Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Na wstępie zaznaczam, że moja wiedza w tym temacie jest mała, więc raczcie wybaczyć błędy czy głupie pytania jeśli takowe się pojawią.

Posiadam od kilku lat zestaw kina domowego składający się z Yamahy RX-V385, kolumn przednich Pylon Pearl 25, centralnego Avance S777 i tego samego modelu głośniki efektowe oraz suba Klipscha. Pomieszczenie w którym gra ten zestaw ma niecałe 20 m2. Zastanawiam się nad przerzuceniem Pylonów na głośniki efektowe i zakupem do przodu czegoś innego (Opal 23?) lub też na wymianę efektowych Avance na drugą parę Pearl 25. Jako, że wstępnie chciałbym się zmieścić w 2-3 tysiącach w grę wchodzą jak najbardziej używki. Pytanie czy taki ruch ma sens i co ewentualnie polecacie? Będę wdzięczny za wszelkie merytoryczne uwagi. 

Brzmienie Pearl 25 mi się podoba i z tego co pamiętam na odsłuchu podobały mi się bardziej niż Pearl 27.

Napisano

To nie jest dobry pomysł. 

Kolumny podłogowe jako surround nie grają wcale lepiej a zuzywaja dosc spory zapas energi który jest rozdzielany na inne kolumny. 

Opal sa senne. To nie jest dobry wybór. 

Może Tobie brakuje suba? Albo lepszego amplitunera?

Napisano (edytowany)

Nie ma to wiekszego sensu. Kolumny w kinie i tak odcinasz na ok 80 Hz. W tym budżecie możesz rozważyć lepszy centralny np. albo troche dozbierać i budować 5.1.2 w zależności od możliwości lokalowych.  Drugi subwoofer plus lepszy amplituner to już sporo wiecej ale też lepszy kierunek niz to co proponujesz.

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Cześć :)
Jak wyżej, też uważam, że niezbyt to ma sens. W budżecie 2-3 tys PLN nie zrobisz wielkiego przeskoku względem Pearli 25. Znacznie lepiej pomyśleć nad innym centralnym moim zdaniem ;) 

Napisano

Ok, to mam dalsze pytania:

1. Jaki centralny polecalibyście gdyby poszedł w jego wymianę?

2. Czy wymiana efektowych na inne niepodłogowe ma sens czy też nie będzie różnicy w efekcie za bardzo?

3. W przypadku pójścia w 5.1.2 czy jest możliwość aby głośniki sufitowe były bezprzewodowe a jeśli tak to czy to efektowo ma to sens? Cały parter mam świeżo po gruntownym remoncie i umieszczenie kabli w ścianach to dużo większy problem niż tylko wykucie bruzd a każda próba skończy się albo rozwodem albo moim pogrzebem 😉

Napisano

Odnośnie punktu 3 to niekoniecznie musi być Yamaha. Jeśli będę chciał pójść w 5.1.2 to i tak czeka mnie wymiana amplitunera, bo RX-V385 nie obsłuży Atmosa. Pytanie było bardziej ogólne czy bezprzewodowe głośniki sufitowe są realne i mają sens. Jeśli tak to za tym miało pójść pytanie jaki amplituner i jakie głośniki ewentualnie.

Napisano
37 minut temu, Wolf13 napisał:

Odnośnie punktu 3 to niekoniecznie musi być Yamaha. Jeśli będę chciał pójść w 5.1.2 to i tak czeka mnie wymiana amplitunera, bo RX-V385 nie obsłuży Atmosa. Pytanie było bardziej ogólne czy bezprzewodowe głośniki sufitowe są realne i mają sens. Jeśli tak to za tym miało pójść pytanie jaki amplituner i jakie głośniki ewentualnie.

Rozumiem - po prostu z ogólnodostępnych rozwiązań tylko Yamaha ma bezprzewodowy surround (ale tak jak pisalem raczej nie Atmos). Są oczywiście adaptery do przesyłania dźwięku na odległość ale one zazwyczaj wymagają własnego zasilania a gniazdek na suficie raczej nie masz... 

Napisano
Dnia 26.06.2025 o 11:58, Wolf13 napisał:

1. Jaki centralny polecalibyście gdyby poszedł w jego wymianę?

nie musi byc do kompletu frontów. Jaki masz na niego budżet?

2. Czy wymiana efektowych na inne niepodłogowe ma sens czy też nie będzie różnicy w efekcie za bardzo?

bardzo indywidualna sprawa.

