Skocz do zawartości

Następca Yamaha RN602 + Tannoy Mercury M4

MIŁY

Recommended Posts

Trochę filmów pooglądałem na Youtube i w teorii wiem na czym polega różnica pomiędzy ciepło brzmiącym wzmacniaczem/kolumnami a wzmacniaczem/kolumnami jasnymi czy analitycznymi. Nigdy jednak nie miałem okazji brać udziału w odsłuchu, na którym zostaną obok siebie postawione "klocki" o ciepłym profilu i o profilu analitycznym czy jasnym, aby jednoznacznie stwierdzić jaki profil mi najbardziej pasuje. Chciałbym umówić się na taki odsłuch w najbliższym czasie. Wiem, że czasem warto łączyć ze sobą np. analityczny/jasny wzmacniacz z kolumnami ciepłymi czy neutralnymi, aby zrównoważyć dźwięk. Generalnie nie lubię dźwięku "z pod koca" ale nie lubię także przejaskrawionej, drażniącej i meczącej góry. Szukam czegoś na długie odsłuchy, dźwięku detalicznego, selektywnego. rozdzielczego ale nie męczącego, z punktowym, nisko schodzącym basem, o neutralnej średnicy, poukładaną w miarę sceną dźwiękową. Wstępnie chciałbym przed odsłuchem jakąś selekcję przeprowadzić i i odrzuć co do siebie ewidentnie nie pasuje a co pasuje.

Najbardziej z opisów pasuje mi Cambridge CX81 Mk2 więc proszę o poradę osoby osłuchane czy to ma sens

Cambridge CX81 Mk2 + Audio Physic Classic 8

Cambridge CX81 Mk2 + KEF Q 11 Meta

Cambridge CX81 Mk2 + Pylon Diamond 28 Mk2

Może coś od niżej wymienionych producentów pasuje bardziej do tego czego oczekuję i co opisałem powyżej?

REGA, ROTEL, ROKSAN, AUDIOLAB, MUSICAL Fidelity, ATOLL?

1 godzinę temu, pairtick napisał:

Zmienianie jednocześnie więcej niż jednego elementu, to błąd. 

Z tego co widzę, koniecznie chcesz kupić Cambridge i jakieś kolumny do niego - czyli będziesz świetnym klientem dla sklepu, na wiele lat zmian. 

Cóż, choice is yours.

Pierwsze zdanie to cenna uwaga.

Nie koniecznie Cambridge, ale faktycznie chcę kupić nowy sprzęt. Nie znam się na tyle, aby kupować bez obawy sprzęt używany.

3 godziny temu, MIŁY napisał:

Trochę filmów pooglądałem na Youtube i w teorii wiem na czym polega różnica pomiędzy ciepło brzmiącym wzmacniaczem/kolumnami a wzmacniaczem/kolumnami jasnymi czy analitycznymi. Nigdy jednak nie miałem okazji brać udziału w odsłuchu, na którym zostaną obok siebie postawione "klocki" o ciepłym profilu i o profilu analitycznym czy jasnym, aby jednoznacznie stwierdzić jaki profil mi najbardziej pasuje. Chciałbym umówić się na taki odsłuch w najbliższym czasie. Wiem, że czasem warto łączyć ze sobą np. analityczny/jasny wzmacniacz z kolumnami ciepłymi czy neutralnymi, aby zrównoważyć dźwięk. Generalnie nie lubię dźwięku "z pod koca" ale nie lubię także przejaskrawionej, drażniącej i meczącej góry. Szukam czegoś na długie odsłuchy, dźwięku detalicznego, selektywnego. rozdzielczego ale nie męczącego, z punktowym, nisko schodzącym basem, o neutralnej średnicy, poukładaną w miarę sceną dźwiękową. Wstępnie chciałbym przed odsłuchem jakąś selekcję przeprowadzić i i odrzuć co do siebie ewidentnie nie pasuje a co pasuje.

Najbardziej z opisów pasuje mi Cambridge CX81 Mk2 więc proszę o poradę osoby osłuchane czy to ma sens

Cambridge CX81 Mk2 + Audio Physic Classic 8

Cambridge CX81 Mk2 + KEF Q 11 Meta

Cambridge CX81 Mk2 + Pylon Diamond 28 Mk2

Może coś od niżej wymienionych producentów pasuje bardziej do tego czego oczekuję i co opisałem powyżej?

REGA, ROTEL, ROKSAN, AUDIOLAB, MUSICAL Fidelity, ATOLL?

Rotel ma bardzo dobre, przystępne cenowo wzmacniacze. 

Proponowałbym Ci zainteresować się Rotelem A12mk2 lub A14mk2.

Dwa, uznane, wydajne modele które mogłyby sporo namieszać z kolumnami

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a12-mkii.html?gad_source=1&gad_campaignid=17943066416&gbraid=0AAAAAD3sgsGVlr01GAURyTLSCyuMyuSL6&gclid=CjwKCAjwuIbBBhBvEiwAsNypvQBNQvuZxrtpfRmfiVPWRbKW8E3kxTx8LLhGyw4GMO8vXQLXL5jOsBoCzdMQAvD_BwE

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a14-mkii.html

I tak szczerze pisząc, zacząłbym od porównania eletroniki a potem do niej żaglował różnymi kolumnami, żeby nie popaść w zakłopotanie.

rotel-a12-mkii-sil.webp

rotel-a14-mkii-bl-wybor-redakcji.webp