Piotr Sonido Napisano Sobota o 09:04 Napisano Sobota o 09:04 Dnia 6.07.2025 o 15:05, Wolf13 napisał: Szkoda. W międzyczasie znalazłem załączoną grafikę. Czy rozwiązanie z głośnikami umieszczonymi na frontowych głośnikach i skierowanymi w stronę sufitu daje realne efekty czy to tylko będzie taka atrapa Atmosa? Jest roznica w stosunku do klasycznego 5.1 ale daleko do Atmosa z góry Odpisz, cytując
Wolf13 Napisano Poniedziałek o 08:26 Autor Napisano Poniedziałek o 08:26 (edytowany) Dnia 10.07.2025 o 12:46, PanKlor napisał: @Wolf13 Focale Chora lub Theva z dopiskiem D mają wbudowany głośnik Atmos. Z tego co się orientuję Focal nie produkuje nadstawek na swoje kolumny. Moje komentarze, przypuszczenia: 1. Lampa (jeżeli taka wisząca na przewodzie) nie powinna być problemem. 2. Zaletą jest niskie pomieszczenie - w zbyt wysokich efekt odbicia jest słabszy. 3. Potencjalną wadą jest to, że siedzisz trochę dalej niż u mnie (ja mam ~270 cm wys. i ok 250 odległości do TV). Może się okazać, że dźwięk będzie ciut za bardzo z przodu - wtedy wypadałoby troche odsunąć kolumny od ściany. Z upfiring niestety jest troche eksperymentów i efekt jest mniej przewidywalny niż przy klasycznym montażu. Nie znaczy to, że nie da się osiągnąć zadowalającego efektu - po prostu jest wiecej niewiadomych i tyle. U mnie te 250 to odległość od przodu głośnika do mniej więcej głowy widza, więc jeśli chodzi o odległość to powinno być podobnie bo 349 to szerokość całego pomieszczenia. Focale oglądałem, ładne, ale niestety w najbliższym czasie poza moim zasięgiem finansowym. Realnie o czym mogę myśleć to Yamaha RX-V6A i Klipsch R-40Sa ewentualnie Yamaha RX-V6A i wymiana Pylonów na Magnaty Monitor S80 ATM. Raczej skłaniam się ku Klipschom, ale będę wdzięczny za uwagi. Wiem, że upfiring to nigdy nie będzie to samo co głośniki w suficie, bo zawsze symulowanie czegoś jest słabsze niż fizyczne urządzenie, jednak jak pisałem przez najbliższych ładnych kilka lat kucie w pomieszczeniu nie wchodzi w rachubę, więc trzeba radzić sobie z tym co jest. Jeśli upfiring daje różnicę względem klasycznego 5.1 to uważam, że warto w to iść. Edytowano Poniedziałek o 08:32 przez Wolf13 Odpisz, cytując
lalka Napisano Poniedziałek o 10:08 Napisano Poniedziałek o 10:08 (edytowany) 1 godzinę temu, Wolf13 napisał: U mnie te 250 to odległość od przodu głośnika do mniej więcej głowy widza, więc jeśli chodzi o odległość to powinno być podobnie bo 349 to szerokość całego pomieszczenia. Focale oglądałem, ładne, ale niestety w najbliższym czasie poza moim zasięgiem finansowym. Realnie o czym mogę myśleć to Yamaha RX-V6A i Klipsch R-40Sa ewentualnie Yamaha RX-V6A i wymiana Pylonów na Magnaty Monitor S80 ATM. Raczej skłaniam się ku Klipschom, ale będę wdzięczny za uwagi. Wiem, że upfiring to nigdy nie będzie to samo co głośniki w suficie, bo zawsze symulowanie czegoś jest słabsze niż fizyczne urządzenie, jednak jak pisałem przez najbliższych ładnych kilka lat kucie w pomieszczeniu nie wchodzi w rachubę, więc trzeba radzić sobie z tym co jest. Jeśli upfiring daje różnicę względem klasycznego 5.1 to uważam, że warto w to iść. Nie musisz koniecznie kuć w suficie . Jest alternatywa : kabel głośnikowy w postaci taśmy. Link niżej. Ja akurat taki zastosowałem. Jest trochę jednak roboty , ponieważ taśma mimo wszysto odznacza sie na suficie/ścianie a kilku krotne grube pociągnie jej emulsją nie skrywa jej na tyle , by