silvery pewnie będą oferować "więcej wszystkiego" ale czy będzie to przeskok adekwatny do podwojenia ceny to już Twoje uszy musiałyby ocenić. Sam mam bronze fx 6g i jak dotąd bez uwag (a zastąpiły diva262). Dzięki za info o tym temacie, poszukam i poczytam Myślę, że drugi sub to byłby fajny dodatek po tym jak skompletuje 5.1.2 (albo chociaż 5.1). Koszta spore, a nie wiem czy będę czuł potrzebę. Tak właśnie czytałem, że FX dają przestrzeń i to mnie na nie nakierowało w porównaniu do klasycznych głośników. W moim przypadku ustawienie na bi-pole, prawda? Tak czy inaczej najpierw 2.0, później 2.1, kolejno 3.1 i dopiero będę działał z tylnymi i "atmosami". 8 minut temu, PanKlor napisał: Akurat RZ30 posiada niezalezna kalibrację dla dwóch subwooferow. A efektem tej dyskusji było to, że jak ktoś ma możliwość ustawienia subwooferow poprawnie (czyli trzeba założyć pełną dowolność w szuraniu nimi po pomieszczeniu) to ta niezalezna kalibracja nie jest niezbędna. Jeżeli zaś takiej możliwości nie mamy to niezależne sterowanie plus dobra korekcja potlmoga uzyskać przyzwoity efekt. To najpierw ogarnę (recenzje) jak wypada ten RZ30 na tle starszego RZ50, bo nie wiem czy byłby dla mnie sens brania go dla niezależnego sterowania sub'ami. Jakie jeszcze plusy/minusy? Różnica ceny nie jest zbyt duża pomiędzy tymi modelami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Czwartek o 19:04 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:04 @PanKlor No i właśnie dlatego poruszyłem temat rz30 jako wariant z niezależną regulacją sub'ów, bo nie zawsze jest to szczęśliwa opcja. To było tutaj: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 05:13 Udostępnij Napisano Piątek o 05:13 Małe pomieszczenie. 5.1.4 by się udało natomiast to niesie ze sobą koszty inengo amplitunera. Nie wiem czy przy tak bliskim odsłuchu jednak nie został bym przy 5.1.2 Ale to juz jak wolisz. Amplitunery obsługujące 9 kanałów są droższe. Od końca suby klipscha nowej generacji bardzo fajne. Schodza nisko, grają poteznie kinowo znakomita konstrukcja. 1200 da rade. SVS SB1000 / 2000 czy REL HT 1003 / 1250 beda bardziej uniwersalne w przypadku kino/stereo/koncerty nie zejda tak nisko ale maja lepsza kontrole. Zdecydowanie monitory do tego pomieszczenia. Jaki budżet? RZ50, Denon X 3800 fajne amplitunery. Osobiscie mimo lepszej ceny na Denona pewnie szedł bym w Onkyo albo Pioneera 505 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 05:40 Udostępnij Napisano Piątek o 05:40 10 godzin temu, lion napisał: ariant z niezależną regulacją sub'ów, bo nie zawsze jest to szczęśliwa opcja. Tłumaczyłem, że należałoby pokazać pomiar REW po a nie to co widzi Dirac. Dodatkowo wskazane byłoby DLBC. Jeżeli z jakiś powodów to dalej nie działa to zawsze można podłączyć te suby kabelkiem RCA Y i tyle. Kupując nowy amplituner lepiej mieć taką opcję niż nie, szczególnie do nieregularnego pomieszczenia gdzie mozliwosc ustawiania subow jest ograniczona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Piątek o 07:19 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 07:19 46 minut temu, Piotr Sonido napisał: Małe pomieszczenie. 5.1.4 by się udało natomiast to niesie ze sobą koszty inengo amplitunera. Nie wiem czy przy tak bliskim odsłuchu jednak nie został bym przy 5.1.2 Ale to juz jak wolisz. Amplitunery obsługujące 9 kanałów są droższe. Od końca suby klipscha nowej generacji bardzo fajne. Schodza nisko, grają poteznie kinowo znakomita konstrukcja. 