Majkel75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cześć, chciałbym się poradzić czy mogę coś zmienić, aby poprawić jakość basu w miejscu odsłuchowym. Wrzucam zdjęcia jak to u mnie wygląda. Ściana w miejscu telewizora ma 3 m szerokości, rozstaw między głośnikami, około 180 w osiach, odległość tyłu głośnika od ściany telewizora ok. 45 cm, odległość głośników od ścian bocznych ok. 50 cm, odległość słuchacza od frontu głośników ok. 2 m. Problem polega na tym, że jak siedzę na kanapie w ww. konfiguracji, uszy są na wysokości ok. 1 m od posadzki i jakość basu jest słabsza niżeli zbliżyłbym się o 40 cm w kierunku kolumn lub oddalił o 60 - 80 cm, ale jednocześnie wstanę i uszy znajdują się na wysokości ok. 160 cm od posadzki. Wtedy ten bas jest lepszy, może nie optymalny, no ale mam takie graty jakie mam. Na stojąco jest fajnie, ale niefajnie się słucha dłuższy czas. Na zdjęciach po lewej stronie mam szafę wnękową z drzwiami rozsuwanymi z lustrami. Po prawej zaś jest okno i grzejnik. Myślałem żeby zrobić panele DIY z wełny mineralnej, ale wtedy słabo to będzie wyglądać. Sam nie wiem w jakim pójść kierunku i proszę o rady. Ze sprzetu posiadam: głośniki Heco Celan Revolution 3, Atoll in200 evo, dac Gustard r26, streamer Wiim Ultra, kable głośnikowe Atlas Hyper 2.0. Dziękuję za wszelką pomoc. Pzdr Michał Odpisz, cytując
lpomis Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Twoje obserwacje wydają się być trafne. Pozostaje więc pokombinować z miejscem odsłuchowym (bardziej w przód, tył) + ewentualnie ustawieniem samych kolumn. Warto pomyśleć też o standach. Możesz wesprzeć się kalkulatorem - https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/ Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 21 minut temu, lpomis napisał: Warto pomyśleć też o standach. Wszystko bardzo ładnie,wręcz katalogowo wygląda. Odległości też wydają się wystarczające,a jednak akustyka ma inne zdanie. Kolega @lpomis słusznie doradza próby zmiany ustawień monitorów. Łatwiej to uczynić ze standami i odpowiednio długimi kablami głośnikowymi niż suwając meble. Zwłaszcza,że najlepszy dźwięk może się ujawnić w miejscu,gdzie niekoniecznie chcemy mieć szafkę RTV Odpisz, cytując
Majkel75 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dziękuję za porady. Zastanawiałem się nad standami, ale mam kota i lata mi po chałupie, więc póki co zamówiłem podstawki pod głośniki i podłożyłem gęstą gąbkę akustyczną. Spełnia to swoją rolę. Jeździłem też po gołym pokoju krzesłem na kółkach i w pozycji siedzącej zmiana lokalizacji nie wiele się zmienia. Jest miejscami lepiej, co wynika z siatki basu, ale tam nie mogę dać kanapy bo mam meble. Ewidentnie zmiana jest na plus w zmianie miejsca przy jednoczesnej zmianie wysokości odsłuchu. Faktycznie standami mógłbym więcej pojeździć niż dużą szafką RTV. A kalkulator jest mi znany, tylko panele na pierwszych odbiciach wychodzą mi na lustrze i oknach. Czy panele pomogą tutaj w kwestii basu, tzn. poprawie jego jakości w miejscu odsłuchu? Odpisz, cytując
mariol Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jakbyś jeszcze podał nam jaki to bas jest dla Ciebie fajny a jaki słabszy. Lamele na jakim masz podłożu? Czarne tło wygląda jak filc. Ach te TV. W górę, w górę tak powyżej głośników. Odpisz, cytując
Majkel75 Napisano 34 minuty temu Autor Napisano 34 minuty temu (edytowany) 1 godzinę temu, mariol napisał: Jakbyś jeszcze podał nam jaki to bas jest dla Ciebie fajny a jaki słabszy. Lamele na jakim masz podłożu? Czarne tło wygląda jak filc. Ach te TV. W górę, w górę tak powyżej głośników. Wydaje mi się, że jest taki jakby pukało coś w karton. Natomiast ten pożądany to głębszy, bardziej dociążony. I taki jest ale w innej lokalizacji, bliżej tylnej ściany i na innej wysokości - ok. 1,6 m od posadzki. TV mi odpowiada. Edytowano 30 minut temu przez Majkel75 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu Jeśli nie chcesz/nie możesz zmienić miejsca odsłuchu to najprostszym rozwiązaniem jest zmiana ustawienia kolumn - i to zarówno w osi własnej, jak przód-tył oraz na boki. Naprawdę niewiele potrzeba - 1, 2, 3 cm (na tej półce to pewnie max), a zmiana odczuwalna właśnie w zakresie basu najbardziej, no i sceny przy okazji. Odpisz, cytując
Recommended Posts