Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 05:48 Napisano Poniedziałek o 05:48 dostaleś sciane z balkonem? Dobrze rozumiem? A co miales do tej pory? Mówiłeś że sprzedałes żeby było na remont. Odpisz, cytując
Mikael Napisano Poniedziałek o 08:22 Autor Napisano Poniedziałek o 08:22 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: dostaleś sciane z balkonem? Dobrze rozumiem? A co miales do tej pory? Mówiłeś że sprzedałes żeby było na remont. Tak, ścianę z balkonem. Miałem Cyrus One + Sonus Faber Lumina II. Podobało mi się to granie, choć w nieco dynamiczniejszych i ostrzejszych utworach było zbyt grzecznie. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 05:32 Napisano Wtorek o 05:32 To kwestia kolumn. To może ten cyrus ale z AP? Albo Fyne / Monitor audio Silver? Odpisz, cytując
Mikael Napisano wczoraj o 15:35 Autor Napisano wczoraj o 15:35 Wpadłem do salonu Denona i udało mi się posłuchać Marantza MCR-612 z Dali Oberon 3 i Q Acoustics 3030c. W obu przypadkach bardzo mi się podobało, wydaje mi się, że to dobry wybór do salonu na komodę. No i cenowo pierwsza klasa, bo 4-5 tys. to dobry kierunek. Ale tak zacząłem się zastanawiać, czy np. Wiim AMP (albo nawet Wiim Amp Ultra) nie zagra lepiej, np. w połączeniu z discmanem FiiO DM13 puszczonym po optyku + jakieś nieduże monitorki. Ciekawi mnie też połączenie MCR-612 (on skradł moje serce swoją multifunkcjonalnością) np. z Kef Q350 lub Q1 Meta czy Indiana Line Tesi 3. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 15:49 Napisano wczoraj o 15:49 3 minuty temu, Mikael napisał: Wpadłem do salonu Denona i udało mi się posłuchać Marantza MCR-612 z Dali Oberon 3 i Q Acoustics 3030c. W obu przypadkach bardzo mi się podobało, wydaje mi się, że to dobry wybór do salonu na komodę. No i cenowo pierwsza klasa, bo 4-5 tys. to dobry kierunek. Ale tak zacząłem się zastanawiać, czy np. Wiim AMP (albo nawet Wiim Amp Ultra) nie zagra lepiej, np. w połączeniu z discmanem FiiO DM13 puszczonym po optyku + jakieś nieduże monitorki. Ciekawi mnie też połączenie MCR-612 (on skradł moje serce swoją multifunkcjonalnością) np. z Kef Q350 lub Q1 Meta czy Indiana Line Tesi 3. Ale ta 612 to ma chyba z 9 lat , ja kupiłem swoją chyba w 2016 roku. Nie narzekam na nią, obecnie gra mi w sypialni(razem z kolumnami Wilson EL-4), bardziej robiąc za dźwięk z tv. Biorąc pod uwagę wiek konstrukcji , raczej spróbował bym albo Wimm Amp Ultra , albo te Eversolo Play (które może być z transportem cd lub bez). Jeśli już decydował byś się na 612 i korzystasz z serwisów streamingowych( u mnie Tidal i Qobuz) , to jak dla mnie dużo lepiej one brzmią puszczane z apki Mconnect(po UPnP) niż z Heosa. Odpisz, cytując
Mikael Napisano wczoraj o 16:29 Autor Napisano wczoraj o 16:29 38 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Ale ta 612 to ma chyba z 9 lat , ja kupiłem swoją chyba w 2016 roku. Nie narzekam na nią, obecnie gra mi w sypialni(razem z kolumnami Wilson EL-4), bardziej robiąc za dźwięk z tv. Biorąc pod uwagę wiek konstrukcji , raczej spróbował bym albo Wimm Amp Ultra , albo te Eversolo Play (które może być z transportem cd lub bez). Jeśli już decydował byś się na 612 i korzystasz z serwisów streamingowych( u mnie Tidal i Qobuz) , to jak dla mnie dużo lepiej one brzmią puszczane z apki Mconnect(po UPnP) niż z Heosa. Czyli raczej nie polecasz tego MCR-612? Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 16:42 Napisano wczoraj o 16:42 (edytowany) 14 minut temu, Mikael napisał: Czyli raczej nie polecasz tego MCR-612? Mnie nigdy nie zawiódł, przez te 9 lat sprawuje się bardzo dobrze i nie było nigdy żadnych problemów. Jeśli chodzi o samo granie, to sprzęty , które go zastąpiły grały jednak lepiej, nawet z tych samych kolumn a były to na początku Dali Zensor 5 potrafiły wyciągnąć więcej. Ale to jednak były sprzęty co najmniej dwukrotnie droższe. Trochę kłopotliwe są pierwsze ustawienia, pózniej już jest ok. Pod względem wyglądu najlepiej podoba mi się Eversolo Play, choć może być tak że Wimm Amp Ultra zagra trochę lepiej. Edytowano wczoraj o 16:43 przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
