Spell Napisano Piątek o 12:28 Napisano Piątek o 12:28 Cześć wszystkim Dane techniczne pomieszczenia Wysokość 253cm Szerokość 370cm Długość 474cm Zastanawiam się jakie kino domowe mogę umieścić w takim pomieszczeniu na długiej ścianie kanapa a na przeciwległej tv. Przeczytałem sporo wątków na tym forum i nie tylko i po prostu chce żeby miało to ręce i nogi. Chciałbym zrobić jak najlepsze kino domowe ale z głową . Widzę jak jedni mają pomieszczenie 14/16m i myślą nad 5.1.4 czy 7.2. mieszkanie w bloku z lat 60 robimy właśnie całkowity remont . Sufit będzie podwieszany i pytanie czy wysokość o jaką go opuszczę też jest jakoś mocno istotna bo chciałem o tyle aby się ewentualne głośniki sufitowe zmieściły . Moje pytanie jaki zestaw głośników byłby adekwatny do takiego pomieszczenia i wtedy też jakie konkretnie głośniki itd byście zaproponowali . Jestem totalnie zielony w tym temacie i dopiero wdrażam się w świat audio. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Piątek o 13:50 Napisano Piątek o 13:50 Celuj w 5.2.2. Reszta zależy od Twojego budżetu. 1 Odpisz, cytując
Spell Napisano Piątek o 15:11 Autor Napisano Piątek o 15:11 Dziękuję . Narazie będę umieszczał kable i wszystko pod to przygotowywał i rok czy dwa będziemy wynajmować żeby sobie ulżyć z kredytem także kupno głośników jest oddalone w czasie ale kluczowa jest ilość głośników i przygotowanie pod nie pomieszczenia Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Piątek o 18:20 Napisano Piątek o 18:20 Schematy gdzie umieścić glosniki znajdziesz na stronach dolby. Jezeli chodzi o subwoofery to przyjmij ze jeden gdzieś na przedniej scianie a drugi z tylu. Jak je najlepiej ustawić wyjdzie dopiero w praniu. Wrzuc jakis plan z naniesiona propozycja montażu glosnikow to dostaniesz informacje czy jest ok. Odpisz, cytując
Spell Napisano Piątek o 19:53 Autor Napisano Piątek o 19:53 Jutro coś rozrysuje i wrzucę . Schemat dolby widziałem . Po prostu w jednym salonie usłyszałem " 5.1 to max poniewaz atmosy się robi w pomieszczeniach powyżej 25m2 " dlatego spytałem czy faktycznie tak jest czy mnie olali z odpowiedzią Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Jestem tego samego zdania. 5.1.2 albo 5.2.2 https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.2-overhead-speaker-setup-guide Tu masz ogólne założenie. Im bliżej tego będziesz tym lepiej. Odpisz, cytując
Spell Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Ok sporo się wyjaśniło na ten moment . Przygotuje okablowanie pod 5.2.2 jeden sub przy tv na 1/4 ściany a z tyłu na 3/4 długości tak żeby były jakby po przekątnej ? Jeśli inaczej to powiedzcie. Podkresle że jestem totalnie zielony i posiłkuje się wiedzą z forum i internetu, także to co dla was jest 2+2, to ja tego jeszcze nie miałem i mogę nie znać. Jeśli coś wyda się wam oczywiste, to śmiało możecie napisać, broń boże się nie obrazę a rzetelna wiedzę chętnie przyswajam. Budżet jaki myślałem przeznaczyc na ten zestaw to około 15 tys plus minus w razie czego jednego suba mogę sobie potem dokupić jakby się nie spinalo. Odpisz, cytując
Butler Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) Z subami ciężko doradzić złotą radę bo najlepiej na początku pomierzyć akustycznie pomieszczenie by jakieś wnioski wyciągnąć. Generalnie dwa suby z przodu do bardzo kiepski pomysł. Optymalnie jeśli są ustawione po przekątnych pomieszczenia lub w relacji vis/a/vis. To takie bardzo spore uproszenie, ale niech to będzie dla Ciebie punkt wyjścia do planowania okablowania. 1/4 front i 3/4 tył może być całkiem ok. Edytowano 21 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, Spell napisał: Ok sporo się wyjaśniło na ten moment . Przygotuje okablowanie pod 5.2.2 jeden sub przy tv na 1/4 ściany a z tyłu na 3/4 długości tak żeby były jakby po przekątnej ? Jeśli inaczej to powiedzcie. Podkresle że jestem totalnie zielony i posiłkuje się wiedzą z forum i internetu, także to co dla was jest 2+2, to ja tego jeszcze nie miałem i mogę nie znać. Jeśli coś wyda się wam oczywiste, to śmiało możecie napisać, broń boże się nie obrazę a rzetelna wiedzę chętnie przyswajam. Budżet jaki myślałem przeznaczyc na ten zestaw to około 15 tys plus minus w razie czego jednego suba mogę sobie potem dokupić jakby się nie spinalo. Wydaje sie być sensownie ale wyjdzie w praniu. Pamiętaj zeby zapewnić zasilanie subwooferom. Budzet wydaje się być też ok. Zastanów sie jeszcze do czego to bedzie służyć. Suby otwarte sa większe ale do kina wyjdzie taniej za podobny efekt niz przy zamkniętych. Te drugie sprawdza sie za to lepiej w muzyce. Celowalbym w Onkyo RZ30 i do tego resztę zestawu dobierał w tym budżecie. Odpisz, cytując
Recommended Posts