1200 da rade. SVS SB1000 / 2000 czy REL HT 1003 / 1250 beda bardziej uniwersalne w przypadku kino/stereo/koncerty nie zejda tak nisko ale maja lepsza kontrole. Zdecydowanie monitory do tego pomieszczenia. Jaki budżet? RZ50, Denon X 3800 fajne amplitunery. Osobiscie mimo lepszej ceny na Denona pewnie szedł bym w Onkyo albo Pioneera 505 To prawda, że małe i właśnie dzięki Tobie i wcześniejszym odpowiedziom mam "pewność", że 5.1.2 (lub 5.2.2) będzie praktyczniejszym wyborem w moim przypadku, dziekuję Odnośnie suba Klipscha, to już jak pominę wygląd, to niestety problemem robią się jego rozmiary. Prawdopodobnie zagra świetnie (patrząc po paśmie przenoszenia do 16.5Hz) ale 48x43 front i aż 66 na głębokość to niestety przesada w moim salonie. Teraz tak siedzę przed robotą i zrobiłem tabelkę z SVS i REL: SB 3000 Micro wygrywa wymiarami. SB 2000 Pro jest bardzo podobne wymiarami do HT/1003, ale ma lepsze parametry. SB 1000 Pro jest też podobne wymiarami do HT/1003 i też ma lepsze parametry. Ciekawe jest to, że HT/1205 jest większe od SB 1000/2000 Pro i ma teoretycznie gorsze parametry. Seria PB odpadnie dla mnie przez wymiary. Tak czy inaczej zostaje odsłuch i zobaczenie na własne oczy czy różnica wymiarów pomiędzy np SB 2000 Pro i SB 3000 Micro jest rażąca na żywo, bo cena taka sama. Odnośnie amplitunera, to bardziej waham się pomiędzy RZ30 i RZ50. Cenowo teraz jest podobnie, szczególnie że 50tka to starszy model i można spotkać na promocjach w cenie 30tki (a do tego 50tka jest ciut mocniejsza). Za to 30tka ma niezależne sterowanie sub'ami - tylko czy mi to jest/będzie potrzebne (nie wiem kiedy nadejdzie moment, żebym kupował drugi)... Nastawiając się na 5.1.2 chyba będę polował na promki RZ50. Chyba, że serio warto RZ30 i docelowo iść w 5.2.2? Wiem, że idealnie sub'ów nie będę w stanie ustawić w salonie (idealnie czyli sprawdzać 10 pozycji itp itd), więc byłbym "skazany" na DLBC. Jeśli chodzi o monitory, to wiedząc że ma być to lewa i prawa ręka tego zestawu (szczególnie na początku jak jeszcze nie będzie sub'a), to nie celuje w nic poniżej 1500zł/szt (chyba, że w tym zakresie kasy coś gra dobrze do KD i okazjonalnej muzyki?) i wątpie żebym był w stanie wyjść dużo powyżej 2500zł/szt. Będąc przy temacie monitorów, to widziałem że jest na rynku trochę głośników efektowych / atmos'owych, które są takie kątowe i producenci ustawiają je właśnie na kolumnach/monitorach - czy to jest dobry pomysł dla mojego pokoju i chęci stworzenia 5.1.2? Jeśli tak, to warto by było, zeby się to komponowało ze sobą i dźwiękowo i estetycznie w salonie. Chyba, że to się jeszcze inaczej montuje pod taki zestaw atmos? Te dodatkowe głośniki i tak byłyby kupowane na dalszym etapie, ale nie chciałbym robić sobie pod górkę wybierając "złe" monitory. 19 minut temu, PanKlor napisał: Tłumaczyłem, że należałoby pokazać pomiar REW po a nie to co widzi Dirac. Dodatkowo wskazane byłoby DLBC. Jeżeli z jakiś powodów to dalej nie działa to zawsze można podłączyć te suby kabelkiem RCA Y i tyle. Kupując nowy amplituner lepiej mieć taką opcję niż nie, szczególnie do nieregularnego pomieszczenia gdzie mozliwosc ustawiania subow jest ograniczona. Jeszcze nie wiem co to REW, ale pewnie doczytam U mnie możliwości z ustawieniem sub'ów będą ograniczone ale jeśli Ty lub ktoś inny miałby czas i chęci, to czy mógłby zaznaczyć na zdjęciach ode mnie, gdzie byłoby "ok" je ustawić (i jako jeden sub i jako dwa)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 07:31 Udostępnij Napisano Piątek o 07:31 (edytowany) 16 minut temu, DBF napisał: Będąc przy temacie monitorów, to widziałem że jest na rynku trochę głośników efektowych / atmos'owych, które są takie kątowe i producenci ustawiają je właśnie na kolumnach/monitorach - czy to jest dobry pomysł dla mojego pokoju i chęci stworzenia 5.1.2? Poszukaj moich postów z ostatnich 2 miesięcy. Wrzucałem obrazek czym się różnią implementacje takiego upfiring w dużej kolumnie i w nadstawce. Ja z efektu upfiring (w duzej kolumnie) jestem wzglednie zadowolony. Słychać to co ma słychać z góry, efekty typu deszcz etc. są fajnie rozproszone w przestrzeni. Natomiast jeżeli ma być słychać jakiś głos z góry itp. to faktycznie trochę się na tym traci. Jak masz możliwość zamontowania głośników na suficie to idź w tę stronę. Jak nie masz to sobie takie upfiring wypożycz na odsłuch w domu i sam zadecydujesz. Upewnij się. że Twoje pomieszcze nie nei jest wyższe niż te ~280 cm, masz lity sufit, nie ma na nim żadnych lamp, ozdób, dyfuzorów które mogłyby przeszkodzić w bezpośrednich odbiciach fali dźwiękowej. 