Mikael Napisano wczoraj o 17:44 Autor Napisano wczoraj o 17:44 1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał: Mnie nigdy nie zawiódł, przez te 9 lat sprawuje się bardzo dobrze i nie było nigdy żadnych problemów. Jeśli chodzi o samo granie, to sprzęty , które go zastąpiły grały jednak lepiej, nawet z tych samych kolumn a były to na początku Dali Zensor 5 potrafiły wyciągnąć więcej. Ale to jednak były sprzęty co najmniej dwukrotnie droższe. Trochę kłopotliwe są pierwsze ustawienia, pózniej już jest ok. Pod względem wyglądu najlepiej podoba mi się Eversolo Play, choć może być tak że Wimm Amp Ultra zagra trochę lepiej. Ale to „lepiej” przy większych sprzętach to jest od razu słyszalna różnica, czy trzeba na spokojnie usiąść i się wsłuchać? Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 12 minut temu, Mikael napisał: Ale to „lepiej” przy większych sprzętach to jest od razu słyszalna różnica, czy trzeba na spokojnie usiąść i się wsłuchać? Wiesz, ja to ten zestaw dobrze znałem, bo grał u mnie prawie 4 lata(najpierw 3 lata w Niemczech i rok w Warszawie), to jak podłączyłem Arcama SA30 to zmiana od razu była słyszalna. W tym ustawieniu co grało wcześniej miałem duże problemy przez mod basowy, przez który ten bas znikał, szczególnie w okolicy miejsca odsłuchowego. Arcam SA30 ma Dirac, czyli kalibracje akustyczną pomieszczenia, która w takich przypadkach potrafi bardzo pomóc. Po zrobieniu Diraca i imporcie odpowiednich krzywych, różnica w porównaniu do tego co potrafił pokazać MCR 612 była ogromna. Po roku przeniosłem cały sprzęt na inną ścianę i ustawiłem w trójkącie równobocznym i akustyka pomieszczenia bardzo się poprawiła i sam Dirac nie wnosił już nic na plus. Dlatego sprzedałem SA30 i kupiłem to co mam w stopce, i tu też jest duży progres na plus. W porównaniu do 612 jest wszystkiego więcej, szczegółów, przestrzenności, lokalizacji zródeł, no świetny jest bas. 612 dobra jest do takiego słuchania w tle, czy jako dźwięk z tv, ale do normalnych odsłuchów to jednak trzeba szukać innych sprzętów , ale na początek może wystarczyć , tak jak i mnie przez 4 lata wystarczał. Jak się zaczyna zmieniać, to ciągle kusi kupić coś lepiej czy inaczej grającego. Tak się u mnie zmieniało. 3 Odpisz, cytując
Mikael Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu 18 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Wiesz, ja to ten zestaw dobrze znałem, bo grał u mnie prawie 4 lata(najpierw 3 lata w Niemczech i rok w Warszawie), to jak podłączyłem Arcama SA30 to zmiana od razu była słyszalna. W tym ustawieniu co grało wcześniej miałem duże problemy przez mod basowy, przez który ten bas znikał, szczególnie w okolicy miejsca odsłuchowego. Arcam SA30 ma Dirac, czyli kalibracje akustyczną pomieszczenia, która w takich przypadkach potrafi bardzo pomóc. Po zrobieniu Diraca i imporcie odpowiednich krzywych, różnica w porównaniu do tego co potrafił pokazać MCR 612 była ogromna. Po roku przeniosłem cały sprzęt na inną ścianę i ustawiłem w trójkącie równobocznym i akustyka pomieszczenia bardzo się poprawiła i sam Dirac nie wnosił już nic na plus. Dlatego sprzedałem SA30 i kupiłem to co mam w stopce, i tu też jest