była całkowicie niewidoczna . Trzeba szpachlować. Tak czy siak , mniej roboty niz w przypadku prowadzenia typowego kabla głośnikowego. Jest jeszcze jeden mankament : taśmę fajnie prowadzi sie w linii prostej, niestety nie jest już tak przyjemnie na kątach. Trzeba kombinować. https://spacetronik.pl/pl/products/super-plaski-kabel-2x1-0mm-cu-miedz-rolka-15-24m-14795.html?selected_size=1257&gad_source=1&gad_campaignid=22055296469&gclid=EAIaIQobChMI_YrwlYu8jgMVjVGRBR37Qx-4EAQYBSABEgLnWvD_BwE Z uprifingiem dał bym sobie na Twoim miejscu spokój. To w ogóle się nie sprawdza . Znajomy zastosował to rozwiązanie i po wielu próbach kombinowania , jeżdżenia z frontami efekt był żałosny, pomimo że pomieszczenie i cała reszta wymogów, by tego typu atmos miał rację bytu spełniała określone założenia. Edytowano Poniedziałek o 10:14 przez lalka Odpisz, cytując
lion Napisano Poniedziałek o 11:00 Napisano Poniedziałek o 11:00 Ja na razie puszczam kabelek sufitem natynkowo w dodatkowym oplocie z uchwytami (mam tylko jeden odcinek między głośnikami, a potem wchodzę na gzyms z oświetleniem). Jak przyjdzie czas na odmalowanie/remont to może wkuje się podtynkowo. Taśmę odpuściłem głównie ze względu na zakręty, łączenia przewodów i w jakimś stopniu ryzyko fałd/odklejania, poza tym i tak bym ją widział ;). Nie neguję absolutnie tego rozwiązania, bo to fajna sprawa, ale jak w przyszłości miałby pojawić się montaż docelowy to wydatek nie ma sensu. Wiadomo - wszystko kwestia gustu/stylu wnętrza, natomiast oplot i uchwyty można w zasadzie w dowolnymi kolorze sobie ogarnąć i dowolnie ukierunkować trasę - u mnie akurat sporo elementów szarych, więc powinno jakoś komponować - wyjdzie w praniu... 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano Poniedziałek o 11:22 Napisano Poniedziałek o 11:22 Zawsze można zrobić sobie szynę oświetleniową i "przy okazji" wykorzystać ją na zamocowanie głośników Odpisz, cytując
Wolf13 Napisano Poniedziałek o 11:41 Autor Napisano Poniedziałek o 11:41 Wszystko fajnie, ale jak pisałem na wstępie cały parter jest świeżo po gruntownym remoncie, w tym również wymianie oświetlenia, więc nie do zrealizowania. O taśmach też czytałem, lecz są nie do zastosowania u mnie, bo ściany to nie tylko gładzie, ale akurat te najbardziej mnie intersujące to różne nierówne struktury na których takiej taśmy nie ukryjesz, nie mówiąc o zamalowaniu. Ze względów estetycznych rozwiązania na tynkowe nie wchodzą w grę również. Sam kombinowałem na różne sposoby jak te kable puścić, ale sensownego i akceptowalnego wyjścia nie ma. Za późno pomyślałem o zmianie, rok temu mogłem zrobić wszystko a teraz jest jak jest. Dlatego tylko upfiring jest w tej sytuacji jedynym rozwiązaniem, więc będę wdzięczny za ewentualne uwagi co do wybranego przeze mnie sprzętu. Odpisz, cytując
lalka Napisano Poniedziałek o 14:02 Napisano Poniedziałek o 14:02 Ale co jest nie do zrealizowania ? - pociągnięcie przewodu w formie taśmy po suficie? - później pociągnięcie jej gładzią tynkową ? Sufit masz gładki czy jakaś struktura? - bo już sie gubię . Odpisz, cytując
Wolf13 Napisano Poniedziałek o 15:07 Autor Napisano Poniedziałek o 15:07 Sufit mam gładki, ale ściany po których przewody miałyby iść najpierw już nie. Odpisz, cytując
lalka Napisano Poniedziałek o 15:21 Napisano Poniedziałek o 15:21 No to lipa . Pozostaje upfiring i nasłuchiwanie. Z czasem stwierdzisz , że jeśli Atmos , to tylko fizyczne głośniki. Odpisz, cytując
