Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

To jest, moim zdaniem, przykład płyty źle zrobionej. Brzmi lepiej w odtwarzaczu samochodowym.* 

Mam sporo takiej muzyki sprzed ery B&W. Renata Przemyk, jakieś płyty Oasis i podobne klimaty. A może moje stereo nie radzi sobie ze ścianą dźwięku? Nie wiem, lubię, to co mam. 

*Autor wpisu zastrzega sobie prawo do posiadania własnej opinii, ktora, jak to w całym audio, jest kwestią zupełnie subiektywną 😀.

20250601_085758.jpg

Grzesiu..., cale szczescie, ze zastrzegłeś to, że to subiektywna ocena, a'propos surowosci :). Ja nazwalbym to podbitą czescia pasma ( pewnie w okolicach 12khz) co skutkuje wrazeniem szczegulowosci? A to tylko efekt. Do tego to typowa vka charakterystyczna dla monitorow czyli z podbitym basem w czestotliwosci br, spadkiem w srednich i strzalem do nizszszych wyzszych...12khz a poźniej juz powrotem do sredniej.

Brak slodkosci? Posluchaj jakichkolwiek monitorow studyjnych takiej wyzszej klasy powiedzmy powyzej 5kzl za szt.

Napisano
11 godzin temu, audiowit napisał:

cale szczescie, ze zastrzegłeś to, że to subiektywna ocena

Jak każda! Jak każde inne uszy niż moje, i preferencje. Niestety, zbyt często o tym zapominam.

11 godzin temu, audiowit napisał:

Brak slodkosci? Posluchaj jakichkolwiek monitorow studyjnych takiej wyzszej klasy powiedzmy powyzej 5kzl za szt.

Co polecasz? I gdzie takich można posłuchać?

• 2 months later...
Napisano
Dnia 30.05.2025 o 10:39, Kraft napisał:

Zasadniczo wszystkie źródła cyfrowe są sztos. Podobnie wzmacniacze. Schody zaczynają się przy kolumnach, ale i tu większość jest co najmniej dobra. Największy ból jest z akustyką 

Skutecznym rozwiązaniem problemów z akustyką bywa rozwód 😁

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 1.06.2025 o 08:50, michaudio napisał:

To jest kiepsko nagrany album.

A ja tak go lubię! :) Słucham ostatnio dużo starych polskich nagrań i są zespoły nagrane na ogół świetnie (Perfect, Bajm, Dżem) i są nagrane fatalnie (Rezerwat, Oddział Zamknięty). 

Mech, który kocham, też mógłby być nagrany lepiej. A przecież tak dużą wagę ta kapela przywiązywała do brzmienia! Pierwszy polski zespół który grał koncerty kwadrofoniczne (i pierwszy, który używał laserów  na scenie). 

Co do Maanamu: ta płyta jeszcze OK, ale Nocny Patrol jest nagrany wprost strasznie. A szkoda, bo super muzyka. 

Dnia 30.05.2025 o 10:22, Sipo napisał:

Ciekawy jestem opinii na temat posiadanego sprzętu i jego subiektywnej oceny.

U mnie gra tak dobrze, że sam sobie zazdroszczę. :) 

Kolega fanatyk, który ma klocków w domu za jakieś 100 tys € gdy przychodzi do mnie (a bardzo lubi) to zawsze powtarza, że takie granie kosztowałoby laika minimum 50 tys €. 

Ale gdy ktoś buduje system świadomie, z założoną koncepcją, czytaj: wie, czego chce, to można się opękać za ułamek tej bezsensownej kwoty. Szczególnie w Digital Audio naprawdę dobry dźwięk dostaniemy dziś za zupełnie śmieszne pieniądze. Niestety - wzmacniacze dobrej klasy wciąż swoje kosztują, podobnie z kolumnami. 

Co bym zmienił? Pewnie kable na Siltecha. No i muszę dokupić sieciówkę do Aurendera. Ostatnio miałem w systemie kable za 10 tys. € (właśnie ten kolega przyniósł) i największa zmiana zaszła właśnie po podpięciu sieciówki pod Aurendera. Wcale nie na superdrogich głośnikowych czy interkonektach. 

Chociaż mam tu swoją koncepcję: żeby podpiąć sieciówkę pod Aurendera, musiałem wyciągnąć wtyczkę od zasilacza impulsowego do Fosi. Może więc ta bardzo pozytywna zmiana nie wynikła z zastosowania wymyślnego przewodu (2x droższy niż dałem za Aurendera) tylko z prostej przyczyny, że zasilacz impulsowy od Fosi przestał siać zakłóceniami po sieci? :) 

W każdym razie Fosi (którego i tak teraz nie używam) pozostaje wypięty z sieci. Spróbujcie przy okazji wyciągnąć z sieci wszystkie wtyczki impulsowe i zbadajcie wpływ tego prostego zabiegu na brzmienie Waszego systemu? 

Kabel zasilający do Aurendera tak czy owak kupię. Oczywiście nie za tysiące, tylko za jakieś 50€ z Ali. 

Napisano
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Kolega fanatyk, który ma klocków w domu za jakieś 100 tys € gdy przychodzi do mnie (a bardzo lubi) to zawsze powtarza, że takie granie kosztowałoby laika minimum 50 tys €. 

Piszesz o systemie opartym na P3ESR?

Napisano
4 godziny temu, il Dottore napisał:

Być może dlatego ma sprzęt za €100k 😁