duży progres na plus. W porównaniu do 612 jest wszystkiego więcej, szczegółów, przestrzenności, lokalizacji zródeł, no świetny jest bas. 612 dobra jest do takiego słuchania w tle, czy jako dźwięk z tv, ale do normalnych odsłuchów to jednak trzeba szukać innych sprzętów , ale na początek może wystarczyć , tak jak i mnie przez 4 lata wystarczał. Jak się zaczyna zmieniać, to ciągle kusi kupić coś lepiej czy inaczej grającego. Tak się u mnie zmieniało. Zestaw którego szukam nie ma być do „poważnego” słuchania muzyki. W tym temacie muszę się zadowolić słuchawkami. Może kiedyś to się zmieni, ale póki co zestaw stereo będzie stał na komodzie, niedaleko stołu, więc będzie to raczej „przy okazji”. Mam sporą kolekcję winyli i CD i nie chcę, by się marnowały. 🙂 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 3 minuty temu, Mikael napisał: Zestaw którego szukam nie ma być do „poważnego” słuchania muzyki. W tym temacie muszę się zadowolić słuchawkami. Może kiedyś to się zmieni, ale póki co zestaw stereo będzie stał na komodzie, niedaleko stołu, więc będzie to raczej „przy okazji”. Mam sporą kolekcję winyli i CD i nie chcę, by się marnowały. 🙂 Rozumiem, to na razie kup coś do plumkania . Jak będziesz chciał by gramofon grał dobrze to też będziesz musiał dokupić przedwzmacniacz gramofonowy, bo te tanie sprzęty jeśli je mają to niskiej jakości. Ten Arcam SA30 miał bardzo dobrej jakości przedwzmacniacz gramofonowy. Ja idę w innym kierunku, płyta winylowa mnie nie kręci bo to ogromne wydatki jeśli chcemy by to dobrze grało, a płyty cd wszystkie zgrałem na dysk Eversolo. Da mnie podstawa o streaminig, ja wolę słuchać zrobionych sobie składanek, a samych płyt słucham rzadziej. Ale sporo osób preferuje podobnie do ciebie winyle i płyty cd, ja już stary i wygodny jestem. Wolę użyć fona czy pilota niż wstawać i zmieniać płyty. 2 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 13 godzin temu, Mikael napisał: Wpadłem do salonu Denona i udało mi się posłuchać Marantza MCR-612 z Dali Oberon 3 i Q Acoustics 3030c. W obu przypadkach bardzo mi się podobało, wydaje mi się, że to dobry wybór do salonu na komodę. No i cenowo pierwsza klasa, bo 4-5 tys. to dobry kierunek. Ale tak zacząłem się zastanawiać, czy np. Wiim AMP (albo nawet Wiim Amp Ultra) nie zagra lepiej, np. w połączeniu z discmanem FiiO DM13 puszczonym po optyku + jakieś nieduże monitorki. Ciekawi mnie też połączenie MCR-612 (on skradł moje serce swoją multifunkcjonalnością) np. z Kef Q350 lub Q1 Meta czy Indiana Line Tesi 3. plus tego że tego MCR 612 idzie dostać na prawdę w dobrych promocjach. Stara konstrukcja ale zdaje się dostawała ostatnio jakieś upgrady. 11 godzin temu, Mikael napisał: Ale to „lepiej” przy większych sprzętach to jest od razu słyszalna różnica, czy trzeba na spokojnie usiąść i się wsłuchać? Słyszalna 2 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 12 godzin temu, Mikael napisał: Zestaw którego szukam nie ma być do „poważnego” słuchania muzyki. W tym temacie muszę się zadowolić słuchawkami. Ostatnie 4 lata jak pracowałem w Niemczech to też do słuchania muzy kupiłem sobie dość dobre słuchawki ze wzmacniaczykiem (wybrałem jednego z lepszych dongli by podłączać go do kompa i telefonu), i kolumienki aktywne Kef LSX. Lepsza jakość była z zestawu słuchawkowego i tego przeważnie używałem do odsłuchów. Ale gdy wróciłem do Warszawy prawie słuchawek nie używam, bo jednak zestaw stacjonarny daje mi większą radość ze słuchania. Teraz słuchawek używam wyłącznie gdy ktoś wrzuci jakiś filmik z dzwiękiem i muszę to przesłuchać z laptopa. Bez słuchawek to po prostu nie brzmi dobrze. Odpisz, cytując
Recommended Posts