3. W przypadku pójścia w 5.1.2 czy jest możliwość aby głośniki sufitowe były bezprzewodowe

nie

Napisano
Dnia 26.06.2025 o 14:47, PanKlor napisał:

Rozumiem - po prostu z ogólnodostępnych rozwiązań tylko Yamaha ma bezprzewodowy surround (ale tak jak pisalem raczej nie Atmos). Są oczywiście adaptery do przesyłania dźwięku na odległość ale one zazwyczaj wymagają własnego zasilania a gniazdek na suficie raczej nie masz... 

Szkoda. W międzyczasie znalazłem załączoną grafikę. Czy rozwiązanie z głośnikami umieszczonymi na frontowych głośnikach i skierowanymi w stronę sufitu daje realne efekty czy to tylko będzie taka atrapa Atmosa? Technicznie to jest w mojej obecnej sytuacji jedyne możliwe rozwiązanie, pytanie tylko czy to ma sens?

981419F7-0562-429F-8CAF-67327E831B33.png.3b732185b39f6a3b630b58bc9a769c8d.png

Napisano

Fizyczne głośniki w suficie dają o niebo lepszy odbiór, ale jak stawiasz sprawę tak że upfiring albo nic... No to zrób Atmos oparty na odbiciach. Miej na uwadze że sporo zmiennych wpływa na jakość tego rozwiązania. Sufit musi odbijać dźwięk a więc najlepiej jak to płaska gładż lub płyta gipsowa. Do tego optymalnie jest gdy siedzisz w odpowiednim kącie odbicia od tego sufitu. Jak sofę masz daleko to dupnie wyjdzie.

Napisano (edytowany)

Sufit to gładź a jego płaskość zakłóca wyłącznie lampa, która wypada akurat prawie centralnie między głośnikami, na środku kanapy. Obok prawego frontowego głośnika jest szafa. Kanapa jest w odległości ok. 3 metrów od głośników w linii prostej.

Pytanie czy upfiring faktycznie daje słuchowo odczucie odgłosów z góry czy też w praktyce to więcej głosu z przodu tylko pod innym kątem?

Edytowano przez Wolf13
Napisano
2 godziny temu, Wolf13 napisał:

Pytanie czy upfiring faktycznie daje słuchowo odczucie odgłosów z góry czy też w praktyce to więcej głosu z przodu tylko pod innym kątem?

Tutaj bardzo duzo zalezy od tego jak to jest zrobione (sam głośnik). Focale np. mają  dodatkowe elementy, których zadaniem jest ograniczenie tego efektu "z przodu". Moje doświadczenia są takie, że świetnie się to sprawdza do efektów typu deszcz itp., gorzej np. do dialogów które mają iść z góry. Tutaj nie ma takiej klarowności. 

Kolejną kwestią jaki będzie Twój odbiór (z przodu czy od góry) jest geometria głośnika upfiring (kąt nachylenia i obecność elementów o których mowa wyżej)  i tego jak daleko będziesz od tego siedział. 

Napisano (edytowany)

Do usunięcia, piszę z telefonu i przypadkiem zdublowałem a nie widzę opcji usunięcia posta.

1 minutę temu, Wolf13 napisał:

Odległość jak pisałem ok 3 metrów, może ciut mniej. Na suficie zakłócać może tylko lampa, aczkolwiek jeśli będzie miała wpływ to raczej tylko na lewy głośnik. 

Pisząc o Focalach miałeś na myśli jakiś konkretny model?

Edytowano przez Wolf13
Napisano
4 godziny temu, Wolf13 napisał:

Mógłbyś sprecyzować "lekkie zamieszanie"? 😀

Z mojego doświadczenia niekiedy takie głośniki się zlewają i jest wrażenie "jednej góry". Podobnie mogą się połączyć z frontami przy kiepskim ustawieniu. 

Napisano
Dnia 7.07.2025 o 13:48, PanKlor napisał:

Tutaj bardzo duzo zalezy od tego jak to jest zrobione (sam głośnik). Focale np. mają  dodatkowe elementy, których zadaniem jest ograniczenie tego efektu "z przodu". Moje doświadczenia są takie, że świetnie się to sprawdza do efektów typu deszcz itp., gorzej np. do dialogów które mają iść z góry. Tutaj nie ma takiej klarowności. 

Kolejną kwestią jaki będzie Twój odbiór (z przodu czy od góry) jest geometria głośnika upfiring (kąt nachylenia i obecność elementów o których mowa wyżej)  i tego jak daleko będziesz od tego siedział. 