16 minut temu, DBF napisał: Jeszcze nie wiem co to REW, ale pewnie doczytam Darmowy program - Room EQ Wizard. Pozwala mierzyć odpowiedź pomieszczenia. Potrzeba do tego mikrofonu pomiarowego. Najpopularniejszy UMIK-1 to ok 500-600 PLN. Mało kto z 1 subwooferem ma w kinie dobry bas bo to fizycznie niemożliwe do uzyskania wa warunkach domowych. Jak ktoś nie jest osłuchany (a większość nie jest bo nie ma warunków) to taki pomiar przydaje się, żeby ocenić efekty korekcji, zmian w ustawieniu subów itp. Zachęcam do spróbowania 5.2.2 w takim małym pomieszczeniu wydaje się, że 2 x SB 1000/2000 Pro mogą już dać zadowalający efekt. 16 minut temu, DBF napisał: U mnie możliwości z ustawieniem sub'ów będą ograniczone ale jeśli Ty lub ktoś inny miałby czas i chęci, to czy mógłby zaznaczyć na zdjęciach ode mnie, gdzie byłoby "ok" je ustawić (i jako jeden sub i jako dwa)? W niesymetrycznym pomieszczeniu to jest zazwyczaj jakies zgaduj zgadula. Możesz popróbować pobawić się kalkulatorami akustycznymi. https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/?v=288404204e3d ale one nie biorą pod uwagę np. dużych okien itp. które mają wpływ na to co się dzieje. Generalnie nie stawiaj ich za blisko siebie. Spróbuj po przekątnej, jeden w rogu drugi koło szafki rtv, jeden z przodu drugi z tyłu (przy kanapie). Edytowano Piątek o 07:36 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Piątek o 08:21 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 08:21 47 minut temu, PanKlor napisał: Poszukaj moich postów z ostatnich 2 miesięcy. Wrzucałem obrazek czym się różnią implementacje takiego upfiring w dużej kolumnie i w nadstawce. Ja z efektu upfiring (w duzej kolumnie) jestem wzglednie zadowolony. Słychać to co ma słychać z góry, efekty typu deszcz etc. są fajnie rozproszone w przestrzeni. Natomiast jeżeli ma być słychać jakiś głos z góry itp. to faktycznie trochę się na tym traci. Jak masz możliwość zamontowania głośników na suficie to idź w tę stronę. Jak nie masz to sobie takie upfiring wypożycz na odsłuch w domu i sam zadecydujesz. Upewnij się. że Twoje pomieszcze nie nei jest wyższe niż te ~280 cm, masz lity sufit, nie ma na nim żadnych lamp, ozdób, dyfuzorów które mogłyby przeszkodzić w bezpośrednich odbiciach fali dźwiękowej. Darmowy program - Room EQ Wizard. Pozwala mierzyć odpowiedź pomieszczenia. Potrzeba do tego mikrofonu pomiarowego. Najpopularniejszy UMIK-1 to ok 500-600 PLN. W niesymetrycznym pomieszczeniu to jest zazwyczaj jakies zgaduj zgadula. Możesz popróbować pobawić się kalkulatorami akustycznymi. https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/?v=288404204e3d ale one nie biorą pod uwagę np. dużych okien itp. które mają wpływ na to co się dzieje. Generalnie nie stawiaj ich za blisko siebie. Spróbuj po przekątnej, jeden w rogu drugi koło szafki rtv, jeden z przodu drugi z tyłu (przy kanapie). Sufit u mnie to 250-255cm, nie pamiętam teraz ale z żoną dosięgami stojąc na palcach Tak czy inaczej w planach mamy (kiedyś) zrobić lepsze oświetlenie w salonie/kuchni, bo teraz jest tak jak deweloper dał plus najtańsze klosze z Ikea, więc pewnie się to zgra z decyzją czy będę chciał upfiring czy jakoś da się na sufit coś włożyć (bez robienia podwieszanego). A sufit wygląda tak jak na zdjęciach, wiec pustka. REW - będzie do ogarnięcia. Plus czytałem, że ten mikrofon też lepszy przy robieniu kalibracji DIRAC. 