Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 6.07.2025 o 21:42, fp74 napisał:

@resi czy możesz napisać jaka powierzchnia pomieszczenia u Ciebie i jak te Sonusy się sprawują.  Przyznam, że rozważam przeskok z Luminy 2 właśnie na Sonetto 2 ale nie wiem, czy nie będą jednak za duże dla mnie, zwlaszcza trochę boję się basu.... Więc,  jakie wrażenia? 

Moją opinią nie można się sugerować. Raczkuje w tym świecie audio. Nie znam się na opisach na prawidlosciach. Także ja mogłabym wprowadzić w błąd. 

• 2 months later...
Napisano
Dnia 12.06.2025 o 12:32, resi napisał:

Dzień dobry

Na wstępie zaznaczę że słuchając w kilku salonach propozycji z forum z mojego wątku o soczystym ciepłym brzmieniu zmieniło mi się zapotrzebowanie na inny styl grania na bardzo naturalny. Tak jak jakiś pan napisał w którymś wątku że na początek ciepłe soczyste podbarwione brzmienie wygra u nie świadomego słuchacza na początku ale później przyjdzie głód na prawdziwe naturalne brzmienie. I właśnie mi przyszedł. Pany w salonach pokazali mi sprzęt z dziedzin naturalnych brzmień tak to nazwijmy bo do fachowości nazewnictwa mi daleko. I spodobało mi się to brzmienie naturalne. 

Wybrałam sobie B&W ale słuchając ich z tyluma wzmacniaczami pogubiłam się i znowu tu jestem i pisze 

Z czym to kupić bo nie mogę się zdecydować. 

A problem jest bo grały z wieloma wzmacniaczami i powiem że nie mam faworyta bo gdy grają z jakimś wzmakiem to przyzyczajam się do dźwięku i jest ok a później grają z innym I też jest super 

Więc z czym kupić te kolumny aby w domu się przyzwyczaić do wzmaka i zamknąć poszukiwania. Z jakim wzmacniaczem owe kolumny są najczęściej łączone ?

Mam nadzieję że jestem zrozumiana 

U mnie chronologia była trochę inna bo najpierw miałem Yamaha as 1200 a później do niej dołączyły b&w705 s3. Całkiem świadomie po odsłuchu. 

Ten zestaw nie zagra rewelacyjnie każdej muzyki ale zagra większość której słucham i którą lubię. 

Jeżeli chodzi o ciężkie granie to raczej powracam do moich cantonów 896.2 DC. 

Natomiast pozostałą muze obsłużą 705! Grają świeżo detalicznie z mocnym basem. Z powodzeniem nagłaśniają 30 metrowy salon, 

Napisano
Dnia 12.06.2025 o 20:57, Webster.brd napisał:

Napisałaś, że szukasz neutralnego dźwięku.  Bowers neutralny nie jest.  Tak jak napisali koledzy, jest to rozrywkowe granie. W sumie takie BMW. ;) Ale nie ma nic złego w jeżdżeniu BMW, więc jeśli Ci sie podoba taki dźwięk, to super. Raczej żaden wzmacniacz nie zmieni bardzo tego charakteru, ale może go lekko skorygować pod własne gusta. Najlepiej przesłuchać kolumny z kilkoma różnymi wzmacniaczmi i porównać.  Od hegla do hybrydy. 

Panowie... co Wy za przeproszeniem p....cie?! Co jak co, ale efekciarskiego grania głośnikom B&W zarzucić nie można. Chyba, że to jest recenzja fachowców czytających recenzje innych fachowców. Jeśli ktoś miał do czynienia z podstawkowymi B&W to wie, że ostatnie, co im można zarzucić to efekciarstwo. Chyba, że dla kogoś efekciarstwo to są detale na górze, bo dla mnie efekciarstwo to jest granie V-ką, a tak nie grają żadne Bowersy ani podstawkowe ani podłogowe. Jakieś pomieszanie pojęć tu nastąpiło, a porównanie B&W do BMW to chyba tylko poprzez prymitywizm paraboli poprzez zestawienie liter w nazwie. Masakra.

• 1 month later...
Napisano
Dnia 26.09.2025 o 07:29, Piotr Sonido napisał:

Odwaznie, ale gratulację :)

Ale czy to oznacza że masz dwie pary kolumn wyjętych i ustawionych obok siebie?

Nie mam je w różnych lokalizacjach/domach żeby było prościej. A teraz news od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem prawdziwej perełki Peachtree nova300. I wiecie co b&w pokazały swoją nową twarz taki Banderas w Zabójcach jeżeli młodzież kojarzy. 

Byłem sceptyczny ale Nova 300 powaliła mnie na kolana to cud techniki w cenie grubo poniżej 8k z potężną rezerwa mocy! 

Napisano
Dnia 4.11.2025 o 21:02, piotr71 napisał:

Nie mam je w różnych lokalizacjach/domach żeby było prościej. A teraz news od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem prawdziwej perełki Peachtree nova300. I wiecie co b&w pokazały swoją nową twarz taki Banderas w Zabójcach jeżeli młodzież kojarzy. 

Byłem sceptyczny ale Nova 300 powaliła mnie na kolana to cud techniki w cenie grubo poniżej 8k z potężną rezerwa mocy! 

A no to już w ogóle premium jak dwie salki odsłuchowe :)

Ja miałem do czynienia co prawda nie z tym modelem tylko jakimś sprzed dobrych 10 lat. Ale wtedy też Peachtree zagrał całkiem sympatycznie. 

Nie wiem jak teraz ale to klasa D która nie gra jak typowa klasa D. Daje nutke ciepła. Może dlatego z Bowersami Ci tak podeszła.

Coś jak Nupprime.

Dnia 5.11.2025 o 10:22, Webster.brd napisał:

Napiszesz o nim cos więcej, bo pierwszy raz słyszę o takim sprzęcie. Robiłeś jakies porównania z innymi wzmacniaczami? 

Jest w sieciach TopHiFi. 

Napisano

Wrażenia jak zwykle są subiektywne ale w ślepym teście z klasą ab raczej byśmy przepadli. Jest strona USA na której gość robi techniczną wiwisekcję tego wzmacniacza poddając go krytyce. Co ciekawe techniczne aspekty tak bardzo subtelne nie przekładają się na wrażenia odsłuchowe poparte licznymi głosami "wzburzonych" użytkowników. Ja słucham Nova 300 zarówno z b&w jak i canton Vento i raczej pozostanie ze mną dłużej. 

IMG_20251105_074102762_HDR_AE.jpg