Odręczny rzut pomieszczenia załączam poniżej. Odległość od przodu głośnika frontowego do osoby oglądającej ok. 250 cm, mierząc równolegle do ściany. Lokalizację lampy, która mogłaby ewentualnie zakłócać lewy głośnik atmosa zaznaczyłem na rysunku. 

Więcej informacji już chyba nie jestem w stanie podać. Jeśli ktoś coś może dopowiedzieć to proszę.

Prosiłbym również o podanie modelu Focali jeśli jakieś konkretne miałeś na myśli. 

Ja wstępnie przymierzałem się do amplitunera Yamaha RX-V6A i głośników Klipsch R-40Sa, ale jeśli ktoś ma jakieś opinie lub inne pomysły to chętnie wysłucham.

obraz_2025-07-10_122122373.png

Napisano

@Wolf13 Focale Chora lub Theva z dopiskiem D mają wbudowany głośnik Atmos. Z tego co się orientuję Focal nie produkuje nadstawek na swoje kolumny. 

Moje komentarze, przypuszczenia:

1. Lampa (jeżeli taka wisząca na przewodzie) nie powinna być problemem. 

2. Zaletą jest niskie pomieszczenie - w zbyt wysokich efekt odbicia jest słabszy. 

3. Potencjalną wadą jest to, że siedzisz trochę dalej niż u mnie (ja mam ~270 cm wys. i ok 250 odległości do TV). Może się okazać, że dźwięk będzie ciut za bardzo z przodu - wtedy wypadałoby troche odsunąć kolumny od ściany. 

Z upfiring niestety jest troche eksperymentów i efekt jest mniej przewidywalny niż przy klasycznym montażu. Nie znaczy to, że nie da się osiągnąć zadowalającego efektu - po prostu jest wiecej niewiadomych i tyle. 

Napisano

Ostatnio testowałem 5.1.2 z głośnikami w różnych lokalizacjach, żeby przekonać się czy w ogóle warto iść u siebie w atmos. Testy robiłem na szybko, bez kalibracji, na starych podstawkach prism, które zawiesiłem na tymczasowej konstrukcji (dwie drabiny, rura od karnisza dł.~3,5m):

a) zgodnie z zaleceniami nad kolanami / kąt ok 80st

Wnioski: fajne efekty, sympatyczna dźwiękowa bańka, przekonałem się do atmosa i docelowo na suficie wylądują heco ambient 11f -prace już w trakcie ;)

b) bliżej styku sufit/ściana tj 100st, może ciut więcej

Wnioski: efekt oczywiście też był, ale nie tak naturalny jak przy montażu nad kolanami (mam tu na myśli zgranie dźwięku z obrazem) i doszło takie lekkie zlewanie z surround, jakby właśnie pomiędzy frontem i "tyłem" czegoś brakowało 

c) postawione na frontach, wycelowane pod kątem w sufit, dla sprawdzenia co się odbije

Wnioski: żal... tu była taka namiastka, jakieś 10%, w porywach 20% tego co daje montaż na suficie, do tego odczuwalna lokalizacja źródła z frontu.

---

Pomieszczenie h=2,85m, odległość punktu odsłuchowego do frontów ok 3,6m. Na surround zamontowane bipole. Na koniec dodam, że wariant b) byłby dla mnie najmniej kłopotliwy w montażu (strop systemowy/wylewka), ale idę pod górkę dla lepszego efektu końcowego. Tak czy inaczej warto potestować w swoich warunkach.

Napisano
2 godziny temu, lion napisał:

c) postawione na frontach, wycelowane pod kątem w sufit, dla sprawdzenia co się odbije

Pomieszczenie h=2,85m,

Wnioski: żal... tu była taka namiastka, jakieś 10%, w porywach 20%

No więc wziąłeś co było pod ręką i w niezbyt sprzyjających warunkach niewiele z tego wyszło. Nie wyciagałbym z tego ogólnych wniosków ale też wrażenia zupełnie mnie nie dziwią w tym przypadku. 

Wnioski: fajne efekty, sympatyczna dźwiękowa bańka, przekonałem się do atmosa i docelowo na suficie wylądują heco ambient 11f -prace już w trakcie ;)

Jak masz warunki to idź od razu w 4. 

Napisano

Dlatego uczciwie opisałem na czym było testowane, żeby każdy wziął na to poprawkę. Może dedykowane nakładki i wysunięcie kolumn poprawiłoby efekt takiego rozwiązania, ale to i tak bardzo śliska sprawa. Ad 5.x.4 nie jest to niemożliwe jednak na teraz za duża kumulacja przeszkód - narożnik blisko ściany i jeszcze dochodzi ograniczenie amplitunera do 7 kanałów (Yamaha A4A).