Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Napisano

@pairtick, @Nowy75 widzę , że znacie się trochę na tym żarciu więc mam pytanie. Macie jakiś pomysł jak wchłonąć w jedzeniu 160 gram białka ?Zaznaczam , że jestem po za domem ok. 12 godzin dziennie. W robocie mam mikrofalę, a w chałupie to już full wypas sprzętowy , połowy nazw nawet nie pamiętam :)

Napisano

Z tym białkiem to trochę propaganda- wchłaniasz jednorazowo pewną ilość a reszta wyfruwa w postaci bąków,a także bardziej materialnie....😁. Nie sztuka zjeść,sztuka przyswoić 😁

No i w sumie @tomek4446 piszesz "wchłonąć", jest patent, odmłodzić się biologicznie, jesteś młodszy,więcej pochłaniasz i wchłaniasz 😁

Napisano
15 minut temu, Nowy75 napisał:

jest patent, odmłodzić się biologicznie, jesteś młodszy,więcej pochłaniasz i wchłaniasz

Mój zegarek pokazuje mi , że mam wiek sprawnościowy 42 lata , czyli odmłodził mnie o 17 lat :) Dziennie białka jem jak pokazuje mi Fitatu ok. 96-125 gram. To jak na moje treningi mało. Wpierdzielam łososia na zimno , kozi serek, twarożki , skyr , kurczaka / ponoć najlepszy ten najtańszy bo od razu masz sterydy i antybiotyki :) / parówki , kabanosy .... Skyr i twarożki doprawiam czasem / mam problemy z systematycznością/ białkiem Whey. Masz rzecz jasna rację , najważniejsze jest wchłanianie , to samo co białka dotyczy to witamin , magnezu , błonnika .....

Jedyne co biorę codziennie to kreatynę. A'propo's kreatyny to nie wiem czemu przez półtora roku żarłem Monohydrat o smaku cementu , nikt mi nie powiedział , ze są smakowe :)

Napisano
31 minut temu, tomek4446 napisał:

zegarek pokazuje mi , że mam wiek sprawnościowy 42 lata , czyli

Tomasz,to jesteś młodzian 😁. Stosownie do wieku olej tabelki i jedz jak Ci apetyt podpowiada 😁

Napisano

Swoją drogą,Tomasz, niezła tabela z tym jedzeniem 😁. Jestem ostatnio w delegacji w Radomiu,nim dojechałem wszedł hot- dog, garść orzeszków,3 duże kawy w trasie, zgodnie z tematem wątku 😁. Dopiero teraz ,w obiad, leczę żołądek,flaki , żurek i do roboty!

Cholera, wątki się mieszają😁

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Mój zegarek pokazuje mi , że mam wiek sprawnościowy 42 lata , czyli odmłodził mnie o 17 lat :)

Mój mi pokazuje, stan na wczoraj, 63,5 - siedemnaście to nie jest. 

A na tym co, jak i kiedy jeść, to się zupełnie nie znam. Odżywiam się instynktownie. Lubię proste jedzenie. IMG_20250819_224033_671.jpg.c6c312ff999829fca1ba5acdebf67fd7.jpgIMG_20250815_020103_723.jpg.3b3ea51f3bf4c2f924ff71413907e18d.jpgIMG_20250727_180210392.jpg.3aa1b370f0a199d7174140be42fadf30.jpg

A poniżej, przykład paralaksy 😉

IMG_20250802_083102_450.jpg

IMG_20250802_083149_964.jpg

Edytowano przez pairtick
Napisano
4 godziny temu, tomek4446 napisał:

Jedyne co biorę codziennie to kreatynę. A'propo's kreatyny to nie wiem czemu przez półtora roku żarłem Monohydrat o smaku cementu , nikt mi nie powiedział , ze są smakowe :)

Kupiłem niedawno, za chwilę zacznę stosować. Raz dziennie bierzesz?

W końcu wróciłem na siłkę po prawie roku nieobecności.

Napisano
6 godzin temu, tomek4446 napisał:

łososia

Atlantyckiego? To Cię oświecę 😉 

Atlantic salmon - a czy nie powinno być 'wild atlantic salmon'? Owszem, powinno - z tym, że wtedy mógłbyś pozwać taką firmę za 'wild' 😁 ponieważ to są na 99,9(9)% łososie hodowlane z farm jak poniżej. 

Farma jest na Oceanie Atlantyckim? No jest. To i łosoś jest 'atlantycki' 😝 

A jakie są warunki w hodowlach łososia, to nie będę tu wrzucał.

Ja zupełnie zrezygnowałem, wolę szprotki 😋 

Distribution_of_Atlantic_salmon.svg.png

1280px-Faroe_Islands_in_the_Kingdom_of_Denmark_(globe_zoom).svg.png

Færøsk_havbrug.1.jpg

Nieźle w gumę lecą, co?

Napisano
2 godziny temu, pairtick napisał:

ponieważ to są na 99,9(9)% łososie hodowlane z farm jak poniżej. 

1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Łososie muszą być dzikie, inne to sama chemia.

Panowie , jest 8 miliardów ludzi na świecie. Czyli dużo. Nie mam wątpliwości , że obecne żarcie zdrowe nie jest , bo nie może. Wykarmienie takiej ilości ludzi nie jest możliwe z przydomowych ogródków, gdzie nawozimy naturalnie , kurki , świnki, krówki  chodzą sobie wolno. Naprawdę się staram zwracać uwagę na skład , ale przy obecnej przemysłowej produkcji jedzenia muszę iść na kompromisy.

Napisano
10 minut temu, tomek4446 napisał:

muszę iść na kompromisy.

Sedno sprawy. Kiedyś rozważałem takie hard -eko odżywianie. Żeby to faktycznie wykonać, brakło by mi czasu na inne aktywności,a zwłaszcza na zarobkowanie na tzw. chleb powszedni