2 pieczenie na jednym ogniu? Wracając do sub'ów, to znalazłem też taką tabelkę i trochę mniej się uśmiecham do 3000 Micro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 08:40 Udostępnij Napisano Piątek o 08:40 16 minut temu, DBF napisał: Wracając do sub'ów, to znalazłem też taką tabelkę i trochę mniej się uśmiecham do 3000 Micro Raczej bym go nie wybrał jako głównego suba. No chyba ze mialbym absolutny brak miejsca. SB 2000 Pro zagra duzo lepiej. Wystarczy spojrzeć na maks SPL. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Piątek o 08:45 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 08:45 3 minuty temu, PanKlor napisał: Raczej bym go nie wybrał jako głównego suba. No chyba ze mialbym absolutny brak miejsca. SB 2000 Pro zagra duzo lepiej. Wystarczy spojrzeć na maks SPL. Właśnie to mi się rzuciło w oczy mocno i jak dojdzie do zakupu, to coś czuje że sb2000pro będzie faworytem. Oczywiście później ustawienie wszystkiego, to będzie dodatkowa zabawa ale to już dopiero na etap jak będzie chociaż 2.1 Byłbyś w stanie doradzić zawczasu czy jest realna opcja na głośniki sufitowe ale bez sufitu podwieszanego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 09:18 Udostępnij Napisano Piątek o 09:18 15 godzin temu, DBF napisał: Jak spojrzałem na dane pomiędzy Velodyne a SVS, to zauważyłem że SVS ma frequency response: 23-240 Hz (±3 dB), a Velodyne Frequency Response: (± 3 dB) 32 – 180 Hz i jeśli dobrze to rozumiem to SVS powininen zagrać niżej i lepiej? Niżej - tak. Czy lepiej - kwestia porównania. 15 godzin temu, DBF napisał: Jeśli chodzi o kolumny, to myslę właśnie o podstawkowych modelach jako kolumny przednie w KD i mam tylko zagwozdkę jak je zamontować - czy na stojakach czy na uchwytach na ścianie przy TV. No i oczywiście które wybrać, ale to już zabawa na odsłuchy (chociaż wolałbym zawęzić listę przed nimi). Możesz wykorzystać np. uchwyty Vogels VLB200. Ze standami zajmą tyle, co podłogówki Zawęzisz listę po pierwszym odsłuchu - porównasz kilka opcji i wyznaczysz sobie kierunek, w którym chcesz iść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 10:52 Udostępnij Napisano Piątek o 10:52 2 godziny temu, DBF napisał: Byłbyś w stanie doradzić zawczasu czy jest realna opcja na głośniki sufitowe ale bez sufitu podwieszanego? Minxy 12 albo 22 jak ma być budżetowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Piątek o 15:02 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 15:02 5 godzin temu, Q21 napisał: Niżej - tak. Czy lepiej - kwestia porównania. Możesz wykorzystać np. uchwyty Vogels VLB200. Ze standami zajmą tyle, co podłogówki Zawęzisz listę po pierwszym odsłuchu - porównasz kilka opcji i wyznaczysz sobie kierunek, w którym chcesz iść. Nie będę ukrywał, że już nie mogę się doczekać pierwszych wrażeń i z odsłuchu monitorów i sub'ów Małżonkę zabiorę ze sobą, żeby znaleźć kompromis w tym gąszczu produktów. Spojrzałem na specyfikację tych uchwytów i wyglądają bardzo fajnie! Jakbym chciał ich użyć do głośników efektowych przy kanapie czy na górze ściany (wrzucę foto moich rysunków zaraz), to powinny się sprawdzić perfect. Aczkolwiek zobaczyłem, że mają ograniczenie do 300mm głębokości kolumny, więc np Silver 100 7g będzie już za grube (332mm), co skłoniło mnie do poszukiwań alternatywy i coś takiego się napatoczyło: BT77 side (wg producenta do 350mm na głębokość i 450mm wysokości, więc pomieszczą nawet takie "klocki" jak Wharfedale EVO 4.2). Dodatkowe przemyślenia: bardzo jestem ciekaw jaka różnica będzie w graniu stereo za około 3-3.5k za parę (KEF Q3 lub Q350, Dali Opticon 1 MK2, Elac UniFi Ref B6 lub Carina, Diva 3 lub 262) w porównaniu do zestawu za 5-5.5k (Wharfedale EVO 4.2, Dali Opticon 2 MK2 lub Oberon 1C, MA Silver 100 7g, KEF Q Concerto Meta, Pylon Diamond 15 lub 18). Dużo tego i mętlik w głowie. 