Butler Napisano Poniedziałek o 15:47 Napisano Poniedziałek o 15:47 Rozumiem że pomieszczenie nad salonem nie jest Twoje? Bo już nie raz udało się zrobić fajne kino ciągnąć przewody przez strop. Odpisz, cytując
Pacman Napisano Poniedziałek o 17:40 Napisano Poniedziałek o 17:40 Cześć Ja zastosowałem u siebie(mieszkanie w bloku) korytka natynkowe,ściany mam gładkie więc wystarczyło zamocować je na taśmie dwustronnej,można zastosować jak najmniejszych rozmiarów żeby tylko kabel schować,odpada kucie w betonie a i demontaż później jest latwy Odpisz, cytując
Wolf13 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu 14 godzin temu, Pacman napisał: Cześć Ja zastosowałem u siebie(mieszkanie w bloku) korytka natynkowe,ściany mam gładkie więc wystarczyło zamocować je na taśmie dwustronnej,można zastosować jak najmniejszych rozmiarów żeby tylko kabel schować,odpada kucie w betonie a i demontaż później jest latwy Ja nie mam gładkich ścian niestety. 16 godzin temu, Butler napisał: Rozumiem że pomieszczenie nad salonem nie jest Twoje? Bo już nie raz udało się zrobić fajne kino ciągnąć przewody przez strop. Moje, ale ciągnięcie kabli tam to już w ogóle dramat. 60 centymetrowa ściana działowa i schody, które są na początku to najmniejsze z problemów. 17 godzin temu, lalka napisał: No to lipa . Pozostaje upfiring i nasłuchiwanie. Z czasem stwierdzisz , że jeśli Atmos , to tylko fizyczne głośniki. Jak już pisałem kilkukrotnie ja wiem, że fizyczny Atmos jest lepszy niż jego symulacja, ale na fizycznego nie mam możliwości. Dlatego prosiłem o ewentualne opinie na temat podaego przeze mnie sprzętu do upfiringu. Odpisz, cytując
Butler Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Wolf13 napisał: Moje, ale ciągnięcie kabli tam to już w ogóle dramat. 60 centymetrowa ściana działowa i schody, które są na początku to najmniejsze z problemów. Rozumiem. Szkoda że pomyślałeś o audio dopiero po wykończeniu mieszkania, ale to niestety częsty błąd podczas remontu że zapomina się o pomocniczych instalacjach. Mam na myśli audio, systemy alarmowe, nawet internet (bo WiFi to zło 😀) Jeśli pomieszczenie powyżej jest "wolne" np. strych to można całość sprzętu w nim umieścić, włącznie z ampli. Są przedłużacze sygnału IR dla wygodnego zdalnego sterowania. Tak naprawdę jeśli nie korzystasz z fizycznych nośników to w obecnych czasach nawet nie ma potrzeby podchodzić do amplitunera. W zaawansowanumych systemach cała elektronika nierzadko znajduje sie w sasiednich pomieszczeniach np. w szafie rack. No ale już nie namawiam, zdaje sobie sprawę że nawet samo wiercenie stropu dla niektórych jest nieakceptowalne. Edytowano 19 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując
lalka Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 3 godziny temu, Wolf13 napisał: Jak już pisałem kilkukrotnie ja wiem, że fizyczny Atmos jest lepszy niż jego symulacja, ale na fizycznego nie mam możliwości. Dlatego prosiłem o ewentualne opinie na temat podaego przeze mnie sprzętu do upfiringu. No nie . Fizyczny Atmos to Atmos z prawdziwego zdarzenia. Uprifing to nawet nie pseudo atmos . To w ogóle nie ma racji bytu ! Dźwięk generowany przez te nadstawki na frontach (obiektowy/ odbity od sufitu ) - jeśli w ogóle dotrze do Ciebie , to zleje się z resztą i nic z tego Twoje ucho nie wyłapie . Poprostu szkoda gadać. Odpisz, cytując
Recommended Posts