3 godziny temu, PanKlor napisał: Minxy 12 albo 22 jak ma być budżetowo. Wstępne rzuty pokoju z umiejscowieniem audio (nie dodawałem tylnych). Głowy na około 100cm od podłogi. Centralny pod kątem, żeby grał w stronę twarzy, a nie kolan. Monitory oddalone o 25-40cm od brzegu TV. "Atmosy" dałem dwie pozycje: pierwsza (około 34st) czyli odchylenie od zalecanych przez Atmos 45st ale o wiele łatwiejsza instalacja, druga (około 45st) już "idealna" Atmos'owo ale więcej roboty (i wątpie, żeby takie rozwiązanie dostało zgodę żony ze względów estetycznych). Przeglądając informacje w internecie natknąłem się na opinie, że ta pierwsze wypada bardzo bardzo dobrze i daje efekt "wielkiego obrazu" oraz działa o niebo lepiej od głośników upfiring (co też potwierdziło dodatkowo to, co wcześniej pisałeś) Dobrym krokiem idę czy powinienem coś skorygować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Piątek o 15:32 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 15:32 Nie wiem czy można edytować swoje wpisy, ale chyba nie, więc szybka aktualizacja - "atmosy" na rysunku mogą być tylko i wyłącznie przy ścianie pod sufitem. Oddalone (tak jak w wersji "drugiej") nie przejdą. Zostaje więc opcja pierwsza - około 34 stopni nachylenia. Dodatkowe pytanie: głośniki surround, które będę montował na ścianie za kanapą, to jak szeroko być powinny? Zakładając że monitory z przodu będą od siebie oddalone o około 2.5m, to jak szeroko ustawiać te z tyłu? Jaki przedział tutaj będzie bezpieczny i jaki akceptowalny? Od razu zaznaczę, że niestety nie będą one na wysokości uszu ale dzięki uchwytom będę w stanie je lekko obrócić i pochylić, żeby to miało większy sens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 15:37 Udostępnij Napisano Piątek o 15:37 (edytowany) Kolego, ustawienie Atmosow pod katem 45 stopni dotyczy ukladu z x.x.4 lub x.x.6. Przy x.x.2 montujesz je nad glowa. Boisz sie akceptacji to zamontuj nad lbem szyne swietlna i obok refelktorow daj glosniki. 12 minut temu, DBF napisał: Dodatkowe pytanie: głośniki surround, które będę montował na ścianie za kanapą, to jak szeroko być powinny? W Twoim wypadku jak najszerzej. Przyjmuje sie za surroundy nie powinny byc blizej jak 1m od najlizszego miejsca odsluchu. Jak musza byc blisko to dajesz je wyzej, ale jak zrobisz to przesadnie to beda katowo zbyt blisko prawidlowo zamontowanych Atmosow. Edytowano Piątek o 15:45 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBF Napisano Piątek o 15:46 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 15:46 (edytowany) Cześć, przeglądałem informacje od Dolby i takie coś mają na oficjalnej stronie: A jak patrzę w instrukcji od RZ50, to mam takie grafy: Wersja 5.1.2 z Front High nie zadziała jako Atmos? U kilku twórców na YT widziałem takie zestawy właśnie i stąd pomysł, który ma szanse przejść w domu. EDIT: światło jeszcze do zrobienia, więc to jest jakiś trop Na pewno będę o tym myślał w przyszłości. Niemniej jednak mam nadzieje, że wyjaśnisz mi to czego nie rozumiem wyżej. Jeśli oczywiście mogę Cię o to prosić Edytowano Piątek o 15:51 przez DBF Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 15:51 Udostępnij Napisano Piątek o 15:51 Zadziala tylko nie tak jak powinno. Amplituner nie wie gdzie są glosniki. Te powinny być ustawione wg wytycznych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 15:54 Udostępnij Napisano Piątek o 15:54 (edytowany) Dolby jasno definiuje jak ma wygladac x.x.2. Albo glosniki nad glowa, albo upfiring z odbiciami. Onkyo jak i inne ampli skonfigurowac tak mozesz by Atmos ustawic w miejscu FHL/FHR, soft daje Ci taka mozliwosc. Ale licz sie z tym jak ten Atmos ma dzialac. On ma dawac dzwieki nad Toba, a nie przed Toba. To efekt padajacego deszczu, walajacego sie sufitu, skrzypienie schodow itd. Z GORY, nie z przodu. To dzwiek obiektowy, kodek ma zadanie umiescic efekt w scisle okreslonym miejscu w przestrzeni. Edytowano Piątek o 15:56 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts